Het team van restaurant Basiliek in Harderwijk ging met de hoofdprijs naar huis bij de finale van de 4e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd. Restaurant Lucas Rive en restaurant Plantage 87 eindigden op de tweede en derde plaats.

Voor de vierde editie van de Gramona Amuse Wedstrijd, waaraan jaarlijks tientallen restaurants deelnemen, was het thema ‘Earth’. De deelnemers hadden de opdracht om bij de Gramona Imperial Brut een amuse te creëren waarbij geen ingrediënten gebruikt werden die uit zee, meer of rivier kwamen. Tien restaurants streden op maandag 14 oktober tijdens Gastronomie 2019 in de RAI Amsterdam om de hoofdprijs in deze wedstrijd, die jaarlijks georganiseerd wordt door Wijnimport J. Bart.
Winnaar Team Basiliek

Het winnende team van Basiliek met Xavier Gramona: Michelle Grashuis en Yornie van Dijk

winnende amuse Basiliek

De winnende amuse:
Groene olijf | Chorizo | Gerookte amandel | Avocado | Pimientos de Padron

‘Sorbet gemaakt van groene olijf en Pimientos de Padron. Onder het ijs hebben wij een crumble gemaakt van zwarte olijf. Bovenop de sorbet zit een hartige merengue van gerookte amandel en hierop een crème van Pimientos de Padron. Naast het ijs verschillende bereidingen van chorizo, waaronder een cremeaux en een crème. Tot slot zijn er een kogel van avocado en een gel van citrus toegevoegd.’

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar de teams van:

Restaurant Lucas Rive in Hoorn
Restaurant Plantage 87 in Oude Wetering

2e prijs _team Lucas Rive

Team Lucas Rive, met Henk Bart (wijnimport J. Bart – l), Xavier Gramona (Gramona – m) en juryvoorzitter Jan van Lissum (r)

3e prijs_team Plantage 87

Team Plantage 87 met Henk Bart en Xavier Gramona

jury _Gramona Amuse Wedstrijd 2019

De finalejury bestond uit (v.l.n.r.):

  • Xavier Gramona – eigenaar en wijnmaker, Gramona
  • Thorvald de Winter – Chef de Cuisine restaurant Apicius*, Bakkum
  • Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, sommelier restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam
  • Lex Deelder – sommelier restaurant Bridges*, Amsterdam,
    winnaar van de 2018 Gramona Amuse Wedstrijd
  • Ronald Opten – SVH Wijnmeester, maître d’hôtel-sommelier restaurant La Rive, Amsterdam
  • Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, juryvoorzitter (niet op de foto)

Een uitgebreid artikel met aandacht voor de wijn-spijscombinaties in de finale volgt binnenkort op deze site.

www.gramonaamuse.com