nine seconds

Montus 2020
montus

Château Montus, Madiran, Frankrijk 2020

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Vojacek Wijnen, Maastricht
vojacek.nl

Achtergrond
De Petrus van de Sud-Ouest wordt hij wel genoemd, de madiran van Château Montus. Het zegt iets over de bijzondere kwaliteit van het terroir van dit domein, maar ook de maker ervan: Alain Brumont, die er bijna in zijn eentje in slaagde om de reputatie van de karaktervolle, krachtige rode wijnen uit Madiran internationaal te versterken en naar een nieuw kwaliteitsniveau te tillen. Daarvoor moest hij eerst wel de weerbarstige tannat-druif temmen.

De tannat is een van de drie regionale druivenrassen die, voordat zij in Zuidwest-Frankrijk bijna uitstierven door de phylloxeraplaag, een nieuw thuis vonden in Zuid-Amerika. De carmenère deed het uitstekend in Chili, de malbec werd het boegbeeld van de Argentijnse wijnindustrie en tannat werd Uruguay’s nationale druif.

Net als de malbec (bekend van de traditionele ‘zwarte wijn’ uit Cahors) staat de tannat bekend om en zijn volle, rijke smaak en zijn hoge tanninegehalte. Daarbij is de tannat nog intenser en robuuster dan de malbec. Overigens brengt hij in Uruguay een totaal andere stijl wijn voort: zachter, fruitiger, eleganter en makkelijker drinkbaar.

Volgens de appellatieregels van Madiran mag de tannatdruif tussen de 50 en 100% uitmaken van de blend. Ter aanvulling zijn de cabernet sauvignon, de cabernet franc en de fer servadou toegestaan, die de wijn ronder en toegankelijker maken.

Zodra Alain Brumont in 1979 het familiedomein Château Bouscassé in de gemeente Maumusson-Laguian, in het hart van de Madiranstreek, had overgenomen en in 1980 het nabijgelegen Château Montus had gekocht, was het zijn streven rode madiran te produceren die dezelfde internationale status bezat als de wijnen die hier in de 17e en 18e eeuw gemaakt werden. Destijds was er een bloeiende wijnexport naar de Pyreneeën en Engeland en nam het wijnbouwareaal in de regio snel toe.
Brumont stelde de tannatdruif weer helemaal centraal, focuste op de beste terroirs en oude wijnstokken en gaf de wijnen een zorgvuldig uitgekiende en lange hout- en flesrijping mee.

Met name de wijngaarden van Montus brachten vanaf de allereerste jaargang (1982) wijnen van topkwaliteit voort. Het is te danken aan het unieke terroir van steile zuidelijke en zuidwestelijke hellingen (20-40%) met grote rode, ronde kiezels en fijne bruine en gele klei – overblijfselen uit de tijd dat de Pyreneeën ontstonden, zo’n 40 miljoen jaar geleden.
De wijnen van Brumont bezitten de karakteristieke kracht, intensiteit en het enorme bewaarpotentieel van de tannat-druif, maar worden dankzij de innovatieve aanplant-, teelt- en vinificatiemethoden en een combinatie van barrique-, foeder- en flesrijping ook gekenmerkt door ongekende elegantie, aangenaam fruit en frisse tonen.

Brumont’s stijl vond veel navolging en zette Madiran definitief internationaal op de kaart. Dat hij met zijn hoge percentages tannat in de blend (tot 100% in zijn topcuvées) feitelijk de appellatieregels overtrad, werd en wordt hem door de autoriteiten vergeven.
Het wijngaardbezit is in de loop der jaren gegroeid van 17 naar 250 hectare en de leiding over beide châteaux is sinds 2018 in handen van stiefzoon Antoine Veiry, maar Brumont is nog altijd sterk betrokken bij het werk.

Proefnotities

Eerste indrukken
Donkere kleurgloed, hechte, compacte geur, nog steeds wat gesloten, impressies van chocolade en truffel. Zeer aangenaam van smaak, stijlvolle materie, vloeiend rijp zwart fruit, mooie kruidige ondertoon, warme en zoetige impressie op de tong, goede expressie van druif en regio. Smaakvol, robuust, duidelijke invloed tannine, zuren houden de wijn in goede conditie.

Na 1 uur
De wijn komt rijper over, de geuraroma’s komen meer tot ontplooiing. Betere balans, alles mooi versmolten.

Na 2 uur
Het mondcontact is nog zachter en ronder. Druif en terroir komen mooi op de voorgrond.

Na 3 uur
Geur en smaak blijven stabiel. De wijn wint aan complexiteit. Fruit, zuren, terroir en houtinvloed vormen een eenheid. Perfecte maaltijdwijn, bijvoorbeeld bij gegrild rood vlees, een winters gerecht met chorizo en paddenstoelen, of bij pittige blauwschimmelkazen.

Technische gegevens

Appellatie Madiran, Sud-Ouest
Druivenrassen 80% tannat, 15% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon
Leeftijd druivenstokken 25-30 jaar
Locatie wijngaarden steile hellingen (20-40%)
Oriëntatie zuid tot zuidwest
Bodemsamenstelling grote rode, ronde kiezels op onderlaag van fijne bruine en gele klei
Vinificatie 3-6 weken maceratie, fermentatie bij 28 graden, malolactisch in eiken vaten
Opvoeding 12-14 maanden sur lie in barriques (60-80% nieuw), 2 jaar foederrijping en bijna 2 jaar flesrijping
Alcoholpercentage 14%
Prijs per fles € 38,50

Laurence en Alain Brumont

Laurence en Alain Brumont