Massimo Collauto, wijnmaker en echtgenoot van Cinzia Travaglini
Pallas Wines organiseerde in mei enkele proeverijen gewijd aan de nebbiolo-druif. Wijnen van drie producenten uit Piemonte, te weten Giovanni Rosso, Cigliuti en Domenico Clerico kwamen aan bod bij restaurant Toscanini in Amsterdam. Speciale aandacht was er voor het wijnhuis Travaglini in het noordelijke Gattinara tijdens een proeverij in het Koetshuis in Maartensdijk.
Tijdens deze proeverijen kwam de nebbiolo in zijn diverse regionale varianten uitstekend tot zijn recht kwam. De belangrijkste kenmerken van de druif zijn hoge zuren, veel tannine en een hoog alcoholpercentage. Veel voorkomende aroma’s zijn: kersen, rozen, leder, anijs. De wijnen staan bekend om hun grote rijpingspotentieel.
proefnotities Jan van Lissum
Travaglini
Gattinara, ten zuiden van de Alpen en zo’n 150 km noordelijker dan het Barologebied, omvat niet meer dan 99 hectare aan wijngaarden. In deze koelere regio in Piemonte lopen de dag- en nachttemperaturen soms ver uiteen. In de maanden augustus/september liggen de temperaturen overdag rond de 23 tot 25 graden, terwijl het ’s nachts afkoelt tot 7-10 graden. De nebbiolo-druif, hier spanna genaamd, levert er verfijnde, elegante wijnen, waarin de vulkanische bodem voor een extra dimensie zorgt. Elf producenten telt de appellatie, waarvan er vier ook naar het buitenland exporteren.
Met 44 hectare aan wijngaarden, grotendeels beplant met nebbiolo, is het bijna 100 jaar oude Travaglini het grootste wijnbedrijf in Gattinara. De wijnstokken zijn tussen de 6 en 45 jaar oud. Een klein perceel is beplant met de regionale rassen uva rara en vespolina die gebruikt worden voor de cuvée Cinzia. De stokken hebben een zuid-zuidwestelijke oriëntatie en de plantdichtheid varieert van 3500 (oudere stokken) tot 5000 (jongere) stokken per hectare.
De wijnen, die wereldwijd zeer hoog gewaardeerd worden, zijn na een jaar of 5, 6 op dronk en gaan meestal meer dan 10 jaar mee. Ze rijpen in grote vaten van Slavonisch eiken.
Cinzia Travaglini, die de dagelijkse leiding op het wijngoed in handen heeft, presenteerde in Maartensdijk een aantal van haar wijnen.
De familie Collauto-Travaglini
Cinzia en Massimo
Proefnotities
7+
Cinzia, Travaglini, VdT, Italië 2015
95% nebbiolo, 5% uva rara en vespolina; lichte kleur, instapwijn, eerlijk, lichte structuur, beetje rul, strak (13%) € 14,50
7,5
Nebbiolo, Travaglini, Coste delle Sesia, Italië 2015
Nebbiolo, afkomstig van jonge wijngaarden, 10 maanden rijping in grote houten vaten; mooi ontwikkeld, rood fruit, goede zuren, elegante stijl, doordrinkbaar (13%) € 20,50
8
Travaglini, Gattinara, Italië 2012
Nebbiolo, blend van verschillende wijngaarden, 15 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 3 jaar rijping waarvan 2 jaar in grote vaten van Sloveens eikenhout en 4 maanden op fles, 10% van de wijn rijpte in Franse barriques; lichte kleur, elegant, licht floraal en fruitig, rustige geur, terroir, mooie tannines, goede fraîcheur, balans en lengte, na 5 tot 6 jaar optimaal op dronk (13,5%) € 31,00
8,5
Tre Vigne, Travaglini, Gattinara, Italië 2011
Nebbiolo, alleen geproduceerd in de beste oogstjaren, 40 maanden rijping, waarvan 30 maanden in Sloveens eikenhout, 20% van de wijn rijpt 10 maanden in Franse barriques, 8 maanden flesrijping; lichte kleur, ontwikkelde, elegante geurwaaier, florale en fruitige tonen, evenwichtige aanzet, mooie vulling, rijp fruit, mooi samengesteld, goede balans, verteerbaar (13,5%) € 42,50
9-
Riserva, Travaglini, Gattinara, Italië 2011
Nebbiolo, 40-65 jaar oude stokken, wijngaarden op 320-420 m hoogte, 4 jaar rijping waarvan 3 jaar in eiken vaten van diverse grootte en 8 maanden op fles; lichte kleur, beklede geurwaaier, soepel, aards, fruitig, meer complex, zacht mondcontact, rondeur, zeer goede balans (13%) € 45,50
9
Riserva, Travaglini, Gattinara, Italië 2006
Nebbiolo; prachtig jaar, nog altijd goede kleur, rijke aromatische geur, zacht en fris, meer typisch Italiaans, mooi fruit, goede smaakwaaier, fijne mineralen en tannines, vullend in geur en smaak, goed ontwikkeld fruit, uitstekende balans, geraffineerde structuur, mooi geëvolueerd, knappe lengte
8,5
Riserva, Travaglini, Gattinara, Italië 1967
Nebbiolo; nog steeds in prima conditie, kleur neigt naar oranje, meer rondeur, belangrijke rol mineralen, zeer verfijnd, mooi ontwikkeld, grote verrassing
8,5
Il Sogno, Travaglini, Vino da uve stramature, Italië 2011
Nebbiolo, druiven 100 dagen gedroogd, 40 maanden rijping in Sloveense vaten van 20 hl, 8 maanden flesrijping, slechts 4200 flessen van gemaakt; duidelijk meer kleur, licht oranje, volume, aromatisch, goed fruit, impressies van kers en mandarijn, meer houtinvloed, tannines, maaltijdwijn met veel lengte, vergelijkbaar met amarone (15,5% alc, 6,5 gr/l suiker)
Claudia, Silvia, Renato en Dina Cigliuti
Proefnotities
8+
Nebbiolo, Cigliuti, Langhe, Italië 2015
Nebbiolo; fractie meer kleurintensiteit, zacht en aromatisch, licht floraal, evenwichtig, mooi gedoseerd, geur en smaaktonen komen overeen, sap, zachte tannines, aromatisch, meer kleurdiepte, afgeronde aroma’s € 17,00
8-
Vie Erte, Cigliuti, Barbaresco, Italië 2012
Nebbiolo; elegante kleur, floraal en fruitig, plezierig mondgevoel, mooi samengesteld, rijp fruit, beetje monotoon, ietsje drogend
8+
Serrabolla, Cigliuti, Barbaresco, Italië 2013
Nebbiolo; vooral fruit en floraal in eerste impressies, sappig mondgevoel, rijp fruit, goede balans en dosering, mooie kruidigheid, veel lengte € 64,00
Cigliuti
Klein familiebedrijf dat zich al vier generaties met wijnbouw bezighoudt en sinds 1964 onder eigen naam bottelt. De productie is beperkt tot zo’n 30.000 flessen. De familie bezit wijngaarden (en woont) op de Serraboella-heuvel, een uitstekende cru in het Barbaresco-gebied. De wijnen zijn mooi afgerond en goed gerijpt van smaak en worden gekenmerkt door mooi sap en beklede tannines.
Domenico Clerico
Domenico Clerico, die in 1976 zijn vaders wijnbouwbedrijf in Monforte d’Alba overnam en zelf wijnen ging produceren en bottelen, gold eind vorige eeuw als een modernist. Door te werken met onder andere rotofermenters en nieuwe barriques maakte hij destijds imposante, stevig betimmerde wijnen met veel vulling, rijp sap en prachtige fruitige en florale aroma’s. Na een jaar of twee vielen ze nog al eens tegen: te veel extractie, te veel hout en te drogend. Inmiddels heeft Domenico zijn werkwijze flink aangepast. Minder nieuw hout, meer grote vaten in plaats van barriques en langere maceratietijden (met veel minder gebruik van de roterende schoepen). Hij legt de nadruk op terroirexpressie: evenwichtige single vineyard-wijnen afkomstig van biologisch bewerkte wijngaarden zijn het resultaat.
De winery van Domenico Clerico
Proefnotities
7,5
Capisme-e, Domenico Clerico, Langhe, Italië 2015
Nebbiolo; veel kleur, meer rijk aan fruit, in breedte en qua intensiteit meer afgeronde aroma’s, mist spanning en fris fruit, meer monotoon € 29,50
8,5
Domenico Clerico, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo; goede kleur, dikke geur, meer opulent, heel licht houtgebruik, mooi rijp sap, floraal en fruitig, materierijk, veel inhoud, gastronomische wijn € 47,00
8,5
Ciabot Mentin, Domenico Clerico, Barolo, Italië 2011
Nebbiolo; veel kleurintensiteit, gerijpt en ontwikkeld, licht mestig, vullend, aromatisch, fractie ledertoets, goede balans, mooie tannines, goede gerijpte tonen, veel lengte € 93,00
Davide Rosso, Giovanni Rosso
Proefnotities
8
Nebbiolo, Giovanni Rosso, Langhe, Italië 2014
Nebbiolo; licht granaatrood, schone transparante geur en smaakaroma’s, goede fruit inbreng, strak, schoon, frisse zuren, mooie toets van kersen, meer cool € 23,00
8
Giovanni Rosso, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo; fraaie kleur, evenwichtige geur, fijn van snit, schoon, fris, uitstekende balans, elegante stijl, plezierige barolo € 35,00
8+
Cerretta, Giovanni Rosso, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo; elegante, ontwikkelde kleur, mooie geurwaaier, gerijpt fruit, fraaie zuren, fijne aroma’s, zeer levendig, elegant mondgevoel € 57,00
Giovanni Rosso
Staat al heel wat jaren garant voor ambachtelijke wijnen op basis van biologisch geteelde druiven. Terroir speelt de hoofdrol. Fermentatie vindt plaats in cement, waarna de wijnen rijpen in grote houten vaten. Elegante, schone wijnen zijn het resultaat, strak van smaak met goed fruit en opwekkende zuren.
Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128, www.pallaswines.nl
D-vine, Amsterdam, 06-46274619, www.d-vine.eu (voor de horeca)