awards3Tijdens de 11e Gault&Millau Awards, maandag 7 november in de Utrechtse Jaarbeurs is Sidney Schutte, chefkok van Librije’s Zusje in het Amsterdamse Waldorf Astoria, uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2017. Twee jonge talenten kregen de award Talentvol Chef van het Jaar toegekend: Jonathan Zandbergen (Merlet, Schoorl) en Bas van Kranen (De Leuf, Ubachsberg). De Gault&Millau Awards is een jaarlijks terugkerend evenement ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids. Dit jaar vond de feestelijke bijeenkomst voor het eerst plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie – Fine Food Professional, de tegenhanger van Wine Professional (9-11 januari in de RAI Amsterdam).

Nu de crisis uitgewerkt raakt, ziet Gault&Millau voor het eerst sinds jaren weer lachende chefs en goed gevulde restaurants. Met name in Amsterdam schieten de eetgelegenheden als paddenstoelen uit de grond. ‘Jonge, geestdriftige en uiterst leergierige jonge mensen staan klaar om de Nederlandse gastronomie nieuw elan te geven. Zelden was het zo moeilijk om de genomineerde talenten aan te wijzen.’ Vandaar dat dit jaar voor het eerst twee jonge chefs tot Talentvolle Chefs van het Jaar werden verkozen.

Sidney Schuttes gerechten zijn precisiewerkjes, zo oordeelt de gids. Elk bord is een verhaal op zich. Compositie, smakenbalans, ingrediënten, bereidingen, alles grijpt uiteindelijk op een verrassende manier in elkaar. Het is vaak gedurfd, ook met Aziatische ingrediënten, maar van een subtiliteit die alleen de allerbeste chefs beheersen. Jong talent Bas van Kranen wordt geprezen om de grote inzet en de culinaire precisie waarmee hij het hoge niveau bij restaurant De Leuf wist te continueren na het veel te vroege overlijden van Paul van de Bunt. Jonathan Zandbergen is sinds hij werkzaam is bij Merlet duidelijk gegroeid; zijn door Slow Food geïnspireerde gerechten zijn nog fantasierijker geworden.

 

Gault&Millau Awards 2017

 • Chef van het Jaar: Sidney Schutte – Librije’s Zusje, Amsterdam
 • Ex aequo Talentvol Chef van het Jaar: Bas van Kranen – De Leuf, Ubachsberg
 • Ex aequo Talentvol Chef van het Jaar: Jonathan Zandbergen – Merlet, Schoorl
 • Sommelier van het Jaar: Ronnie Brouwer – De Kromme Dissel, Heelsum
 • Talentvol Sommelier van het Jaar: Lendl Mijnhijmer – Waterproef, Scheveningen
 • Gastheer van het Jaar: Casper Westerveld – Vinkeles, Amsterdam
 • Talentvol Gastheer van het Jaar: Joey de Kruijf – Parkheuvel, Rotterdam
 • Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Martijn Struijk – De Lindehof, Nuenen
 • Beste Fromager: Melvin Verwaal – Bord’eau, Amsterdam
 • Duurzaam Restaurant van het Jaar: Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd, Schinnen
 • Prijs | Plezier 2017: Jacobsz, Amsterdam
 • Wijnkaart van het Jaar: Bistro Bord’o, Leiden
 • Terras van het Jaar: The Hunting Lodge, Rozendaal
 • Hotel van het Jaar: Seven One Seven, Amsterdam

 

Belangrijkste verschuivingen

Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Basiliek (van 16 naar 15 punten), Amarone (van 16 naar 15 punten),, De Kruidfabriek (vh. Lute) (van 15 naar 14 punten), Cottontree Mer (vh. Seinpost) (van 16 naar 14 punten). Belangrijke stijgers zijn: Bord’eau (van 18,5 naar 19 punten), Librije’s Zusje, Vinkeles, Joelia (alledrie van 17,5 naar 18 punten), Beluga Loves You, Bij Jef, Pure-C (alledrie van 17 naar 17,5 punten), Kasteel Heemstede, Fred en De Leuf (alledrie van 16 naar 17 punten). De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Tribeca (18 punten), White Room en Meliefste (beide 16 punten).

 

Gault&Millau evenement

Voorafgaand aan de Gault&Millau Awards werden de genodigden vanaf 16.30 uur vergast op smakelijk fingerfood bereid door de vijf jonge talenten die dit jaar genomineerd waren voor de titel Talentvol Chef: Jonathan Zandbergen (Merlet), Bas van Kranen (De Leuf), Thomas d’Hooghe (Hemelrijk), Thijs Meliefste (Meliefste) en Arturo Dalhuisen (The White Room). De Awards werden uitgereikt en de nieuwe gids werd ten doop gehouden in de Polarzaal. Het zeer druk bezochte evenement werd feestelijk afgesloten in de Flame Foyer, met culinaire ondersteuning door tien Utrechtse chefs en gesponsord door Deli XL.

 

Verkoop

Vanaf donderdag 10 november is de nieuwe Gault&Millau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X). Een videopresentatie van het Gault&Millau event is binnenkort te zien op www.gaultmillau.nl.