Het Proefschrift Wijnconcours is het oudste en meest prestigieuze wijnconcours van de Benelux. Al ruim 30 jaar keurt de organisatie achter Proefschrift.nl, The Wine & Food Association, op een volstrekt transparante, deskundige en eenduidige manier de enkele duizenden wijnen* die elk jaar door importeurs ingestuurd worden.

concours

Het Proefschrift Wijnconcours** is voor veel mensen in de Nederlandse en Belgische wijnhandel een uiterst serieuze aangelegenheid. Men weet dat de organisatie werkt met onafhankelijke topproevers, met professionals die geen enkele band hebben met de wijnhandel. Iedereen kijkt uit naar de bekendmaking van de Wijnen van het Jaar.

De lat ligt hoog

Het Concours stelt hoge eisen aan elke wijn in elke prijscategorie. Dat geeft rust bij de importeurs, want men weet dat een wijn écht goed moet zijn om na de voorrondes in de finalegroep te komen. Typiciteit, vinificatie, wijntype en -stijl, de verdere organoleptische kenmerken, alles moet kloppen. De jury van 14 Belgische en Nederlandse professionals kiest in de Grande Finale uit de groep van hooguit 200 finalewijnen de winnaars per categorie. Nog geen 1,5% van alle ingestuurde wijnen ontvangt uiteindelijk de fel begeerde oorkonde van Wijn van het Jaar. Tweede en derde plaatsen zijn er niet.

concours

Onbekende streken en bijzondere stijlen

Het Concours heeft in al die jaren een stevige reputatie opgebouwd als voorspeller van wijntrends. Allerlei ‘onbekende’ landen en regio’s veroverden dankzij het Proefschrift Wijnconcours een positie op de Nederlandse markt. Bijzondere wijnstijlen als orange wine of vin nature en solitaire wijnmakers kregen zo voor het eerst aandacht in ons land, zeker ook door de omlijstende programma’s tijdens de feestelijke uitreikingen bij de evenementen Gastronomie en Wine Professional in de RAI Amsterdam.

Zelf proeven

Misschien de allerbelangrijkste manier waarop het Proefschrift Wijnconcours zich van alle andere onderscheidt, is de mogelijkheid om als horecaprofessional of serieuze consument alle finalewijnen zelf te proeven. Dat kan op de dag van de uitreiking van alle oorkondes: 14 oktober a.s. tijdens Gastronomie in de Europa Foyer van de RAI.

Importeert u wijnen die ook een finaleplaats verdienen? Vraag dan een deelnameformulier aan via k.vanlissum@thewinesite.nl en stuur ze in!

* Dit jaar doen ook alle wijnen mee die bij Vins Gastronomiques Contrôlés een 8,5 en hoger scoorden, wijnen die 8,5 en hoger scoorden tijdens onze proeverijen en opmerkelijke wijnen van Wine Professional 2019.
** In het voorjaar proeven we de rosé en de mousserende wijnen, in het najaar de rode, witte en zoete wijnen en de champagnes.

 PSWCC