nine seconds

callejo
callejo

Gran Callejo Gran Reserva, Bodegas Felix Callejo, Ribera del Duero, Spanje 2019

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Well of Wine, Sassenheim
wellofwine.nl

Achtergrond
Félix Callejo en zijn vrouw Pilar produceerden hun eerste wijnen onder eigen label in 1989. De wijngaarden die ze bezaten had Félix in 1959 op 16-jarige leeftijd geërfd van zijn vader, die in dat jaar plotseling was overleden. In de tussentijd had hij zich om laten scholen tot piloot, maar zijn grootste wens – zelf wijn maken – was intact gebleven. Nu was Bodegas Félix Callejo een feit, en precies op het juiste moment: de Ribera del Duero had in 1982 de DOC-status gekregen en steeg dank zij pioniers als Alejandro Fernández (Pesquera) nationaal en internationaal in aanzien.

Momenteel wordt het familiebedrijf gerund door de tweede generatie: wijnmakers José-Félix en Noelia Callejo. Zij leerden het vak onder andere bij Château Pétrus (Bordeaux), Araujo (Napa Valley), Torres (Chili) en Cobos (Argentinië). Hun zussen Cristina en Beatriz houden zich bezig met de zakelijke kant.

Het wijngaardbezit van de familie omvat bijna 55 hectare en is verdeeld over 27 percelen die sinds 2000 biologisch bewerkt worden. Ze liggen bij het dorp Sotillo in het noorden van de streek, op een hoogte van 830 tot 930 meter. Omdat ’s zomers op deze hoogte de dag- en nachttemperaturen sterk verschillen, ondergaan de druiven een geleidelijke rijping, waarbij de ideale balans ontstaat tussen veel aromatische diepgang, vrij hoog alcohol, en frisse zuren.

De bodem van de wijngaarden is zeer gevarieerd van samenstelling en wordt deels gedomineerd door kiezel en deels door zand en klei. De ondergrond is rijk aan kalk. Om optimaal te profiteren van de verschillen in bodemsamenstelling wordt nu meer dan voorheen ingezoomd op ieder afzonderlijk perceel. Nieuwe aanplant wordt afgestemd op terroir, zonexpositie en hoogteligging en in de wijnkelder ligt de nadruk op vinificatie per perceel. Daartoe zijn bijvoorbeeld de grote rvs-tanks die Félix gebruikte vervangen door meer dan 40 kleinere tanks.
De drie topcuvées, Majuelo, Félix Callejo en Gran Callejo, ondergaan de tweede, malolactische fermentatie in Franse eiken vaten.

De wijnen van Bodegas Félix Callejo kunnen, van instapwijn tot topcuvée, jaarlijks internationaal rekenen op zeer hoge scores. Ze zijn uitstekend inzetbaar bij de maaltijd: fris en elegant, evenwichtig, met een duidelijke terroirexpressie en mooi beklede tannine.

Proefnotities

Eerste indrukken
Zeer diepe kleur, wat bescheiden geur, zachte sappige aanzet, aangenaam fruit, goede zoet-zuurbalans, opwekkende stijl, kruidige onderlaag, heel verleidelijk, maaltijdwijn met veel finesse en lengte

Na 1,5 uur
Nog altijd veel kleur. De geur blijft rustig en evenwichtig, met opvallend weinig schakering en diversiteit na 1,5 uur. De smaak is milder en zachter geworden. Terwijl de kruidige tonen nu duidelijker naar voren komen, houdt het fruit mooi stand.

Na 3 uur
De conditie houdt stand en de aroma’s worden meer omgebogen naar de gastronomie en krijgen meer schakering. De wijn heeft veel lengte.

Na 4 uur
De geur bezit nu meer diversiteit en de wijn smaakt opvallend sappig. Perfecte balans, prima conditie.

Technische gegevens

Appellatie Ribera del Duero
Ligging wijngaarden Sotillo de la Ribera: Camposanto en Bodega
Hoogteligging 880-900 meter
Bodemsamenstelling zandige leem
Druivenras tempranillo
Druiventeelt biologisch
Vinificatie handmatige oogst, twee sorteertafels, transport via zwaartekracht, fermentatie per perceel op rvs, malolactische gisting in Franse eiken vaten
Opvoeding 24 maanden rijping in Franse barriques, 36 maanden op fles
Alcoholpercentage 14,5%
Productie 1.552 flessen, 60 magnums, 20 dubbele magnums
Verkoopprijs per fles ca. € 95,00

José-Felix Callejo

José-Felix Callejo