wp bezoekers
Een beknopte opsomming van de meest memorabele proeverijen, activiteiten en anekdotes uit twintig jaar Wine Professional. In dit artikel de jaren 2008-2012.
tekst Jan van Lissum

2008

Vanaf 2008 raakte wijn-spijsproeverijen meer en meer in zwang tijdens Wine Professional. Bij toonaangevende wijnthema’s trad steeds vaker een bekende chef op die de gastronomische context verzorgde.

Wine Professional Diamond Awards

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

  • Bernd Schneider (Vacu Vin)
  • Piet van de Berg (Keurslagerij Piet van de Berg)
  • Betty Koster (Fromagerie L’Amuse)
diamond awards

Wijnproeverijen

  • Bret Brothers, Bourgogne (Wijnkoperij Okhuysen), met Jean-Guillaume Bret en Jean-Philippe Bret
  • Château Giscours en Château du Tertre, met directeur Alexander van Beek
  • Topwijnen uit Hongarije, met Andras Kato, Terroir Club, Boedapest
  • Domaine Georges Vernay, Rhône
  • Proeverij Hess Group, met Andreas Larsson (Zweden, in 2007 verkozen tot Beste Sommelier van de Wereld)

Wijn & spijs

  • Bart Ausems (Tout à Fait) & wijnen uit Côte Rôtie en Condrieu
  • Gaylord de Winter (Apicius) & 15 jaargangen Domaine Auguste Clape, Rhône (Wijnkoperij Okhuysen)
  • Lucas Rive (De Bokkedoorns) & 6 jaargangen Château Trotanoy, Pomerol (Wijnkoperij Okhuysen)
  • Robert Kranenborg (Le Cirque) & Symposium Cabernet Franc, met Sam Harrop MW
  • Imko Binnerts (Vis & Ko) & wijnen van Jacob Duijn, Baden
  • Moshik Roth (’t Brouwerskolkje) & wijnen van Domaine des Baumard (Résidence Wijnen), met Florent Baumard
  • Yong Chang (Chang I) & 6 jaargangen L’Evangile, Bordeaux en wijnen van Domaine Dauvissat, Bourgogne
  • Jonnie Boer en Sidney Schutte (De Librije): Jonnie Boer en Sidney Schutte (De Librije): wijn-spijscombinatie met drie dimensies – i.s.m. Jan van Lissum speciaal ontwikkeld voor een presentatie tijdens de prestigieuze vakbeurs Lo Mejor de la Gastronomia in San Sebastian
  • Jarno Eggen en Cindy Borger (De Lindenhof) – winnaars Nederlandse finale Copa Jerez 2007
  • Marcel Oort en Vincent Tomassen (Merlot) – winnaars Grand Prix Mondivin 2007
  • Roger Rassin (Cordial) & sake
Florent-Baumard

Florent Baumard

Imko Binnerts

Imko Binnerts

Jarno Eggen en Cindy Borger

Imko Binnerts

2009

Wine Professional Diamond Awards

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

  • Joop Braakhekke (Restaurant Le Garage, tv-chef)
  • Ton de Zeeuw (De Telegraaf)
  • Fenny van Wees (A. van Wees – distilleerderij De Ooievaar)

Wijn & spijs

  • Jonnie Boer (De Librije) & wijnen uit Zuid-Afrika
  • Mario Ridder (De Zwethheul) & sake
  • Sergio Herman (Oud Sluis) & Bollinger Vieilles Vignes Françaises, Champagne (Verbunt Wijnkopers)
  • Erik van Loo (Parkheuvel) & wijnen van Château Haut Marbuzet, Bordeaux
  • Marco Westmaas (Elzenduin Beach) & wijnen van Markus Molitor, Mosel (Verbunt Wijnkopers) en Van Volxem, Mosel (Wijnimport J. Bart)
  • Lucas Rive (De Bokkedoorns) & wijnen van Boekenhoutskloof (DGS Wijn)
  • Chris Naylor (Vermeer) & wijnen uit Duitsland
  • Dennis Kuipers (Vinkeles/The Dylan) & sherry van Emilio Lustau
  • Jean-André Charial (L’Oustau de Baumanière, Provence) & wijnen van Toques & Clochers, Limoux (Bacchantes)
  • Roger Rassin (La Rive) & Sauternes 2001 (Wijnkoperij Okhuysen)

2010

Wine Professional Diamond Awards

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

  • Rob Baan (Koppert Cress)
  • Chen Yu Yeh (meesterkok, voorzitter Association of New Eastern Cuisine)
  • Ramon Beuk (tv-chef)
Markus Molitor

Markus Molitor

Chris Naylor

Chris Naylor

Wijnproeverijen

  • Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez
  • Cavallotto, Barolo (De Wijnengel)

Wijn & spijs

  • Mario Ridder (De Zwethheul) & wijnen van Domaine Marcel Deiss, Alsace, met wijnmaker Jean-Michel Deiss
  • Onno Kokmeijer (Ciel Bleu) & champagne, met Andreas Larsson (Zweden, in 2007 verkozen tot Beste Sommelier van de Wereld)
  • François Geurds (FG Restaurant) & Dom Pérignon
  • Peter Cocquyt en Bernard Lahousse (Sense for Taste/Foodpairing) & wijnen uit Vouvray
  • François de Potter (La Trinité) & wijnen van Domaine Trimbach en Château de Beaucastel (Sauter Wijnen)
  • Gert Jan Cieremans (Seinpost) & sherry van Emilio Lustau
  • Chris Naylor (Vermeer) – Chablis & groentegerechten
  • Michel Portos (Le Saint-James, Bouliac**) & wijnen van Château d’Esclans, met wijnmaker Sacha Lischine
  • Firmin Arrambide (Arrambide**, Frans Baskenland) & wijnen van Domaine de Ladoucette (Vos & Partners)
Château de Beaucastel

Château de Beaucastel

Onno Kokmeijer

Onno Kokmeijer

2011

Wine Professional Diamond Awards

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

  • Nadia Zerouali (culinair schrijver, tv-chef)
  • Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)
  • John Halvemaan (Restaurant John Halvemaan)

Wijnproeverijen

  • Excellente presentatie over terroir in de Elzas door oenoloog Thierry Fritsch van het Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace met in drie flights een vijftiental indrukwekkende wijnen van de Elzasser toppers Weinbach, Albert Mann, Ostertag, Zind Humbrecht en Trimbach
  • Sake, met Dick Stegewerns (Yoigokochi) en boekpresentatie Cila van der Endt en David Lindsey

Wijn & spijs

  • Imko Binnerts (Vis & Ko) & wijnen van Château Musar (Vinites), met Serge Hochar
  • Ron Blaauw (Restaurant Ron Blaauw) & Chianti Classico: Fontodi, Isola e Olena, Castello di Monsanto, Badia a Coltibuono
  • Jonnie Boer (De Librije) – gerechten met gefermenteerde producten
  • John Halvemaan (Restaurant John Halvemaan) & wijnen van Barbeito, Madeira
  • Chris Naylor (Vermeer) & chenin blanc uit de Loire en furmint uit Tokaj
  • Roger Rassin en Ronald Opten (La Rive) – winnaars Nederlandse editie Copa Jerez
  • Yong Chang (Chang I) en Han Ji (HanTing Cuisine) & Duitse wijnen
  • Onno Kokmeijer (Ciel Bleu) & wijnen van Artadi, Rioja (Résidence Wijnen)
  • Jef Schuur en Nadine Mögling (Bij Jef) – eigenzinnige wijn-spijscombinaties
  • Gert Jan Cieremans (Seinpost) & wijnen van Sybille Kuntz, Mosel (Wijnkoperij Okhuysen)
Giovanni Manetti

Giovanni Manetti, Fontodi

Jef Schuur en Nadine Mögling

Jef Schuur en Nadine Mögling, Bij Jef

2012

Wine Professional Diamonds Awards

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

  • Peter van Houtert (Verbunt Wijnkopers / voorzitter KVNW)
  • Lucas Rive (Restaurant De Bokkedoorns)
  • Eric en Joost de Bruijn (De Bruijn Wijnkopers)
  • Willem Himmelreich (ROC van Amsterdam)

Wijnproeverijen

  • Herdade do Mouchão en Paulo Laureano, Alentejo

Wijn & spijs

  • Miguel Rocha Vieira (Costes*, Boedapest) & terroirwijnen uit Hongarije
  • Bart De Pooter (Pastorale), Gault&Millau België Chef van het Jaar & rieslings, met Christina Fischer (Sommelier van het Jaar 2001, Duitsland)
  • Finale Grand Prix Gault&Millau (kookwedstrijd voor de Sterklas van het ROC) – jury: Sergio Herman (Oud Sluis), Jonnie Boer (De Librije), Bart De Pooter (Pastorale), Pieter Verheyden (sommelier Hof van Cleve, Kruishoutem (B) en Jan van Lissum
  • Sergio Herman (Oud Sluis) & malvazija uit Istrië, Kroatië
  • Erik van Loo (Parkheuvel) & Puligny Montrachet (De Bruijn Wijnkopers)
  • Luc Kusters (Bolenius) & wijnen van Domaine Georges Vernay met eigenaren Christine Vernay Ansellem en Paul Ansellem
Christine en haar vader, Georges Vernay

Christine en haar vader, Georges Vernay

Erik van Loo

Erik van Loo, Parkheuvel