Orange wijnen zijn hot en trendy. Vorige week nog stond er een uitgebreid artikel in het NRC. Op verschillende wijnkaarten van restaurants rukken Orange wijnen langzaam op.

logo OWR

Ook tijdens Gastronomie/Fine Food Professional op 5 november a.s. in het Elicium van RAI Amsterdam is er veel aandacht voor de Orange Wine Revolution die The Wine & Food Assocation samen met Marijana Siljeg van The Orange Wine Club, m.m.v. I Feel Slovenia. Op zondag 4 november geven wij alvast tussen 15.00-18.00 uur een voorproefje voor consumenten in restaurant de Pollevie van chef Martin Berkelmans in ‘s-Hertogenbosch.

Slovenia logo

Unieke geuren en smaken

Orange wijn klinkt misschien als een rare moderne uitvinding, maar het is eigenlijk een van de meest traditionele manieren van wijn maken. Er komen geen toevoegingen aan te pas die gebruikelijk zijn. Je komt mede daardoor unieke geuren en smaken tegen die in gewone witte wijnen niet voorkomen. Orange wijnen staan in het midden: ze bezitten de levendigheid en energie van witte wijnen, maar ook de body en complexiteit van rode wijnen. Wereldwijd krijgt orange wine dit jaar veel aandacht, met evenementen in onder meer New York, Wenen, Adelaide en Londen.

Slowfood

Er komen niet alleen producenten van orange wijnen en slow-food uit verschillende landen in Midden-, Oost- en Zuid-Europa. De beroemde chefs Bledar Kola van slowfood restaurant Mullixhiu in Tirana, Albanië en Janez Bretovz van restaurant JB in Ljubljana, Slovenië komen op 5 november koken bij orange wijnen. U kunt hun combinaties zelf komen proeven. Kola werkte voorheen bij o.a. Pied a Terre, Noma, Le Gavroche en Faviken). Meer slowfood kunt u proeven op o.a. de stand van DeliCroatia en Karti Tartufi. Verder zijn er gedurende de hele dag diverse overzichtsproeverijen op het Orange Wine Revolution Theater. Maar u kunt natuurlijk ook zelf met de producenten, hun passies, regio’s en hun achtergrondverhalen kennismaken.

De volgende producenten van orange wijnen en slow-food zijn aanwezig:

Wijn:

  • Premium Estates of Austria: Goelles, Loimer, Wieninger, Sattlerhof, Heinrich  (Oostenrijk)
  • Chateau Khashmi (Georgië)
  • Fattoria la Maliosa (Italië)
  • Vino Graben (Slovenië)
  • Gravner (Italië)
  • Joan de la Casa Viticultor (Spanje)
  • KRIŽ Winery (Kroatië)
  • Miklus (Italië)
  • Nine Oaks Estate (Georgië)
  • Weingut Ploder-Rosenberg (Oostenrijk)
  • Josko Rencel (Slovenië)
  • Franco Terpin (Italië)

Food:

  • Karlic Tartufi (truffels uit Slovenië)
  • OPG Chiavalon (olijfolie uit Kroatië)
  • Sublima, Hrovat & Zmazek d.n.o. (pompoenolie uit Slovenië)
AloisGoelles
članek
FredLoimer
mitja-miklus-draga

Zondag 4 november:
Consumentenproeverij Orange Wine Revolution

Locatie: restaurant Pollevie, Hofvijver 2B in ‘s-Hertogenbosch, 15.00-18.00 uur
Wilt u op zondag 4 november aanwezig zijn bij de Orange Wine Revolution in ‘s-Hertogenbosch?
Meer informatie en aanmelding via 073-518 4646 of https://www.pollevie.nl

Maandag 5 november:
Gastronomie-Fine Food Professional/Orange Wine Revolution

Locatie: Elicium, RAI Amsterdam, Europaplein 24, 1078 GZ Amsterdam – 12.00-21.00 uur
Wilt u op maandag 5 november aanwezig zijn bij de Orange Wine Revolution in Amsterdam?
Registreert u zich dan hier.

Meer informatie op de website van Gastronomie-Fine Food Professional.