proefnotities Jan van Lissum
Casa Lebai, Ribera del Duero
Na hun studie oenologie nemen de broers Rodrigo en Asier Calvo in 2015 de leiding over van het 50 hectare grote familiedomein in Gumiel de Mercado. Geïnspireerd door een eeuwenoud document waaruit naar voren komt dat hun voorouders zich negen generaties terug al bezighielden met druiventeelt en wijnmaken, brengen zij de 32 verschillende familiewijngaarden nauwgezet in kaart, o.a. wat betreft leeftijd, klonen, bodemsamenstelling en oriëntatie. Drie van de wijngaarden blijken zo uniek, dat de broers besluiten er een afzonderlijk project van te maken: in 2019 gaat Casa Lebai van start. Elke wijngaard ligt aan de basis van een single vineyard-wijn, gemaakt volgens oude productiemethoden: La Nava, El Portillo en Matadiablos. Doel is, naast het in ere houden van een lange familietraditie, het viticultureel erfgoed van hun geboortedorp Gumiel de Mercado in stand te houden.
Proefnotities Casa Lebai
***(*)
La Nava, Casa Lebai, Ribera del Duero, Spanje 2022
Field blend met albillo mayor, castellana blanca, pirulés, moscatel, valenciana en palomino, 0,36 ha 82 jaar oude stokken, 12 maanden houtrijping; uitgesproken aromatisch, fruitig, vol smaakpalet, mooie inhoud, vullende aroma’s, veel lengte, maaltijdwijn € 45,00
****
El Portillo, Casa Lebai, Ribera del Duero, Spanje 2022
Tempranillo, met wat garnacha en valenciano (bobal), 1,46 ha, aangeplant in 1936, fermentatie in eiken foeder van 5000 liter, met 50% hele druiven, 50% met de voeten getreden in lagar, 12 maanden rijping in foeders van ruim 1000 liter; aangename aroma’s, breed en smaakvol, goede vulling en tannine, goede fraîcheur, mooie balans, veel lengte € 45,00
****
Matadiablos, Casa Lebai, Ribera del Duero, Spanje 2022
Tempranillo, 2,61 ha grote wijngaard, aangeplant in 1997, start fermentatie in lagar, druiven met voeten getreden, malo in eiken vaten van 500 liter, 11 maanden rijping in eiken foeders van 3000 liter; aromatisch en rijk, goede zuren, mooie rondeur, tannine is goed verweven, aangenaam, nu nog te jong € 37,00
****
Matadiablos, Casa Lebai, Ribera del Duero, Spanje 2021
Tempranillo; mooi fruit in geur en smaak, fris en levendig, smaakvol, veel lengte, aangenaam doordrinkbaar € 35,00
António Madeira, Dão
António Madeira keert in 2010 vanuit Parijs terug naar zijn geboortestreek Dão. De ontdekking van een hoog gelegen, verwilderde wijngaard met 50 jaar oude stokken doet hem besluiten een wijnproject te starten. In 2011 bottelt hij zijn eerste field blend. Het resultaat mag er zijn en inspireert hem op zoek te gaan naar andere oude percelen in de regio. In zes dorpen in het Sierra Estrella-gebergte vindt hij 23 wijngaarden van oudere wijnbouwers die ermee stoppen, met nakomelingen die andere ambities hebben dan het ruige handwerk tussen de wijnranken op de bergen. Inmiddels bezit hij zelf zo’n 7 hectare, met een aantal percelen die tussen de 50 en 130 jaar oud zijn. Daarnaast koopt hij jaarlijks druiven van wijnbouwers die hun land (nog) niet kwijt willen. António bewerkt zijn stokken op biodynamische wijze en maakt zijn wijnen zo natuurlijk mogelijk, met autochtone gisten en een minimale dosis sulfiet. Het resultaat: spannende field blends waarin het terroir en het oogstjaar fraai tot uitdrukking komen.
Proefnotities Antonio Madeira
***(*)
Vinhas Velhas, Antonio Madeira, Dão, Portugal 2023
Field blend met 80% siria en verder fernão pires, bical, encruzado, cerceal en arinto, 50-120 jaar oude stokken, fermentatie en 12 maanden rijping in eiken vaten van 500 liter, gevolgd door 10 maanden rijping op rvs; mooie geur, goede balans fruit en zuren, smaakvol, evenwichtige maaltijdwijn met inhoud € 35,00
****
A Palheira, Antonio Madeira, Dão, Portugal 2022
Fieldblend van 2 wijngaarden, met voornamelijk baga, aangevuld met 20 andere autochtone druivenrassen, 60 tot ruim 100 jaar oude stokken, 12-14 dagen fermentatie in rvs en kunststof kuipen, 24 maanden rijping in Franse eiken vaten van 400-600 liter; rustige geur, veel smaakaroma’s, mooi fruit, goede zuren, aangename vulling, evenwichtig, veel lengte € 39,00
****
A Centenária, Antonio Madeira, Dão, Portugal 2022
Field blend met 60% jaen, en 40% van meer dan 40 andere druivenrassen waaronder baga, tinta amarela, negro mouro, tinta pinheira, stokken uit 1890, met de voeten getreden in lagar, 18 maanden rijping in Stockinger-eiken; veel kleur, rijk palet, mooi gerijpt fruit, passende tannine, veel lengte, heeft tijd nodig € 35,00
****
Os Granitos, Antonio Madeira, Dão, Portugal 2021
Field blend van 60% baga en tinta amarela, met 40% 20 andere druivenrassen, o.a. alicante bouschet, tinta pinheira, negro mouro, 100 jaar oude stokken, fermentatie in open vaten, 18 maanden rijping in eiken vat van 500 liter; mooie kleur, nog wat gesloten, breed smaakpalet, aangenaam mondgevoel (11,5%) € 35,00
Ook geproefd
Iona, Elgin
***(*)
Chardonnay, Iona, Elgin, Zuid-Afrika 2023
Chardonnay, rijping in Franse barriques (22% nieuw); heel schoon en zuiver, evenwichtig en fris, levendig, prima lengte, knappe chardonnay, aangenaam doordrinkbaar € 25,00
****
Fynbos Monopole Chardonnay, Iona, Elgin, Zuid-Afrika 2023
Chardonnay, 15 jaar oude stokken, rijping in Franse barriques (30% nieuw); rijk aan aroma’s, smaakvol, goede vulling en structuur, veel lengte € 39,50
***
Wild Ferment Sauvignon Blanc, Iona, Elgin, Zuid-Afrika 2023
Sauvignon blanc, rijping in Franse eiken foeders; evenwichtig en smaakvol, fijne houtinvloed, goed gedoseerde sauvignon-expressie, toegankelijk € 19,00
***
Sauvignon Blanc, Iona, Elgin, Zuid-Afrika 2024
93% sauvignon blanc, 7% sémillon, rijping op rvs, 4% in gebruikte eiken vaten; schoon en helder, rijk aan fruit, goede zuren, mooie lengte, toegankelijk € 14,75
Jérémy Arnaud, Bourgogne
***(*)
Les Veuillots Ovoïde, Jérémy Arnaud, Bourgogne, Frankrijk 2023
Chardonnay, 1,7 ha grote wijngaard, persing met hele trossen, fermentatie en rijping in betonnen ei, gevolgd door 12 maanden op rvs; mooie balans, aromatisch, goed op smaak, toegankelijk en doordrinkbaar € 30,00
***(*)
Les Huées, Jérémy Arnaud, Bourgogne Tonnerre, Frankrijk 2023
Chardonnay, aanplant 1990-1996, fermentatie op rvs, 16-24 maanden houtrijping; fris en fruitig, mooie balans, goede lengte, elegant en doordrinkbaar € 33,00
***(*)
Vallée Clabory, Jérémy Arnaud, Chablis, Frankrijk 2022
Chardonnay, 0,32 ha 22 jaar oude stokken, boven 1er cru Vaucopin, fermentatie en 21 maanden rijping in eiken vaten (15-20% nieuw), waarvan 12 maanden sur lie; fijn, aromatisch, goede chardonnay-expressie, evenwichtig en stijlvol, veel lengte € 37,00
***(*)
Sous le Parc, Jérémy Arnaud, Chablis, Frankrijk 2022
Chardonnay, 0,23 hectare aanplant uit 2019, fermentatie en 24 maanden rijping in eiken vaten (10-15% nieuw), waarvan 12 maanden sur lie; mooie balans, goed gedoseerde houtinbreng, goede lengte, aangename maaltijdwijn € 37,00
****
La Grande Chaume, Jérémy Arnaud, Chablis 1er Cru Vau de Vey, Frankrijk 2022
Chardonnay, steilste deel van de cru, ruim 40 jaar oude stokken, fermentatie en 24 maanden rijping in eiken vaten (10% nieuw); rijk aan aroma’s, full body, maar niet te zwaar, prachtige balans, fraaie smaakstructuur, veel lengte, maaltijdwijn € 60,00
Smaragd Wijnen, Langbroek, 06 280 662 09





