Op maandag 5 november staat het Elicium van RAI Amsterdam bol van de activiteiten in het kader van Gastronomie/Fine Food Professional 2018. U kunt ze zelf meemaken in de vier kook- en wijntheaters en een gevarieerd aanbod aan fine food producten en wijnen proeven.

Gastronomie

De tien belangrijkste redenen om er zelf bij te zijn op een rijtje:

1) Lancering Proefschrift Restaurants
Jan van Lissum gaf 12 jaar de restaurantgids Gault&Millau uit, maar hij en zijn team presenteren op 5 november hun nieuwe online restaurant platform ‘Proefschrift Restaurants’. Niet meer eenmaal per jaar in een gids, maar gedurende het hele jaar door volgen er restaurantrecensies door onafhankelijke inspecteurs.

2) Sterrenchefs
Meer dan 15 chefs zullen acte de présence geven. Onder hen bijvoorbeeld de gerenommeerde tweesterrenchefs Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, masterclass met kaviaar), Erik van Loo (Parkheuvel**, masterclass met Label Rouge scharrelpluimvee) en Soenil Bahadoer (De Lindehof **) . Maar ook de éénsterrenchefs Arjan Bisschop (De Heeren van Harinxma *), Huub van der Velden (Cheval Blanc *), André Gerrits (’t Amsterdammertje*) en Vilmos Dohnal (souschef Vermeer *). En natuurlijk ook andere chefs van naam en faam.

3) Copa Jerez en Persian Caviar Trophy kookwedstrijden
Altijd al benieuwd geweest hoe kookwedstrijden gaan of hoe je zelf een keer mee zou kunnen doen? Kom inspiratie opdoen en zie de verschillende kandidaten aan het werk! Gedurende deze dag vinden er namelijk diverse kookwedstrijden plaats, zoals de nationale finale van de Copa Jerez en de Persian Caviar Trophy.

combi3

4) Showcases en kaastafels
De kandidaten voor de Beste Fromager van het Jaar Showcase bouwen op de beursvloer hun kaastafels op tijdens hun Showcase. Deze kunt u gedurende de gehele dag bewonderen. Verder kunt u ook bij de andere Showcases aanwezig zijn waar kandidaten strijden om de Proefschrift Restaurant Awards die in de avond uitgereikt zullen worden. Het gaat daarbij om Talentvol Chef, Talentvol Sommelier, en Talentvol Gastheer/Gastvrouw.

5) Sherry Masterclass
Niemand minder dan César Saldaña komt speciaal uit Spanje over voor het geven van zijn Sherry Masterclass met als thema Terroir versus palomino druif. Saldaña is algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez.

6) Paneldiscussie over restaurantrecensies
Op de dag van de lancering van online restaurant platform Proefschrift Restaurants gaat journalist Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca, FD, Winelife) de uitdaging aan! Wat is de wisselwerking tussen chefs en recensies? De panelleden: Lot Piscaer (AD Gouden Pollepel), Joel Broekaert (NRC), Jacques Hermus (Dagblad van het Noorden), Adriaan Verkerk (Jacobsz), Richard van Oostenbrugge (212) en Adrian Zarzo (o.a. Zarzo, Valenzia).

kaas2

7) 30e Proefschrift Wijnconcours
De ruim 150 finalewijnen van het 30e Proefschrift Wijnconcours zijn allemaal te proeven bij hun importeurs. Graag vertellen zij u meer over hun wijnen. De ideale plaats om betaalbare wijnen te vinden om uw wijnkaart of huiswijn een upgrade te geven! Maar ook om wijnen in het hogere segment tot 50 euro consumentenprijs te ontdekken. De winnaars worden om 17.30 uur bekend gemaakt.

8) Exposanten
Onze exposanten vertellen u graag meer over hun bijzondere producten zoals brood, charcuterie en jamon Iberico, ciders, cressen, desserts, gedroogd fruit, glazenspoelmachines, kaviaar, kazen, kleding voor in de keuken en de bediening, olijf- en pompoenolie, paté, scharrel pluimvee, sherry, truffels, (orange) wijn, wijnklimaatkasten, zalm etc. etc.

9) Orange Wine Revolution
Orange wijnen zijn hot en trendy. Join daarom het Orange Wine Festival waar ook de slowfood chef Bledar Kola van restaurant Mullixhiu in Tirana (Albanië) en chef Janez Bretovz van restaurant JB in Ljubljana (Slovenië) komen koken. Verder zullen bijna 20 producenten van Orange wijnen uit Georgië, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Spanje u graag over hun passie en bijzondere manier van wijn maken vertellen!

10) Gramona Amuse Wedstrijd
De winnaar van de Gramona Amuse wedstrijd, restaurant Bridges uit Amsterdam, zal hier samen met Wijnimport J. Bart hun winnende amusecombinatie met Gramona cava presenteren.

wijn2
brood 2

Maandag 5 november:
Gastronomie-Fine Food Professional

Locatie: Elicium, RAI Amsterdam, Europaplein 24, 1078 GZ Amsterdam – 12.00-21.00 uur
Restaurantprofessionals kunnen kosteloos het evenement bezoeken na registratie via deze link.

Overzicht exposanten en participanten, programma en overige informatie vindt u op de website van Gastronomie-Fine Food Professional.

wijn5