Synchroonproeven op ProWein

Ons bezoek aan Prowein in maart resulteerde zoals gebruikelijk in een groot aantal proefnotities, van bekende wijnhuizen, toonaangevende producenten van de 21e eeuw en spannende projecten in afgelegen streken. In het eerste van drie delen aandacht voor Spanje.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Recaredo/Celler Credo

Het familiebedrijf Recaredo dateert uit 1924 en Ton Mata is inmiddels de derde generatie die het bedrijf leidt. Ruim tien jaar geleden stapte hij over op biodynamische teelt om het zuivere, natuurlijke karakter van de wijnen verder te versterken en de expressie van druif en terroir te verdiepen. Fermentatie van de wijnen vindt bij Recaredo van oudsher plaats in eiken vaten, daarnaast staat het bedrijf bekend om de lange tot zeer lange rijpingsduur (soms meer dan 100 maanden) van de wijnen. De expressie, rijping en diepgang zorgen ervoor dat de wijnen zich goed laten combineren met gerechten van niveau. Onder de naam Celler Credo brengt Mata tevens stille witte wijnen op de markt.

Proefnotities Recaredo / Celler Credo

8
Terrers Gran Reserva Brut Nature, Recaredo, Cava, Spanje 2011
48% xarel-lo, 50% macabeu, 2% parellada, biodynamisch; mooie mousse, fruitig, heel zuiver, goede zuren, goed sap, levendig, bite, strak, goede bitters, lengte

7,5
Intens Rosat Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Cava, Spanje 2012
71% monastrell, 23% pinot noir, 6% garnacha, biodynamisch; intense kleur, veel van alles, rijp en zoet, licht kleverig, stevig, fris, goede bitters, strakke finale, maaltijdwijn

8,5
Serral del Vell Brut Nature, Recaredo, Cava, Spanje 2008
52% xarel-lo, 48% macabeu, biodynamisch; intense neus, mooie sappige aanzet, frisse zuren, mooie mousse, lange nagalm ook met bittertje, komt nog jeugdig over

8,5
Turo d’en Mota Brut Nature, Recaredo, Cava, Spanje 2004
100% xarel-lo, biodynamisch, 10 jaar flesrijping; goede zuren, mooi sap, afgeronde bitters, opwekkend, veel spanning en rondeur, fris en schoon, veel lengte (12%)

8
Miranius, Celler Credo, Penedès, Spanje 2017
Xarel-lo, biodynamisch; verleidelijke geur, puur en schoon van smaak, hint van yuzu, mooie zuren, ronde bitters, opwekkend, vitaal en lengte (12%)

8
Aloers, Celler Credo, Penedès, Spanje 2015
Xarel-lo, biodynamisch; vriendelijke geur, goed sap, mooie fraîcheur, puur en elegant

8
Can Credo Xarello, Celler Credo, Penedès, Spanje 2014
Xarel-lo, biodynamisch; aangename geur, goed sap, mooie zuren en bitters, slank middenrif maar ook krachtig, veel lengte

8+
Estrany, Celler Credo, Penedès, Spanje 2014
Xarel-lo, biodynamisch; bescheiden geur, duidelijk xarel-lo, doet denken aan vin nature, schoon, mooi sap, verleidelijk, veel lengte

Portal del Priorat / VinsNus

Alfredo Arribas, vooraanstaand architect en groot wijnliefhebber uit Barcelona, kocht in 2001 het 40 hectare grote landgoed Portal del Priorat. Er volgde een grondige restauratie, jaarlijks werd er een nieuw perceel beplant en alleen de te oude of beschadigde stokken werden geleidelijk vervangen door jonge klonen uit dezelfde wijngaard. De oudste wijngaard is de Clos de Portal uit 1911. Alfredo’s rechterhand is Ricardo Rofes die voorheen werkte voor Alvaro Palacios. Hij staat te boek als een groot kenner van de regio’s Priorat en Montsant en weet als weinig anderen een grote mate van finesse te bereiken met de cariñenadruif. Biodynamische teelt vormt voor Arribas en Rofes de basis voor zuivere terroirwijnen. De in 2016 voltooide wijnkelder is helemaal ingericht op een moderne, hands-off manier van wijnmaken en is onder meer voorzien van cementen eieren, rvs-tanks, betonnen gistingstanks en amfora’s.
Arribas’ jongste project VinsNus (‘naakte wijnen’) behelst experimentele natuurwijnen afkomstig van zeer hoog gelegen (boven de 700 meter), bijna vergeten wijngaarden in het Natuurpark van Montsant. Ze worden in kleine volumes uitgebracht onder de labels SiurAlta, bergwijnen, en InStabile, blends die variëren qua herkomst en vinificatie per jaargang en nummer.

Proefnotities Portal del Priorat / VinsNus

8
Gotes Blanques, Portal del Priorat, Montsant, Spanje 2016
Garnacha blanca, biodynamisch; fijne geurwaaier, aromatisch, goed sap, doordrinkbaar, mooie zuren, kruidige onderlaag, zeer schoon (13,5%)

8
Gotes Blanques, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2017
Garnacha blanca, biodynamisch; meer ingetogen geur, nu al veel aroma’s aanwezig, goede fraîcheur, opwekkende stijl, doordrinkbaar, licht plantaardige impressie, veel lengte (13,5%)

8
4 Gotes, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2016
Garnacha peluda, garnacha gris, garnacha tintorera (alicante bouschet), garnacha tinta, biodynamisch; frisse, verleidelijke geur, mooi sap, opwekkende stijl, schonend, goed fruit en mooie zuren (13,5%)

8
Gotes del Montsant, Portal del Priorat, Montsant, Spanje 2016
50% garnacha, 50% cariñena, biodynamisch; frisse zuren, goed sap, vitaal, goede kruidigheid, speelse zuren, mals en smeuïg (14%)

8,5
Gotes del Priorat, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2016
50% garnacha, 40% cariñena, 10% syrah, biodynamisch; fruitrijke geurwaaier, aangenaam, mooi sap, doordrinkbaar, opwekkende stijl, puur en schoon, zacht mondgevoel, licht zalvend, goede vulling en spanning, kruidige onderlaag

8,5
Negre de Negres, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2016
50% garnacha, 30% cariñena, 10% syrah, 10% cabernet franc, biodynamisch; mooie geur, fruitrijk, sappig, schoon, goede vulling, fris en complex, alles komt goed samen, complexe stijl (14%)

8
Negre de Negres, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2015
50% garnacha, 30% cariñena, 10% syrah, 10% cabernet franc, biodynamisch; evenwichtige geur, sappig, goede balans, geur- en smaakaroma’s komen overeen, fris, mooie plantaardige tonen, verleidelijk, goede spanningsboog, levendig

8
Somni, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2015
Cariñena, syrah, biodynamisch; intense geurwaaier, goed sap, doordrinkbaar, mooie fraîcheur, slanke stijl

8
Somni, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2013
Cariñena, syrah, biodynamisch; meer bedeesde geur, goed sap, kruidige onderlaag, mals en versmolten, vitaal smaakprofiel

8
Trossos Vells, Portal del Priorat, Priorat, Spanje 2014
Cariñena, oude stokken, biodynamisch; smeuïge geurwaaier, goed sap, mooie fraîcheur, mals en schoon, iets plantaardigs in het middenpalet

8
Tros Blanc, Portal del Priorat, Montsant, Spanje 2013
Garnacha blanca, biodynamisch; aangename geur, goed sap, verleidelijk, puur van smaak, elegant, verteerbaar

8
InStabile No 3 in Albis, VinsNus, Priorat, Spanje 2016
Garnacha blanca, macabeo, cartoixa, muscat, biodynamisch, fermentatie in eiken vaten van 500 liter, rijping in amfora; mooie bitters, schoon en puur, mooie spanning, kruidig en pepertje in de nagalm

8,5
InStabile No 1 Mea Culpa, VinsNus, Priorat, Spanje 2015
Garnacha peluda, biodynamisch, spontane fermentatie, 50% met steeltjes, en rijping in rvs; heel fijn, goed sap, licht korrelig, fris, goede spanning en lengte

8
InStabile No 2 Peccata Minuta, VinsNus, Priorat, Spanje 2015/2016
Garnacha peluda, biodynamisch, spontane fermentatie, 50% met steeltjes in rvs, rijping in terracotta ei; intense neus, sappig, goed versmolten, spanning, mooie kruidigheid, lengte

8
Siuralta Orange, VinsNus, Montsant, Spanje 2017
Garnacha blanca, cariñena blanca, malvasia e.a., biodynamisch, vroeg geoogst, fermentatie in amfora, rijping in amfora en rvs; typisch orange, mooi sap, schoon, opwekkend, goede spanning, heel puur en veel lengte

7,5
Siuralta Morat, VinsNus, Montsant, Spanje 2016
90% syrah, 10% viognier, biodynamisch, vroeg geoogst, fermentatie van hele trossen, beide druivenrassen samen, 10 maanden rijping in grote amfora’s; vrij dicht, granaatkleur, rijp fruit, goede tannine, levendig, bite

8-
Siuralta Gris, VinsNus, Montsant, Spanje 2014
100% garnacha gris, biodynamisch, hele trossen worden geperst na 4 dagen maceratie, 8 maanden rijping in amfora’s en rvs; heel intens, goed sap, mooie zuren, opwekkend, complexe stijl, hint van sinaasappelschilbittertje, digestief

8-
Siuralta Rouge, VinsNus, Montsant, Spanje 2014
90% garnacha, 10% trepat, biodynamisch, rijping in amfora’s en rvs; bescheiden geur, fruitrijk, goede aanzet, sappig, mooie zuren, mals en lengte

8-
Siuralta Morat, VinsNus, Montsant, Spanje 2014
90% syrah, 10% viognier, biodynamisch, vroeg geoogst, fermentatie van hele trossen, beide druivenrassen samen, 10 maanden rijping in grote amfora’s; paars van kleur, mooi sap, frisse zuren, stevige wijn met bite, maaltijdwijn

xx
Siuralta Antic, VinsNus, Montsant, Spanje 2015
Cariñena, sumoll, 20 maanden rijping in Franse foeders; beschaafde geur, fruitig, sappige aanzet, verteerbaar, slanke stijl, opwekkend, mals, ook licht broeierig

Prowein 4

Emilio Valerio

Tien jaar geleden stonden vijftien families aan de wieg van Laderas de Montejurra, een gecombineerd biodynamisch landbouwbedrijf dat ook beschikt over rundvee en olijfbomen. Samen bezitten ze 25 hectare aan kleine wijngaarden gelegen op de hellingen van het Montejurragebergte, op 400-650 meter hoogte. Omdat de percelen zeer verschillen qua microklimaat en bodem, worden ze afzonderlijk gevinifieerd.

Proefnotities Emilio Valerio

8
San Martín, Laderas de Montejurra, Navarra, Spanje 2012
Garnacha, biodynamisch; toegeplooid, veel munt, sappig, goede structuur, prestigieus, mooie zuren, opwekkende stijl, veel lengte

8
Emilio Valerio, Laderas de Montejurra, Navarra, Spanje 2014
Garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, biodynamisch; veel kleur, sappig, heerlijk donker fruit, goede balans, lengte

Alta Alella

Ruim 25 jaar oude winery van oenoloog Josep Maria Pujol-Busquets, gelegen in het natuurpark Serralada de Marina, 10 km van Barcelona en 2 km van de Middellandse Zee. 60 ha aan wijngaarden op 150-300 meter in de appellaties Alella (de kleinste DO van Spanje) en Cava. Belangrijke factor is hier de sauló-bodem: zuur, zanderig, weinig kalksteen, weinig organische stoffen, goede drainage.

Proefnotities Alta Alella

8-
Capsigrany Rosé Brut Nature, Alta Alella, Cava, Spanje 2015
Pansa rosada (xarel-lo vermell), biodynamisch; goede mousse, opwekkend, schoon, heel levendig, spritzig, goede spanning, prikkelend, frisse stijl, lengte

7,5
Tallaroll, Alta Alella, Alella, Spanje 2016
Xarel-lo, biodynamisch; mooie geur, opwekkend, in de mond wel wat dof

Celler Pardas

Oenoloog Ramon Parera was, met zijn Celler Pardas (sinds 2004 op de markt) in de Alt Penedès, een van de eersten die aantoonde dat de vaak ondergewaardeerde xarel-lo-druif op zichzelf kon staan, mits hij, net als de wijngaard en de bodem, met de juiste aandacht behandeld wordt. Parera’s wijnen leveren onomstotelijk bewijs en verdienen een plaats naast de verdejo’s en albariño’s.

Proefnotities Celler Pardas

8
Rupestris, Pardas, Penedès, Spanje 2014
68% xarel-lo, 15% xarel-lo vermell, 17% malvasia de Sitge; serene smaak, heel licht crèmig, hoge zuren, goed sap, doordrinkbaar, levendig, veel fruit

7,5
Pur Xarel-lo, Pardas, Penedès, Spanje 2014
Xarel-lo; meer crèmig, goed sap, schoon, doordrinkbaar, lengte

8-
Pur Xarel-lo, Pardas, Penedès, Spanje 2013
Xarel-lo; rustige geur, mooie zuren en bitters, goed sap, opwekkend, verteerbaar en lengte, goed ontwikkeld

8+
Aspriu, Pardas, Penedès, Spanje 2012
Xarel-lo, single vineyard; veel sap, verteerbaar, goede balans, schoon, fijn en lengte, mooi gedoseerde wijn

8+
Blau Cru, Pardas, Penedès, Spanje 2016
100% malvasia de Sitges; mooi gedoseerd, rijp, aromatisch, sappige aanzet, vullend, mooie zuren, hint van sinaasappelschilbittertje, knappe balans, wijn met structuur, lengte

8
Sus Scrofa, Pardas, Penedès, Spanje 2017
Summol; paars uiterlijk, toegankelijke zuren, fruitig, veel fraîcheur, verteerbaar, elegant en puur

8
Sus Scrofa, Pardas, Penedès, Spanje 2014
Summol, 4 maanden rijping op cement; goede balans, vullend, sappig, mooie zuren, kruidige onderlaag, prima kwaliteit, veel lengte, eerlijk glas

Prowein 3
Prowein 2

Proefnotities overige wijnhuizen

Proefnotities diverse producenten
Attis

8
Embaixador, Attis, Rías Baixas, Spanje 2013
Albariño, single vineyard, 60 jaar oude stokken, biodynamisch, 2 jaar rijping sur lie op rvs; veel kleur, aromatische geurwaaier, vullend, veel sap, veel van alles, goede kruidigheid en zuren liggen eronder

8
Xión, Attis, Rías Baixas, Spanje 2016
Albariño, 15 jaar oude stokken, biodynamisch, 3 maanden rvs; atypische geur, smaakvol, mondvullend, goed sap, puur en opwekkend, goede lengte

Belondrade

8+
Beldondrade, Rueda, Spanje 2016
Verdejo; mooi gemaakt, vullend, goed sap, levendige zuren, energiek, schoon, uitstekende smaakbeleving

8,5
Quinta Apolonia, Beldondrade, Rueda, Spanje 2016
Verdejo; stapje hoger, veel finesse, hout is goed gedoseerd, fijne aroma’s, sappig, elegante stijl, veel lengte

Victoria Ordoñez

8
La Ola del Melillero, Victoria Ordoñez, Sierras de Malaga, Spanje 2017
70% pedro ximenèz, 30% malaga moscatel, biodynamisch, elk perceel apart gevinifieerd in rvs, 6-8 maanden rijping sur lie; expressieve geur en smaakaroma’s, nootachtig, goed sap, fris, aromatisch, opwekkende stijl, lengte

Lopez de Heredia

8
Viña Tondonia, Bodegas López de Heredia, Rioja, Spanje 2005
Tempranillo; mooie evolutie, smeuïg, aromatisch, hint van champignons en herfsttonen, meer opeengepakt, goede zuren, doordrinkbaar, klassiek, licht drogend, lengte, gastronomische wijn