Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

De Union des Grands Crus de Bordeaux kon na een gedwongen onderbreking van twee jaar omwille van een hardnekkige pandemie de distributie- en persprofessionals opnieuw uitnodigen voor de primeurweek van 2021. Iedereen was opgetogen om deze primeurcampagne met een terugkeer van een face to face primeurproeverij te kunnen meemaken en achter de wijn ook de wijnmaker te mogen ontmoeten.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux

Na een uitzonderlijke, historische trilogie presenteert 2021 zich onder een andere gedaante. Moeder Natuur gaf in 2021 niet altijd present, integendeel. Begin april kreeg Bordeaux af te rekenen met vorst, waarbij de temperatuur in de nacht van 8 april tot -5°C daalde. Vooral de vorstgevoelige wijngaarden met merlot liepen hierbij grote schade op. Met een gemiddeld verlies van 20 procent kwam Bordeaux er nog goed vanaf ten opzichte van andere wijnregio’s in Frankrijk.
De zomer startte met koel en grillig weer, met heel wat natte dagen die een hoge druk van cryptogame ziekten op de wijnstok veroorzaakten. Dit noopte de wijnbouwer tot een permanente waakzaamheid en gepast ingrijpen tegen schimmelziekte. Door de overvloedige regens van juni en juli waren de bessen 20 tot 30 procent groter dan gemiddeld. Ook augustus en september bleven qua temperatuur middelmatig presteren, wat niet bevorderlijk was voor het al trage rijpingsproces. Toen de meteo op 2 oktober veel regen (60mm) voorspelde, besloten sommige wijnbouwers te oogsten, met het risico op onrijpe druiven. Zij die verkozen te wachten – met kans op verdunning – werden beloond met rijpe druiven, want van de voorspelde hoeveelheid regen viel er nauwelijks een tiende. Bordeaux genoot voor de rest van oktober van een Indian summer. Vooral de cabernets profiteerden daarvan om volledig te rijpen.
Angelus

Château Angelus

Is 2021 een ‘klassieke’ jaargang?

De klimatologie van 2021 lag grotendeels in de lijn van de jaargangen 2008, 2012 en 2014, vandaar de vaak gehoorde omschrijving: 2021 is een ‘klassiek’ jaar. ‘Klassiek’ heeft in wijnkringen meestal een pejoratieve betekenis. ‘Klassiek’ is dan synoniem voor: gemis aan densiteit en rijpheid. 2021 verdient echter beter dan het label ‘klassiek’. Ik zou het eerder een heterogene jaargang noemen. De uiteindelijke kwaliteit van de wijn wordt door een veelvoud aan factoren bepaald. Zo waren er in 2021 relatief grote verschillen in hoeveelheden neerslag van de ene regio tot de andere, de drainagecapaciteit varieert sterk naargelang het bodemtype, het werk in de wijngaard met de bodembewerking en de behandeling van de wijnstok wordt niet overal even grondig uitgevoerd, de keuze van de oogstdatum is bepalender dan ooit, het sorteren van de bessen kan met de hand gebeuren, met een optische sortering of door densitometrie (hierbij gaan de druiven door een suikerbad met een bepaalde dichtheid), waardoor alleen volledig gezonde en rijpe bessen worden verwerkt. Al die factoren hebben een impact op de kwaliteit van de wijn en hun invloed is des te groter als Moeder Natuur, zoals in 2021, het vaak liet afweten.

Appellaties Bordeaux
Cheval Blanc

Cheval Blanc

Veelal moesten in 2021 strategische keuzes worden gemaakt, zowel in de wijngaard als in de kelder: welk soort wijn kan met deze oogst worden gemaakt? Verschillen in rijpheid vereisten perceelgebonden vinificaties en cuve per cuve aangepaste extracties. De definitieve assemblage van die verschillende wijnen is een cruciale onderneming die het vakmanschap van de wijnbouwer op de proef stelt. Nooit voorheen was de assemblage zo moeilijk, vertelden me verschillende wijnmakers. De jaargang 2021 wordt vaak vergeleken met de jaren tachtig en negentig, maar bezit meer precisie en verfijning, waarbij in tegenstelling tot de jaren tachtig en negentig geen vegetale geuren te bespeuren zijn.

Nooit eerder was de assemblage zo moeilijk, zo verklaarden verschillende wijnmakers

‘Jaar van het terroir’

De lagere productie van 2021 leverde aan de ene kant minder inkomsten, maar liet aan de andere kant de druiven in deze moeilijke omstandigheden beter rijpen. Met een overvloedige opbrengst was dat in 2021 onmogelijk om een bevredigende, laat staan optimale rijpheid te bereiken. De betere terroirs verwerken de ongunstige klimatologie beter. Bovendien zijn deze terroirs meestal in het bezit van eigenaars die beschikken over een knowhow en een areaal aan technische middelen waarvan de modale wijnbouwer slechts kan dromen. Daarom is het ook logisch dat minder grote terroirs en beperktere financiële middelen resulteren in wijnen met een grotere heterogeniteit. Om die reden zou ik 2021 naast het label van een ‘heterogeen jaar’, ook dat van het ‘jaar van het terroir’ willen toekennen.

Château Haut-Bailly

Château Haut-Bailly

Rode wijnen

Gezien het gebrek aan warmte is het alcoholgehalte in 2021 lager dan in de zonrijke jaren 2018, 2019 en 2020. Waar toen 14 tot 15 volumeprocent algemene regel was, haalt 2021 12,5 tot 13,5 volumeprocent. De rode wijnen zijn gekenmerkt door een alcohol-zuurbalans die duidelijk verschillend is van die van drie voorgaande jaargangen. 2021 is een frissere jaargang met een zuivere aromatische expressie en een lichtere densiteit, maar met een goed ondersteunend evenwicht. De merlot vroeg de meeste aandacht en werk. Als vroeg rijpend druivenras werd die het sterkst door vorst en ziekte getroffen, met een lagere opbrengst van dien. De betere wijnen van de rechteroever zijn met hun merlot-dominantie bijzonder fruitig en met hun lager alcoholgehalte vlot gastronomisch inzetbaar. De later rijpende cabernets ondervonden minder schade van de vorst en haalden een hogere opbrengst dan de merlot, ook al bleef die iets lager dan in vorige jaargangen. Malbec en petit verdot deden het uitstekend. Niet alleen omdat ze minder van de vorst hebben geleden, maar ook omdat ze ziektebestendiger zijn. Wellicht kan deze positieve vaststelling de wijnbouwers ertoe aanzetten om in de toekomst meer malbec en petit verdot aan te planten.

Frissere jaargang met een zuivere aromatische expressie en een lichtere densiteit, maar met een goed ondersteunend evenwicht

Witte droge wijnen: uitzonderlijke jaargang

In tegenstelling tot de rode wijnen presteren de witte beter in frissere jaren. 2021 is daarvan opnieuw een schitterend voorbeeld. De witte 2021 munt uit door energie, frisheid, aromatische complexiteit en grote lengte. Bovendien beschikken ze over een goed bewaarpotentieel. Contrasterend met deze hoge kwaliteit is echter de lage opbrengst: slechts 30 procent van een normale oogst in de appellatie Graves en iets minder dan 50 procent in de appellatie Pessac-Léognan. Deze povere oogst zal wellicht niet zonder gevolgen blijven bij de aanstaande prijszetting…

Zoete wijnen: excellente jaargang

In Sauternes begon de oogst op 13 september. De zoete wijnen kenden een bijzonder eindeseizoenscenario dankzij de gunstige weersomstandigheden voor de ontwikkeling van botrytis. Het beetje regen van begin september werd gevolgd door drie weken zonnig weer, optimaal voor de botrytisering van de druiven. Ook hier geldt als minpunt de zeer minuscule opbrengst: slechts één tiende van een normale oogst.

Château Beychevelle

Château Beychevelle

Proefnotities Bordeaux 2021 en primeur
Saint-Emilion
9,5
Cheval Blanc
52% cabernet franc, 43% merlot, 5% cabernet sauvignon. Schitterend aroma met complexiteit en finesse, een uitgesproken florale toets van rijpe cabernet franc, vergezeld van een fijne kruidigheid. Een mooie romige textuur met diepgang en intensiteit. Imponeert meer door zijn finesse en fraîcheur dan door volume. Nobele en rijpe tannine zorgt voor een lange finale. Een aristocratische Cheval Blanc.

9,5
Ausone
65% cabernet franc, 35% merlot. Fraaie aroma’s met sprankelend fruit, hoogstaande fraîcheur en verfijnd. Het hout blijft volledig op de achtergrond. De smaak tekent voor raffinement en perfecte rijpheid, een mooie diepe smaak waarbij fraîcheur en diepgang het hele smaakpalet ondersteunen. Een prachtig evenwicht. De lange finale is gestoffeerd met nobele tannine. Een reeds toegankelijke Ausone.

9,5
Figeac
40% cabernet sauvignon, 31% cabernet franc, 29% merlot. Intense kleur. Vrij intense aroma’s van rijpe cabernet sauvignon met cassis en bosbessen, geconcentreerd en diep. De concentratie van het fruit vangt het 100% nieuwe hout volledig op. Ronde en geconcentreerde aanzet met veel fruit. Een frisse textuur met verfijning en spanning. Verfijnde en licht kruidige tannine stoffeert de lange finale. Een stijlrijke Figeac met grote klasse.

9,5
Angélus
60% cabernet franc en 40% merlot. Start met finesserijke aroma’s en een enorme elegantie die ietwat aan pinot noir doet denken. Een florale toets zorgt samen met subtiele kruidigheid voor verfijning en frisheid. Een verfijnde textuur met medium body, delicaat maar met diepgang en spanning. Zijdeachtige tannine als onderdeel van een lange finale. Knappe vinificatie in functie van een moeilijk jaar.

9+
Pavie
52% merlot, 30% cabernet franc en 18% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur. Aroma’s van geconcentreerde bessen met verfijning en diepgang stuiven uit het glas, vergezeld van een subtiele kruidigheid en gekoppeld aan een hoge frisheid. De smaak vangt aan met romig fruit, zuiver en diep. Kracht en verfijning zijn in harmonie. Smaakvolle tannine met een lange afdronk. Waar Pavie in vorige jaren vaak naar concentratie zocht, was ditmaal de klasse van het terroir primordiaal.

9+
Bélair Monange
99% merlot, 1% cabernet franc. Schitterende aroma’s met klasrijk rijp en intens fruit met een romig karakter. Stevige fruit-gedragen aanzet die zich mengt met frisse zuren. Een uitstekende balans die steunt op een matige extractie. Een lange finale als sluitstuk van een intelligente vinificatie waar uitzonderlijk dit jaar in geen enkele wijn van de kastelen van Etablissements Moueix ‘vin de press’ in de grand vin is verwerkt.

9
Pavie Macquin
79% merlot, 19% cabernet franc, 2% cabernet sauvignon. Levendige diepe kleur met een dunne paarse rand. Zwart fruit domineert in de aroma’s met donkere kersen en zoethout, samen met een mooie mineraliteit en een lichte toets van gebrand hout. In de smaak primeren het fruit en de diepgang, knisperende zuren en spanning. Een kalkachtige impressie vergezelt de finale samen met volledig geïntegreerde nobele tannine.

9
Canon
71% merlot, 29% cabernet franc. Aanvankelijk heel discreet in de neus. Nadien komen framboos en ander rood fruit vrij, vergezeld van een florale toets en een subtiele kruidigheid. Zet in de mond aan met romig fruit, gelaagde textuur waarin de elegantie en diepgang primeren. Geraffineerde en nobele tannine tekenen de lange afdronk.

9
Beau-Séjour Bécot
Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon. Flatterende aroma’s met klasse en intensiteit waarbij vooral de fraîcheur opvalt. Fraaie en elegante onderbouw met een uitstekende zoet-zuurbalans waarbij het accent ligt op verfijning en mooie diepgang. Klasrijke finale. Sinds twee jaar ligt hier de nadruk op de expressie van het terroir door matige extractie en weloverwogen gebruik van nieuw hout.

9
Canon la Gaffelière
45% cabernet franc, 35% merlot, 20% cabernet sauvignon. Sprankelend en fris fruit met bramen en een florale toets van het aandeel cabernet franc. Diepte en intensiteit. De aanzet is fruitig en intens, een gelaagd en gevarieerd middenstuk is gekoppeld aan een uitstekend evenwicht op basis van een matige extractie. Lange afdronk.

9
La Gaffelière
60% merlot, 40% cabernet franc. Zalige verfijning in zijn fruitexpressie zowel in de breedte als diepte. Vlotte en fruitige textuur die drijft op medium body vergezeld van diepgang en spanning. Een schoolvoorbeeld van een uitstekende en doordachte vinificatie met het accent op finesse.

9
Bellevue Mondotte
100% merlot. Zeer intense kleur. Start in de neus met een extract van zwarte bessen, vergezeld van raffinement en frisheid, samen met een minerale impressie van de kalkbodem. Volle krachtige smaak met diepgang en breedte, gekoppeld aan een enorme fraîcheur en verfijning. De tannine is krachtig maar fris en verfijnd en draagt bij tot een lange ietwat ziltige afdronk.

9-
Troplong Mondot, Larcis Ducasse, Tertre Roteboeuf, Clos Fourtet, Pavie Decesse, L’If

8,5
Valandraud, Soutard, Carillon d’Angelus, Le Petit Cheval, Berliquet

Pomerol
9,5
L’Eglise Clinet
85% merlot en 15% cabernet franc. Schitterende fruitexpressie die uitmunt in zuiverheid, klasse en raffinement, ondanks de nog zekere discretie. Het fruit explodeert meer in de mond, heeft breedte en wint aan diepte in het tweede deel. Eindigt met klasrijke verfijnde tannine. Lange afdronk. Een ode aan de twee jaar geleden overleden eigenaar, Denis Durantou.

9,5
L’Evangile
69% merlot, 30% cabernet franc en 1% cabernet sauvignon. Intense kleur. Aanvankelijk vrij discreet in de aroma’s, maar bij verluchten komt de onderliggende finesse en diepgang vrij, samen met heel wat raffinement en florale toetsen. Evenwichtige en suave textuur waar zuiverheid en precisie de hoofdtoon voeren. Matige en doordachte extractie. Een lange en fijn afdronk die lang blijft nazinderen.

9,5
Trotanoy
100% merlot. Aromatische expressie van klasrijk en geraffineerd fruit met een romige toets. Start in de smaak met romig en diep fruit, zet zich zonder hapering door in het middenstuk met fijne kruiden en een perfect evenwicht, sluit af met nobele tannine. Een harmonieuze wijn met de klasse van doordachte vinificatie als van het terroir.

9+
Le Pin
100% merlot. Flatterende neus met framboos, bramen en finesse. Door zijn frisheid en charme heeft hij het raffinement van een grote pinot noir. Soepele aanzet met verfijnd en geschakeerd fruit. Uitstekend evenwicht op basis van een matige extractie en frisse zuren. Nobele tannine en lange afdronk.

9+
La Fleur Petrus
95% merlot, 4% cabernet franc en 1% petit verdot. Finesse en klasrijke aroma’s springen uit het glas. De smaak ontwikkelt een elegante en fijnzinnige textuur met diepgang en een subtiele kruidigheid. Toont zijn klasse in een afdronk die gestoffeerd is met nobele tannine en raffinement.

9+
Vieux Château Certan
77% merlot, 20% cabernet franc en 3% cabernet sauvignon. Gemiddelde kleur met ietwat brede rand. Zuivere en aromatische expressie waarin naast complexe en florale toetsen zich ook een vleugje grafiet ontwikkelt. Frisse en fruitige aanzet die zich verder zet met elegantie en met voldoende diepgang in de onderbouw. Geraffineerde extractie van rijpe tannine. Een duidelijke keuze voor zachte extractie.

9+
La Conseillante
85% merlot, 15% cabernet franc. Flatterende aroma’s waarin de zuiverheid en de finesse de hoofdtoon voeren. Wint aan diepgang en florale impressies bij verluchten. Start in de smaak met romig fruit dat zich doortrekt over het middenstuk tot in de finale. Elegant en toch mooie diepgang met een zijdeachtige textuur. Sluit af met gedistingeerde tannine.

9
Certan de May
Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon. Rijp en verfijnd fruit wordt vergezeld door florale toetsen en onderliggende fraîcheur. Gestoffeerde onderbouw met spanning en frisse zuren. Heeft klasse. Nog ietwat stevige finale door de 10% cabernet sauvignon, maar toch voldoende door fruit gedekt.

9
Hosanna
75% merlot, 25% cabernet franc. Start met fijne rijpe en frisse fruitaroma’s, samen met een florale toets en een vleugje zoethout. Het nieuwe hout is volledig verweven. Zet vrij krachtig aan in de smaak met volume en fruit, goede voorzetting met evenwichtige en gestoffeerde onderbouw, licht kruidig. Heeft mooie diepgang en eindigt met gestructureerde tannine. Wijn met groot bewaarpotentieel.

9
Le Gay
90% merlot, 10% cabernet franc. Klasrijke neus met alle facetten afkomstig van een uitstekend terroir. Paart finesse aan diepgang. Romige aanzet met een lichtzoete tint, medium body, blijft fris door zijn goede aciditeit en knap evenwicht. Rijpe en tevens gestructureerde tannine.

9
Beauregard
Merlot, cabernet franc. Vrij discreet in de aanvang, maar geleidelijk aan ontwikkelt zich rijp fruit met klasse en goede integratie van het nieuwe hout. Vlotte en romige aanzet met krokant fruit en medium body die het niet aan breedte en diepgang ontbreekt. Eindigt met nobele tannine en lange afdronk. Dit resultaat werd bereikt door alleen druiven van het plateau in de grand vin te gebruiken.

9-
La Violette

8,5
Gazin, Rouget, Feytit Clinet, Clinet, Latour à Pomerol

Haut-Médoc
9
La Lagune, Cantemerle

8,5
La Tour Carnet, Belgrave, Camensac

Margaux
9,5
Château Margaux
87% cabernet sauvignon, 8% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot. Zeer intense kleur met smalle paarse rand. Ook al is de wijn aromatisch discreet, toch ontwikkelt hij het rijpe bosbessenfruit met cassis en bramen, een vleugje grafiet en een overtreffende fraîcheur. Ook een florale toets van viooltjes en pioenen. De smaak wordt gedomineerd door romig fruit, kent geen enkele terugval in het middenstuk, maar zet zich verder met een stijlvolle en diepe elegantie, afgerond met al even stijlvolle en nobele tannine. Ellenlange afdronk. Zeer geslaagd.

9,5
Rauzan Ségla
75% cabernet sauvignon en 25% merlot. Zeer diepe kleur met een opvallende smalle paarse rand. Uit het glas stuiven schitterende aroma’s en een enorme finesse samen met een pak raffinement. Krachtige maar verfijnde textuur met veel breedte en diepgang met een romige tint, schitterende zuren maken het fruit krokant en fris. De lange finale wordt gedragen door rasvolle en matig geëxtraheerde tannine. Grote klassewijn.

9,5
Durfort Vivens
97% cabernet sauvignon en 3% merlot. Schitterende aromatische expressie met klasrijk fruit en finesse. Rijpe cassis en subtiele kruiden verwijzen naar optimaal rijpe cabernet sauvignon. De smaak heeft een sappige kern van fris en diep fruit, gekoppeld aan diepgang en spanning. Hoge precisie op alle niveaus. De afdronk is opmerkelijk lang en zuiver. Gonzague Lurton maakt hier zijn ambitie ten volle waar om tot de beste drie wijnen van de appellatie Margaux te behoren.

9+
Brane Cantenac
74% cabernet franc, 22% merlot, 2% cabernet franc, 2% petit verdot en carmenère. Het sublieme fruit stuift uit het glas, complex en heel delicaat verwijst dit naar de aromatische kwaliteiten van een pinot noir, ook al stijgt elk jaar het aandeel cabernet sauvignon in de blend. Moerbei, aardbei en bramen associëren zich met een romige impressie. Soepele en licht kruidige textuur waarbij de elegantie ook diepgang en fraîcheur etaleert. De matige extractie levert een lange afdronk met ragfijne tannine conform aan de stijl van Brane Cantenac van de laatste jaren. Slechts 40% gaat naar de grand vin.

9+
D’Issan
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc, petit verdot en malbec. Zwarte bosbessen, kersen en grafiet vormen samen met de florale toetsen het aromatisch pallet en houden het 55% nieuwe hout volledig op de achtergrond. Rijp fruit vergezelt de smaak van het begin tot in de finale. Uitstekende balans met fijn gestructureerde tannine die voor een lange afdronk zorgen. Stijlvolle wijn.

9+
Palmer
56% merlot, 41% cabernet sauvignon, 3% petit verdot. Aromatisch presenteert deze Palmer zich met geconcentreerd rijp fruit, dat opulenter is dan de vorige margauxwijnen en duidelijk de stempel van merlot draagt. Volle fruitige aanzet met een kruidige onderbouw en verfijnd evenwicht. Heeft niet de diepgang en het ras die van een Palmer kan worden verwacht. Soepele en lange afdronk.

8,5
Giscours, Marquis de Terme, Ferrière, Cantenac Brown, Pavillon Rouge, Ségla, Du Tertre

Saint-Julien
9,5
Ducru Beaucaillou
98% cabernet sauvignon, 2% merlot. Zeer intense kleur Aanvankelijk zeer discreet opent de wijn zich met de finesse en diepgang van een uitzonderlijk terroir. Verscholen complexiteit, zuiverheid met florale aspecten. Volle aanzet met concentratie maar ook romig fruit, enorme fraîcheur en diepgang, perfecte balans die raffinement en verfijning ademt. Sublieme kruidigheid vergezelt de nobele tannine in de ellenlange finale. Topwijn.

9,5
Léoville Barton
84% cabernet sauvignon, 11% merlot, 5% cabernet franc. Dominant zwart fruit met concentratie en verfijning. De smaak start met romig fruit dat door zijn frisse zuren knisperend en krokant blijft, gelaagde onderbouw met diepgang en finesse. Tannine met ras en lengte.

9,5
Léoville Poyferré
60% cabernet sauvignon, 26% merlot, 9% cabernet franc, 5% petit verdot. Zeer intense kleur. Hoewel nog redelijk gereserveerd munt de wijn uit door donker rijp fruit, zuiver en fris met noties van grafiet. Zet krachtig aan in de mond, gesteund door het zoete fruit, een gestoffeerd middenstuk zonder de minste terugval. Eindigt met stevige maar rijpe tannine, samen met een lange afdronk.

9+
Saint-Pierre
70% cabernet sauvignon, 14% merlot, 9% cabernet franc, 7% petit verdot. Uitnodigend en stijlrijk fruit met finesse en frisheid. Een ietwat compacte aanzet in de smaak die verder gaat met verfijning en diepte. De tannine toont zich nog iets naar de strakke kant maar blijft gedekt door het fijne fruit.

9+
Beychevelle
57% cabernet sauvignon, 38% merlot, 3% petit verdot, 2% cabernet franc. Charmante en verfijnde aroma’s zijn de typische kenmerken van Beychevelle. De keuze van elegantie en verfijning primeren op de kracht maar met voldoende diepte. Ragfijne tannine.

9+
Branaire-Ducru
66% cabernet sauvignon, 22% merlot, 6,5% cabernet franc, 5,5% petit verdot. Klassiek voor deze wijn is zijn discrete expressie bij de primeurdegustatie. De onderliggende finesse komt slechts bij stevig verluchten vrij. Gestructureerd, goede balans ondersteund door frisse zuren en ingebouwde rijpe tannine.

9+
Langoa Barton
61% cabernet sauvignon, 36% merlot, 3% cabernet franc. Zoals steeds presenteert deze wijn zich met veel charme en toegankelijk in zijn primeurfase. Het lieflijk karakter is verder in de smaak aanwezig en krijgt structuur door zijn fijne tannine.

9
Lagrange
84% cabernet sauvignon, 14% merlot, 2% petit verdot. Fruitige en fijne aromatische expressie. Goede aanzet in de smaak met een lichte alcoholimpressie, aangename onderbouw maar nog niet volledig geïntegreerde tannine.

9-
La Croix Ducru Beaucaillou

Pauillac
9,5
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
88% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 2% merlot, Zeer intense kleur. Opent onmiddellijk met een waaier van subliem fruit samen met florale en minerale toetsen, verfijnd en diep, complex. Fruitige aanzet met een romig accent die zich zonder de minste hapering met finesse en een gelaagde smaakstructuur verder zet, gesteund door een heerlijk evenwicht dat zowel diepgang als charme uitstraalt. Zijdeachtige verfijnde tanninestructuur met een uitzonderlijke fraîcheur, lengte en een ziltige toets. Grootse pauillac.

9,5
Lafite Rothschild
96% cabernet sauvignon, 3% merlot en 1% petit verdot. Zeer diepe kleur. Fraaie aroma’s van bosbessen en cassis. Diepgang en finesse springen uit het glas. Zelfs 100% nieuw hout blijft totaal geïntegreerd. Zet stevig aan in de mond met veel materie en goede diepgang. Sterk cabernet getekend waardoor de finale nog iets strak verloopt. Misschien had iets meer merlot het middenstuk wat meer rondeur kunnen gegeven. Niettemin een klassewijn.

9,5
Mouton Rothschild
89% cabernet sauvignon, 10% merlot en 1% cabernet franc. Middelmatige kleur met iets brede rand. Een combinatie van rood en zwart fruit met verfijning en een geschakeerd aromapallet verwijzen naar een groot terroir maar tevens naar een zachte extractie met het oog op een delicate finesse. Heerlijke soepele textuur die eerder door elegantie dan concentratie is gekenmerkt. Subtiele en verfijnde lengte. Een vinificatie waarbij zeer omzichtig met temperatuur en extractie is omgesprongen om uitsluitend de finesse van het fruit over te brengen.

9+
Pontet-Canet
58% cabernet sauvignon, 32% merlot, 6% petit verdot en 4% cabernet franc. Het schitterende fruit stuift met finesse en complexiteit uit het glas. Zo zuiver en puur als fruit kan zijn, is het handelsmerk van Pontet -Canet. De fruitige en sappige textuur heeft zowel volume als fraîcheur, finesse naast complexiteit. De zijdeachtige onderbouw levert charme en diepgang. Ras en lengte tekenen de lange finale.

9+
Lynch Bages
67% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot en 3% cabernet franc. Heerlijk subliem fruit dat eerder aanleunt bij een saint-julienwijn. Een verfijnde suave aanzet die zich verder zet in het middenstuk zonder de minste hapering, gelaagde onderbouw met frisse zuren. Harmonische wijn met klasse en grote lengte.

9+
Pichon Baron
88% cabernet sauvignon, 12% merlot. Hoewel nog vrij discreet in de neus, levert verluchten zwart fruit van de rijpe cabernet sauvignon en ook onderliggende finesse. De textuur heeft minder vulling dan verwacht en eindigt met ietwat strakke tannine. Blijkbaar is men wat zoekende geweest naar de gepaste vinificatie in dit moeilijke jaar. Een tweede fles toonde een iets hoger niveau en betere harmonie.

9-
Duhart Milon

8,5
Clerc Milon, Le Petit Mouton, D’Armailhac, Carruades de Lafite, Grand Puy Ducasse, Réserve de Pichon Comtesse Lalande, Haut-Batailley, Grand Puy Lacoste

Saint-Estèphe
9,5
Montrose
62% cabernet sauvignon, 31% merlot, 6% cabernet franc en 1% petit verdot. Zeer intense kleur. Klasrijke neus die je inpalmt met super fruit van cassis en bosbessen doorweven met florale en minerale toetsen. De smaak getuigt van een elegante kracht die gepaard gaat met een perfect evenwicht, gepaard aan een complexe en finesserijke onderbouw. Niet de minste verzwakking in het middenstuk, eindigt met ragfijne en structuur gevende tannine. Ellenlange afdronk. Deze Montrose komt in aanmerking voor de top drie van 2021.

9,5
Calon Ségur
81% cabernet sauvignon, 7% merlot, 11% cabernet franc en 1% petit verdot. Nog vrij discreet in zijn aroma’s. Na walsen verschijnen framboos, cassis samen met minerale en florale geuren. Het hout is totaal versmolten. De smaak is gelaagd en gevuld met een medium concentratie en mooie densiteit. Niet de minste hapering in het middenstuk. Spanning en evenwicht staan garant om de tannine bij verdere opvoeding volledig te integreren. Knappe wijn in het verlengde van de vorige millésimes.

9+
Cos d’Estournel
54% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc en 2% petit verdot. De inktzwarte kleur roept enige vraagtekens op in de context van het millésime 2021. Aroma’s van zwart fruit die op dit moment expressie en schakering missen. Krachtige en volle aanzet met veel materie die zich verder zet zonder dat op dit moment de verwachte open plooiende finesse verschijnt. Het lijkt me dat de extractie te ver is gegaan, de toekomst moet dit verder uitwijzen. Cos d’Estournel was de laatste jaargangen een van de iconen van de appellatie. Benieuwd om dit later opnieuw te proeven.

9+
Phélan Ségur
75% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% petit verdot. Diepe kleur. Finesserijke aroma’s met geschakeerd fruit. Elegantie en finesse gaat samen met een aangename grafiet toets. Start in de smaak met rijp geconcentreerd fruit dat moeiteloos het middenrif zonder verzwakking overbrugt. Evenwicht en frisse structuur dragen bij tot de harmonie. Stevige maar rijpe ingebouwde tannine. Klassiek van snit.

9-
La Dame de Montrose, Cos Labory

8,5
Pagodes de Cos, Meyney, Tronquoy-Lalande, Le Marquis de Calon Ségur

8+
De Pez, Lafon-Rochet, Les Ormes de Pez

Pessac-Léognan rood
9,5
Haut-Bailly
65% cabernet sauvignon, 22% merlot, 10% petit verdot en 3% cabernet franc. Intense kleur. De aroma’s drijven op raffinement en heerlijk knisperend fruit, elegant en verfijnd. Start in de mond met krokant fruit en zet zich verder met medium body en een uitstekende balans. Het middenstuk heeft nuance en elegantie. Lange uitgerekte finale met ragfijne en nobele tannine. Een Haut-Bailly waarbij matige extractie zorgt voor finesse en elegantie, samen met een grote toegankelijkheid die normaal niet zijn kenmerk is in primeur.

9+
Domaine de Chevalier
80% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% petit verdot en 5% cabernet franc. Voornamelijk zwarte vruchten mengen zich met een zachte kruidigheid, een geschakeerd aroma-pallet waarbij het hout op de achtergrond blijft. Flatterende en romige aanzet van rijp fruit verweven met lichte kruidigheid en ondersteund door frisse zuren. Uitstekende balans die de elegantie en diepgang in de verf zet. Lange afdronk.

9+
Smith Haut Lafitte
63% cabernet sauvignon, 33% merlot, 3% cabernet franc, 1% petit verdot. Finesserijke aroma’s met cassis van rijpe cabernet sauvignon, grafiet en ingebouwde lichte toast van het hout. De zuiverheid van het fruit primeert. Een gelaagde en evenwichtige textuur met voldoende materie en frisheid. Het accent ligt eerder op elegantie en diepgang, met de keuze voor raffinement.

9
Pape Clément
60% merlot, 40% cabernet sauvignon. Een combinatie van bramen, cassis en getoaste impressies van het nieuwe hout. Stevige licht zoete aanzet met een zekere alcoholimpressie. Heeft materie, maar niet de opvallende fraîcheur van het millésime. Gestructureerde tannine. Duidelijk meer extractie dan bij de vorige drie wijnen.

9
Malartic Lagravière
70% cabernet sauvignon, 30% merlot. Combineert zowel fris rood als zwart fruit, samen met toetsen van grafiet. Medium body waarbij het zuivere fruit voldoende is gelaagd met diepgang en verfijning. Goede spanning en evenwicht. Smaakvolle tannine verzorgen de finale

8,5
Latour-Martillac

Pessac-Léognan wit

9,5

Domaine de Chevalier
75% sauvignon blanc, 25% sémillon. Schitterende aroma’s van rijpe citrusvruchten, geschakeerd en diep, een vleugje acacia en witte bloemen met verfijnde houtimpressies op de achtergrond. Een verfijnde en zalige onderbouw die finesse en diepgang uitstraalt. Heeft spanning die dynamiek en raffinement tot in de lange finale overbrengt. Grandioze wijn in de lijn van de grote witte Domaine de Chevalier.

9,5

Smith Haut Lafitte
90% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 5% sémillon. Aanvankelijk nog heel discreet, maar verluchten brengt de onderliggende complexiteit naar boven, tegelijk met een grote zuiverheid en precisie. De textuur is doorweven van finesse en diepgang, samen met een minerale toets. Frisse en zeer lange afdronk die vergezeld gaat met heerlijk fruit.

9+

Pape Clément
72% sauvignon blanc, 22% sémillon, 5% sauvignon gris, 1% muscadelle. De citrusvruchten en florale aroma’s zorgen voor verfijning. Goede vulling in de onderbouw met frisse zuren en voldoende diepgang, zonder de complexiteit van de twee vorige wijnen te halen. Hoewel het hout in de finale nog verder moet integreren, heeft de wijn voldoende potentieel om dit bij verdere opvoeding te verwerken.

9+

Latour-Martillac
Sauvignon blanc, sémillon. Frisse verfijnde aroma’s stuiven uit het glas met vooral citrusvruchten, samen een minerale achtergrond die gekoppeld is aan elegantie en diepte. De smaak is doorweven met overvloedig fruit en is vergezeld door spanning en een verfijnd evenwicht. Lange finale. Een van de beste witte Latour-Martillacs ooit. Proficiat aan Edouard Kressmann met zijn eerste millésime.

9

Couhins-Lurton
100% sauvignon blanc. Expressieve aroma’s met citrus en rijpe toetsen. De onderliggende textuur is sappig en fris maar ook gestoffeerd met goede vulling die het niet aan spanning ontbreekt. Eindigt met een droge en lange afdronk.

8,5

Carbonnieux, Bouscaut, Fieuzal, Le Petit Smith Haut Lafitte, Lespault Martillac, Brown, L’Esprit de Chevalier

Sauternes-Barsac
9,5
Suduiraut
100% sémillon. Ongelooflijk fraaie aroma’s met een combinatie van citrus en gekonfijt fruit en doorweven met hoogstaande botrytis. Prachtige harmonie tussen de molligheid en de frisheid van de strakke aciditeit. Uitzonderlijk elegant en digestief voor een zoete wijn met veel densiteit en volume op basis van 100% semillon. Zeer lange afdronk. Slechts een productie van 500 kisten of 6000 flessen uit een wijngaard van 90ha !

9+
Lafaurie-Peyraguey
93% sémillon, 7% sauvignon blanc. Aanvankelijk zeer discreet maar met onderliggende verscholen finesse. Een volle smaak met breedte en complexiteit. Ook hier primeert de frisheid doorheen het zoet. Lange en zuivere finale.

9+
Sigalas Rabaud
Sémillon, sauvignon blanc. Flatterende aroma’s met honing, bloemen, ananas en exotisch fruit. Complexe onderbouw met zowel breedte als diepgang, enorme fruitkorf in de mond. Eindigt met een aangenaam bittertje in de finale. Rendement van 4hl/ha.

9+
Coutet
75% sémillon, 23% sauvignon blanc, 2% muscadelle. Een exotisch fruitkorf met ananas, passievruchten, granaatappel en mango. Verfijnde smaak waarin het zoet volledig wordt opgevangen door de frisse zuren. Ietwat slanker dan de vorige wijnen, maar met een frivole diepgang.

9+
Rieussec
Sémillon, sauvignon blanc. Rijpe perzik en ananas, sterke impressie van botrytis. Volle en rijke smaak met voldoende variatie en reliëf. Lange afdronk.

9-
Rayne Vigneau, La Tour Blanche, Doisy Daëne, Clos Haut-Peyraguey