Met het Wijn & Trends-paviljoen had de Horecava een succesvol wijn-event op de beursvloer. De locatie in Hal 5 was goed gekozen, het samenspel tussen de aanwezige exposanten gaf een positieve vibe en het veelzijdige programma in het Proefschrift Wijntheater trok veel geïnteresseerde en enthousiaste bezoekers.
tekst Jan van Lissum

Met de learnings van het wijntheater ‘Alles over Wijn’, dat afgelopen jaren op Horecava heeft gestaan, is deze editie het nieuwe concept ‘Wijn & Trends’ ontwikkeld. In Hal 5, een rustig gedeelte van Horecava waar ook de hotel leveranciers zich presenteren, bood het overzichtelijk ingedeelde Wijn & Trends paviljoen plaats aan een select aantal exposanten met een voldoende gevarieerd aanbod. De exposanten – o.a. Pitch/Walraven Sax, Oud Reuchlin & Boelen, Wine & Spirits, LFE, Les Généreux en Baeten Vinopolis – maakten er met hun mooi ingerichte stands een sfeervol geheel van.
ps theater
stand 1
stand 2
stand 3
De grote publiekstrekker was het Proefschrift Wijntheater, waar vier dagen lang een afwisselend en leerzaam wijnprogramma gepresenteerd werd. Onder strakke en bezielende leiding van ervaren sommeliers, wijnproducenten, wijnjournalisten en wijnimporteurs en professioneel ondersteund door een aantal mensen van Mise en Place werden in totaal 17 proeverijen en workshops gepresenteerd die telkens op een vol theater konden rekenen. In samenwerking met een aantal importeurs en producenten die aanwezig waren op Wine Professional werd een brede selectie aan kwaliteitswijnen werd ingezet. Het kwaliteitsniveau was afgestemd op de Horecava-doelgroepen: van huiswijnen geschikt voor ieder café tot verrassende arrangementwijnen voor een ambitieus middenklasserestaurant.
theater PS
Thema’s die aan bod kwamen waren onder meer: Duitse horecawijnen, Vinos de Jerez anno 2020, Amforawijnen uit Georgië, Orange Wines, Spätburgunder-paradijs de Ahr, wijnland Italië, de Hongaarse wijnstreek Villány, Nieuwe versus Oude Wijnwereld.
sfeer 1
sfeer 2

Het Wijn & Trends paviljoen en het Proefschrift Wijntheater trokken vooral veel jonge, enthousiaste en serieus geïnteresseerde bezoekers. Het aantal beslissingsnemers onder hen bleef beperkt, maar de organisatoren – Horecava en The Wine & Food Association – hebben er na deze zeer geslaagde editie het volste vertrouwen in dat dat aantal in 2021 beduidend hoger zullen zijn. Ook de exposanten van het Wijn & Trends paviljoen waren goed te spreken over de nieuwe opzet en de bezoekers.

De volgende editie van Horecava vindt plaats van 11 t/m 14 januari 2021.

ORB wijnen
Proefnotities
Oud Reuchlin & Boelen liet ons tijdens de beurs onderstaande wijnen proeven.

7+

Première Rosé, Domaine Figuière, Côtes de Provence, Frankrijk 2018
Grenache, cinsault, mourvèdre, biologisch; sappig, fruitig, kruidig, peper, mooie droge tonen, strak en doordrinkbaar, geschikt voor grand café of strandpaviljoen (13%) H € 12,00-13,00

8

Confidentielle, Domaine Figuière, Côtes de Provence, Frankrijk 2018
Grenache, cinsault, mourvèdre, biologisch; iets meer diepgang in de geur, veel sap, meer vulling en fruit (13%) H € 21,50

8

Riesling Petracine, G.D. Vajra, Langhe, Italië 2017
Riesling, deels afkomstig van de Fossati-wijngaard in het hoogste deel van de gemeente Barolo; eigenzinnige geur, hoge zuren, spritzig, strak, levendig (14%) H € 22,50

7,5

The Young Airhawk Wooded Sauvignon Blanc, Nederburg, Western Cape, Zuid-Afrika 2016
Sauvignon blanc; licht exotisch, doet denken aan Nieuw-Zeeland, mooi gedoseerd, grassig, sappig, vulling (13%)

8+

Brama Jeunes Vignes, Château Maris, Minervois, Frankrijk 2016
100% grenache gris, biodynamisch, 10 maanden rijping in vaten van 600 liter, 6 maanden in betonnen ei; stijlvolle geur, prachtig fruit, crispy, goede zuren, levendig (14%)

7,5

Julia’s Vineyard Pinot Noir, Jackson Family Wines Cambria Estate Winery, Santa Maria Valley, Californië 2015
Pinot noir, 8 maanden rijping op Frans eiken; mooi ontwikkeld, jamachtig fruit, fijn gemaakt (13,9%) H € 19,50

8

La Touge, Château Maris, Minervois-La-Livinière, Frankrijk 2016
Syrah, grenache, carignan, biodynamisch, 16 maanden rijping in betonnen vaten en eieren; rijpe kleur en geur, goede materie en tannine (14,5%) H € 17,00

8-

Les Planels, Château Maris, Minervois-La-Livinière, Frankrijk 2016
Syrah, grenache, biodynamisch, 12 maanden barriquerijping, 6 maanden in betonnen ei; intense geur, meer rijping in geur en smaak, veel sap, donker fruit, smaakvol (14,5%) H € 20,59