Showcase Fromager 2
Betekent het fromagersvak voor jou meer dan een paar blokjes kaas op een bordje leggen en er een glas wijn bij schenken? Maak jij van het kaasdessert iets speciaals, iets verrassends, een bijzondere wijn-spijsbeleving die je gasten bijblijft? Dan nodigt The Wine & Food Association je graag uit om deel te nemen aan de verkiezing van de Fromager van het Jaar. Ongeacht of je in het team de titel Fromager draagt, of dat je werkzaam bent als sommelier met een speciale passie voor het combineren van kaas en wijn.
Met de jaarlijkse Fromager-award probeert The Wine & Food Association de rol van kaas binnen de gastronomie te versterken en naar een hoger niveau te tillen. Want het begrip ‘kaasplankje’ doet wat ons betreft weinig recht aan de talloze mogelijkheden die er zijn om uiteenlopende soorten kaas te presenteren, serveren en combineren met wijn of andere bijpassende dranken.
kazen rianne kopie

Ga jij de uitdaging aan?

Wil je meedoen aan deze competitie?
Mail ons dan vóór vrijdag 5 september a.s. drie wijn-kaascombinaties die jij graag aan je gasten serveert. Drie combinaties met een korte toelichting waarom deze combinaties naar jouw mening zo speciaal, spannend en/of gewoon erg lekker zijn. Wijntype en kaassoort bepaal je zelf.
Voeg daarbij jouw cv, foto van jullie kaaswagen en een portretfoto van jezelf (>1 MB) toe en mail het naar k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum) onder vermelding van ‘Proefschrift Fromager 2026’.

Finale verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar 2026

De beste kandidaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de finale, die plaatsvindt op dinsdag 23 september tijdens Gastvrij Rotterdam.
De finale duurt van 11.00 uur tot 14.00 uur en bestaat uit twee onderdelen:

- Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen naar eigen keuze (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie)
– Presentatie drie wijn-kaascombinaties naar eigen keuze. De jury let niet alleen op hoe goed een kaas met een wijn matcht, maar laat zich ook graag verrassen door originele, spannende combinaties.
Daarnaast tellen ook de toelichtingen mee.

De jury maakt de uitslag bekend om 15.00 uur.

Tom Wolters

Tom Wolters, restaurant Holsterhof, werd uitgeroepen tot Proefschrift Fromager 2025