Domäne Wachau

Domäne Wachau

440 hectare, 2.500 kleine wijngaarden, 250 families: de leden van de ruim 80 jaar oude coöperatie Domäne Wachau bewerken samen zo’n 30% van het gehele Oostenrijkse Wachau-gebied. Tijdens Wine Professional presenteerde importeur Anfors Imperial samen met oenoloog Heinz Frischengruber een fraaie selectie wijnen. Bij twee ervan verzorgde het team van restaurant O&O een heerlijke culinaire omlijsting.
proefnotities Ivo Ivanis
De mooiste wijngaarden van Domäne Wachau liggen op steile terrassen, versterkt door oude droge stenen muren. Ze maken deel uit van Werelderfgoed van Unesco. Beroemde namen als Achleiten, Kollmitz en Loibenberg kleuren het assortiment. Daarmee is deze coöperatie de enige in de Wachau met wijnen van álle prestigieuze locaties in de regio.
Onder leiding van directeur Roman Horvath MW en oenoloog Heinz Frischengruber wordt gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit, gebaseerd op terroir en techniek. De afgelopen jaren zijn grote investeringen in het wijngoed gedaan, die het mogelijk maken kwalitatief nog betere wijnen te maken. De coöperatie heeft een innovatief systeem ontwikkeld, waarbij de wijnboeren samen zeer intensief bekijken welke kwaliteit op welke percelen behaald kan worden. Ze worden sterk naar kwaliteit betaald. Daardoor is het voor hen aantrekkelijk om veel werk te stoppen in hun beste wijngaarden en hier lage rendementen en topkwaliteit te realiseren. De wijnen staan internationaal bekend om hun uitstekend prijs-kwaliteitverhouding en de jaarlijkse productie omvat circa 2 miljoen flessen.
Heinz Frischengruber

Oenoloog Heinz Frischengruber

o&o keukenteam

Het keukenteam van O&O

o&o bediening

Het team van de bediening

Culinaire omlijsting door restaurant O&O

De sympathieke familie Tsang heeft met restaurant O&O (* / Proefschrift 8,2 – tot € 100) in Sint Willebrord een bijzonder succesvol concept neergezet, waarin Aziatische kooktradities naadloos samengaan met westerse invloeden. Chef Danny Tsang en zijn team staan er garant voor elegante, spannende en smakelijke gerechten op basis van verse topproducten en trefzekere cuissons. Luc Linnenbank is een uitstekende sommelier die prima wijn-spijscombinaties voorstelt. En de uiterst attente en vriendelijke bediening staat onder leiding van dochter Monica Tsang. Tijdens Wine Professional presenteerde het team met veel enthousiasme twee smakelijke gerechtjes die elk fraai aansloten bij een van de geproefde wijnen. De creaties blonken uit in harmonie en mooi gedoseerde componenten en vertoonden minder pittige uitersten dan vorig jaar.

wilde tarbot

Wilde tarbot

De combinaties

8,5

Gemischter Satz Uralt-Reben Smaragd, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Fieldblend van o.a. grüner veltliner, riesling, neuburger, sauvignon blanc, brauner veltliner, heunisch, tot 80 jaar oude stokken, afkomstig van Ried Vorderseiber, een van de hoogst gelegen wijngaarden in de Wachau, fermentatie in eiken vaten van 500 liter; mooie kleur, brede geur, licht bloemig, venkel en asperge, aromatisch, breed van smaak, prachtige balans, lange en zacht boterige finale, zeer rijpe wijn met veel lengte, gastronomisch breed inzetbaar (13% – 4,45 g/l zuurgraad – 1,7 g/l restsuiker) € 27,50

Gerecht: Wilde tarbot
Gestoomde tarbot, gember, lente-ui, chili, koriander, Yuasa premium white soy
Vettig en fris, duidelijke sojatoets, mooi gedoseerde ingrediënten, uitstekend bereide tarbot, een gerecht met veel elegantie en smaak.

Combinatie
Zeer geslaagd, de wijn sluit goed aan bij het gerecht en verzacht de sojatoets, waardoor er een mooi geheel ontstaat.

Danny Tsang en zijn zoon Mike

Danny Tsang en zijn zoon Mike

8+

Riesling Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Riesling, terraswijngaard uit de 12e eeuw, rijping deels in houten vaten; goede kleur, zacht aromatische toetsen, lichte botrytis, veel sap en fruit, perzik en peer, breed van smaak, frisse zuren, veel lengte, gastronomische wijn (14% – 5,7 g/l zuurgraad – 2,1 g/l restsuiker) € 29,95

Gerecht: Fazant en foie Gyoza
Myoga-gember, crosne, balsamico-azijn, wintertruffel
Vol van smaak maar ook fris door de zuren, zacht krokantje, wat aardse tonen door de truffel, als geheel elegant en aromatisch.

Combinatie
Goed geslaagd, de wijn pakt het gerecht goed op, maar de zuren van de wijn worden wel meer benadrukt.

Anfors Imperial, Rotterdam, 010-8430696

Proefnotities overige wijnen

8+

Grϋner Veltliner Federspiel Terrassen, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Grϋner veltliner; lichte kleur, in de geur bloemig en boterig, rijp en rijk met een zachte citrustoets, sappige aanzet, veel smaak, breed en lang, zacht bittertje in de finale, goede balans (12,5% – 5,8% zuurgraad – 1 g/l restsuiker) € 12,95

8,5

Riesling Federspiel Terrassen, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2017
Riesling; licht van kleur, elegante, strakke geur, citrus en mineralen, ronde en frisse aanzet, veel citrus, pure riesling met veel lengte en elegantie, sappig en fris (12,5% – 8,0 g/l zuurgraad – 3,3 g/l restsuiker) € 14,25

8+

Riesling Federspiel Ried Bruck, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Riesling; iets meer kleur, rijp wit fruit, appel en peer, ronde, sappige aanzet, breed van smaak, gastronomische wijn (12,5% – 5,0 g/l zuurgraad – 1,8 g/l restsuiker) € 15,75

8,5

Grϋner Veltliner Smaragd Terrassen, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Grϋner veltliner, 4 maanden rijping in grote foeders; goede kleur, bloemig en boterig, rijp en rijk, puur, rond en sappig, peperig, veel lengte en materie, zeer lange afdronk, op en top gastronomisch (13% – 6,0 g/l zuurgraad – 2,1 g/l restsuiker) € 19,50

8,5

Riesling Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2016 (magnum)
Riesling; iets meer kleur, zachte pétrol, pure riesling, veel mineralen maar ook veel rijp fruit, rond en vol van smaak, zachte honing en botrytis, ziltig met veel elegantie en veel lengte (13,5% – 7,3 g/l zuurgraad – 2,6 g/l restsuiker) € 59,95