Met het overlijden van Gert Crum, vrijdag 19 januari jl., verliest Nederland en ook de gehele wijnwereld een begenadigd wijnschrijver. Met name zijn boeken Domaine de la Romanée-Conti en Le Réveil des Terroirs, over de Champagnestreek, gelden internationaal als standaardwerken. Naast bijna twintig boeken schreef hij talloze artikelen voor diverse tijdschriften en kranten.
Zijn liefde voor wijn bleef niet beperkt tot de klassieke Franse wijnstreken. Integendeel, vanaf het begin van zijn carrière als wijnschrijver bezocht hij vele wijnlanden in de oude en nieuwe wijnwereld, inclusief gebieden die bij de gemiddelde wijnliefhebber destijds nog nauwelijks op de kaart stonden, zoals Portugal, Bulgarije, Griekenland, toenmalig Joegoslavië, Argentinië en Australië. Begin jaren tachtig proefde hij al wijn in Napa Valley en begin jaren negentig schreef hij een boek over Moldavische wijn, dat uiteindelijk in vijf talen werd uitgegeven.

Gert Crum werd gedreven door een onuitputtelijke passie voor wijn en een grote nieuwsgierigheid. En dat maakte hem niet alleen tot een uitstekende schrijver, maar ook tot een geliefd wijndocent. Zijn kortstondige voortraject als wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Sociale Faculteit van de Universiteit van Amsterdam bleek een zeer geschikte basis. Bijna 40 jaar verzorgde hij de lessen over de Bourgogne aan de Wijnacademie en hij was lange tijd lid van de examencommissies van de Vinologenopleiding en van Magister Vini. Als weinig anderen was Crum in staat zijn bevlogenheid over te brengen op jongere generaties, en vooral tijdens de wijnreizen die hij begeleidde bleek zijn enthousiasme aanstekelijk.

Gert Crum was alles behalve een snob. Hij stimuleerde zijn lezers en studenten om zelf nieuwsgierig te zijn, om hun passie te volgen en buiten de gebaande paden te treden. Hij had hoge verwachtingen van jongere, ambitieuze en eigenzinnige wijnproducenten in de Champagne die met kleinschalig geproduceerde terroirwijnen op de markt kwamen. ‘De jonge generatie neemt het roer over, mensen met een frisse en eigen kijk op de Champagne’, zo stelde hij in 2018 in een interview in Proefschrift. En hij hoopte op meer nieuwsgierigheid en durf bij Nederlandse chefs en sommeliers: ‘Ze werken het liefst volgens de regels. Probeer meer uit, proef als je kan. Champagne heeft onbeperkte mogelijkheden. Bij sommeliers ontstaat langzaamaan meer enthousiasme, maar ook zij moeten nog loskomen. Een en ander is nog erg traditioneel. Ik denk dat er nog een lange weg te gaan is. De kennis over champagne moet verbeteren. Als je dan je gasten adviseert, kan dat met flair en overtuiging.’

Flair en overtuigingskracht, dat bezat Gert Crum in hoge mate. Het maakte hem misschien nog wel belangrijker als wijndocent dan als wijnschrijver.

We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

Jan van Lissum,

Mede namens alle medewerkers van The Wine & Food Association

Gert Crum