Enige tijd geleden bezochten vertegenwoordigers van drie nog nauwelijks bekende Chileense wijnproducenten het Proefschrift Vinodroom. We proefden een aantal veelbelovende wijnen, waaronder enkele vatmonsters.
proefnotities Jan van Lissum
Clos de Luz
De meest opvallende en verrassende van de drie: een boutique winery in de Almahue Valley, een centraal deel van de Cachapoal Valley. Gabriel Edwards, die het vak leerde in de Bourgogne, richtte het familiebedrijf op in 2015. Edwards’ grootmoeder Luz legde in 1945 een wijngaard aan met carmenère en cabernet sauvignon. De oude, ongeënte carmenèrestokken vormen nu 75% van het totale wijngaardbezit van de familie en behoren tot de oudste carmenèrestokken ter wereld. Voordat Edwards zelf wijnen ging produceren, werd de oogst jaarlijks verkocht aan Casa Lapostolle. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en de wijnen komen tot stand met minimale interventie.
Proefnotities Clos de Luz
**(*)
Agreste, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2021
90% país, 10% moscatel, meer dan 100 jaar oude stokken, 12 maanden rijping in oude Franse barriques; elegante kleur, fris, fruitig, goede zuren, klein zoetje, evenwichtig, verrassend, weinig alcohol, levendig en plezierig doordrinkbaar (11,5%)
***
Massal 1945 Carmenère, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2022
Carmenère, aangeplant in 1945, klein percentage syrah, 12 maanden rijping in Franse eiken vaten van 4000 (50%), 225, 300 en 600 liter; veel kleur, intens, rijk aan aroma’s, dik rijp fruit in geur en smaak, duidelijke kruidigheid, fruit en zuren zijn de ruggengraat, stevige vulling, levendige ondertoon, heel schoon, goede balans en lengte (14%)
***
Massal 1945 Cabernet Sauvignon, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2022
Cabernet sauvignon, aangeplant in 1945, klein percentage malbec, 12 maanden rijping in Franse eiken vaten van 12.000 (74%) en 500 liter, en op beton (20%); veel kleur, serieuze geurwaaier, schoon en helder in geur en smaak, mooie balans, fris, fruitig, levendige tannine, maaltijdwijn met goede lengte, uitstekende cabernet sauvignon (13%)
****
Azuda Carmenère, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2023
Carmenère, granietbodem, fermentatie en rijping op rvs en beton; mooie kleur, zeer open geurwaaier, evenwichtig, heel schoon, transparant, goede zuren, directe stijl, verfijnd, fris en levendig, veel lengte, aangenaam doordrinkbaar (14%)
****
Azuda Syrah Block 8: Steep Hillside Vineyard, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2022
Syrah, 3,5 hectare grote wijngaard, rijk aan graniet en kwarts, fermentatie in grote eiken vaten en op beton, rijping: 56% in eiken vaten, 44% in aardewerken amfoor; veel kleur, rijk aan aroma’s, mooi zwart en rood fruit, goede zuren en vulling, fris, plezierig, mooi gedoseerde tannine, prima lengte (14%)
***(*)
Azuda Garnacha Block 9: Steep Hillside Vineyard, Clos de Luz, Cachapoal Valley, Chili 2022
Garnacha, 0,6 hectare grote wijngaard, de geperste wijn rijpt 9 maanden in Franse eiken vaten, de spontaan vrijkomende wijn in aardewerk amfoor, 3 maanden flesrijping; licht van kleur, fris, elegant, rijk aan mooi fruit, smaakvol, balans, goede zuren en tannine, licht pepertje, uitstekende lengte, geheel eigen stijl, verrassend (14%)
Teillery
José Teillery was zijn tijd ver vooruit, toen hij in 1963 aan de Universiteit van Bordeaux zijn thesis presenteerde over het gebruiken van en vooral het niet gebruiken van sulfiet bij het wijnmaken. Vanaf 1997 bracht hij zijn ideeën in de praktijk, toen hij samen met zijn dochter Solange een winery in Maipo Valley oprichtte. Teillery was een van de eerste producenten van het land met een biologisch certificaat en bovendien maakten ze in 2008 de eerste vins nature, compleet zonder toegevoegd sulfiet. Momenteel beschikt het familiebedrijf over 80 hectare aan wijngaarden, met cabernet sauvignon, merlot, syrah, carmenère en cabernet franc. Van de winery biedt een groot deel ook ruimte aan andere producenten om er wijnen te maken of op te slaan.
Proefnotities Teillery
**(*)
Carmenère Reserva Organico, Teillery, Maipo Valley, Chili 2020
Carmenère, fermentatie op rvs, 10 maanden rijping op rvs (60%) en in oude Franse barriques (40%), 12 maanden flesrijping; plezierig, correct, goede balans (13%)
**(*)
Cabernet Sauvignon, Teillery, Maipo Valley, Chili 2023 (vatmonster)
Cabernet sauvignon; veel kleur, balans, elegant, fruitig, mooie balans, goede lengte
***
Carmenère, Teillery, Maipo Valley, Chili 2024 (vatmonster)
Carmenère; veel kleur, fruitig, floraal, goede tannine, prima lengte
***
Merlot, Teillery, Maipo Valley, Chili 2024 (vatmonster)
Merlot; veel kleur, floraal, aards, finesse, goede balans, soepel, geur- en smaakaroma’s komen overeen
Wildmakers
Luca Hodgkinson, zoon van een Britse vader en een Franse moeder, groeide op in Priorat, waar hij gefascineerd raakte door wijn. Hij studeerde oenologie en wijnbouw in Toulouse en Bordeaux en deed in Frankrijk, Italië en Spanje ervaring op als wijnmaker. Zijn carrière ging echt van start toen hij werd aangesteld als technisch manager bij het bedrijf van François Lurton in Chili, waar hij de overstap naar biologische en biodynamische druiventeelt in gang zette. Ook Piedra Negra, de Argentijnse bodega van Lurton, stond een tijd onder zijn leiding.
Samen met een bevriende oenoloog startte Hodgkinson vervolgens Wildmakers, aanvankelijk als consultancy, maar sinds 2014 ook als wijnproducent. Daarnaast runt hij een familieproject in Priorat en richtte hij enkele jaren geleden Buena Vida op, dat duurzaam geproduceerde biologische wijnen op de markt brengt.
Proefnotities Wildmakers
**
Brisas Cinsault, Wildmakers, Itata Valley, Chili 2021
Cinsault; correcte kleur, goed fruit, aangename zuren, levendig, symphatiek, goede balans en lengte (13%)
***
Sabatico, Wildmakers, San Javier, Chili 2018
58% carignan, 42% grenache, 100 jaar oude wijnstokken; elegant, licht ontwikkeld, mooi fruit, goede tannine, kruidig, een beetje drogend, maaltijdwijn (15%)




