Brivio Bianco Rovere 2008 – Chapoutier Ermitage 1992 – Franco-Españolas Excelso 1964
Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel drie wijnen uit drie decennia uit drie verschillende landen. Alledrie wijnen werden kort geleden geproefd.
proefnotities Jan van Lissum
***(*) Bianco Rovere, Guido Brivio, Ticino, Zwitserland 2008
Met nog geen 1200 hectare aan wijngaarden en 8% van de totale wijnproductie van Zwitserland is Ticino de kleinste wijnregio van het land. Het ligt ten zuiden van de Alpen en geniet van een zeer zonnig klimaat met ruim voldoende neerslag. 90% van de productie betreft rode wijnen en bijna 80% van de wijngaarden is beplant met merlot. Meest opvallend is wel dat die druif hier naast rode en roséwijnen ook bijzonder fraaie witte wijnen oplevert. Oenoloog Guido Brivio volgde zijn opleiding in Frankrijk en kocht in de jaren tachtig een oude winery in Ticino. Met medewerking van het bedrijf Gialdi Vini werd het bedrijf gemoderniseerd en werden oude wijnkelders in de rotsen van Monte Generoso uitgebreid en voorzien van een natuurlijk ventilatiesysteem dat een constante temperatuur van 10-12 graden garandeert. De druiven worden geleverd door tientallen wijnbouwers uit de subregio Sottoceneri, met wie langlopende contracten worden onderhouden. In 2001 is Brivio Vini geheel opgegaan in Gialdi Vini.
Merlot, blanc de noirs, gekneusd, deels ontsteeld, zeer lichte persing, fermentatie met regelmatige bâtonnage en 8 maanden rijping in Franse barriques; strogeel uiterlijk, vullende geur met heel aparte aroma’s, geur en smaak liggen geheel in elkaars verlengde, rond, licht ontwikkeld, vullend en strak, langzaam komt gerijpt fruit los, impressies van perzik en abrikoos, fijne toets van hazelnoot, licht oxidatief, goede zuren, heel bijzondere smaakbeleving, verrassende gastronomische wijn (12,8%)
Importeur: Valentine’s Finest
***** De l’Orée, Domaine M. Chapoutier, Ermitage, Frankrijk 1992
Domaine M. Chapoutier bestaat sinds 1808 (sinds 1955 onder de huidige naam) en dankt zijn grote internationale reputatie vooral aan de pioniersrol van Michel Chapoutier die de leiding van het familiebedrijf in 1990 op 26-jarige leeftijd overnam. Respect voor natuur, bodem en druif stonden vanaf dat moment centraal en de overstap naar biodynamische teelt was daarbij essentieel. Chapoutier voegde een dimensie toe aan het begrip terroirwijn door, als eerste in de regio, single vineyard-cuvées (zijn Sélections Parcellaires) te gaan produceren. De unieke bodemsamenstelling van de Hermitage-heuvel was daarbij de voornaamste bron van inspiratie. Het feit dat hier op een relatief kleine oppervlakte terroirs uit vier verschillende geologische tijdvlakken te vinden zijn vormde voor hem de uitdaging om deze verschillen in zijn wijnen tot uitdrukking te doen komen. Hermitage vormde pas het begin van Chapoutier’s bijzondere passie voor terroirs: in de volgende decennia kocht hij domeinen in o.a. de Roussillon, de Provence, de Elzas, Spanje, Portugal en Australië.
100% marsanne van het perceel Les Murets, gemiddeld 75 jaar oude stokken, 24 uur koude stabilisatie van de most, vinificatie: 50% in demi-muids, met regelmatige bâtonnage, 50% op rvs, 10-12 maanden rijping sur lie, met de eerste 6 maanden regelmatige bâtonnage, Parker: 98 punten; goudbruine kleur, mooie rijpe tonen, iets ontwikkeld, impressies van krenten, rozijnen, abrikoos, perzik, bijenwas, mooi sap, uitstekende, levendige zuren, subtiele jodiumtoon, rijk smaakpalet, prachtige balans, complexe wijn met zeer veel lengte, verrassend goed in conditie, bijzonder mooie keuze bij verfijnd gerecht (13,9%)
Importeur: Cordier Wines
Bodegas Franco-Españolas werd in 1890 opgericht door de Fransman Frederick Anglade Saurat, een van de wijnproducenten die in Spanje een nieuwe toekomst zochten nadat hun wijngaarden in Bordeaux verwoest waren door de door de phylloxeraplaag. De eerste oogst resulteerde in twee icoonwijnen: Diamante en Estilo Borgoña, die vanaf de jaren vijftig Rioja Bordón zou heten. Aanvankelijk zou de naam ‘Rioja Bordeaux’ zijn, maar daar wisten de Franse wijnautoriteiten een stokje voor te steken. In 1920 kwam de bodega in Spaanse handen en sindsdien groeide ze internationaal uit tot een van de meest beroemde rioja-producenten. Een van de bekendste liefhebbers was de schrijver Ernest Hemingway, die de bodega in 1956 bezocht.
Tempranillo, garnacha, mazuelo, 5 jaar houtrijping, 1964 geldt als een van de topjaren van de 20e eeuw voor rioja; bruine kleur met oranje randje, correct ontwikkelde geur, typisch rioja, zachte aanzet, klassiek tempranillo, zoetje naast ontwikkelde zuren, impressie van soja, pittige kruidigheid, oriëntaals, mooi gerijpt en volledig versmolten smaakpalet, elegant, zwoel en aangenaam met veel fraîcheur en lengte (12,5%)




