De 34e editie van de oudste blindproefwedstrijd van de Benelux, georganiseerd door The Wine & Food Association m.m.v. de Verenigde Vinologen Nederland, was blinder dan blind, bestond voor het eerst uit een voorronde en een finale en het prijzengeld was aanzienlijk hoger. tekst en proefnotities Jan van Lissum

de winnaars

Team MW wint de finale van de 34e Grand Prix Saint-Hubert

Anders dan de vele enthousiaste en fanatieke deelnemers aan de Prix tot nu toe gewend waren, bevatte de competitie dit jaar geen meerkeuzevraag. Voorheen werd je – althans bij een juiste keuze – enigszins op weg geholpen doordat je per wijn kon kiezen uit vijf verschillende landen of gebieden van herkomst. Deze keer werden er vooraf helemaal geen keuzemogelijkheden geboden en kwam het bij het determineren van de tien te proeven wijnen dus volledig aan op het proeftalent en -geheugen van de deelnemers. Wat bleek? De scores lagen aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. Maar het was er niet minder spannend om.
Aan de voorronde in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam deden 20 teams mee. Twee daarvan gingen door naar de finale op de eerste dag van Wine Professional 2020: – JAH! (Jos van Schaik, Alvaro Steenbergen, Hugh Keasberry) – MW (Monique Haagmans, Willem Hellevoort, Alexander Boersen)

Knock-out-finale met zeven wijnen

Voor de finale had de organisatie gekozen voor een ‘best-of-seven playoff’, zoals bijvoorbeeld bij de Amerikaanse Major League Baseball gebruikt wordt voor de League Champion Series. Zeven wijnen werden geselecteerd die gemiddeld wat meer op leeftijd waren, maar stuk voor stuk representatief voor hun land van herkomst: dus herkenbaar als typisch Spaans, typisch Australisch, typisch Bordeaux, etc. Daartegenover stond dat de moeilijkheidsgraad iets verhoogd werd doordat de wijnen na elkaar geproefd en gedetermineerd moesten worden. Het ging net als bij de voorronde om rode monocepagewijnen of wijnen waarin een druivenras met minimaal 50% domineerde. De twee teams hadden dus niet de mogelijkheid om de zeven wijnen naast elkaar te proeven en te vergelijken. Bovendien telden ook de proefnotities mee die de teams per wijn maakten. De finalejury stond onder leiding van Jan van Lissum (The Wine & Food Association) en bestond verder uit Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Dave Beck (RWV Advocaten) en Yvonne Zohar (Verenigde Vinologen Nederland).

voorronde prix

Voorronde St. Olofskapel van het NH Collection Barbizon Palace

team JAH!

Team JAH! overlegt (foto Eelco van Wieringen)

wisseltrofee

Grand Prix Saint-Hubert wisseltrofee

team MW

Team MW overlegt (foto Eelco van Wieringen)

inschenken

‘Geblindeerde’ wijnfles

jury overlegt

De jury overlegt

bekendmaking wijnen

De geproefde wijnen worden onthuld

Het bleef lang spannend, want beide teams gingen lange tijd gelijk op. Er werd duidelijk beter geproefd en preciezer gedetermineerd dan in de voorronde. De notities op papier lagen telkens dicht bij elkaar. In de mondelinge toelichtingen verschilden de teams meer van elkaar. Pas na vier wijnen en een gelijke score van 2-2 nam team MW een voorsprong. Daarbij was het meestal de mondelinge toelichting die de doorslag gaf. Team MW won uiteindelijk met 4-2 en ging met de hoofdprijs van € 2000 naar huis. Voor team JAH! wachtte er een geldbedrag van € 500.

Tot slot

The Wine & Food Association dankt de wijnimporteurs die de 34e editie van de Grand Prix Saint-Hubert hebben gesponsord.
De inschrijving voor de 35e editie, die komend najaar plaatsvindt, is inmiddels geopend. De finale vindt plaats op dinsdag 12 januari 2021, tijdens Wine Professional in de RAI. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via k.vanlissum@thewinesite.nl

De wijnen uit de voorronde

(op proefvolgorde)

Pencopolitano, Pedro Parra y Familia, Itata Valley, Chili 2016
Cinsault, carignan, malbec, carmenere, syrah, biologisch; goede kleur, fel, aromatisch, hint van mandarijn en marsepein, goede spanning, kersentonen, fruitig, goede zuren, levendig, toets van eucalyptus en exotisch zwart fruit, verrassend (14,5%)
Ad Bibendum € 22,45
Land: Chili
Officiële herkomstbenaming: Itata Valley
Druif: 65% cinsault, 35% carignan, malbec, carmenere, syrah
Producent: Pedro Parra y Familia
Bodem: rode graniet
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): biologisch
Oogstjaar: 2016

El Terroir, Domaines Lupier, Navarra, Spanje 2015
Garnacha, biodynamisch; mooie kleur, rustige geur, heerlijke aanzet, goed gedoseerd, fraîcheur naast inhoud, goede zuren naast aroma’s, goede lengte (14,5%) Anfors Imperial € 19,95
Land: Spanje
Officiële herkomstbenaming: Navarra
Druif: garnacha
Producent: Domaines Lupier
Bodem: klei-kalkbodem met ronde keien
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): biodynamisch
Oogstjaar: 2015

Lemberger Gutswein, Kistenmacher Hengerer, Württemberg, Duitsland 2015
Lemberger; fijne geurwaaier, lichte toets van herfsttonen en truffels, goed sap, strakke prettige zuurgraad, evenwichtig, goede fraîcheur, kruidige onderlaag, puur en mals, schoon, helder, transparant, goed ontwikkeld, finesse, veel lengte (13,5%)
La Maison Blanche € 17,50
Land: Duitsland
Officiële herkomstbenaming: Württemberg
Druif: lemberger
Producent: Kistenmacher Hengerer
Bodem: gipskeuper/mergel
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2015

Mondeuse, Caveau Sylvain Bois, Bugey, Frankrijk 2018
Mondeuse; verleidelijke geurwaaier, elegante stijl, sappige aanzet, schoon en puur van smaak, licht grafiet, luchtige aroma’s, lichte toets van vuursteen, goed gedoseerde fruittoets, evenwichtig en plezierig, kruidige onderlaag, veel lengte (11,5%) la Vie le Vin € 11,75
Land: Frankrijk
Officiële herkomstbenaming: Bugey
Druif: mondeuse
Producent: Caveau Sylvain Bois
Bodem: klei-kalkbodem
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2018

Alain Graillot, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
Syrah; veel kleur, vrij gepolijst voor crozes-hermitage, fruitig, intens, mooie balans, vullend, sappig, tannine, goede structuur, mooi donker fruit, goed gerijpt, precies gemaakt, fraaie wijn (13%) Wijnkoperij Okhuysen € 24,95
Land: Frankrijk
Officiële herkomstbenaming: Crozes-Hermitage
Druif: syrah
Producent: Alain Graillot
Bodem: zand, grind, ronde keien (alluviaal)
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2016

Post Scriptum de Chryseia, Prats & Symington, Douro, Portugal 2016
Touriga nacional, touriga franca; fraaie kleur, evenwichtige geur, toegankelijke aanzet, veel fruit, souplesse, goede zuren, levendig (13,5%) Verbunt Verlinden € 19,95
Land: Portugal
Officiële herkomstbenaming: Douro
Druif: 68% touriga nacional, 32% touriga franca
Producent: Prats & Symington
Bodem: schiste met sporen van tin
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2016

Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 1995
Cabernet franc; nog altijd vol van kleur, gerijpt fruit, broeierig en vooral aards, truffel en jute, nog altijd sappig, ronde en rijpe aanzet, goede vulling, smaak komt overeen met geur, mooi gedoseerd, mineralen hebben de overhand, nog altijd in fraaie conditie
Land: Hongarije
Officiële herkomstbenaming: Villány-Siklós
Druif: cabernet franc
Producent: Domaine Mondivin
Bodem: vulkanisch, kalk, löss
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 1995

La Solana, Suertes del Marqués, Valle de la Orotava, Spanje 2017
Listán negro; veel kleur, ziltige aroma’s, atypische geur- en smaakaroma’s, veel fruit, elegant, levendig, hint van framboos, mineralig, maaltijdwijn (13%) Anfors Imperial € 20,50
Land: Spanje
Officiële herkomstbenaming: Valle de la Orotava (Tenerife)
Druif: listan negro
Producent: Suertes del Marqués
Bodem: klei op vulkanische rots
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2017

COS, Cerasuolo di Vittoria, Italië 2014
60% nero d’avola, 40% frappato, biodynamisch; medium kleur, licht rustiek, rijp fruit, fijne zuren, licht animaal en kersenfruit, fascinerende wijn (13%) Heisterkamp Wijnkopers € 28,50
Land: Italië
Officiële herkomstbenaming: Cerasuolo di Vittoria (Sicilië)
Druif: nero d’avola, frappato
Producent: COS
Bodem: rode subalpine zandgrond met kalksteen en kiezel
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): biodynamisch
Oogstjaar: 2014

Alter Rebstock, Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2017
50% st. laurent, 30% blaufränkisch, 20% zweigelt, ca. 30 jaar oude stokken, biologisch; gedoseerd rijp fruit, frisse zuren, levendig, fijne kruidigheid, goede balans (13%) Anfors Imperial € 14,50
Land: Oostenrijk
Officiële herkomstbenaming: Thermenregion
Druif: 50% st. laurent, 30% blaufränkisch, 20% zweigelt
Producent: Johanneshof Reinisch
Bodem: arme alluviale bodem met hoog aandeel kalksteen
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): biologisch
Oogstjaar: 2017

Pencopolitano
El Terroir
Sylvain Bois
Graillot
De wijnen uit de finale tijdens Wine Professional

(op proefvolgorde)

Shiraz, Craiglee, Sunbury (Victoria), Australië 1998
Shiraz; zachte geur, rijp, aromatisch, licht exotisch zwart fruit, smaak komt overeen met geur, sappige aanzet, goed ontwikkeld, mooie balans, aangenaam
Land: Australië
Officiële herkomstbenaming: Sunbury (Victoria)
Druif: shiraz
Producent: Craiglee
Bodem: alluviaal (vlakte), basaltrijk leem (hellingen)
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 1998

Gravel, Catherine & Claude Maréchal, Bourgogne, Frankrijk 2015
Pinot noir; levendige kleur, fijne tannine, mooi ontwikkeld, duidelijk pinot noir in geur en smaak, rijk aan fruit, goede structuur, mooi van samenstelling, harmonieus, doordrinkbaar, goede lengte
Land: Frankrijk
Officiële herkomstbenaming: Bourgogne
Druif: pinot noir
Producent: Catherine & Claude Maréchal
Bodem: kalkleem
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): biologisch
Oogstjaar: 2015

Montosoli, Altesino, Brunello di Montalcino, Italië 2009
Sangiovese; mooi ontwikkeld in kleur, geur en smaak, zacht en smeuïg smaakpalet, gerijpt fruit en nog mooie zuren, evenwichtig, knappe lengte
Land: Italië
Officiële herkomstbenaming: Brunello di Montalcino
Druif: sangiovese
Producent: Altesino
Bodem: voornamelijk mergel /leisteen (single vineyard Montosoli)
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2009

Château Franc Mayne, Grand Cru Classé Saint-Emilion, Frankrijk 2012
90% merlot, 10% cabernet franc; intense kleur, duidelijk merlot met lichte invloed van typische cabernet franc-toets, houtinvloed duidelijk herkenbaar, correct fruit, goede zuren komen fris over, goede structuur, serieuze wijn, goed ontwikkeld, modern
Land: Frankrijk
Officiële herkomstbenaming: Saint-Emilion
Druif: 90% merlot, 10% cabernet franc
Producent: Château Franc Mayne
Bodem: kalk/klei-kalk/zand-klei
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2012

Spätburgunder trocken, Jean Stodden, Ahr, Duitsland 2015
Spätburgunder; tamelijk veel kleur, duidelijk spätburgunder met goede ontwikkeling, wijn met inhoud, aromatisch, goed gerijpt, vullend, mineralen, goede balans, maaltijdwijn
Land: Duitsland
Officiële herkomstbenaming: Ahr
Druif: spätburgunder (pinot noir)
Producent: Jean Stodden
Bodem: zand-leembodem met zandsteen en kiezel
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2015

Mirat, Gran Reserva, Bodegas Valdeviñas, Ribera del Duero, Spanje 2004
Tempranillo; nog altijd veel kleur, geur en smaak tamelijk ontwikkeld, tannine aan de harde kant, hout nog duidelijk aanwezig, stugge smaakbeleving met op het einde nogal droge impressies
Land: Spanje
Officiële herkomstbenaming: Ribera del Duero
Druif: tempranillo
Producent: Bodegas Valdeviñas
Bodem: alluviale keien, kalksteen en zand
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2004

Special Blend, Pyros, Pedernal Valley (San Juan), Argentinië 2013
70% malbec, 22% syrah, 8% cabernet sauvignon; nog verrassend veel kleur, veel geur- en smaakaroma’s, gerijpt fruit, vooral gedomineerd door malbec-fruit, sappige textuur, veel van alles, mooi ontwikkeld
Land: Argentinië
Officiële herkomstbenaming: Pedernal Valley (San Juan)
Druif: 70% malbec, 22% syrah, 8% cabernet sauvignon
Producent: Pyros
Bodem: kalkrijk (kalksteen, keien, kiezel, vuursteen, graniet)
Teelt/vinificatie (bio, vin nature, biodynamisch, conventioneel): conventioneel
Oogstjaar: 2013

Altesino
Craiglee
Pyros
Stodden