Zsolt jr en Ede Tiffán in de wijngaard
Zsolt jr en Ede Tiffán in de wijngaard
Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere een box met wijnen van Mondivin en Tiffán’s.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Na de politieke omwenteling in Hongarije was Tiffán een van de eerste wijnmakers die voor zichzelf begonnen en stond hij samen met onder meer Attila Gere en József Bock aan de wieg van een ware wijnrevolutie in Villány-Siklós. Tiffáns kennis en ervaring in de wijngaard is bijzonder groot en hij groeit uit als de specialist als het gaat om de cabernet franc-druif. Als een van de eersten focust hij niet op concentratie en houtgebruik, maar streeft hij naar verfijning in zijn wijnen. Tiffán’s beschikt over ruim 20 hectare aan wijngaarden en produceert ruim tien verschillende cuvées.
Samenwerking met Jan van Lissum en Erik Sauter resulteerde vanaf begin jaren negentig in het nevenproject Domaine Mondivin. Met de komst van een nieuwe generatie – Zsolt Tiffán Jr, Jan-Sebastian en Kyra van Lissum – wordt er een nieuwe koers ingezet die de komende jaren zijn weerslag zal hebben op de wijnen. De legendarische Michael Broadbent schreef na het ter plaatste proeven van de Mondivin Cabernet Franc: ‘Cabernet franc has found its natural home in Villány.’
www.sauterwijnen.nl (Mondivin)
www.tiffan.hu
mondivin tiffan
Stroganoff
Beef Stroganoff
skrei
Skrei ‘demi deuil’ (Puur Zee)

Proefprofiel

Homogene serie met wel wat verschillen tussen de twee domeinen. De wijnen van Tiffán respecteren de traditie van de streek. Het zijn geen blockbusters, ze bezitten soms gedoseerde houtinvloeden en komen langzaam tot ontwikkeling. De wijnen van Mondivin bezitten authentieke aroma’s, tanninestructuur en weerspiegelen de regio. Het zijn wijnen met zeer veel potentieel, structuur en fruit. De focus ligt bij Mondivin duidelijk op cabernet franc. Algemeen bieden beide producenten uitstekende maaltijdwijnen met een eigen gezicht en potentieel.

  • = onze favorieten
Proefnotities rood
  • Kadarka, Tiffán’s, Villànyi, Hongarije 2017
    Kadarka, 100 jaar oude stokken; heel lichte kleur, elegant, fijn, doordrinkbaar, zacht, rond, mooie zuren, puur van smaak, smaakvol, geraffineerd, grote verrassing (12,5%)
  • Classicus, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2015
    70% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon; correcte kleur, geur en smaak, licht ontwikkeld, mooi gerijpte tonen, herfstachtig, fruitig, goede zuren, goed versmolten, smeuïg, goede balans en veel lengte, prettige mondbeleving, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding € 9,25
  • Quintessence, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2015
    100% cabernet franc, ruim 50 jaar oude wijnstokken, 18 maanden rijping in eiken foeders van 2.000 liter; fractie meer kleur, meer geurinhoud, mooie ontwikkeling, volle aanzet, sappig, veel souplesse, rijk aan fruit, goede kruidigheid, toets van laurier, mooie tannine en zuren, aardse ondertoon, herkenbaar terroir van de regio, veel lengte, elegant en mooi versmolten (14,5%)

Quintessence, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2009
Cabernet franc; goede kleur, truffels, prachtige elegante geurwaaier, hint van rood fruit en koffie, mineralen, rond en sappig, aardse tonen, goede balans, heel mooi ontwikkeld, rijk smaakpalet, zachte mondbeleving met veel finesse en lengte, grootse wijn

Cabernet Franc/Cabernet Sauvignon, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2020 (vatmonster)
Cabernet franc, cabernet sauvignon; paarsrood van kleur, egale geur, soepele aanzet, mooi gerijpt donker fruit in geur en smaak, kader van cabernet sauvignon, sappige textuur, elegant, mooie kruidigheid, goede houttoets, levendige zuren, redelijk zacht, opwekkende finale, sympathiek en doordrinkbaar

Cabernet Franc, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2020 (vatmonster)
Cabernet franc; heel lichte ontwikkeling, rijke geurwaaier, breed, goede concentratie, volle ronde aanzet, veel sap, hout is mooi ingebracht, kruidige tonen, voelbare tannine, mooie balans, zacht op de tong, mooi versmolten, prima lengte, complete wijn

Cabernet Franc, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2015
Cabernet franc; mooie kleur, versmolten geur, typisch Villány, animale impressie, zachte ronde aanzet, hout is mooi opgenomen, uitstekende balans, finesse, veel rijpe tonen in geur, malse aroma’s, goede finale

Cuvée Carissimae, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2015
80% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 18 maanden rijping in kleine en grote eiken vaten; fruitig, mooi sap, goede fraîcheur, licht aards, meer tannine, vulling, konfituur, goede spanning, versmolten en mals van smaak, licht kruidige onderlaag, mooie balans, verleidelijk, veel lengte (14%)

Elysium, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2017
100% merlot; prachtige kleur, beschaafd ontwikkeld, vullende geur, mooie aanzet, balans, sappig, fruitig, licht aards, versmolten, wijn met serieuze tonen, kruidig, mooie merlot met goed gedoseerde houtinvloed, veel lengte

  • Grande Selection, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2015
    45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 10% cabernet franc; veel kleur, aromatisch, floraal en dik fruit, prachtige vulling, rijk en rijp, aards, complex, grootse wijn, na decanteren excelleert merlot, evenwichtig, floraal en tabaktonen, zachte aanzet, prachtige inbreng van hout en tannine, fijne kruidigheid, zeer veel lengte (14%)

Grande Selection, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2011
50% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc; intense geurwaaier, versmolten, stallig, rijp, goed sap, zalvend, licht korrelig, schoon, puur van smaak, kruidige onderlaag, licht plantaardig, zeer verfijnd, elegante stijl (15%)

Grande Selection, Tiffán’s, Villány, Hongarije 2009
Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc; verleidelijke geur, goed sap, schoon en puur, opwekkend, mooie fraîcheur, mineralig, verfijnd, goede balans en lengte

Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Rundvlees Stroganoff
Met champignons, paprika, tomaat, augurk en zilverui
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)

  • Met Classicus, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2015
    Elegante combinatie. Aroma’s van wijn en gerecht liggen op één lijn, waarbij vooral de balans met de champignons perfect is. Sappig, smeuïg, evenwichtig en aangenaam geheel.

Skrei ‘demi deuil’
Aubergine, schorseneer, parelgort, pied de mouton (gele stekelzwam)
(gerecht van Imko Binnerts en Denny Ranzijn, Puur Zee)
‘Demi deuil’ (‘halve rouw’): het gebruik van zwarte truffel geeft de kabeljauw een zwartwit uiterlijk en zorgt voor een nootachtige impressie.
Zeer delicaat geheel met prachtige aroma’s waarin de aardse invloed van de schorseneer, het accent van de pied de mouton en de aubergine fraaie geïntegreerd zijn. De invloed van de truffel neemt geleidelijk toe in de opbouw van het menu en is hier dan ook intenser dan in het vorige gerecht.

  • Met Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 1995
    Cabernet franc; nog altijd vol van kleur, gerijpt fruit, broeierig en vooral aards, truffel en jute, nog altijd sappig, ronde en rijpe aanzet, goede vulling, smaak komt overeen met geur, mooi gedoseerde aroma’s, mineralen en kruiden hebben de overhand, nog altijd in fraaie conditie
    De aardse wijn met ontwikkeld rijp fruit is een echte verrassing bij dit gerecht. 27 jaar ontwikkeling hebben de wijn fijner en eleganter gemaakt en zo ontstaat er een geruisloze match.