Team Feral
Feral is een project van jonge brouwers, wetenschappers en wildplukkers uit de Italiaanse Dolomieten. Op basis van eenvoudige, soms bijna vergeten ingrediënten creëren zij verrassende alcoholvrije dranken die uiteenlopende gerechten kunnen begeleiden en verrijken. Wij proefden tijdens de recente proeverij van Vinites de vijf dranken waaruit het portfiolio van Feral inmiddels bestaat.
proefnotities Jan van Lissum
Feral probeert niet om geuren en smaken van wijn te imiteren of te benaderen, maar creëert bewust nieuwe smaken, en daarmee indirect nieuwe smaakcombinaties in de gastronomie: tot nu toe onbekende, maar verrassend geslaagde matches met allerlei gerechten. De eerste vijf creaties zijn alvast veelbelovend en een bijzonder geslaagd alternatief aan tafel.
Als basis voor iedere drank kiezen ze een eenvoudig ingrediënt, zoals sap van witte of rode biet, of berkensap, zoals in de meest recente, mousserende No. 5. Het sap ondergaat vervolgens melkzuurgisting, waarbij geen alcohol ontstaat, en krijgt meer geur- en smaakdimensies door infusies van specerijen, kruiden, planten, wilde vruchten, hout en wortels. Elke variant combineert natuurlijke eenvoud met aromatische diepgang, en komt tot stand op ambachtelijke wijze, zonder kunstmatige toevoegingen.
eenvoudige ingrediënten
Eenvoudige, natuurlijke ingrediënten

Geproefd

No. 5 Rosé Sparkling Pet-Nat
Gefermenteerd berkensap met appelbes, verveine, brandnetel, duizendblad en mierikswortel; schoon en zuiver, rustig van smaak, theeachtige impressie, elegant, schenken op 6-8 graden (<0,5%) € 17,95

No. 1 White – Hop Szechuan Pepper
Gefermenteerde witte biet met hop en szechuan peper; meer diversiteit qua aroma’s, sappig, goede balans, veel lengte, mooie invloed peper, duidelijk gericht op functie als maaltijdbegeleider, schenken op 8-10 graden (0%) € 17,95

No. 2 Orange – Ginger Juniper
Gefermenteerde witte biet met gember, piment en jeneverbes; veel kleur, mooie vulling door de gember, rijk aan smaak en lengte, vrij intens, maar niet te, schenken op 10-12 graden (0%) € 17,95

No. 3 Red – Black Pepper Thyme Oak
Gefermenteerde rode biet met wilde bosbessen, eik, zwarte peper en tijm; impressies van truffel en peper, versmolten aroma’s, heel smaakvol, verrijkend, schenken op 16-18 graden (0%) € 17,95

No. 4 Red – Juniper Lavender
Gefermenteerde rode biet met wilde bosbessen, lavendel en jeneverbes; veel kleur, duidelijk biet, hoge zuren, veel sap en lengte, levendig, prima inzetbaar in de gastronomie, schenken op 14-16 graden € 17,95

Vinites, Haarlem, 023 – 553 90 90

Feral fles