The Wine & Food Association nodigt ‘Next Generation’ sommeliers uit om op maandag 6 november deel uit te maken van het Prix du Sommelier-selectieteam.
proeverij
Tijdens Gastronomie 2023, maandag 6 november in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort, staan er zo’n 150 finalewijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours op de proeftafels. De importeurs zijn zelf aanwezig om de wijnen toe te lichten.
Ieder jaar nodigt The Wine & Food Association ‘Next Generation’ sommeliers werkzaam in de Nederlandse gastronomie uit om te bepalen welke twee wijnen (wit en rood) onderscheiden worden met de Prix du Sommelier. Wijnen uit de prijscategorieën A (tot € 15) en B (tot € 20) komen voor deze onderscheiding in aanmerking.
goud

Criteria Prix du Sommelier

Het proefteam van sommeliers heeft de taak om bij het beoordelen van de wijnen de volgende criteria centraal te stellen:

  • Gastronomische inzetbaarheid: laat de wijn zich goed combineren bij uiteenlopende gerechten?
  • Toegankelijkheid: is het een wijn die bij veel restaurantgasten in de smaak zal vallen?
  • Prijs-kwaliteitverhouding: heeft de wijn veel kwaliteit te bieden voor zijn prijs?
  • Meerwaarde: biedt de wijn iets extra’s waardoor hij ook interessant is voor een wijnarrangement? (bijvoorbeeld: gemaakt van een bijzondere druif, afkomstig uit minder bekende regio)
proeven
De deelnemende sommeliers hebben van 10.30 uur tot 16.00 uur de gelegenheid om de wijnen te proeven en vervolgens te bepalen welke twee wijnen (wit en rood) de onderscheiding Prix du Sommelier krijgen toegekend.
Een woordvoerder van de sommeliers krijgt tussen 17.00 en 18.00 uur, wanneer ook de winnaars van het Grand Concours Bollinger en de Proefschrift Fromager van het Jaar gehuldigd worden, gelegenheid de Prix du Sommelier-wijnen bekend te maken en de keuze toe te lichten.
flessen
Tijdschema
  • 9.45 uur: ontvangst en korte briefing – indeling in groepjes van 2-3, verdeling te proeven wijnen per groepje (totaal circa 50 wijnen), keuze woordvoerder sommeliers.
  • 10.30-16.00 uur: proeven witte en rode wijnen categorieën A en B, ieder groepje nomineert kanshebbers voor de titel Prix du Sommelier.
  • 16.00-17.00 uur: gezamenlijk proeven van de genomineerde wijnen en op basis van aantallen voorkeursstemmen bepalen welke twee wijnen de titel Prix du Sommelier krijgen toegekend.
  • Tussen 17.00 en 18.00 uur: bekendmaking winnende wijnen.

Aanmelding

Ben jij één van de ‘Next Generation’ sommeliers die deze uitdaging aangaat en graag mee wil bepalen welke wijnen deze bijzondere gastronomische onderscheiding verdienen? Meld je dan aan bij Kyra van Lissum (k.vanlissum@thewinesite.nl). Ook op de dag zelf kun je je ’s morgens ter plaatse bij Kyra aanmelden.

Locatie: Leerhotel Het Klooster
Daam Fockemalaan 10
3818 KG Amersfoort
Openingstijden Gastronomie 2023: 10.30 – 18.30 uur, toegang op uitnodiging

Parkeren: er is gratis parkeerruimte aanwezig rondom Leerhotel Het Klooster
Overnachtingsmogelijkheden: Amrâth Berghotel Amersfoort en Fletcher Hotel Amersfoort liggen op 5 minuten afstand van Leerhotel Het Klooster.

Leerhotel het Klooster

Programma Gastronomie 2023

Natuurlijk heb je de rest van de dag de mogelijkheid om andere wijnen te proeven en eventueel deel te nemen aan een van de proeverijen. Het programma van de hele dag vind je hier.

schenken