Het team van restaurant Basiliek in Harderwijk ging met de hoofdprijs naar huis bij de finale van de 4e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd. Restaurant Lucas Rive en restaurant Plantage 87 eindigden op de tweede en derde plaats.
De winnende amuse:
Groene olijf | Chorizo | Gerookte amandel | Avocado | Pimientos de Padron
‘Sorbet gemaakt van groene olijf en Pimientos de Padron. Onder het ijs hebben wij een crumble gemaakt van zwarte olijf. Bovenop de sorbet zit een hartige merengue van gerookte amandel en hierop een crème van Pimientos de Padron. Naast het ijs verschillende bereidingen van chorizo, waaronder een cremeaux en een crème. Tot slot zijn er een kogel van avocado en een gel van citrus toegevoegd.’
De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar de teams van:
Restaurant Lucas Rive in Hoorn
Restaurant Plantage 87 in Oude Wetering
Team Lucas Rive, met Henk Bart (wijnimport J. Bart – l), Xavier Gramona (Gramona – m) en juryvoorzitter Jan van Lissum (r)
De finalejury bestond uit (v.l.n.r.):
- Xavier Gramona – eigenaar en wijnmaker, Gramona
- Thorvald de Winter – Chef de Cuisine restaurant Apicius*, Bakkum
- Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, sommelier restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam
- Lex Deelder – sommelier restaurant Bridges*, Amsterdam,
winnaar van de 2018 Gramona Amuse Wedstrijd - Ronald Opten – SVH Wijnmeester, maître d’hôtel-sommelier restaurant La Rive, Amsterdam
- Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, juryvoorzitter (niet op de foto)
Een uitgebreid artikel met aandacht voor de wijn-spijscombinaties in de finale volgt binnenkort op deze site.