Gastronomie

Maandag 14 oktober staat de Europafoyer van RAI Amsterdam tussen 11.00-21.00 uur boordevol activiteiten in het kader van Gastronomie 2019. In de gastronomie gaan food, ingrediënten, wijn en andere dranken vanzelfsprekend met elkaar samen. U kunt dit dan ook op deze bijzondere gastronomische dag zelf komen proeven én hierbij aanwezig zijn in een van de vier kook- en wijntheaters. Registreer u hier voor een bezoek aan Gastronomie 2019.

Op verzoek van verschillende exposanten en belangengroepen vindt Gastronomie dit jaar iets eerder plaats en wordt er op Gastronomie meer aandacht aan wijn gegeven. Gastronomie biedt daarmee een perfect moment om wijnen te selecteren voor de laatste maanden van het jaar, inclusief de feestdagen. Op Gastronomie zijn diverse wedstijden, showcases en (kook)demonstraties die u laten zien dat wijn- en spijs combinaties cruciaal zijn om uw restaurant goed op de kaart te zetten. Wat is immers een goed gerecht met een niet bijpassende wijn of andersom? Kom dus inspiratie opdoen! Hierbij enkele highlights van deze dag, waarbij veel bekende en aanstormende restaurantprofessionals aanwezig zullen zijn.

31e Proefschrift Wijnconcours

Afgelopen jaar heeft ons team 5.200 wijnen geproefd. Hieruit hebben wij 200 finalewijnen geselecteerd voor het 31e Proefschrift Wijnconcours. De beste finalewijnen worden gepresenteerd in speciale proeverijen in het wijntheater. Graag vertellen de importeurs u meer over hun wijnen. De ideale plaats om betaalbare wijnen te vinden om uw wijnkaart of huiswijn een upgrade te geven! De Wijnen van het Jaar worden aan het eind van de middag bekendgemaakt.

pswcc
psr awards

Proefschrift Restaurant Awards

Proefschrift presenteert op 14 oktober de 2e editie van het restaurantplatform ‘Proefschrift Restaurants’. Op onze Facebook-pagina kreeg u recentelijk al een kijkje in de keuken van een deel van onze bezoeken aan restaurants. Deze bijzondere gastronomische dag wordt afgesloten met de uitreiking van de Proefschrift Restaurants Awards. Het gaat daarbij om de in het afgelopen jaar meest opgevallen chefs, talentvol chefs, restaurants, sommeliers, talentvol sommeliers, wijn/spijsspecialist, wijnkaart, gastheren/gastvrouwen, talentvol gastheer/gastvrouw, prijs/plezier en fromagers. Een deel van hen laat hun kennis en kunde aan een vakkundige jury zien tijdens de Showcases op Gastronomie.

bollinger

Finale Grand Concours Bollinger

Het Grand Concours Bollinger is een nieuwe, tweejaarlijkse wijn-spijscompetitie op uitnodiging voor toprestaurants, georganiseerd door The Wine & Food Association, met Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden). Tijdens drie voorronden in Bar Alt te Amsterdam werden onderstaande zes restaurants geselecteerd uit 20 deelnemers voor de finale. Deze zullen op 14 oktober strijden om de hoofdprijzen ter waarde van maar liefst € 10.000. De zes restaurants in de finale zijn:

 • FG Restaurant, Rotterdam**
 • De Librije, Zwolle***
 • De Nederlanden, Vreeland*
 • Taiko, Amsterdam
 • Voltaire (Parc Broekhuizen), Leersum*
 • Zarzo, Eindhoven*

Bewonder de kaastafels van Nederlands Beste Fromagers!

De kandidaten voor de Beste Fromager van het Jaar Showcase bouwen als onderdeel van hun Showcase ieder hun eigen kaastafel op. Daarbij kunt u aanwezig zijn of deze kunt u later gedurende de dag komen bewonderen. Zij zullen vervolgens een kaasbord presenteren aan de Jury, gevolgd door hun favoriete drank met kaascombinatie. Wie de geselecteerde kandidaten voor Beste Fromager leest u binnenkort in deze nieuwsbrief.

fromager

Showcases

Verder kunt u ook bij de andere Showcases aanwezig zijn waar kandidaten strijden om de Proefschrift Restaurant Awards die in de avond uitgereikt zullen worden. Het gaat daarbij om Talentvol Chef, Talentvol Sommelier, en Talentvol Gastheer/Gastvrouw. U kunt hen en de jury aan het werk zien. Binnenkort maken we bekend wie hiervoor geselecteerd zijn.

Cul de Beaujeu

Riesling Weeks

Tijdens de 17e editie van Riesling & Co, maandag 2 september jl. in de Johan Cruijff Arena, werden de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse wijn-spijscompetitie in het kader van de RieslingWeeks. In de categorie Brasserie-Bistro-Restaurant ging Puur Zee in Wijk aan Zee met de hoogste eer strijken, in de categorie Toprestaurants was dat Fred** in Rotterdam. Tijdens het evenement Gastronomie kunt u hun winnende wijn-spijscombinaties proeven.

rw19

Gramona Amuse Wedstrijd

De finale van de Gramona Amuse Wedstrijd wordt gepresenteerd in samenwerking met Wijnimport J. Bart.
Wijnmaker-eigenaar Xavier Gramona is zelf aanwezig en verzorgt tevens een proeverij gewijd aan Corpinnat, waarvan hij voorzitter is. De finalisten, die eind deze maand bekend worden gemaakt, zullen hun amusecombinatie met Gramona cava presenteren aan de jury die bestaat uit:

 • Xavier Gramona
 • Noel van Wittenbergh (Ciel Bleu**)
 • Ronald Opten (La Rive)
 • Lex Deelder (Bridges*, winnaar 2018)
 • Thorvald de Winter (Apicius*)
 • Jan van Lissum (The Wine & Food Association, voorzitter Jury)

Wijnimport J. Bart zal niet alleen met de Gramona wedstrijd betrokken zijn maar ook een proeverij verzorgen met Grand Cru Eichberg uit de Elzas met Philippe Zinck, de voorzitter van de groep producenten die hier wijngaarden hebben.

gramonamuse

Bezoek Gastronomie 2019

Wilt u op maandag 14 oktober aanwezig zijn op Gastronomie? Dan kunt u zich hier registreren. Gastronomie 2019 vindt plaats in de Europafoyer van RAI Amsterdam (entree via Elicium). Openingstijden: 11.00-21.00 uur.