The Wine & Food Association presenteert dit jaar de eerste editie van een zeer prestigieuze wijn-spijscompetitie: het Grand Concours Bollinger. Restaurantteams van chefs en sommeliers ontvangen een uitnodiging om bijzondere gerechten te creëren bij de Brut Rosé (voorgerecht) en de La Grande Année 2008 (hoofdgerecht) van het wereldberoemde huis Champagne Bollinger. Het Grand Concours Bollinger wordt om het jaar georganiseerd.

Grande Année 2008

Champagne Bollinger: inspiratie van wereldklasse

Hofleverancier van het Britse Hof en favoriete champagne van James Bond: Champagne Bollinger is een gedistingeerd merk dat wereldwijd geroemd wordt om zijn krachtige en tegelijk geraffineerde en complexe stijl. Perfect inzetbaar in de gastronomie en natuurlijk de klassieke match voor kaviaar. Kortom: een perfecte inspiratiebron voor iedere chef en sommelier die uitkijken naar een wijn-spijsuitdaging van het allerhoogste niveau!

Wijn-spijs leeft

Hoewel er veel restaurants zijn waarbij het concept van één geschikte fles wijn voor de hele maaltijd dominant is, kunnen we toch constateren dat zeer veel chefs en sommeliers het samenstellen van de ultieme wijn-spijscombinatie als een belangrijke uitdaging beschouwen. Niet voor niets is de animo onder deze professionals hoog om deel te nemen aan de diverse wijn-spijscompetities die worden georganiseerd door The Wine & Food Association.

logo Champagne Bollinger

Prijzen met een totale waarde van € 10.000

Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. Bij de bepaling wie overall winnaar is telt de combinatie hoofdgerecht/La Grande Année zwaarder dan die van voorgerecht met Brut Rosé. De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).

Ondertekening samenwerking

Peter van Houtert (Verbunt-Verlinden) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association) ondertekenen het samenwerkingscontract (foto: Reinier Veenenbos)

  • Na een voorselectie aan de hand van de inzendingen nodigt de jury de beste teams uit om deel te nemen aan een van de twee voorronden. Per restaurant worden 2 flessen per cuvée (Brut Rosé en La Grande Année) bezorgd. Locaties en data voorronden worden nader bekendgemaakt.
  • Tijdens de voorronden worden de combinaties blind geproefd door een professionele jury. Deze beoordeelt de matches op presentatie, smaak, vakmanschap, originaliteit en creativiteit. Een belangrijk criterium is bovendien dat elk gerecht een prestigieus karakter moet hebben, waardoor het qua uitstraling en/of samenstelling aansluit bij het topmerk Champagne Bollinger.
Hoofdgebouw Champagne Bollinger

Het hoofdgebouw van Champagne Bollinger

  • Vijf teams worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote finale, maandag 14 oktober tijdens Gastronomie-Fine Food Professional in de RAI Amsterdam. Een professionele grand jury beoordeelt hier de in totaal 10 beste combinaties uit de voorronden en bepaalt welke teams de prijzen in de wacht slepen. Daarbij wordt ook de toelichting door chef en sommelier meegewogen. De huldiging volgt aan het eind van de beursdag.
  • De overall prijswinnaar presenteert zijn of haar winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari).
De oenotheek

De oenotheek

Deelname

Deelname aan het Grand Concours Bollinger vindt uitsluitend plaats op uitnodiging.

Geproefd

Het Grand Concours Bollinger ging officieel van start met de contractondertekening in het Amstel Hotel door Jan van Lissum (The Wine & Food Association) en Peter van Houtert (importeur Verbunt-Verlinden). Deze gelegenheid werd tevens aangegrepen om de beide wijnen die centraal staan bij het Concours voor te proeven, samen met Ronald Opten, maître-sommelier van restaurant La Rive.

Peter Ronald Jan

Peter van Houtert, Ronald Opten en Jan van Lissum proeven de champagnes van Bollinger (foto: Reinier Veenenbos)

Proefnotities

Brut Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% meunier; 5-6% rode wijn toegevoegd, meer dan 85% grands en premiers crus; lichtroze met subtiele oranje reflex, mooi parelende mousse, rustige geur in aanvang, ingetogen, gaandeweg nemen de aroma’s toe in intensiteit en gaat het fruit een duidelijke rol spelen, licht rood fruit, o.a. bosaardbeitjes, een en al fruit en mousse in de aanzet, omgeven door fijne hoge zuren, heel expressief, levendig op de tong o.a. door de fraaie mousse, smaakaroma’s zijn nu meer geschakeerd dan de geur, subtiele crèmigheid, heel verfrissend, zuiver en levendig middenpalet waarin het rode fruit zich nog duidelijker manifesteert, heel veel lengte met nog altijd die mooie mousse, spannende rosé-champagne, combinatie van strak rood fruit, zuren en mousse, expressief, levendig en tevens vullend

La Grande Année, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk 2008
71% pinot noir, 29% chardonnay, dosage 8 gram per liter; licht strogeel van kleur, rustige geurwaaier, breed en aromatisch, maar nog duidelijk gesloten, ook licht vettige impressie en volume, duidelijke bloesemassociatie, gecorseerde aanzet, duidelijk crèmig, voluptueus middenpalet, rijk aan aroma’s, fruit en bloesem staan centraal, prima invulling door de passende zuren, mooi bittertje op de achtergrond, breed geschakeerd, heel veel smaak, volle en zeer lange afdronk met parelende mousse, mooie zuren en crèmigheid die een eenheid vormen, fraaie gastronomische champagne, nog zeer jong, imposanter dan 2007
Temperatuur en glaswerk zijn hier zeer belangrijke factoren bij het combineren met een gerecht. Wordt de wijn geschonken in een flute, dan komt hij eerder spritzig, scherp, pikant, levendig, en minder romig over. In een groot glas is hij malser, ronder, het volume wordt dikker en het mondcontact zachter.