Ieder jaar nodigt The Wine & Food Association ‘Next Generation’ sommeliers werkzaam in de Nederlandse gastronomie uit om te bepalen welke twee wijnen (wit en rood) onderscheiden worden met de Prix du Sommelier. Wijnen uit de prijscategorieën A (tot € 15) en B (tot € 20) komen voor deze onderscheiding in aanmerking.

Criteria Prix du Sommelier
Het proefteam van sommeliers heeft de taak om bij het beoordelen van de wijnen de volgende criteria centraal te stellen:
- Gastronomische inzetbaarheid: laat de wijn zich goed combineren bij uiteenlopende gerechten?
- Toegankelijkheid: is het een wijn die bij veel restaurantgasten in de smaak zal vallen?
- Prijs-kwaliteitverhouding: heeft de wijn veel kwaliteit te bieden voor zijn prijs?
- Meerwaarde: biedt de wijn iets extra’s waardoor hij ook interessant is voor een wijnarrangement? (bijvoorbeeld: gemaakt van een bijzondere druif, afkomstig uit minder bekende regio)

Een woordvoerder van de sommeliers krijgt tussen 17.00 en 18.00 uur, wanneer ook de winnaars van het Grand Concours Bollinger en de Proefschrift Fromager van het Jaar gehuldigd worden, gelegenheid de Prix du Sommelier-wijnen bekend te maken en de keuze toe te lichten.

Tijdschema
- 9.45 uur: ontvangst en korte briefing – indeling in groepjes van 2-3, verdeling te proeven wijnen per groepje (totaal circa 50 wijnen), keuze woordvoerder sommeliers.
- 10.30-16.00 uur: proeven witte en rode wijnen categorieën A en B, ieder groepje nomineert kanshebbers voor de titel Prix du Sommelier.
- 16.00-17.00 uur: gezamenlijk proeven van de genomineerde wijnen en op basis van aantallen voorkeursstemmen bepalen welke twee wijnen de titel Prix du Sommelier krijgen toegekend.
- Tussen 17.00 en 18.00 uur: bekendmaking winnende wijnen.
Aanmelding
Ben jij één van de ‘Next Generation’ sommeliers die deze uitdaging aangaat en graag mee wil bepalen welke wijnen deze bijzondere gastronomische onderscheiding verdienen? Meld je dan aan bij Kyra van Lissum (k.vanlissum@thewinesite.nl). Ook op de dag zelf kun je je ’s morgens ter plaatse bij Kyra aanmelden.
Locatie: Leerhotel Het Klooster
Daam Fockemalaan 10
3818 KG Amersfoort
Openingstijden Gastronomie 2023: 10.30 – 18.30 uur, toegang op uitnodiging
Parkeren: er is gratis parkeerruimte aanwezig rondom Leerhotel Het Klooster
Overnachtingsmogelijkheden: Amrâth Berghotel Amersfoort en Fletcher Hotel Amersfoort liggen op 5 minuten afstand van Leerhotel Het Klooster.
Programma Gastronomie 2023
Natuurlijk heb je de rest van de dag de mogelijkheid om andere wijnen te proeven en eventueel deel te nemen aan een van de proeverijen. Het programma van de hele dag vind je hier.