Na drie spannende voorronden hebben zes restaurants een finaleplaats bereikt in de eerste editie van het Grand Concours Bollinger, georganiseerd door The Wine & Food Association. In een reeks van zes artikelen lichten we telkens een restaurant uit. Deze keer De Nederlanden in Vreeland.
tekst Jan van Lissum

Wilco Berends & Nicole Oosthoek

Chef Wilco Berends & sommelier Nicole Oosthoek

De Nederlanden (* / Proefschrift 7,7 – categorie tot € 100) is gevestigd in een monumentaal pand in het oude dorpje Vreeland, vanaf het schaduwrijke terras of de bankjes aan de oever een prachtig uitzicht op de Vecht die door het centrum loopt. De keuken van chef Wilco Berends is klassiek, met hier en daar een internationale touch. Geen modieuze grillen maar uitstekende producten van het seizoen, dagvers en uit de regio, met gevoel voor de juiste cuisson. Geraffineerde sauzen, licht verteerbaar, helemaal in balans. De gerechten zijn technisch goed uitgevoerd en bezitten voldoende spanning. De indrukwekkende wijnkaart bevat prestigieuze namen uit vooral de Europese wijngebieden met een bijbehorend stevig prijskaartje, maar verrassend genoeg ook een ruim aanbod aan wijnen tegen een voor dit niveau civiele prijs. De ruim aanwezige bediening onder leiding van gastvrouw Caroline Berends is attent en snel. Sommelier Nicole Oosthoek is door haar verfrissende presentatie een aanwinst voor De Nederlanden. Een fijn adres is waar wij graag weer terugkomen.

logo Bollinger

Chef: Wilco Berends
Sommelier: Nicole Oosthoek

Combinatie 1

Champagne Bollinger Brut Rosé
Voorgerecht: Drie verschillende bereidingen van superieur oesters

Combinatie 2

Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Hoofdgerecht: Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever

Finale op 14 oktober

De grote finale vindt plaats op maandag 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam. De huldiging volgt aan het eind van de beursdag. Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. De overall prijswinnaar presenteert de winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari).

Oesters op 3 manieren

Drie bereidingen van superieur oesters