Dankzij nieuwe impulsen van The Wine & Food Association heeft de vakbeurs Gastronomie in de Utrechtse Jaarbeurs een zeer geslaagde voortzetting beleefd. Op 7 en 8 november jl. maakten vele professionals kennis met de vernieuwde opzet van deze bijzondere vakbeurs. Onder de bezoekers waren vertegenwoordigers uit alle geledingen van de gastronomie, inclusief de absolute culinaire top in Nederland.

The Wine & Food Association wist  als nieuwe organisator een uitgebreid aanbod te realiseren met een grote variatie aan producten, diensten en programma’s voor de Nederlandse horeca. Bezoekersaantallen die minimaal vergelijkbaar waren met voorgaande edities en het meer dan uitstekende niveau van die bezoekers stelden de organisatie zeer tevreden. Ook de meest kritische deelnemers en bezoekers bleken geïmponeerd door het uiteindelijke resultaat.

Verschuiving qua aanbod en beleving
Opmerkelijk was de verschuiving in het aanbod op, en de beleving van de beurs. In een wereld waar de meeste beurzen steeds ‘meer van hetzelfde’ bieden, weet Gastronomie zich namelijk duidelijk te onderscheiden. Voor een deel is dit te danken aan de integratie van de uitreiking van de Gault&Millau Awards en Fine Food Professional, maar ook initiatieven als speed-dating met begeleide interactie tussen bezoekers en standhouders dragen hiertoe bij.

Door deze activiteiten heeft The Wine & Food Association de verbreding en verdieping aangebracht die de beurs nodig had om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. De centrale ligging en perfecte bereikbaarheid blijven daarbij een zeer gewaardeerde vaste waarde voor de beurs.

Topgerechten en imponerende wijnen
Tijdens Gastronomie 2016 was er niet alleen aandacht voor de nieuwste culinaire ontwikkelingen uit toonaangevende landen als Frankrijk, Spanje, China en Italië, maar ook voor het Nederlandse product. Tot de hoogtepunten onder de programma’s behoorde zonder enige twijfel de proeverij met de wijnen van het Libanese wijndomein Chateau Musar, begeleid door gerechten van De Leest uit Vaassen (19,5 punten Gault&Millau / ***), een van de hoogst genoteerde restaurants in Nederland. De equipe van chef Jacob-Jan Boerma verzorgde een sublieme aanvulling op de imponerende wijnen van dit fameuze wijnhuis –  een zeldzaam mooie en unieke ervaring. Naast talloze gevestigde namen uit de Nederlandse horeca mocht Gastronomie zich ook verheugen in de aanwezigheid van veel aanstormend talent.

Heel bewust kiest The Wine & Food Association voor bijzondere mensen, producten en technieken waarmee Nederland zijn positie aan de culinaire top in de wereld kan bevestigen en uitbreiden. Dit zal tijdens de volgende editie o.a. tot uitdrukking komen in de keuzes voor standhouders, het toegangsbeleid, en de omlijstende programma’s.

Waar Wine Professional zich heeft ontwikkeld tot belangrijkste wijnbeurs in de Benelux, zal Gastronomie dit worden op het gebied van ‘fine food’. Het onderlinge verschil tussen deze eigen beurzen en het onderscheid t.o.v. andere beurzen zal steeds duidelijker worden en de eigen identiteit en het belang benadrukken.