nine seconds

Angel 9 Reserva, Batič, Vipava, Slovenië

2018,maart | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Delicroatia, Amsterdam, 06-12723905, www.delicroatia.nl

Winkelprijs per fles: € 39,00

Achtergrond

De naam Angel heeft voor de familie Batic een bijzondere betekenis. In de eerste plaats is het de naam van wijnmaker Miha Batic’ zoon, geboren op 8 mei 2010, de dag dat de eerste wijn afkomstig van de jonge wijngaard Angel gebotteld werd. De zoon werd vernoemd naar de wijngaard, die gekenmerkt wordt door een speciaal microklimaat. Op dit gedeelte van het femiliewijngoed komen namelijk de koude luchtstroom afkomstig van de Alpen en de warme lucht vanuit de Adriatische Zee met elkaar in botsing. Samen creëren deze stromingen een intense wind die zorgt dat de wijnstokken van de familie Batic het hele jaar door gezond blijven en niet bespoten hoeven te worden. Zo biedt de wind, samen met de omliggende bossen, bescherming voor de wijngaard. Voor de druiven levert het een gelijkmatige rijping op. De rode en witte Angel-cuvées zijn beide blends gemaakt van de beste druiven van het gehele wijngoed, doorgaans afkomstig van de oudere wijnstokken. Wit is een assemblage van zeven verschillende rassen, rood van drie. Beide cuvées vertegenwoordigen de huisstijl van Batic: ze worden alleen gemaakt in de allerbeste oogstjaren en de samenstelling is jaarlijks afhankelijk van de oogstresultaten per wijngaard en per perceel. De witte Angel 9 Reserva is te beschouwen als een overtreffende trap, het beste van het beste. Het is een blend van negen druivenrassen, afkomstig van de allerbeste percelen én afkomstig van drie recente topoogstjaren.
Het domein van de familie Batic staat al meer dan 100 jaar bekend als een toonbeeld van kwaliteit in Slovenië. Deze kwaliteit is te danken aan de zeer natuurvriendelijke, bijna spirituele omgang met de natuur van de familie Batic. En die filosofie hangt samen met het hierboven beschreven microklimaat, dat de locatie zeer geschikt maakt voor biodynamische wijnbouw, én met de rijke historie van de wijngaard: al in de 16e eeuw hadden monniken dit stuk land ingericht als wijngaard. Batic is het eerste bedrijf dat in de wijngaard gebruik maakt van een Physics-based Cropping System. Het apparaat ziet er uit als een pesticide-sprinkler, maar in plaats van ziekte te bestrijden blaast een krachtige warme luchtstraal op de wijnstokken die het immuunsysteem versterkt. De bladeren worden er dikker en sterker door en de druiven ontwikkelen meer zelfbeschermende resveratrol. Respect voor eeuwen oude wijnbouwtradities en voor de natuur staan bij de familie Batic op hoog niveau en bij de vinificatie en opvoeding van de wijnen wordt daarom, net als vroeger, het principe van minimale interventie gehanteerd. Alleen natuurlijke gisten worden gebruikt en de fermentatie vindt vaak plaats in open kuipen. Er wordt geen sulfiet toegevoegd en de wijnen rijpen lang en onaangeroerd in grote vaten van Sloveens eikenhout.

Proefnotities
Eerste indrukken

Licht oranjegele kleur, fijne geur met bloemen, geel fruit en een zilt accent; sappige aanzet, mondvullend, rijk aan zoet rijp fruit, warm smaakpalet, complex, honingdrop, goede zuren en spanning, breed, mineralig, licht medicinaal, loepzuiver.

Na 2 uur

Breder geur- en smaakpalet, mineraliteit neemt toe. Ook licht medicinaal accent. De aroma’s worden intenser, alles wordt versterkt en de wijn wint aan lengte.

Na 6 uur

Meer stabiliteit, de aroma’s worden steeds intenser en eisen elk duidelijk hun rol op. Zeer levendige fase.

Na 12 uur

De wijn is tot rust gekomen, de aroma’s raken versmolten en er ontstaat meer eenheid. Wat minder schakering, meer toegankelijkheid.

Na 24 uur

Oranjegele kleur. In de geur duidelijke ‘orange’-aroma’s, abrikoos, ananas. Licht fruitige aanzet waarin de geuraroma’s terugkomen plus een hint van toffee. Zacht en rond van smaak met een lichte ziltigheid in de finale. Goede fraîcheur en fruitimpressie, afdronk met veel sap en lengte. Nog altijd in optima forma. Bijzondere gastronomische wijn voor echte liefhebbers.

Technische gegevens

Microklimaat De warme Adriatische zeewind en de koude luchtstromen van de Alpen komen hier samen. De intense wind die hiervan het hele jaar door het resultaat is, houdt de lucht zuiver en droog en de wijngaarden gezond. Daarbij filteren de omliggende oerbossen als het ware de lucht voordat die de wijngaarden bereikt.
Bio-certificaat Demeter (sinds 2014)
Assemblage chardonnay, pinot gris, sauvignon, welschriesling, pinela, rebula, vitovska, zelen, malvazija van 3 verschillende oogstjaren en afkomstig van de beste witte percelen van Batic.
Leeftijd stokken gemiddeld 30 jaar
Bodem mergel, klei, zandsteen, flysch
Vinificatie maceratie en fermentatie in grote vaten van Sloveens eikenhout
Opvoeding minimaal 3 jaar in grote foeders van Sloveens eikenhout
Alcoholpercentage 14%

Miha Batic