Eddy de Boer en Henrico van Lammeren
Eddy de Boer en Henrico van Lammeren
Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Vinites. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met een paar gerechten (o.a. van restaurant Gebr. Hartering). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Wijnimporteur en familiebedrijf Vinites werd in 1979 opgericht door wine lover en eigenaar Eddy de Boer. Vanuit Italië vertrok Eddy met als missie de harten van de Nederlandse wijndrinkers te veroveren met Italiaanse wijnen. In de jaren liggend tussen het ontstaan van Vinites en nu heeft Vinites zich op verschillende manieren ontwikkeld. Zo levert Vinites sinds de millenniumwisseling wijn aan horeca, (online) wijnspeciaalzaken, groothandel en grootwinkelbedrijf. Eddy de Boer heeft samen met algemeen directeur Henrico van Lammeren een professioneel, gepassioneerd en servicegericht team van wijnliefhebbers om zich heen verzameld en is daarmee vanuit Haarlem actief op de hele Nederlandse markt, met een assortiment uit een brede selectie van wijn producerende landen en regio’s. Hierbij vervullen Italiaanse wijnen een bijzondere prominente rol, zij vormen nog altijd de ruggengraat van het assortiment. Daarnaast is Vinites de grootste sake-importeur van Nederland en is het assortiment inmiddels verrijkt met gastronomische alcoholvrije alternatieven.
vinites.com
Vinites flessen
kabeljauw
Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo

Proefprofiel

Een box vol wijnen van hoge kwaliteit uit een gemiddeld wat hoger prijssegment, uiteenlopend van € 14,95 tot 49,95. Een prima selectie zonder teleurstellingen: herkenbare wijnen qua druif en terroir, divers van stijl, van klassiek tot modern, en zeer geschikt voor aan tafel. Uiteenlopend wat betreft herkomst, inclusief vijf uitstekende wijnen uit Argentinië en Zuid-Afrika en zelfs een mooie pinot blanc uit België. Vooral wit maakt hier indruk, met als toppers de greco di tufo van Quintodecimo en de müller thurgau van Tiefenbrunner.

  • = onze favorieten
Proefnotities wit

Verdejo Fermentado en Barrica, José Pariente, Rueda, Spanje 2019
Verdejo, biologisch; licht goudgeel uiterlijk, verdejo-tonen, licht spritzige aanzet, rijp fruit, smaak met breedte, goede kruidigheid, zeer goede inbreng van barrique, evenwichtige, serieuze verdejo, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 21,95

Buonora, Tenuta Tascante (Tasca d’ Almerita), Etna, Italië 2020
Carricante; duidelijk andere aroma’s, sappige aanzet, citrusachtig fruit, levendige zuren, vrij strak, redelijk stuivend, schoon, mooie spanning, veel lengte (12%) € 20,95

  • Giallo d’Arles, Quintodecimo, Greco di Tufo, Italië 2020
    Greco; geelgroen van kleur, ingetogen geur, fijn pikante aanzet, prachtige rijpe zuren, fijn als een ballerina, barstensvol mineralen, veel sap, toppresentatie, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 49,95
  • Feldmarschall von Fenner, Tiefenbrunner, Alto Adige, Italië 2019
    Müller thurgau; redelijk veel kleur, duidelijke invloed van de regio en druif, spritzige neus, redelijk expressief, verrassend smaakoppervlak, heel schoon, opwekkend, crispy, fris, prijzig maar speciaal, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 44,50

Old Vine Chenin Blanc, Raats Family Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2019
Chenin blanc; geelgroen uiterlijk, hechte geur, licht crèmig door houttoets, goed inzetbaar, mooie aroma’s, breed smaakpalet, surplus aan rijp fruit, geur- en smaaktonen komen overeen, vullend, goed sap, licht bittertje in finale en mooie kruidigheid, maaltijdwijn (13,5%) € 25,50

Alvarinho Contacto, Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal 2020
Alvarinho; elegante kleur, rustige alvarinhotonen, heel lichte tinteling, gelijkmatig, evenwichtig, spritzige aanzet, mooie zuren, levendig smaakpalet waarin de geurwaaier terugkomt, mooie lengte (12,5%) € 14,95

Pinot Blanc, Wijndomein Aldeneyck, Maasvallei Limburg, België 2019
Pinot blanc; elegante kleur, mooi rijp fruit, voldoende zuren om mooie balans te krijgen, wit fruit zoals meloen, ook floraal, verrassende vulling, schoon palet, kruidig, mooi bittertje (12,5%) € 21,50

Proefnotities rood

Old Vine Malbec, Luca (Laura Catena), Uco Valley Mendoza, Argentinië 2018
Malbec; intense donkere kleur, diepliggende aroma’s, intens rijp, vullend, subtiele tabakassociatie, smeuïg en rond, fraaie tannine, mooie malbec, goede prijs-kwaliteitverhouding, gastronomische wijn (13,5%) € 25,50

Pio Cesare, Barbera d’Alba, Italië 2019
Barbera; veel kleur, mooi versmolten geurwaaier, malse barbera-tonen, goed beklede tannine, heerlijk fruit staat centraal, passende zuren, levendig, niets is overdreven, mooie spanning, mooie kruidigheid, klassiek huis, gastronomische wijn (14,5%) € 22,95

  • Reserve Pinot Noir, Creation, Walker Bay, Zuid-Afrika 2019
    Pinot noir; fraaie kleur en geur, afwijkende pinot noir, heerlijk sappige, fruitige aanzet, evenwichtig, fraaie aroma’s, goede tannine en zuren, veel finesse en elegantie, mooie fraîcheur, zeer plezierige gastronomische wijn met veel lengte (13,5%) € 34,50
  • Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
    Cabernet sauvignon, malbec, merlot; veel kleurintensiteit, cabernet sauvignon is dominant in geur, geur is ook wat toegeplooid, fruitig met tabak en cederhouttonen in aanzet, homogeen smaakpalet, subtiele toets van grafiet, smeuïg, verleidelijk donker fruit, redelijke bitters en een beetje strakke ondertoon, goede lengte, prima inzetbare maaltijdwijn (13,5%) € 28,75

45⁰ Rugientes, Otronia, Patagonia Extrema, Argentinië 2018
Pinot noir, biologisch; elegante kleur, goede expressie van pinot noir uit deze regio, aparte geurwaaier, beetje plantaardig, elegante smaak, goede balans tussen fruit en correcte zuren, kwiek en verfrissend, goede lengte, heel verrassend (12,5%) € 25,50

Wijn & spijs

We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft. Zachte, romige zooi, goed versmolten geheel. Lichte houtinvloeden en bittertjes doen het perfect bij dit gerecht. Bij wijnen met te veel fruit of te hoge zuren ontstaat algauw een disbalans.

  • Met Giallo d’Arles, Quintodecimo, Greco di Tufo, Italië 2020
    Rijpe, rijke combinatie, intens, vullend en complex, echt gastronomisch.
  • Met Verdejo Fermentado en Barrica, José Pariente, Rueda, Spanje 2019
    Evenwichtige, smakelijke combinatie, waarbij de houtinvloed in de wijn een belangrijke rol speelt.

Coq au vin
Kippenbouten gegaard in rode wijn met spekjes en champignons
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Smaakvol, smeuïg. De saus vormt de brug naar de wijn, waarbij de rode wijn in de saus doeltreffend werkt. Sappig gerecht met klein zoetje.

  • Met Feldmarschall von Fenner, Tiefenbrunner, Alto Adige, Italië 2019
    Het rijpe fruit, de zuren en de mineralen in de wijn pakken het gerecht mooi op. Perfecte combinatie, verrassend resultaat.
  • Met Reserve Pinot Noir, Creation, Walker Bay, Zuid-Afrika 2019
    Elegante match. Het goed gedoseerde rijpe fruit en de zuren doen het goed bij dit gerecht. Lekkere combinatie met leuke contrastwerking.

Pasteitje met fazantragout
(gerecht van Gebr. Hartering)

  • Met Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
    De rijpe tonen van de wijn maken de combinatie rond en soepel. Verleidelijke, wulpse match.
  • Met Pio Cesare, Barbera d’Alba, Italië 2019
    Contrastrijke combinatie met hoofdrol voor zoete en zure tonen. Stevig, een beetje boers geheel.

Ballotine van ossenstaart
Met aardappelmillefeuille en rodewijnsaus.
(gerecht van Gebr. Hartering)

  • Met Seriously Old Dirt, Vilafonté, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
    De wijn maakt de combinatie gepolijst en verleidelijk. Mooie eenheid tussen wijn en gerecht.
coq au vin
Coq au vin
Pastei fazant
Pasteitje met fazantenragout
ballotine ossenstaart
Ballotine van ossenstaart