Vini Bio 2023
Tijdens de 10e editie van Vini Bio, de proeverij voor biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen, presenteerden ruim 20 importeurs en 15 wijnproducenten hun wijnen. Proefschrift proefde een selectie van het aanbod. Geproefde wijnen van Well of Wine komen aan bod in een komend artikel gewijd aan die importeur.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Artisan Wines

’s-Gravenzande, 06-48547251

Weingut Porzelt, Pfalz
De talentvolle jonge wijnmaker Andreas Porzelt staat bekend als Mr. Silvaner. Dat heeft hij allereerst te danken aan zijn vader Gerhard, die de silvaner-druif in zijn geboortestreek Franken had leren waarderen. Toen die het kleine wijngoed in de Pfalz-regio kocht, liet hij niet alleen de oude silvaner-stokken die hij er aantrof staan, maar breidde hij de silvaneraanplant uit. Silvaner gold vooral als betrouwbare, neutrale druif die altijd voldoende opbrengt en toegankelijke wijnen oplevert. Ooit bestond de helft van de Duitse aanplant uit silvaner, maar dat is de afgelopen twee eeuwen teruggelopen tot zo’n 5% landelijk. Bij Weingut Porzelt maakt de silvaner zo’n 20% uit van de 21 hectare aan wijngaarden. Andreas slaagt er jaar in jaar uit in om expressieve silvaners met inhoud en potentieel te produceren. Het wijngoed biedt daar alle mogelijkheid toe, dankzij een mozaïek aan bodemsamenstellingen: zand, löss, leem, muschelkalk, klei, buntsandstein, kiezels, mergel. Daarnaast beschikt Andreas over verschillende toppercelen: Kirchberg, Maria Magdalena, Miedig, Staffelberg. Het levert naast indrukwekkende silvaners een brede verscheidenheid aan Orts- en Lagen-wijnen van riesling, weissburgunder, grauburgunder en spätburgunder op.

Porzelt

Andreas Porzelt

Proefnotities Porzelt

8-

Silvaner Muschelkalk Ortswein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2020
Silvaner, zeer kalkrijke bodem, rijping op rvs en grote eiken fusten; geur wat dicht, meer diepgang in smaak, prima zuurgraad, mooie expressie van de druif, goede lengte (13,5%) € 19,50
Deze wijn deed het goed tijdens een recent wijnmakersdiner met Weingut Porzelt en Artisan Wines bij restaurant Parkheuvel, waarbij Erik van Loo en sommelier Nick van den Heuvel een aantal fraaie combinaties op tafel zetten. De wijn matchte fraai met het gerecht van ganzenlever en rode biet: de biet bracht duidelijk de verbinding tot stand met de silvaner.

8-

Riesling Muschelkalk Ortswein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2019
Riesling, 8 maanden rijping op rvs; veel geurexpressie, smaakvol, goede spanning, aangename rieslingtonen, goed inzetbaar € 18,26

8

Riesling Buntsandstein Ortswein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2021
Riesling, 6-8 maanden rijping op rvs en eikenhout; goede inhoud, veel expressie, heel zuiver, schoon en evenwichtig, veel lengte (12%) € 17,15

9-

Riesling Maria Magdalena Lagenwein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2017
Riesling, ruim 60 jaar oude wijnstokken, bodem van buntsandstein, 10 maanden rijping sur lie in tonneaux; aromatisch en evenwichtig, mooie zuren, goede structuur lengte, mineralige toets, prima ontwikkelde maaltijdwijn, finalewijn Wines of Germany Gastro Cup (12,5%) € 28,75
Tijdens het diner bij Parkheuvel werd jaargang 2014 van deze wijn geschonken bij tarbot met knolselderij, koningsboleet, topinamboer, ossenstaart en paddenstoelencrèmesaus. De langere rijping zorgde voor een mooie aansluiting bij de paddensteoelen.

8

Spätburgunder Kirchberg Lagenwein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2018
Spätburgunder; fijn, zachte tonen, mooie balans, aangename spätburgunder (13%)

Ook geproefd van Artisan Wines

8

Cuvée Raipoumpou, Adrien Berlioz, Vin de Savoie Chignin-Bergeron, Frankrijk 2020
100% roussanne, zeer steile wijngaard (tot 40%), rotsbodem met toplaag van slib, klei en kalksteen, rijping op rvs; sappig, goede zoet-zuurbalans, frisse stijl, opwekkend en elegant, veel lengte € 33,26

8,5

Rosé L’Audacieuse, Château de la Selve, IGP Coteaux de l’Ardèche, Frankrijk 2021
Cinsault, grenache, syrah, viognier, biodynamisch, kalkrijke kleibodem, 6-8 maanden rijping in vaten van d’Yquem; mooie fruittonen, aparte vullende geur, rijp, indringend, gastronomisch smaakpalet, sappig en schoon, mooie zuren, fijne grapefruitbitters, veel lengte, zeer verrassend € 23,12

8

Le Cinciole, Podere Le Cinciole, Chianti Classico, Italië 2018
Sangiovese, 12 maanden houtrijping; fijne neus, goed sap, duidelijk chianti classico, goede kruidigheid, soepel, doordrinkbaar, heerlijk fruitig, goede lengte, finalewijn 34e Proefschrift Wijnconcours € 22,68

8+

Aluigi, Podere Le Cinciole, Chianti Classico Gran Selezione, Italië 2016
Sangiovese, 24 maanden rijping in eiken vaten van 25 hl, 12 maanden rijping op beton; intens, donker gerijpt fruit, goed sap, opwekkend, goede zuren, kruidig, finesse, malse tannine, meer inhoud € 47,75

8,5

Ferdinando Principiano, Barolo Serralunga, Italië 2019
Nebbiolo, 24 maanden rijping in eiken vaten van 20 en 40 hl, vin nature; mooie geurwaaier, sappig en slank, fraaie inhoud, klassiek, kruidig, veel lengte, maaltijdwijn € 38,19

De Wijnengel

Amsterdam, 06-12214117

Cavallotto Fratelli, Barolo
Het wijnhuis Cavallotto is gevestigd in Castiglione Falletto, in het hart van de Barolo-streek. Het plaatsje dankt zijn naam aan de in Frankrijk geboren markiezin van Barolo, Julia Falletti, die hier begin 19e eeuw wijngaarden kocht. Later werd Giuseppe Boschis eigenaar van de wijngaarden en zo ontstond de naam van de huidige Barolo-cru Bricco Boschis. Het wijngoed is sinds 1928 eigendom van de familie Cavallotto. Aanvankelijk werd de oogst verkocht, maar eind jaren veertig besloot de familie onder eigen naam te bottelen. De eerste Cavallotto Barolo kwam in 1948 op de markt en de eerste Barolo Bricco Boschis in 1967. Drie jaar later waren ze de eerste producent met een perceelwijn, de Barolo Bricco Boschis Riserva Vigna San Giuseppe. Het wijnhuis is niet alleen een pionier als het gaat om terroirwijnen, maar maakt sinds 1976 ook deel uit van de voorhoede van de biologische wijnbouw en ontwikkelt op dat gebied diverse innovatieve technieken. De aanplant bestaat voor meer dan de helft uit nebbiolo (17 ha). Daarnaast zijn er percelen beplant met dolcetto (3 ha), barbera (2 ha), freisa, pinot noir, chardonnay en grignolino. Het wijnhuis staat inmiddels onder leiding van de vierde generatie: Alfio en Giuseppe (beiden oenoloog) en hun zus Laura.

Cavallotto wijnen
Proefnotities Cavallotto

8,5

Pinner, Cavallotto Fratelli, Vino Bianco ottenuto da uva nera (Langhe), Italië 2020
Pinot nero, blanc de noir, 9 maanden rijping sur lie in rvs; gesloten geur, aromatisch, breed, veel inhoud, lichte grapefruittonen, veel diepgang, vooral in de smaak, goed sap, rijp fruit, goede fraîcheur, smaakvol en elegant, veel lengte € 24,95

8

Cavallotto Fratelli, Langhe Freisa, Italië 2018
Freisa, cru Bricco Boschis-wijngaarden, 12-15 rijping in vaten van Slavonisch eiken (20 en 30 hl); sappig en evenwichtig, licht vlezig, klassiek, goede inhoud, mooie tannine, opwekkend, kruidig, elegante stijl, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding € 26,95

9-

Cavallotto Fratelli, Barolo Bricco Boschis, Italië 2018
Nebbiolo, 30-35 dagen maceratie, 36-42 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 20, 30, 50, 80 en 100 hl; elegante kleur, aromatisch, geschakeerd, goede zoet-zuurbalans, frisse zuren, mooie spanningsboog, fijne tannine, uitstekende lengte € 71,95

Cappella Sant’Andrea, Toscane
Het familiebedrijf Cappella Sant’Andrea ontstond eind jaren vijftig, toen Renato en zijn zoon Giovanni Leoncini in deelpacht een landgoed nabij San Gimignano kochten. De wijnproductie bleef aanvankelijk bescheiden, totdat Giovanni en zijn dochter Antonella in de jaren negentig besloten tot uitbreiding en kwaliteitsverbetering. Ze kochten grond aan voor nieuwe aanplant en legden een moderne wijnkelder aan. Met hulp van oenoloog Paolo Salvi en de vermaarde consultant Giulio Gambelli werden enkele topcuvées gecreëerd: de rode Serreto en de witte Vernaccia Rialto. Inmiddels staat het bedrijf onder leiding van de vierde generatie, Flavia Del Seta en Francesco Galgani. Via biologische en vaak biodynamische teeltmethoden en een minimalistische aanpak in de kelder slagen zij er jaar in jaar uit de expressie van de druiven en het terroir van San Gimignano – de oudste DOCG van Italië en de enige voor witte wijn – optimaal tot uitdrukking te doen komen.

Enrico Huijbrechts

Enrico Huijbrechts (De Wijnengel)

Proefnotities Cappella Sant'Andrea

9-

Prima Luce Riserva, Cappella Sant’Andrea, Vernaccia di San Gimignano, Italië 2018
Vernaccia, vinificatie/maceratie en 12 maanden rijping in amfoor, gevolgd door 12 maanden op rvs, orange wine; goudgeel uiterlijk, beetje gesloten, fijn, evenwichtig, goed sap, mooie zuren, intense stijl, rijke en complexe vernaccia met veel lengte, gastronomische wijn € 27,95

8

Rialto Vigne Vecchio, Cappella Sant’Andrea, Vernaccia di San Gimignano, Italië 2019
Vernaccia, 50 jaar oude stokken, vinificatie en rijping op rvs; vrij gesloten geur, rijk aan smaak, inhoud en vulling € 19,95

Ook geproefd bij De Wijnengel

8,5

Garaspino, Fattoria Coroncino, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië 2019
Verdicchio; ingetogen geur, intense aroma’s in de smaak, veel diepgang, puur, karaktervol, fraîcheur, kruidig, slank, pittige finale, gastronomische wijn met veel lengte ca. € 22,50

8-

Il Baccio, Fattoria Coroncino, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië 2020
Verdicchio; vullend, rijp, aromatisch en smaakvol, lekker sappig, goede lengte ca. € 13,50

8

Il Coroncino, Fattoria Coroncino, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië 2020
Verdicchio; ingetogen geur, meer ronding en rijping in de smaak, vullend ca. € 16,00

8

Campo Vulcano, I Campi, Soave Classico, Italië 2021
85% garganega, 15% trebbiano di soave, fermentatie en 6 maanden rijping op rvs; mooie concentratie, sappige textuur, fijn, goede zuren, kruidig, evenwichtig en smaakvol, breed, mooie lengte, goed inzetbaar (12,5%) ca. € 18,50

De Geluksdruif

Warmond, 06-54722105

Clos Canarelli, Corsica
Clos Canarelli is een van de zeven wijnproducenten in de subappellatie Figari, in het zuiden van Corsica. Het domein staat onder leiding van Yves Canarelli en omvat ongeveer 30 ha aan wijngaarden. Het merendeel van de stokken wortelt in granietbodems. 5 ha recente aanplant bij Bonifacio wordt gekenmerkt door een – voor Corsica – unieke kalkbodem. Minstens zo uniek is de 0,5 ha grote, 140 jaar oude pre-phylloxerawijngaard bij het dorpje Orasi. Yves maakt hier een bijzondere field blend-wijn van oude rassen die hij opvoedt in amfoor. Canarelli werkt biodynamisch en was samen met Arena en Comte Abbatucci een van de eersten die zeer actief oude druivenrassen, zoals bianco gentile en carcajolu nero, opnieuw aanplantte. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de opvoeding: hout in diverse maten, rvs, beton, foeders van meer dan 1200 liter en met name amforen. Daarnaast zijn er ook betonnen eieren en kubusvormige cementen vaten. Yves maakt met veel precisie een brede range van wijnen die zonder meer tot de top van Corsica kunnen worden gerekend.

Geluksdruif
Proefnotities Clos Canarelli

8,5

Tarra di Sognu blanc, Clos Canarelli, Vin de France (Corsica), Frankrijk 2020
Vermentino, bianco gentile, riminese, genovese, carcaghjolu blanc, rijping in demi-muids; goede balans, sappig, puur, opwekkend, fijne kruidigheid, goede lengte, aangename maaltijdwijn € 57,50

8

Rosé, Clos Canarelli, Corse Figari, Frankrijk 2021
Sciaccerellu, niellucciu, grenache, rijping op rvs; goede balans, sappig, goede zuren, rijp, rijk middenpalet, goede lengte € 37,50

8-

Le Petit Clos, Clos Canarelli, Corse Figari, Frankrijk 2020
Sciaccerellu, niellucciu, syrah, rijping op rvs en foeders, instapwijn; fris, goed sap, opwekkend, aangename blend € 28,50

8,5

Clos Canarelli, Corse Figari, Frankrijk 2020
Sciaccerellu, niellucciu, syrah, rijping in foeders en barriques; mooie blend, meer diepgang en intensiteit, mooie zuren, strak en spannend, fraaie wijn € 44,00

8,5

Tarra di Sognu Rouge, Clos Canarelli, Alta Rocca Corsica, Frankrijk 2020
Sciaccerellu, carcaghjolu, minestellu, kalkbodem, rijping in demi-muids; donkerrood uiterlijk, fraaie balans, soepele sappige aanzet, vooral frisse zuren, mooi fruit, heel fijn, licht kruidige ondertoon, aangenaam € 57,50

9-

Alta Rocca, Clos Canarelli, Corse Figari, Frankrijk 2019
Sciaccerellu, granietbodem, rijping op rvs en foeders; fruitig, kruidig, vooral in de smaak fijne aroma’s, mooi ontwikkeld, licht aards, goede balans, soepel in de mond, delicate wijn, veel lengte € 75,50

8-

Costa Nera, Clos Canarelli, Vin de France (Corsica), Frankrijk 2019
Carcaghjolu, rijping op nieuwe en gebruikte barriques; ruige aroma’s, kruidig en fruitig, robuust, veel inhoud maar ook zeer schoon € 71,00

Ook geproefd bij De Geluksdruif

8

Chenin Centenaire, Grange Saint-Sauveur, Vin de France (Loire), Frankrijk 2020
Chenin blanc, 80-100 jaar oude stokken, 18 maanden barriquerijping (1/3 nieuw); de druif komt mooi tot zijn recht, vullend en goed gedoseerd, soepel middenpalet, hoge zuren, goede lengte € 43,00

8+

Les Arceaux, Grange Saint-Sauveur, Vin de France (Loire), Frankrijk 2020
Grolleau noir, grolleau gris, rijping in oude barriques; schoon, elegant en vullend, mooie expressie door hoge zuren € 33,00

8+

Le Martray, Grange Saint-Sauveur, Vin de France (Loire), Frankrijk 2021
Grolleau noir, grolleau gris, gamay, 50 jaar oude stokken, kalkhoudende kleibodem, vinificatie en 8 maanden rijping in gebruikte barriques; sappig, mals, verleidelijk van smaak, opvallend hoge zuren, licht aards, kruidige ondertoon geeft reliëf € 32,00

8+

Clandestine, Grange Saint-Sauveur, Vin de France (Loire), Frankrijk 2019
Grolleau noir, cabernet franc, oude stokken, 18 maanden rijping in demi-muids; vullend en aromatisch, evenwichtig, soepel, slanke textuur, opwekkend, zeer toegankelijk, mooi ontwikkeld € 41,00

8,5

Huguette, Grange Saint-Sauveur, Vin de France (Loire), Frankrijk 2019
Cabernet franc, 18 maanden rijping in demi-muids; prachtige cabernet franc, rijp fruit, mooie zuren, aards, fijn gedoseerde kruidigheid, veel lengte € 43,00

Champagnist

Amersfoort, 06-41684108

Domaine Karanika, Amyntaion
Bijzonder mag het zeker genoemd worden: een Nederlands stel dat in Griekenland mousserende wijnen maakt van de rode xinomavro-druif, die inmiddels over de hele wereld in restaurants en wijnbars worden geschonken. Laurens Hartman (zoon van een Griekse moeder) en Annette van Kampen kochten in 2005 een 110 jaar oud wijndomein in Amyntaion, in de Noord-Griekse wijnstreek Macedonië. Een bezoek aan de Champagnestreek inspireerde Laurens om mousserende wijnen te gaan maken. Het koele klimaat en de bodem van de hoog gelegen regio Amyntaion en de bijzondere eigenschappen van de xinomavro lenen zich daar goed voor. De donkergekleurde druif doet wat denken aan de pinot noir en bezit van nature een hoge zuurgraad. Naast xinomavro, waarvan ze ook een rode wijn maken, staat er ook assyrtiko aangeplant: de witte druif geeft de blends extra verfijning. En de nauwelijks bekende rode druif limniona. 12 hectare aan wijngaarden bezitten ze inmiddels en daarnaast kopen ze druiven van enkele collega-wijnbouwers. Annette overziet de – biologische/biodynamische – bewerking van de wijngaarden, Laurens maakt met zo min mogelijk ingrijpen de wijnen. Hij kwam ze tijdens Vini Bio persoonlijk toelichten.

Champagnist

Laurens Hartman (Karanika) en Mark Haasdijk (Champagnist – 2e van rechts)

Proefnotities Domaine Karanika

7,5

Cuvée Rosé Extra Brut, Domaine Karanika, Amyntaion, Griekenland 2021
95% xinomavro, 5% limniona; lichtroze kleur, ingehouden geur, beperkte expressie, evenwichtige rosé, lekker fris, aangename combinatie van fruit en zuren, toegankelijk, correcte lengte (11,5%) € 22,56

8-

Cuvée Spéciale Extra Brut, Domaine Karanika, Amyntaion, Griekenland 2020
90% xinomavro (ongeënt), 10% assyrtiko, 12 maanden sur latte; fijne mousse, meer geurtonen, mooie aanzet, goede balans en lengte, elegant (11,5%) € 22,56

8

Extra Cuvée de Réserve, Domaine Karanika, Amyntaion, Griekenland 2017
100% xinomavro, minimaal 60 jaar oude stokken (ongeënt), fermentatie in foeders en op rvs, 54-84 maanden rijping sur latte; mooie mousse, goed ontwikkeld, ruikt en smaakt jeugdig, mooie finesse, heel licht crèmig, goed gedoseerde aroma’s, mooi drogende finale, goede lengte, aangenaam (12%) € 34,21

8+

Cuvée Prestige Extra Brut, Domaine Karanika, Amyntaion, Griekenland 2017
70% assyrtiko (fermentatie in vaten van 225-2000 liter), 30% xinomavro (ongeënt), 48-90 maanden rijping sur latte; impressies van karamel en honing, geur en smaak komen overeen, mooie zuren, dikke wijn, gastronomische wijn met inhoud (11,8%) € 39,00

8-

Xinomavro Reserve Old Vines, Domaine Karanika, Macedonie, Griekenland 2019
Xinomavro, 60-100 jaar oude stokken (ongeënt), 18 maanden houtrijping; ontwikkelde kleur, zachte geur, gerijpt, redelijk toegankelijk, minder body, hoge zuren, vullend, goede tannine, munt, goede fraîcheur, alcohol is goed opgenomen, correcte lengte

Ook geproefd

Vinoviccio

Vinoviccio
Apeldoorn, 088-8816800

8+

Zio Romi, Renato Keber, Collio, Italië 2016
Friulano, 24 maanden rijping sur lie op rvs; veel sap, inhoud, vulling, mooi ontwikkeld, goede balans

8+

Renato Keber, Collio, Italië 2011
70% cabernet franc, 30% merlot, 8 maanden rijping sur lie in Franse tonneaux, 24 maanden rijping op rvs; fruitig, goed gedoseerde cabernet franc-tonen, slanke structuur, opwekkende stijl, puur en elegant, mooi ontwikkeld, aangenaam smaakprofiel

8+

Syrah, Michele Satta, IGP Toscana, Italië 2019
Syrah, 18 maanden rijping op Franse eiken tonneaux (1, 2 en 3 jaar oud); goed sap, verkwikkend, mooie zuren, kruidige accenten, peperige finale, fraaie balans, aangename maaltijdwijn met lengte

8+

Piastraia, Michele Satta, Bolgheri Superiore, Italië 2019
25% merlot, 25% syrah, 25% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 18-24 maanden barriquerijping (20% nieuw); mooi gerijpt fruit, zachte tonen, kruidig, evenwichtig, opwekkend en aangenaam, goede lengte, prima blend, maaltijdwijn

8-

Drùmon, Cannito, Gioia del Colle, Italië 2020
Primitivo, 6 maanden rijping op Franse eiken vaten van 500 L; mooi fruitig, kruidig, evenwichtig en schoon, wijn met grip

Pierre Ache Wijnen

Pierre Ache Wijnen
Maastricht, 06-28279927

8-

L’Intact Pet Nat rosé, Domaine Yves Duport, Vin de France (Bugey), Frankrjk 2022
Gamay, pinot noir, biodynamisch, vin nature; mooie mousse, sappig, puur van smaak, verfrissend, elegant en doordrinkbaar

8

Rebula, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2019
Rebula, biologisch, 3 dagen maceratie, 24 maanden barriquerijping, orange wine; intense neus, goed sap, heel fijn en beschaafd, mooi bittertje op het einde, veel lengte, elegant en aangenaam

8+

Rebula Reserva, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2019
Rebula, biologisch, 20 dagen maceratie, 24 maanden in nieuwe eiken vaten van 1000 L, orange wine; impressies van walnoten en hazelnoten, intense neus, aromatisch, mooie vulling, aangenaam smaakpalet

8+

Sivi Pinot, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2019
Pinot gris, biologisch, 6 dagen maceratie, 24 maanden barriquerijping, orange wine; vrij dikke honingtoets in de geur, goede zuren, puur en schoon, rijk aan vulling, mooie lengte

8-

Vis Tchapias Les Garennes, Domaine Beekborne, Vin de Belgique, België 2020
Field blend van 60% pinot noir, 35% chardonnay, 5% pinot gris, vin nature; heel schoon, opwekkende stijl, kruidig, mooie balans, goede blend, veel lengte

8-

Radice e Filare La Giga, Renato Buganza, Piemonte, Italië 2020
100% arneis, biologisch; gekonfijte fruittonen in geur en smaak, schoon, soepel, mooi mondgevoel, aantrekkelijke gastronomische wijn

8-

Draine Savagnin Ouillé, Le Clos des Grives, Jura, Frankrijk 2018
Savagnin, biologisch, 12 maanden rijping op rvs; sappig, dorstlessend, fruitig, fijn van smaak, kruidige tint, mooie zuren, intens, goede spanning

8-

Lerchensand Sylvaner, Domaine Ansen, Alsace, Frankrijk 2020
Sylvaner, orange wine; heel puur, sappige aanzet, mooie vulling met kruidige onderlaag, veel materie en intensiteit

8-

Zweigelt, Weingut Schneider, Thermenregion, Oostenrijk 2019
Zweigelt, fermentatie op rvs, 8 maanden rijping in grote eiken vaten; fijne geurwaaier, mooi sappige vulling, duidelijk zweigelt, aangenaam doordrinkbaar

8-

Domaine de Romarand, Beaujolais-Lantignié, Frankrijk 2021
Gamay, 70 jaar oude stokken, vin nature; heel fijn gekonfijt fruit, soepel, sappig, spanning en vulling, aangename beaujolais

8+

Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2020
Cabernet franc, biodynamisch, 12 maanden rijping in gebruikte vaten van Domaine Leflaive; herkenbaar cabernet franc, goed sap, slank en stijlvol, mooie zoet-zuurbalans, vullend, mooie spanning, delicaat, fraaie cabernet franc

8

Mâlain Monopole, Domaine Les Ecrivains – Nicolas Morin, Bourgogne Pinot Noir, Frankrijk 2019
Pinot noir, vin nature; goed sap, mooie concentratie, goede zoet-zuurbalans, kruidig, pepertje, verkwikkend en schoon

Pieksman Wijnimport

Pieksman Wijnimport
Amsterdam, 020-8203602

8

Argile Blanc, Domaine des Ardoisières, IGP Vin des Allobroges, Franrijk 2021
40% jacquère, 40% chardonnay, 20% mondeuse blanche, bodem van leisteen en kalksteen, 9 maanden rijping op glasvezel; fruitrijk, smaakvol, mooie zuurgraad, opwekkend, prima lengte (11,5%) € 27,68

8+

Vermentino, Olivier Pithon, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2017
Vermentino, 12 maanden houtrijping; aromatisch, heel opwekkend, schoon, goede balans, elegant, stijlvol, mooi ontwikkeld, goede lengte € 23,53

8+

Bigottière, Terra Vita Vinum, Savennières, Frankrijk 2019
Chenin blanc, fermentatie en 10 maanden rijping op rvs; heel puur en opwekkend, goede balans, elegant, goede spanningsboog, verleidelijk, mooi van samenstelling, stijlvol € 38,55

8+

La Croix des Ramaux, Jean-Claude Lapalu, Brouilly, Frankrijk 2020
Gamay, 9-10 maanden rijping in gebruikte tonneaux; verleidelijke geur, fraîcheur en vulling, heerlijke beaujolais-tonen, donker fruit, mooie zoet-zuurbalans en goede spanning (14%) € 29,80

8+

No Wine’s Land, Matthieu Barret, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
Syrah, 13 maanden rijping op beton; heel schoon, fruitig, soepel en fris, mooie balans, goede lengte, mooi zuivere rhônewijn € 26,60

Daxivin

Daxivin
Amsterdam, 06-25032032

8+

Tradition, Champagne Lelarge-Pugeot, Champagne, Frankrijk NV
Pinot meunier, pinot noir, chardonnay; rechtlijnig smaakprofiel, fris, bruisend, schoon, goede balans € 49,00

8-

Chardonnay, Mas d’Intras, Vin de France (Ardèche) Frankrijk 2021
Chardonnay; veel sap, breed, mooie chardonnay-toets, heerlijk fruit, toegankelijk € 14,50

8-

Poil de Lièvre, Calvez Bobinet, Vin de France (Saumur), Frankrijk 2022
Chenin blanc; aromatisch en vullend, aangename stijl, volle chenin met lengte € 22,00

8,5

Clef de Sol, La Grange Tiphaine, Montlouis-sur-Loire, Frankrijk 2020
Chenin blanc; stijlvol, zeer plezierig mondgevoel, finesse alom € 27,50

8,5

Les Copines des Copains comme raisins, Heidi & Hubert Hausherr, Vin de France (Alsace), Frankrijk 2021
Gewurztraminer, pinot gris, riesling, pinot noir, pinot blanc; florale geurtinten, fijne aroma’s van gewurztraminer, smaakvolle blend, evenwichtig en breed inzetbaar € 22,50

8,5

Vignes Blanche, Rouges Queues, Maranges, Frankrijk 2018
Pinot noir; karaktervolle aroma’s, wijn met inhoud en stijl, mooi ontwikkeld, fraaie expressie van de druif € 39,50

8,5

Emilien, Le Puy, Vin de France (Bordeaux), Frankrijk 2019
Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, carmenère; knappe blend, heel smakelijk, geschakeerd en stijlvol, veel inhoud, mooie lengte € 39,50

Alto Vino

Alto Vino
Amsterdam, 06-21370937

7,5

Vinfermento, Ca’ della Vigna, Vino Bianco Frizzante, Italië 2020
Glera, pet nat; schoon, spritzig, bite, mooie bitters, fruit en zuren, schudden voor gebruik (10,5%) € 18,25

8+

Carjcanti, Gulfi, IGP Terre Siciliane, Italië 2020
Carjcanti; mooi fruit, prima zuren, goede vulling, mooie balans, lange afdronk, aangenaam (13%) € 32,75

8-

Settevigne, Claudio Cipressi, IGP Falanghina Terre degli Osci, Italië 2021
Falanghina; smaakvol, aromatisch, vulllend, intens, kruidig, mooie balans, goede prijs-kwaliteitverhouding (14,5%) € 18,50

8+

Miklus Ribolla Gialla, Draga, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Ribolla, 30 dagen maceratie, 48 maanden rijping in acaciahouten barriques, orange wine; rijp, rijk, aromatisch en kruidig, brede wijn met inhoud en veel lengte, verrassend (13,5%) € 38,50

8-

Vinorigo, Ca’ della Vigna, Colli Euganei Fior d’Arancio, Italië 2020
Moscato giallo; evenwichtig, mooi gedoseerde aroma’s, fijne zuren, goede lengte, heel aangenaam (13%) € 17,00 (0,5 L)

8

Gulfi, Cerasuolo di Vittoria Classico, Italië 2018
Nero d’avola, frappato; heerlijk fruit, goede zoet-zuurbalans, fraaie tannine, mooie lengte, evenwichtige wijn, aangenaam van smaak (13,5%) € 23,50

8-

Settevigne, Claudio Cipressi, Tintilia del Molise, Italië 2016
Tintilia, vinificatie en rijping op rvs; fraaie aroma’s, evenwichtig, vullend, goed fruit, mooie tannine en lengte (14%) € 30,00