Château-Grillet 1975 – López de Heredia 1968 – Egon Müller 1959

Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel drie wijnen uit drie decennia uit drie verschillende landen. Alledrie wijnen werden kort geleden geproefd.
proefnotities Jan van Lissum

chateau grillet kopie

**** Château-Grillet, Château-Grillet, Frankrijk 1975
Eén wijngaard, één domein, één appellatie. Het 3,5 hectare grote monopole Château-Grillet neemt een unieke plaats in in het Franse wijnlandschap. Het domein in de noordelijke Rhônestreek wordt min of meer omringd door de appellatie Condrieu. Al sinds de tijd van de Romeinse keizer Probus (3e eeuw na Chr.) staan hier wijnstokken aangeplant. De wijngaard van Château-Grillet – het oorspronkelijke kasteel waar de naam aan te danken is dateert uit de 17e eeuw – kent een buitengewoon gunstig warm en zonnig microklimaat. Hij bestaat uit meer dan tachtig eeuwenoude terraspercelen op hoogtes van 150 tot 250 meter boven zeeniveau. Samen vormen ze een amfitheater gericht op het zuiden en beschut tegen de koude wind uit het noorden. De wijn die er vandaan kwam werd al rond 1800 gerekend tot de beste witte wijnen ter wereld. Thomas Jefferson bezocht het domein in 1787 en King George IV had flessen in zijn kelder staan. Al in 1936 verkreeg Château-Grillet de AOC-status. Daarmee was het de kleinste Franse appellatie en ook een van de oudste (vier jaar eerder dan Condrieu!). Van 1827 tot 2011 was het domein eigendom van de familie Neyret-Gachet. Tegenwoordig is het eigendom van de Franse miljardair François Pinault.

Viognier; oranje-goudkleurig, ontwikkelde geur en smaak, lichte oriëntaalse associaties, omringd door goede zuren, fijne kruidigheid, impressies van honing, perzik, abrikoos, amandel, heerlijke vulling, mooie balans en veel lengte, een bonbon van een wijn met een rijkdom aan aroma’s, ook geschikt voor bij verfijnde Aziatische gerechten
Huidige importeur Château-Grillet: Résidence Wijnen

chateau grillet

*** Viña Bosconia Cosecha, Bodegas López de Heredia Viña Tondonia, Rioja Alta, Spanje 1968
Het ruim 140 jaar oude familiebedrijf López de Heredia, een van de oudste wijndomeinen in de Rioja, staat bekend om zijn traditioneel gemaakte en lang rijpende wijnen, met als wereldberoemde boegbeelden de rode en witte Viña Tondonia. Grondlegger Don Rafael López de Heredia y Landeta, zoon van Spaanse immigranten, kwam rond 1870 over vanuit Santiago de Chile om in Spanje te studeren, raakte verknocht aan het land en was op zoek naar een geschikte locatie om een wijnbedrijf te starten. Bij Haro, de hoofdstad van de Alta Rioja, begon hij met de aanleg van een bodega, die in de loop der jaren en door opeenvolgende generaties werd uitgebreid tot een enorm complex van gebouwen en ondergrondse kelders. López de Heredia beschikt over circa 170 hectare aan wijngaarden, waarvan de in 1913-1914 aangelegde Tondonia de bekendste is. De andere wijngaarden zijn de 15 hectare grote El Bosque, bakermat van de cuvée Viña Bosconia, de 24 hectare grote Viña Cubillas (van de Viña Cubillo) en de 24 hectare grote Viña Zaconia, geheel beplant met viura. De wijn afkomstig van laatstgenoemde wijngaard heeft een totaal andere naam: Gravonia. In de beginjaren gaf Don Rafael, een echte francofiel, zijn wijnen graag namen die refereerden aan vooraanstaande Franse wijngebieden. Zo heette de Viña Bosconia vroeger Rioja Cepa Borgoña, mede vanwege het feit dat de wijngaard toen nog voor een groot deel beplant was met pinot noir.

Tempranillo, garnacha, mazuelo, graciano; elegant uiterlijk, duidelijk ontwikkelde kleur, redelijk diep en intens, met bruine rand. Evenwichtig geur- en smaakpalet, fijne structuur, elegant, kruidig, ietsje zwoel, klassiek rioja, mooi versmolten, licht belegen, rijpe tonen en nog opvallend goede zuren, smaakvol en aangenaam, veel lengte
Huidige importeurs López de Heredia: André Kerstens / Le Vineur

Bosconia
***** Scharzhofberger feine Auslese, Gewächs von Egon Müller zu Scharzhof, Mosel-Saar-Ruwer, Duitsland 1959
De huidige eigenaar, Egon Müller IV, vertegenwoordigt de zesde generatie van dit familiebedrijf, dat al sinds 1797 bestaat. Hij werd geboren in 1959, een buitengewoon goed oogstjaar in Duitsland – iets wat we duidelijk terugproeven in de ‘feine Auslese’ uit dat jaar. De wijn is gemaakt van druiven uit de ongeveer 8 hectare grote Scharzhofberg-wijngaard van Müller. De in totaal 28 hectare grote Scharzhofberg in de gemeente Wiltingen in de Saar-vallei was waarschijnlijk in de Romeinse tijd al beplant met druivenstokken en geldt als een grand cru in de Mosel-wijnstreek. De wijnstokken wortelen in steile, op het zuiden gerichte hellingen (30-60%) met een diepe bodem van grijze leisteen. Een van de percelen van Egon Müller is beplant met ongeënte stokken uit de 19e eeuw. Het microklimaat en de ligging zorgen voor wijnen met veel concentratie en complexiteit. De Scharzhofberg rieslings van Müller worden gerekend tot de allerbeste wijnen van Duitsland en dat is te danken aan de zeer precieze, natuurlijke manier van wijnmaken. Het werk in de wijngaard staat centraal: de nadruk ligt op oude stokken, lage rendementen, intensief ploegen, minimaal gebruik van chemicaliën. Het spectrum loopt uiteen van droog tot zoet, waarbij in de allerbeste jaren naast Kabinett, Spätles, Auslese en Auslese Goldkapsel ook Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein wordt gebotteld – laatstgenoemde vanzelfspreken in kleine, en dus zeer kostbare volumes. De wijnen van Egon Müller staan bekend om hun uitzonderlijke rijpingspotentieel, wat ze over de hele wereld tot zeer gewilde wijnen maakt.

Riesling; diep citroengeel, ontwikkelde geur met impressies van munt/menthol en truffel, zachte smaakimpressies waarbij de geuraroma’s terugkomen, delicate, gematigde intensiteit, velours mondgevoel, rijk en tegelijk fris en fijn van smaak, uniek en zeer verrassend, waarbij de wijn qua smaak jonger overkomt dan qua geur, prachtconditie, extreem mooie auslese van een van Duitslands topproducenten. Alcoholpercentage staat niet op de fles vermeld.
Huidige importeur Egon Müller: Neerlands Wijnhuis

Egon Muller