Chassagne-Montrachet

Chassagne-Montrachet © BIVB/Aurélien IBANEZ

Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel nog eens drie wijnen uit de Bourgognestreek die niet zo lang geleden geproefd werden.
proefnotities Jan van Lissum

**** Domaine Marc Colin, Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets, Frankrijk 1983
Marc Colin begon eind jaren zeventig samen met zijn vrouw Michèle het gelijknamige wijndomein. Zij bezaten ongeveer 6 hectare aan wijngaarden verspreid over de gemeenten Chassage-Montrachet en Saint-Aubin, die daarvoor al generaties lang beheerd werden door hun beider families. De daarop volgende decennia breidde hij het domein uit met toppercelen in onder meer Puligny-Montrachet en Santenay. Ondertussen maakte hij nationaal en internationaal naam met wijnen waarvan het niveau ieder jaar nog hoger bleek te kunnen dan het jaar daarvoor. Met een vrij traditionele vinificatiestijl creëerde hij aantrekkelijke wijnen die kracht, elegantie en frisheid combineerden. Vandaag de dag meet het domein 12 hectare verspreid over 26 appellaties en staat het onder leiding van dochter Caroline en zoon Damien Colin. Op een deel van de wijngaarden passen ze duurzame wijnbouw principes toe, op het andere deel testen ze de biologische teelt.

Chardonnay; ontwikkelde kleur, oranjebruin, licht boterige geur, houtinvloed, impressies van honing, perzik, pruimen, abrikoos, marmelade, noten, rijpe tonen, licht tropisch tintje, crispy toets van groene appel, rijp en complex, duidelijk mineralige ondertoon, correcte zuren, aromatisch, rijk aan smaak, heeft wat lucht nodig, champignon, koffie, veel abrikoos, pikante kruidigheid, lichte toets van karamel, zeer veel lengte, machtige maaltijdwijn (13,5%)
Importeur: Goessens

caillerets

**** Domaine Guffens-Heynen, Bourgogne, Frankrijk 1994
Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten de eigenzinnige Jean-Marie Guffens en zijn vrouw Maine in 1979 een aantal wijngaarden in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare. In 1990 startte Guffens het handelshuis Maison Verget. Hij was een van de eersten die de boeren van wie hij de most opkocht duidelijke instructies gaf over het bewerken van de wijngaarden, en die zelf met eigen personeel de oogst regelde. De grote kwaliteitscontrole die hij daarmee waarborgde levert topwijnen op en daarmee werd Verget een voorbeeld voor veel andere handelshuizen. Op Domaine Guffens-Heynen is alles veel kleinschaliger en uitsluitend gericht op het behalen van de allerhoogste kwaliteit. Het domein wordt inmiddels beschouwd als de absolute top van de Mâconnais.

Chardonnay; intens goudkleurig, heldere maar mooi gerijpte tonen in de geur, sappig, goede structuur, zuiver, nootachtig en kruidig, mooie brede aroma’s, goede lengte, aangename tafelwijn
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen

**** Domaine Michel Bouzereau, Meursault 1er Cru Les Genevrières, Frankrijk 1984
De familie Bouzereau woont al zeven generaties lang in Meursault. Sinds 1999 heeft Jean-Baptiste, zoon van Michel, de regie van het domaine in handen. De 10,5 hectare wijngaarden zijn voor 2/3 beplant met chardonnay, iets aligoté en de rest met pinot noir. De kelders van dit domaine liggen aan de rand van het centrum van Meursault. De wijngaarden liggen voornamelijk in de Premier Cru-gebieden van Meursault, Beaune en Puligny-Montrachet. Jean-Baptiste is een perfectionist, alles in de wijngaard en de kelder is doordacht en is gericht op het maken van de ultieme wijn. Kenmerken zijn de grote elegantie, een brede structuur, een onmiskenbare frisheid en een bescheiden inbreng van eiken. Na 12 tot 18 maanden barriquerijping sur lie worden de wijnen tussen november en maart gebotteld, hierbij rekening houdend met de stand van de maan (bij volle maan is het resultaat beter door een hogere druk).

Chardonnay; volle gouden kleur, in de geur fijn nootachtig, brioche, aromatisch en breed, vol van smaak, rijk, rijp en complex, licht vettige ondertoon, wordt mooier bij openstaan, prachtig gerijpt fruit, veel inhoud en lengte, zeer goede conditie
Importeur: Wijnimport J. Bart

bouzereau