Bordeaux En Primeur proeverij

Bordeaux En Primeur proeverij

Waren de verwachtingen aanvankelijk niet zo hoog gespannen, toch kwamen meer professionelen dan voor het topjaar 2016 naar Bordeaux afgezakt om het nieuwe millésime 2017 te komen proeven.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux

Sinds 1991 had Bordeaux niet meer zo’n desastreuze vorst meegemaakt. De schade was enorm, vooral omdat de vegetatie in 2017 zeer vroeg op gang was gekomen. De gevolgen zullen de eerstvolgende jaren op de economische balans van vele wijndomeinen wegen. Men schat dat de opbrengst 40 tot 50 procent lager ligt dan die van 2016. De schuldige was de nachtvorst van 20 april, maar vooral die van 26 op 27 april had funeste gevolgen. Nochtans is de schade niet over het hele Bordeaux-gebied terug te vinden. De beste terroirs, die over het algemeen ook de duurste wijnen voortbrengen, bleven grotendeels gespaard. Terwijl minder gunstige locaties vaak een verlies van 20 tot 90 en zelfs 100 procent lieten optekenen. Grootste slachtoffers zijn Barsac, Lalande de Pomerol, de satellietgemeenten van Saint-Emilion, met soms een totaal verlies, maar ook de lager gelegen wijngaarden van Saint-Emilion, met heel wat grands crus classés, en Pomerol hadden behoorlijk wat schade opgelopen. Begrijpelijk dat er op de getroffen domeinen een gevoel van onrechtvaardigheid heerste. Zo was er bijvoorbeeld nauwelijks vorstschade op Château Haut-Brion in Pessac en vrijwel ook niet op de plateaus van Pomerol en Saint-Emilion. In de Médoc bleven de wijngaarden, die dicht bij de Gironde zijn gelegen, gespaard van vorstschade. Ze profiteerden van de door de rivier meegevoerde warmere lucht. De schade werd echter aanzienlijker naarmate de wijngaarden verder van de Gironde waren gelegen. Nooit eerder stelde men vast dat zelfs binnen dezelfde wijngaard bepaalde stroken bevroren waren terwijl de rest gespaard bleef. Koude windstromingen lieten gangen en plekken van vorstschade in de wijngaard achter. Het zijn precies die wijngaarden die bij de oogst voor de meeste kopzorgen zorgen.
Haut-Bailly, Pessac-Léognan

Château Haut-Bailly, Pessac-Léognan

Het is hoogst uitzonderlijk om kracht, raffinement en finesse zo harmonieus te zien samengaan in zulke jonge wijnen

Negatieve perceptie

Lage rendementen door vorstschade betekenen niet per se een mindere kwaliteit. Maar die associatie zou de consument nog vóór de start van de primeurweek wel eens kunnen maken. In de media verschenen vaak ‘gekleurde’ perscommuniqués. De kans bestaat dus dat de consument het millésime 2017 zou veroordelen of minder inschatten nog vóór de wijnen door pers en wijnhandel zijn geproefd. In die context is de reactie van een getroffen eigenaar van een grand cru classé, waarvan ik de naam hier niet wil vermelden, toch wel tekenend: ’Je bent wel heel moedig om de primeurs van het millésime 2017 te komen proeven!’

Pichon Comtesse

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac

Heterogeniteit is de rode draad van 2017

De sectoren zonder de minste vorstschade kunnen zich gelukkig prijzen, maar ze zijn duidelijk in de minderheid. Alle factoren zijn hier aanwezig om goede, zelfs zeer goede wijnen te maken, die in het beste geval het midden houden tussen 2014 en 2015. Ik ontmoette heel wat kasteeleigenaren die 2017 vergelijken met het millésime 2001.

Uiterst droge en warme zomer

Vanaf 20 juni schakelde de meteo plots over naar een mediterraan klimaat. Tussen eind juni en 12 september viel er nauwelijks 20 mm regen. 2016 kende dan ook de droogste zomer van de laatste 25 jaar. De wijngaard genoot van de zomerse zon en de hoge temperaturen. Enkel een korte hittegolf op 18 en 19 juli deed de temperatuur pieken tot 38°C. De wijnstok had echter niet te lijden onder die extreme droogte dankzij de waterreserves die tijdens de natte winter en lente waren opgebouwd. Het was opvallend hoe groen en fris de wijngaard erbij lag in september. Enkel de jonge wijnstokken op zand- en kiezelbodems kregen het lastig.

Late oogst

Op de vroeg rijpende percelen begon de oogst op 25 september, maar elders zou tot 20 oktober zonder stress geoogst kunnen worden. De gunstige weersomstandigheden van september en oktober lieten dan ook toe om de optimale rijpheid binnen elk perceel af te wachten. Een toestand die zich amper eenmaal in een decennium voordoet.
Gelukkig kreeg de naar water snakkende wijnstok op 13 september 20 tot 40 mm regen, waardoor de plant zijn rijpingsproces – dat door de grote droogte was vertraagd – opnieuw kon versnellen. Door het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht behield de druif een goede zuurgraad en daarnaast ook een uitzonderlijke aromatische fraîcheur, waardoor de schil een hoog gehalte aan tannine en kleurstoffen (anthocyanen) kon opbouwen.

Smith Haut Lafitte

Château Smith Haut Lafitte, Pessac Léognan

Tweede generatie druiven

Het verhaal van de door vorst getroffen percelen is een stuk genuanceerder. Als de knoppen of jonge uitlopers door vorst worden vernield, vormt de wijnstok nieuwe knoppen (contre-bourgeons) die dan een tweede generatie druiven voortbrengen. Die druiven hebben echter niet de kwaliteit van de eerste generatie. Inzake rijpheid hebben ze een achterstand van drie tot vier weken. Bovendien maken ze een dunnere schil aan, waardoor ze gevoeliger zijn voor rot en schimmel. Ook al zijn de druiven en de trossen van de tweede generatie meestal wat kleiner en onregelmatiger, op het moment van de oogst is het zeer moeilijk om druiven van eerste en tweede generatie van elkaar te onderscheiden. De interventie ligt in het verwijderen van de uitlopers van de tweede generatie of het markeren van de door vorst aangetaste stokken zodat deze druiven niet in de grand vin terecht komen. Dit is een arbeidsintensieve en dus kostbare operatie. Bij de meeste domeinen gaapt de portefeuille niet zo breed. Daarom is de kwaliteit van het millésime 2017 sterk variabel van zone tot zone, maar ook binnen dezelfde zone van kasteel tot kasteel of tussen de percelen en zelfs binnen hetzelfde perceel. Heterogeniteit is dan ook de rode draad bij het oogstjaar 2017.

De kwaliteit van het millésime 2017 varieert van zone tot zone, van kasteel tot kasteel, soms van perceel tot perceel of zelfs binnen hetzelfde perceel

Drie groepen

Men zou het millésime 2017 in drieën kunnen delen. Een eerste groep bestaat uit wijngaarden die niet of nauwelijks vorstschade hebben opgelopen. Meestal zijn dat de beste terroirs die dan ook de beste wijnen hebben opgeleverd, vaak met een consistente kwaliteit en bovendien met normale rendementen (hiertoe behoren de appellaties van Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe). Een tweede groep heeft een verlies tussen de 20 en 90 procent. Hier zijn de selectie in de wijngaard en de samenstelling van de assemblage doorslaggevend voor het eindresultaat. Vandaar een variabele kwaliteit met vaak sterk verlaagde opbrengst. De derde groep met een totaal of bijna totaal verlies diende in de wijngaard te werken om de oogst van het volgend millésime voor te bereiden… In dat geval geen of nauwelijks opbrengst. Het probleem voor de consument is dat hij niet weet tot welke groep de wijn behoort. Die informatie kan alleen door proeven worden ingewonnen.

Cheval Blanc

Cheval Blanc, Saint-Emilion

Meer een cabernet- dan merlotjaar

De rode wijnen van 2017 zijn gekenmerkt door een normaal alcoholgehalte (lager dan die van 2015 en 2016), dat enerzijds in evenwicht wordt gehouden door een stevige zuurgraad en anderzijds ook door een aromatische fraîcheur en een matig tanninegehalte. De afwezigheid van groene accenten duidt op voldoende rijpheid. ‘Het is heel uitzonderlijk dat wijnen met zo’n diepe kleur slechts een matig tanninegehalte bezitten. Meestal gaan veel kleur en veel tannine samen’, aldus Philippe Dambrine, directeur op Château Cantemerle.

2017 was niet alleen een droog maar ook een zeer vroeg jaar. ‘Alle grote millésimes zijn niet altijd vroeg, maar alle vroege millésimes zijn normaal zeer goed’, aldus Nicolas Glumineau, algemeen directeur op Château Pichon Longueville Lalande. De droogte van 2017, ook al voorafgegaan door een droog 2016, zorgde voor kleinere bessen met een dikkere schil, soms met een lagere rijpheid naargelang het terroir. De regen van begin september – sterk verschillend van de ene appellatie tot de andere – veroorzaakte verdunning bij de merlot, die kort nadien werd geoogst. Daarna profiteerden de cabernets tot begin oktober van warm en droog weer. Vandaar dus dat wijnen met een stevige cabernet-ruggengraat over het algemeen meer succesvol waren dan de meer merlot-getypeerde wijnen. Op vele kastelen van de linkeroever was het aandeel cabernet sauvignon in de assemblage hoger dan in andere jaren. Bij uitbreiding kan men zeggen dat over het algemeen de linkeroever beter presteert dan de rechteroever.
Proefnotities Bordeaux 2017 en primeur
Sauternes-Barsac

9
Rabaud-Promis
Sémillon, sauvignon blanc. Knappe geur met de complexiteit en diepgang van botrytis, heeft zowel finesse als een fijne kruidigheid. Fraaie evenwichtige onderbouw met harmonie waarin het getemperd zoet perfect combineert met frisse zuren. Complexe wijn die het gemiddelde niveau duidelijk overstijgt. Lange en zuivere finale.

9-
La Tour Blanche
Sémillon, sauvignon blanc, muscadelle. Rijpe en complexe neus met goede diepgang en wat botrytis, een vleugje honing gemengd met een hint van specerijen. Romige structuur die het zoet in balans houdt met voldoende zuren. Aangenaam bittertje in de finale. Mist wat de spanning van de grote jaren.

8,5
Sigalas-Rabaud
Sémillon, sauvignon blanc. Fraai aromatisch profiel met ananas en citrus, zeer zuiver en fris. Verfijnd zoet in de aanzet gaat over naar schakering in het middenstuk dat tevens een goede zoet-zuurbalans vertoont. Levendige en aangename finale met een versmolten bittertje. Lichtvoetige finesse.

8,5
Rieussec
83% sémillon, 17% sauvignon blanc. Abrikoos en rijpe peer met een hint van botrytis en onderliggende klasse. Verfijnd zoet in de aanzet zet zich door met schakering. Het zoet blijft door fruit gedekt. Heeft lengte met een aangenaam bittertje. Deze Rieussec 2017 heeft meer de stijl van een barsac dan sauternes. Eleganter dan de vorige millésimes.

8,5
Lafaurie-Peyraguey
95% sémillon, 5% sauvignon blanc. Exotisch fruit, mango en limoen. Heeft verfijning en voldoende raffinement. Eerder een elegante en verfijnde structuur waarin het zoet verborgen blijft door de levendige zuren. Frisse finale met lengte.

8
Suduiraut, Haut-Peyraguey, Doisy-Daëne, Coutet

Margaux

9
Château Margaux
89% cabernet sauvignon, 8% merlot, 2% cabernet franc, 1% petit verdot. Nog vrij gesloten en nog gereserveerd, maar met het aroma van rijpe cabernet sauvignon en onderliggende finesse. Het nieuwe hout werkt ondersteunend en is nauwelijks merkbaar. De smaak is duidelijk door de cabernet sauvignon getekend met zijn grote fraîcheur, hechte en brede voortzetting in het middenstuk met stijlrijk fruit en charme, eindigt met ras en smaakvolle tannine. Lange finale.

9
Palmer
54% merlot, 42% cabernet sauvignon, 4% petit verdot. Zeer intense kleur. Knappe aroma’s met veel diepgang en klasse. Romig accent verweven met fijne kruiden. De aanzet bevat het rijpe merlot-fruit met een vlezige toets maar met grote fraîcheur. Concentratie en charme gaan hand in hand met een perfect evenwicht op basis van zachte extractie. Toevoeging van 12 procent vin de presse zorgt voor bijkomende dynamiek. Eindigt met smaakvolle tannine en grote lengte.

8,5
Rauzan-Ségla
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc. Diepe kleur. Klasrijke aroma’s met verfijnd en geschakeerd fruit. Diepte en verfijning zijn gekoppeld aan elegantie. Romige grip met massa’s rijp fruit, heeft naast concentratie en diepgang ook een schitterende voortzetting met een uitstekende balans. Combineert kracht aan elegantie. Prachtige tannine domineert de finale.

8,5
Malescot Saint Exupéry
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. In de geur valt het intense rijpe fruit op dat versmelt met een subtiele kruidigheid. Opvallende fraîcheur en geïntegreerd nieuw hout met vanille. Een vlezige en romige structuur met veel rijpe materie, knappe voorzetting met schakering en diepgang. Rijpe, gestructureerde tannine draagt bij tot een lange finale.

8,5
Durfort-Vivens
91% cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Klasrijke neus met cassis en bosbessen van een rijpe cabernet sauvignon. Precisie en finesse vervloeien naadloos met het nieuwe hout dat subtiele kruidigheid levert. Ronde en tegelijk stevige grip ingepakt met massa’s rijp fruit. Genuanceerd middenrif zonder de minste hapering overgaand in gestructureerde, smaakvolle tannine. Heeft klasse.

8,5
Brane Cantenac
74% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende aroma’s met verfijnd en gedistingeerd fruit met een licht rokerige toets. Het hout is totaal geïntegreerd en zorgt voor bijkomende complexiteit. Romige aanzet gestoffeerd met rijpe fruitnuances. Heeft voortzetting met densiteit en toont een excellent evenwicht dat eindigt met ragfijne tannine. Een Brane Cantenac die naast zijn charme ook structuur en diepgang etaleert.

8+
Lascombes, Giscours, Kirwan, Prieuré Lichine, Ferrière, Alter Ego de Palmer

8
Cantenac Brown, Dauzac, Desmirail, Marquis de Terme, Siran, Du Tertre

Saint-Julien

9+
Ducru Beaucaillou
90% cabernet sauvignon, 10% merlot. Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s van rijpe cabernet sauvignon met cassis en bosbessen. Fraîcheur en diepgang lopen samen met een subtiele kruidigheid, complex en geconcentreerd. Romige aanzet met zalvend fris fruit, een middenstuk met densiteit en diepgang, prachtig evenwicht en geraffineerde tannine. Stijlvolle wijn met ras en bewaarpotentieel.

9+
Léoville Barton
93% cabernet sauvignon, 7% merlot. Dit is de meest intense kleur van Léoville Barton ooit! Zwarte bosbessen en donkere kersen, nog enigszins gereserveerd maar met onderliggende finesse en complexiteit, vergezeld van een fijne kruidigheid van ultrarijpe maar toch frisse cabernet sauvignon. Volle en krachtige aanzet met veel zwart fruit, verfijnd middenstuk met schakering en diepte. Eindigt met rijpe en smaakvolle tannine. Zeer lange afdronk. Nooit werd hier zoveel cabernet sauvignon in de assemblage gebruikt.

9
Saint-Pierre
73% cabernet sauvignon, 20% merlot, 7% cabernet franc. Zwarte kersen en cassis worden vergezeld van finesse en een florale toets, vanille en mokka van het nieuwe hout zijn mooi geïntegreerd. Een verfijnde en met densiteit onderbouwde textuur die uitmunt door rijp fruit en fraîcheur. Geraffineerde tannine met grote lengte. Klasse.

8,5
Branaire-Ducru
65% cabernet sauvignon, 24% merlot, 6,5% petit verdot, 4,5% cabernet franc. Sterk door cabernet getekende aroma’s van cassis die vergezeld wordt van een eminente fraîcheur, klassieke gereserveerdheid van een jonge Branaire-Ducru. Start in de smaak met rijp en intens fruit dat meer expressief is in de mond dan in de neus. Geschakeerd en evenwichtig middenstuk met structuur en lengte. Heeft bewaarpotentieel.

8,5
Langoa Barton
54% cabernet sauvignon, 38% merlot, 8% cabernet franc. Zeer diepe kleur. Iets discreter dan gewoonlijk tijdens de primeurdegustaties maar met onderliggende finesse, het hout is aanwezig maar perfect geïntegreerd. Heeft materie en hopen fruit dat zich verder zet in een geschakeerd middenstuk. Flatterende finale met ingebouwde en verfijnde tannine.

8,5
Léoville Poyferré
68% cabernet sauvignon, 27% merlot, 2% petit verdot, 3% cabernet franc. Diep geconcentreerd fruit met verfijning, toont klasse maar blijft in zijn geheel discreet. Heeft een evenwichtige textuur met medium body die de dimensie van de grote jaren ontbeert. Hapert een weinig in de finale met wat strakke tannine. Overgangsfase?

8+
Beychevelle
50% cabernet sauvignon, 45% merlot, cabernet franc, petit verdot. Verfijnde aroma’s met raffinement, aangevuld met koffie en cederhout. Kruidige en geschakeerde onderbouw met diepgang en elegantie, fijne kruidigheid en frisse zuren, evenwichtig en fris met nobele tannine.

8
Lagrange, Talbot

8-
Gruaud Larose, Gloria

Pauillac

9+
Lafite Rothschild
96% cabernet sauvignon, 3,5% merlot, 0,5% petit verdot. Intense neus met de klasse, diepgang en finesse van een rijpe cabernet sauvignon, complex en fris. Mooie attaque met veel rijp en geschakeerd fruit, hoge precisie en fraîcheur ondersteunen het middenstuk met frisse zuren, nobele tannine met een fris accent zorgen voor een lange finale. Grote klasse.

9+
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
70% cabernet sauvignon, 23% merlot, 6% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende aroma’s met een combinatie van bramen en cassis, hoge precisie met een romig accent en volledige integratie van het nieuwe hout op de achtergrond, sterk door cabernet sauvignon getekend. Zet romig aan in de smaak met een verfijnd zoet accent, knappe voortzetting die ruimt naar breedte en diepgang, eindigt met ragfijne tannine met een wat ziltige toets die voor grote lengte zorgt. Combinatie van elegantie en kracht, het handelsmerk van grote wijn. Terugkeer naar de stijl en kwaliteit van de jaren tachtig.

9
Mouton Rothschild
90% cabernet sauvignon, 9% merlot, 1% petit verdot. Fraaie en stijlvolle geur met rijp zwart en rood fruit, heeft finesse en ras met opvallende fraîcheur en volledig geïntegreerd nieuw hout, een wijn met charme. De smaak heeft medium body op basis van een zachte extractie die opent naar elegantie met voldoende diepgang. Soepele en fijne tannine stoffeert de finale. Reeds vrij toegankelijk maar met potentieel.

9
Lynch Bages
70% cabernet sauvignon, 24% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Zeer intense kleur. Schitterende complexe aroma’s met geconcentreerde cassis en braambessen, een vleugje zoethout, finesse en klasrijke diepte. Start in de smaak met een romige grip met massa’s fruit en zet zich door naar een middenstuk met materie en schakering, gekoppeld aan een uitstekende fraîcheur. Sluit af met nobele tannine. Een van de beste Lynch Bages van de laatste jaren!

9
Pontet Canet
63% cabernet sauvignon, 31% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. De geur vertoont enorme finesse met frambozen en bramen, verweven met een subtiel kruidig accent en een al even enorme fraîcheur en precisie. Raffinement en finesse lopen als een rode draad door de smaak heen die start met romig en zacht fruit maar die zich genuanceerd verder zet met een prachtig evenwicht. Zijdeachtige tannine sluit de lange finale.

8,5
Pichon Baron
79% cabernet sauvignon, 21% merlot. Vrij gesloten met rijpe cassis die een licht alcoholische impressie achterlaat, minder fraîcheur dan de beste pauillacs. Volle en rijke aanzet met veel rijp fruit en materie gesteund door voldoende aciditeit en schakering, iets meer geëxtraheerd met krachtige tannine. Andere stijl dan zijn overbuur Pichon Lalande, meer kracht maar minder finesse.

8+
Clerc Milon, Réserve de la Comtesse

8
d’Armailhac, Haut Bages Libéral, Petit Mouton, Duhart Milon

Saint-Estèphe

9+
Cos d’Estournel
66% cabernet sauvignon, 32% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot. Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s met rijpe cassis en een mineraal accent dat voor fraîcheur en diepte zorgt. Intens en fris aangevuld met een vleugje mokka en zoethout en een totaal verweven houtimpressie. Schitterende aanzet met rijk en verfijnd fruit met grote diepgang en densiteit gekoppeld aan een prachtige fraîcheur. Het middenstuk bevat materie en spanning met een harmonieuze combinatie van cabernet sauvignon en merlot. Nobele tannine vergezelt de lange finale. Cos is back!

9+
Montrose
76% cabernet sauvignon, 20% merlot, 3% cabernet franc en 1% petit verdot. Intense kleur. Schittert met rijp cabernet sauvignon-fruit waarin cassis, zwarte bessen en een subtiele kruidigheid ragfijn door elkaar lopen. Enorme fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met een romige grip met intens fruit dat zich voortzet met densiteit en diepte in het middenstuk met gemiddelde concentratie, een prachtig evenwicht dat is gebouwd op een zachte extractie die de finesse op de voorgrond brengt, eindigt met rijpe en verfijnde tannine.

9
Calon Ségur
76% cabernet sauvignon, 13% merlot, 9% cabernet franc en 2% petit verdot. Naast een diepe kleur etaleert deze wijn finesse en diepgang in de geur, met een mooie spanning. De aanzet wordt vergezeld door een frisse en geschakeerde fruitexpressie, medium body maar met een geschakeerd middenrif met spanning en elegantie, fijne tannine met een licht kruidig en ziltig accent dat lang blijft nahangen. Niet de densiteit van 2016 maar behoort toch opnieuw tot de top van de appellatie.

8,5
Phélan Ségur
65% cabernet sauvignon, 34% merlot, 1% cabernet franc. Geconcentreerd rijp donker fruit met opvallende fraîcheur en volledig gebonden nieuw hout. Stevige en geconcentreerde attaque met veel fruit, knappe voortzetting en uitlopend met zowel rijpe als stevige tannine. Klassieke en goed gemaakte saint-estèphewijn.

8,5
Lafon-Rochet
55% cabernet sauvignon, 34% merlot, 6% cabernet franc, 5% petit verdot. Aroma’s met pruimen en rood fruit samen met een kruidige ondertoon. Volle en vlezige wijn met een matige tot vrij geconcentreerde onderbouw samen met een goede aciditeit. Gebalde en stevige tannine die gedekt blijven door het fruit.

8,5
Pagodes de Cos, La Dame de Montrose

8
Cos Labory, de Pez, Les Ormes de Pez, Tronquoy-Lalande

Saint-Emilion

9+
Cheval Blanc
56% merlot, 30% cabernet franc en 14% cabernet sauvignon. Schitterende aroma’s met een dominante fraîcheur en finesse, bramen en cassis worden aangevuld met een mineraal en bloemig accent. In de mond start de smaak met romig fruit en een zachte omhulling van materie en diepgang. Ruimt in het midden naar spanning, breedte en diepgang. Schitterende aciditeit versterkt de licht kruidige finale waarbij de cabernet sauvignon voor kruidigheid en frisheid zorgt. Een Cheval Blanc met precisie en elegantie.

9
Ausone
55% cabernet franc, 45% merlot. Zeer flatterende aroma’s met charme en finesse, valt vooral op door diepgang en een uitstekende fraîcheur. Medium body gekoppeld aan een fraai evenwicht, een geschakeerde voortzetting in het middenstuk dat uitloopt in een lange finale met verfijnde en smaakvolle rijpe tannine.

9
Clos Fourtet
86% merlot, 10% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc. Zeer zuivere en finesserijke aroma’s met veel diepgang en complexiteit, grote en kalkachtige fraîcheur van het kalkplateau. Een romige en zalige aanzet met massa’s rijp fruit die zich verder zet met een goed en complex middenstuk dat uitloopt met rijpe tannine van grote klasse. Harmonie tussen finesse, materie en complexiteit. Dit is het resultaat van een groot terroir dat niet onder de vorst heeft geleden.

9
Angelus
70% merlot, 30% cabernet franc. Rijp verfijnd fruit van frisse merlot verweven met een florale toets van de cabernet franc. Finesse en fraîcheur springen uit het glas. Het nieuwe hout werkt verrijkend en laat het fruit op de voorgrond. De smaak is gestoffeerd met frisse fruitimpressies en een gemiddelde materie met een uitstekende balans op basis van een zachte extractie. Smaakvolle tannine met ras en elegantie sluiten de finale met een kruidige toets.

9
Beauséjour Duffau-Lagarrosse
88% merlot, 12% cabernet franc. Klasrijke aroma’s met onderliggende grote finesse met hoge precisie en zuiverheid. Mooie en intense aanzet met massa’s fruit en diepgang die zonder hapering doortrekt met breedte en schakering, een prachtig evenwicht met complexiteit. Zijdeachtige verfijnde tannine met grote lengte. Een klasbak!

9
Figeac
43% merlot, 47% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc. Duidelijk getekend door de cabernet sauvignon met zwarte kers en bosbessen, zeer zuiver en precies met een frisse achtergrond. Een lichte kruidige toets van de rijpe cabernet vergezellen de discrete houtaroma’s. Romige aanzet met densiteit, matige concentratie en verfijnde zuren stofferen het middenstuk met diepgang en fraîcheur. Klasrijke tannine zorgen voor lange finale. Hoewel minder cabernet franc dan gewoonlijk is het resultaat een klassieke Figeac.

9
Tertre Roteboeuf
80% merlot, 20% cabernet franc. Complexe aroma’s met donker rijp fruit, minder van het confit-type dan gewoonlijk, truffel, onderliggende mineraliteit. 100% nieuw hout is volkomen ingewerkt. Start in de smaak met een romige textuur aangevuld met kruiden. Lichtzoete impressie die versmelt met stevige zuren en ruimt naar diepgang en breedte. Smakelijke en rijpe maar geen opulente tannine zorgen voor lange finale.

9
Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Geconcentreerd donker fruit met zwarte kers en bosbessen, zoethout. Heeft finesse en diepgang die door fijne houtaroma’s worden aangevuld. Een door fruit gedragen textuur met matige tot gevulde materie die schakering en verfijning biedt. Matige extractie laat de finesse en diepgang van het terroir spreken. Rijpe en klasrijke tannine stoffeert de lange finale.

8,5
Canon, Larcis Ducasse, Mondotte, Bélair-Monange, Gaffelière, Troplong Mondot, Pavie Macquin, Pavie Decesse, Canon la Gaffelière, La Clotte

8
Beau-Séjour Bécot, La Dominique, Villemaurine

Pomerol

9+
Petrus
100% merlot. Flatterende geur met een korf aardbeien en frambozen, lichte kruidige toets met een minerale achtergrond, finesse en diepgang zonder opulent te worden. De frisheid van een merlot die met optimale rijpheid is geoogst. Zachte en romige structuur die aan levendigheid en schakering wint door prachtige zuren. De tannine is ragfijn en finesserijk met een subtiele kruidigheid. Een Petrus met elegantie en diepte. Geen vorstschade!

9+
Vieux Château Certan
81% merlot, 14% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. Verbluffende aromatische expressie met frambozen en bosaardbeien met een ongelooflijke hoge verfijning en precisie, aangevuld met een florale toets. Start met een fluwelige zachtheid in de smaak die door zijn zachte extractie alle subtiliteiten en finesse in het middenstuk loslaat, knappe zuren brengen levendigheid en spanning. De finale ligt in dezelfde lijn van raffinement die met 5 procent cabernet sauvignon aan frisheid en lengte wint. Ook in Pomerol begint de cabernet sauvignon een meerwaarde te betekenen!

9+
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Schitterende aroma’s met rijpe braambessen en een florale hint, een vleugje truffel en een minerale toets. Finesse, diepgang en fraîcheur van een groot terroir en kunstige vinificatie. De smaak zet aan met verfijning en raffinement en gaat gepaard met diepgang. Gemiddelde materie die uitmunt door een prachtig evenwicht en geschakeerd middenstuk zonder de minste hapering. Stijlvolle finale met ras. Eigenaar Denis Durantou vermeldt: just enough bottles for my friends!

9
Le Pin
100% merlot. Romig fruit met klasse en verfijning, heeft naast een grote finesse ook een sprankelende fraîcheur. De smaak is vlezig en romig qua textuur maar gaat over naar een zachte en subtiele schakering in het middenstuk dat door frisse zuren wordt gesteund. Fluwelige tannine met een mooi ingebouwd kruidig accent draagt de lange finale.

9
La Violette
100% merlot. Klasrijke aroma’s met vooral rijpe zwarte kers en een florale toets, klasse en finesse van een rijpe maar geen overrijpe merlot die wordt vergezeld van een zachte kruidigheid. Hier werd tweemaal nieuw hout gebruikt! Het nieuwe hout van de integrale vinificatie (gisting gebeurt in vaten van 225 liter) en het nieuwe hout van de opvoeding zijn volledig opgenomen. De smaak is rijk maar blijft fris, gemiddelde concentratie maar met een uitstekend evenwicht tussen kracht en finesse. Lange finale met ras.

9
Trotanoy
Merlot, cabernet franc. Nog vrij gereserveerd in de neus maar met onderliggende finesse. Fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met romig en rijp fruit dat het middenstuk ondersteunt en diepgang verleent. De frisse zuren en de gemiddelde concentratie zijn harmonieus verweven. De finale is lang en fris en getekend door nobele tannine. Knappe wijn

9-
La Fleur Petrus, La Conseillante: allebei klasrijke wijnen

8,5
Gazin, Hosanna, Beauregard, Rouget, Clinet, Le Gay , Feytit-Clinet

Pessac-Léognan rood

9+
Haut-Bailly
60% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% petit verdot, 4% cabernet franc. Zeer intense kleur. Rijpe cassis en bramen verwijzen naar een rijpe cabernet sauvignon met daarnaast ook een dosis grafiet en een bijzondere fraîcheur. Een elegante structuur met uitgesproken finesse, gekoppeld aan diepgang en een schitterende balans, finesserijke tannine en lange finale. Zelden een zo elegante Haut-Bailly in primeur geproefd waarbij zelfs een associatie met een bourgogne komt opduiken.

9
Smith Haut Lafitte
60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Flatterende geur met een combinatie van rood en zwart fruit, finesse en complexiteit gaan hand in hand, aangevuld met een verfijnde en volledige integratie van het nieuwe hout. Een textuur met het accent meer op elegantie en evenwicht dan op kracht. Matige extractie duwt de finesse naar voor. Eindigt met een fijne tanninestructuur met grote lengte.

9
Domaine de Chevalier
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Charmante expressie van rijp donker fruit en finesse, aangevuld met een vleugje mokka en koffie en een hint van grafiet. Fluwelig zachte aanzet die doorzet met een uitstekende balans en goede diepgang. Zachte extractie brengt de elegantie naar boven maar met voldoende inhoud. Smakelijke en fijne tannine. Lange afdronk.

9
Pape Clément
55% merlot, 45% cabernet sauvignon. Ook hier is er flatterend donker fruit met een behoorlijke dosis mokka, koffie en ceder die echter versmelten met het rijpe fruit, zodat het hout niet domineert zoals vaak het geval was in vorige millésimes. Ook hier aandacht voor zachte extractie met een gestructureerd middenrif en uitstekende balans. Verfijnde tannine verzorgt de lange finale.

9-
Malartic-Lagravière
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. Diepe kleur met spanning. Verfijnd heerlijk fruit met bosbessen en grafiet. Rijpe en toch frisse impressie met naast minerale indrukken ook wat getoaste impressies. Sappige textuur met matige tot vrij stevige vulling, goede en frisse zuren steunen het middenstuk en de balans. Gestructureerde fijne tannine. Bewaarpotentieel.

8
Bouscaut, Le Pape, La Parde de Haut-Bailly, Clos des Lunes –Lune d’Or

Haut-Médoc

8+
La Lagune
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Toont zich flatterend met frambozen en aardbeien, aangevuld met vanille en fijne eiktoetsen. Heeft charme. Een gemiddelde concentratie met goede zoet-zuurbalans, elegant en verfijnd maar zou iets meer densiteit mogen hebben. Zachte extractie vertaalt zich in drinkplezier.

8+
Belgrave
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Intense kleur. Fruit met diepgang en zekere klasse, gekoppeld aan een minerale impressie en goed ingewerkt nieuw hout dat het fruit op de voorgrond laat. Geconcentreerd smaakpallet dat gesteund wordt door frisse zuren. Eindigt met rijpe en gestructureerde tannine. Heeft stijl en diepte.

8
Cantemerle
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Intense kleur. Vrij gesloten in de neus maar voldoende rijp fruit. Goede textuur met materie en fruit, evenwichtige en frisse onderbouw die afsluit met rijpe tannine. Een wijn met bewaarpotentieel.

Pessac-Léognan wit

9+

Domaine de Chevalier
Sauvignon blanc, sémillon. Discrete aromatische expressie maar met onderliggende finesse die bij verluchten aan diepte wint. De smaak zet aan met fris en geschakeerd fruit, etaleert diepgang en verder een prachtig evenwicht en gaat over in een lange finale met een mineraal accent. Een klassieke Domaine de Chevalier met alle elementen om uit te groeien tot een grote witte pessac-léognan.

9+

Smith Haut Lafitte
Sauvignon blanc, sémillon, sauvignon gris. Klasrijke aroma’s met vooral exotisch fruit, heeft finesse en diepgang die zich perfect verweven met de fijne houtimpressies. Gracieuze aanzet met romig en rokerig fruit, geschakeerd en diep, zeer mooie balans en uitgestreken lengte. Mooie harmonie tussen kracht, verfijning en diepgang.

9

Malartic-Lagravière
Sauvignon blanc, sémillon. Finesserijke aroma’s van rijp fruit, aangevuld met een minerale toets en mooi geïntegreerd hout. Sappige aanzet met veel fruit, heeft zowel densiteit als diepgang die gesteund worden door levendige zuren. Eindigt harmonieus met een combinatie van diepgang en finesse. De witte Malartic-Lagravière sluit jaar na jaar dichter aan bij de top van de witte pessac-léognans.

9-

Pape Clément
Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle, sauvignon gris. Blijft heel discreet en gesloten in de neus, ook na verluchten. Zuiver en elegant. Duidelijk minder gedomineerd door het hout zoals in vorige jaren. Goede vulling met rijp fruit en fraai evenwicht. Geschakeerd middenrif en goede lengte. Heeft meer tijd nodig dan de overige wijnen.

8,5

Bouscaut
Sauvignon blanc, sémillon. Exotisch fruit met pompelmoes en ananas. Fris en elegant met verweven houtimpressies. Smakelijke aanzet met zachte fruittonen en goede diepte. Mooie diepgang en vulling die eindigt met een aangenaam bittertje.

8,5

Carbonnieux
Strakke maar fruitige aroma’s van wit en geel fruit met een goede ondersteunende mineraliteit. Het nieuwe hout blijft discreet op de achtergrond. Strakke onderbouw met voldoende concentratie en sappige structuur. Finale met goede lengte.

8

Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

Zachte extractie

Door de droogte van 2017 was de kans op wat korrelige en wringende tannine aanwezig, vooral in het geval van niet optimaal rijpe druiven. Het kwam er in 2017 vooral op aan om de remontages (oppompen) of délestages (overhevelen naar een tweede cuve) vooral in het begin van het vinificatieproces uit te voeren, om veel kleur en alleen de fijne tannine te extraheren. Vervolgens was het nodig om de vinger aan de pols te houden om door nauwgezet proeven de remontages of délestage op het gepaste moment te stoppen. De daaropvolgende maceratie zorgde verder voor een zachte extractie waardoor het fruit en de tannine in harmonie konden eindigen.

Fraaie droge witte en eerder matige liquoreuze wijnen

De droge witte wijnen zijn zeer geslaagd en duidelijk beter dan die uit 2015 en 2016. De sauvignons zijn rijp en levendig, met een sterke aromatische expressie zonder vegetale toetsen. De sémillons zorgen voor de nodige rondeur maar zonder een loom accent. De liquoreuze wijnen van de appellaties Sauternes en vooral Barsac hebben sterke verliezen geleden. Château Clemens verloor 100 procent. De wijnen imponeren minder door hun complexiteit en finesse dan door rijkdom en volume. De beste zijn goed, enkele zeer goed maar geen top. Over het algemeen ontbreekt het raffinement van de botrytis.

Zachte extractie

Door de droogte van 2017 was de kans op wat korrelige en wringende tannine aanwezig, vooral in het geval van niet optimaal rijpe druiven. Het kwam er in 2017 vooral op aan om de remontages (oppompen) of délestages (overhevelen naar een tweede cuve) vooral in het begin van het vinificatieproces uit te voeren, om veel kleur en alleen de fijne tannine te extraheren. Vervolgens was het nodig om de vinger aan de pols te houden om door nauwgezet proeven de remontages of délestage op het gepaste moment te stoppen. De daaropvolgende maceratie zorgde verder voor een zachte extractie waardoor het fruit en de tannine in harmonie konden eindigen.

Fraaie droge witte en eerder matige liquoreuze wijnen

De droge witte wijnen zijn zeer geslaagd en duidelijk beter dan die uit 2015 en 2016. De sauvignons zijn rijp en levendig, met een sterke aromatische expressie zonder vegetale toetsen. De sémillons zorgen voor de nodige rondeur maar zonder een loom accent. De liquoreuze wijnen van de appellaties Sauternes en vooral Barsac hebben sterke verliezen geleden. Château Clemens verloor 100 procent. De wijnen imponeren minder door hun complexiteit en finesse dan door rijkdom en volume. De beste zijn goed, enkele zeer goed maar geen top. Over het algemeen ontbreekt het raffinement van de botrytis.

Proefnotities Bordeaux 2017 en primeur
Sauternes-Barsac

9
Rabaud-Promis
Sémillon, sauvignon blanc. Knappe geur met de complexiteit en diepgang van botrytis, heeft zowel finesse als een fijne kruidigheid. Fraaie evenwichtige onderbouw met harmonie waarin het getemperd zoet perfect combineert met frisse zuren. Complexe wijn die het gemiddelde niveau duidelijk overstijgt. Lange en zuivere finale.

9-
La Tour Blanche
Sémillon, sauvignon blanc, muscadelle. Rijpe en complexe neus met goede diepgang en wat botrytis, een vleugje honing gemengd met een hint van specerijen. Romige structuur die het zoet in balans houdt met voldoende zuren. Aangenaam bittertje in de finale. Mist wat de spanning van de grote jaren.

8,5
Sigalas-Rabaud
Sémillon, sauvignon blanc. Fraai aromatisch profiel met ananas en citrus, zeer zuiver en fris. Verfijnd zoet in de aanzet gaat over naar schakering in het middenstuk dat tevens een goede zoet-zuurbalans vertoont. Levendige en aangename finale met een versmolten bittertje. Lichtvoetige finesse.

8,5
Rieussec
83% sémillon, 17% sauvignon blanc. Abrikoos en rijpe peer met een hint van botrytis en onderliggende klasse. Verfijnd zoet in de aanzet zet zich door met schakering. Het zoet blijft door fruit gedekt. Heeft lengte met een aangenaam bittertje. Deze Rieussec 2017 heeft meer de stijl van een barsac dan sauternes. Eleganter dan de vorige millésimes.

8,5
Lafaurie-Peyraguey
95% sémillon, 5% sauvignon blanc. Exotisch fruit, mango en limoen. Heeft verfijning en voldoende raffinement. Eerder een elegante en verfijnde structuur waarin het zoet verborgen blijft door de levendige zuren. Frisse finale met lengte.

8
Suduiraut, Haut-Peyraguey, Doisy-Daëne, Coutet

Margaux

9
Château Margaux
89% cabernet sauvignon, 8% merlot, 2% cabernet franc, 1% petit verdot. Nog vrij gesloten en nog gereserveerd, maar met het aroma van rijpe cabernet sauvignon en onderliggende finesse. Het nieuwe hout werkt ondersteunend en is nauwelijks merkbaar. De smaak is duidelijk door de cabernet sauvignon getekend met zijn grote fraîcheur, hechte en brede voortzetting in het middenstuk met stijlrijk fruit en charme, eindigt met ras en smaakvolle tannine. Lange finale.

9
Palmer
54% merlot, 42% cabernet sauvignon, 4% petit verdot. Zeer intense kleur. Knappe aroma’s met veel diepgang en klasse. Romig accent verweven met fijne kruiden. De aanzet bevat het rijpe merlot-fruit met een vlezige toets maar met grote fraîcheur. Concentratie en charme gaan hand in hand met een perfect evenwicht op basis van zachte extractie. Toevoeging van 12 procent vin de presse zorgt voor bijkomende dynamiek. Eindigt met smaakvolle tannine en grote lengte.

8,5
Rauzan-Ségla
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc. Diepe kleur. Klasrijke aroma’s met verfijnd en geschakeerd fruit. Diepte en verfijning zijn gekoppeld aan elegantie. Romige grip met massa’s rijp fruit, heeft naast concentratie en diepgang ook een schitterende voortzetting met een uitstekende balans. Combineert kracht aan elegantie. Prachtige tannine domineert de finale.

8,5
Malescot Saint Exupéry
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. In de geur valt het intense rijpe fruit op dat versmelt met een subtiele kruidigheid. Opvallende fraîcheur en geïntegreerd nieuw hout met vanille. Een vlezige en romige structuur met veel rijpe materie, knappe voorzetting met schakering en diepgang. Rijpe, gestructureerde tannine draagt bij tot een lange finale.

8,5
Durfort-Vivens
91% cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Klasrijke neus met cassis en bosbessen van een rijpe cabernet sauvignon. Precisie en finesse vervloeien naadloos met het nieuwe hout dat subtiele kruidigheid levert. Ronde en tegelijk stevige grip ingepakt met massa’s rijp fruit. Genuanceerd middenrif zonder de minste hapering overgaand in gestructureerde, smaakvolle tannine. Heeft klasse.

8,5
Brane Cantenac
74% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende aroma’s met verfijnd en gedistingeerd fruit met een licht rokerige toets. Het hout is totaal geïntegreerd en zorgt voor bijkomende complexiteit. Romige aanzet gestoffeerd met rijpe fruitnuances. Heeft voortzetting met densiteit en toont een excellent evenwicht dat eindigt met ragfijne tannine. Een Brane Cantenac die naast zijn charme ook structuur en diepgang etaleert.

8+
Lascombes, Giscours, Kirwan, Prieuré Lichine, Ferrière, Alter Ego de Palmer

8
Cantenac Brown, Dauzac, Desmirail, Marquis de Terme, Siran, Du Tertre

Saint-Julien

9+
Ducru Beaucaillou
90% cabernet sauvignon, 10% merlot. Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s van rijpe cabernet sauvignon met cassis en bosbessen. Fraîcheur en diepgang lopen samen met een subtiele kruidigheid, complex en geconcentreerd. Romige aanzet met zalvend fris fruit, een middenstuk met densiteit en diepgang, prachtig evenwicht en geraffineerde tannine. Stijlvolle wijn met ras en bewaarpotentieel.

9+
Léoville Barton
93% cabernet sauvignon, 7% merlot. Dit is de meest intense kleur van Léoville Barton ooit! Zwarte bosbessen en donkere kersen, nog enigszins gereserveerd maar met onderliggende finesse en complexiteit, vergezeld van een fijne kruidigheid van ultrarijpe maar toch frisse cabernet sauvignon. Volle en krachtige aanzet met veel zwart fruit, verfijnd middenstuk met schakering en diepte. Eindigt met rijpe en smaakvolle tannine. Zeer lange afdronk. Nooit werd hier zoveel cabernet sauvignon in de assemblage gebruikt.

9
Saint-Pierre
73% cabernet sauvignon, 20% merlot, 7% cabernet franc. Zwarte kersen en cassis worden vergezeld van finesse en een florale toets, vanille en mokka van het nieuwe hout zijn mooi geïntegreerd. Een verfijnde en met densiteit onderbouwde textuur die uitmunt door rijp fruit en fraîcheur. Geraffineerde tannine met grote lengte. Klasse.

8,5
Branaire-Ducru
65% cabernet sauvignon, 24% merlot, 6,5% petit verdot, 4,5% cabernet franc. Sterk door cabernet getekende aroma’s van cassis die vergezeld wordt van een eminente fraîcheur, klassieke gereserveerdheid van een jonge Branaire-Ducru. Start in de smaak met rijp en intens fruit dat meer expressief is in de mond dan in de neus. Geschakeerd en evenwichtig middenstuk met structuur en lengte. Heeft bewaarpotentieel.

8,5
Langoa Barton
54% cabernet sauvignon, 38% merlot, 8% cabernet franc. Zeer diepe kleur. Iets discreter dan gewoonlijk tijdens de primeurdegustaties maar met onderliggende finesse, het hout is aanwezig maar perfect geïntegreerd. Heeft materie en hopen fruit dat zich verder zet in een geschakeerd middenstuk. Flatterende finale met ingebouwde en verfijnde tannine.

8,5
Léoville Poyferré
68% cabernet sauvignon, 27% merlot, 2% petit verdot, 3% cabernet franc. Diep geconcentreerd fruit met verfijning, toont klasse maar blijft in zijn geheel discreet. Heeft een evenwichtige textuur met medium body die de dimensie van de grote jaren ontbeert. Hapert een weinig in de finale met wat strakke tannine. Overgangsfase?

8+
Beychevelle
50% cabernet sauvignon, 45% merlot, cabernet franc, petit verdot. Verfijnde aroma’s met raffinement, aangevuld met koffie en cederhout. Kruidige en geschakeerde onderbouw met diepgang en elegantie, fijne kruidigheid en frisse zuren, evenwichtig en fris met nobele tannine.

8
Lagrange, Talbot

8-
Gruaud Larose, Gloria

Pauillac

9+
Lafite Rothschild
96% cabernet sauvignon, 3,5% merlot, 0,5% petit verdot. Intense neus met de klasse, diepgang en finesse van een rijpe cabernet sauvignon, complex en fris. Mooie attaque met veel rijp en geschakeerd fruit, hoge precisie en fraîcheur ondersteunen het middenstuk met frisse zuren, nobele tannine met een fris accent zorgen voor een lange finale. Grote klasse.

9+
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
70% cabernet sauvignon, 23% merlot, 6% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende aroma’s met een combinatie van bramen en cassis, hoge precisie met een romig accent en volledige integratie van het nieuwe hout op de achtergrond, sterk door cabernet sauvignon getekend. Zet romig aan in de smaak met een verfijnd zoet accent, knappe voortzetting die ruimt naar breedte en diepgang, eindigt met ragfijne tannine met een wat ziltige toets die voor grote lengte zorgt. Combinatie van elegantie en kracht, het handelsmerk van grote wijn. Terugkeer naar de stijl en kwaliteit van de jaren tachtig.

9
Mouton Rothschild
90% cabernet sauvignon, 9% merlot, 1% petit verdot. Fraaie en stijlvolle geur met rijp zwart en rood fruit, heeft finesse en ras met opvallende fraîcheur en volledig geïntegreerd nieuw hout, een wijn met charme. De smaak heeft medium body op basis van een zachte extractie die opent naar elegantie met voldoende diepgang. Soepele en fijne tannine stoffeert de finale. Reeds vrij toegankelijk maar met potentieel.

9
Lynch Bages
70% cabernet sauvignon, 24% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Zeer intense kleur. Schitterende complexe aroma’s met geconcentreerde cassis en braambessen, een vleugje zoethout, finesse en klasrijke diepte. Start in de smaak met een romige grip met massa’s fruit en zet zich door naar een middenstuk met materie en schakering, gekoppeld aan een uitstekende fraîcheur. Sluit af met nobele tannine. Een van de beste Lynch Bages van de laatste jaren!

9
Pontet Canet
63% cabernet sauvignon, 31% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. De geur vertoont enorme finesse met frambozen en bramen, verweven met een subtiel kruidig accent en een al even enorme fraîcheur en precisie. Raffinement en finesse lopen als een rode draad door de smaak heen die start met romig en zacht fruit maar die zich genuanceerd verder zet met een prachtig evenwicht. Zijdeachtige tannine sluit de lange finale.

8,5
Pichon Baron
79% cabernet sauvignon, 21% merlot. Vrij gesloten met rijpe cassis die een licht alcoholische impressie achterlaat, minder fraîcheur dan de beste pauillacs. Volle en rijke aanzet met veel rijp fruit en materie gesteund door voldoende aciditeit en schakering, iets meer geëxtraheerd met krachtige tannine. Andere stijl dan zijn overbuur Pichon Lalande, meer kracht maar minder finesse.

8+
Clerc Milon, Réserve de la Comtesse

8
d’Armailhac, Haut Bages Libéral, Petit Mouton, Duhart Milon

Saint-Estèphe

9+
Cos d’Estournel
66% cabernet sauvignon, 32% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot. Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s met rijpe cassis en een mineraal accent dat voor fraîcheur en diepte zorgt. Intens en fris aangevuld met een vleugje mokka en zoethout en een totaal verweven houtimpressie. Schitterende aanzet met rijk en verfijnd fruit met grote diepgang en densiteit gekoppeld aan een prachtige fraîcheur. Het middenstuk bevat materie en spanning met een harmonieuze combinatie van cabernet sauvignon en merlot. Nobele tannine vergezelt de lange finale. Cos is back!

9+
Montrose
76% cabernet sauvignon, 20% merlot, 3% cabernet franc en 1% petit verdot. Intense kleur. Schittert met rijp cabernet sauvignon-fruit waarin cassis, zwarte bessen en een subtiele kruidigheid ragfijn door elkaar lopen. Enorme fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met een romige grip met intens fruit dat zich voortzet met densiteit en diepte in het middenstuk met gemiddelde concentratie, een prachtig evenwicht dat is gebouwd op een zachte extractie die de finesse op de voorgrond brengt, eindigt met rijpe en verfijnde tannine.

9
Calon Ségur
76% cabernet sauvignon, 13% merlot, 9% cabernet franc en 2% petit verdot. Naast een diepe kleur etaleert deze wijn finesse en diepgang in de geur, met een mooie spanning. De aanzet wordt vergezeld door een frisse en geschakeerde fruitexpressie, medium body maar met een geschakeerd middenrif met spanning en elegantie, fijne tannine met een licht kruidig en ziltig accent dat lang blijft nahangen. Niet de densiteit van 2016 maar behoort toch opnieuw tot de top van de appellatie.

8,5
Phélan Ségur
65% cabernet sauvignon, 34% merlot, 1% cabernet franc. Geconcentreerd rijp donker fruit met opvallende fraîcheur en volledig gebonden nieuw hout. Stevige en geconcentreerde attaque met veel fruit, knappe voortzetting en uitlopend met zowel rijpe als stevige tannine. Klassieke en goed gemaakte saint-estèphewijn.

8,5
Lafon-Rochet
55% cabernet sauvignon, 34% merlot, 6% cabernet franc, 5% petit verdot. Aroma’s met pruimen en rood fruit samen met een kruidige ondertoon. Volle en vlezige wijn met een matige tot vrij geconcentreerde onderbouw samen met een goede aciditeit. Gebalde en stevige tannine die gedekt blijven door het fruit.

8,5
Pagodes de Cos, La Dame de Montrose

8
Cos Labory, de Pez, Les Ormes de Pez, Tronquoy-Lalande

Saint-Emilion

9+
Cheval Blanc
56% merlot, 30% cabernet franc en 14% cabernet sauvignon. Schitterende aroma’s met een dominante fraîcheur en finesse, bramen en cassis worden aangevuld met een mineraal en bloemig accent. In de mond start de smaak met romig fruit en een zachte omhulling van materie en diepgang. Ruimt in het midden naar spanning, breedte en diepgang. Schitterende aciditeit versterkt de licht kruidige finale waarbij de cabernet sauvignon voor kruidigheid en frisheid zorgt. Een Cheval Blanc met precisie en elegantie.

9
Ausone
55% cabernet franc, 45% merlot. Zeer flatterende aroma’s met charme en finesse, valt vooral op door diepgang en een uitstekende fraîcheur. Medium body gekoppeld aan een fraai evenwicht, een geschakeerde voortzetting in het middenstuk dat uitloopt in een lange finale met verfijnde en smaakvolle rijpe tannine.

9
Clos Fourtet
86% merlot, 10% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc. Zeer zuivere en finesserijke aroma’s met veel diepgang en complexiteit, grote en kalkachtige fraîcheur van het kalkplateau. Een romige en zalige aanzet met massa’s rijp fruit die zich verder zet met een goed en complex middenstuk dat uitloopt met rijpe tannine van grote klasse. Harmonie tussen finesse, materie en complexiteit. Dit is het resultaat van een groot terroir dat niet onder de vorst heeft geleden.

9
Angelus
70% merlot, 30% cabernet franc. Rijp verfijnd fruit van frisse merlot verweven met een florale toets van de cabernet franc. Finesse en fraîcheur springen uit het glas. Het nieuwe hout werkt verrijkend en laat het fruit op de voorgrond. De smaak is gestoffeerd met frisse fruitimpressies en een gemiddelde materie met een uitstekende balans op basis van een zachte extractie. Smaakvolle tannine met ras en elegantie sluiten de finale met een kruidige toets.

9
Beauséjour Duffau-Lagarrosse
88% merlot, 12% cabernet franc. Klasrijke aroma’s met onderliggende grote finesse met hoge precisie en zuiverheid. Mooie en intense aanzet met massa’s fruit en diepgang die zonder hapering doortrekt met breedte en schakering, een prachtig evenwicht met complexiteit. Zijdeachtige verfijnde tannine met grote lengte. Een klasbak!

9
Figeac
43% merlot, 47% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc. Duidelijk getekend door de cabernet sauvignon met zwarte kers en bosbessen, zeer zuiver en precies met een frisse achtergrond. Een lichte kruidige toets van de rijpe cabernet vergezellen de discrete houtaroma’s. Romige aanzet met densiteit, matige concentratie en verfijnde zuren stofferen het middenstuk met diepgang en fraîcheur. Klasrijke tannine zorgen voor lange finale. Hoewel minder cabernet franc dan gewoonlijk is het resultaat een klassieke Figeac.

9
Tertre Roteboeuf
80% merlot, 20% cabernet franc. Complexe aroma’s met donker rijp fruit, minder van het confit-type dan gewoonlijk, truffel, onderliggende mineraliteit. 100% nieuw hout is volkomen ingewerkt. Start in de smaak met een romige textuur aangevuld met kruiden. Lichtzoete impressie die versmelt met stevige zuren en ruimt naar diepgang en breedte. Smakelijke en rijpe maar geen opulente tannine zorgen voor lange finale.

9
Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Geconcentreerd donker fruit met zwarte kers en bosbessen, zoethout. Heeft finesse en diepgang die door fijne houtaroma’s worden aangevuld. Een door fruit gedragen textuur met matige tot gevulde materie die schakering en verfijning biedt. Matige extractie laat de finesse en diepgang van het terroir spreken. Rijpe en klasrijke tannine stoffeert de lange finale.

8,5
Canon, Larcis Ducasse, Mondotte, Bélair-Monange, Gaffelière, Troplong Mondot, Pavie Macquin, Pavie Decesse, Canon la Gaffelière, La Clotte

8
Beau-Séjour Bécot, La Dominique, Villemaurine

Pomerol

9+
Petrus
100% merlot. Flatterende geur met een korf aardbeien en frambozen, lichte kruidige toets met een minerale achtergrond, finesse en diepgang zonder opulent te worden. De frisheid van een merlot die met optimale rijpheid is geoogst. Zachte en romige structuur die aan levendigheid en schakering wint door prachtige zuren. De tannine is ragfijn en finesserijk met een subtiele kruidigheid. Een Petrus met elegantie en diepte. Geen vorstschade!

9+
Vieux Château Certan
81% merlot, 14% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. Verbluffende aromatische expressie met frambozen en bosaardbeien met een ongelooflijke hoge verfijning en precisie, aangevuld met een florale toets. Start met een fluwelige zachtheid in de smaak die door zijn zachte extractie alle subtiliteiten en finesse in het middenstuk loslaat, knappe zuren brengen levendigheid en spanning. De finale ligt in dezelfde lijn van raffinement die met 5 procent cabernet sauvignon aan frisheid en lengte wint. Ook in Pomerol begint de cabernet sauvignon een meerwaarde te betekenen!

9+
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Schitterende aroma’s met rijpe braambessen en een florale hint, een vleugje truffel en een minerale toets. Finesse, diepgang en fraîcheur van een groot terroir en kunstige vinificatie. De smaak zet aan met verfijning en raffinement en gaat gepaard met diepgang. Gemiddelde materie die uitmunt door een prachtig evenwicht en geschakeerd middenstuk zonder de minste hapering. Stijlvolle finale met ras. Eigenaar Denis Durantou vermeldt: just enough bottles for my friends!

9
Le Pin
100% merlot. Romig fruit met klasse en verfijning, heeft naast een grote finesse ook een sprankelende fraîcheur. De smaak is vlezig en romig qua textuur maar gaat over naar een zachte en subtiele schakering in het middenstuk dat door frisse zuren wordt gesteund. Fluwelige tannine met een mooi ingebouwd kruidig accent draagt de lange finale.

9
La Violette
100% merlot. Klasrijke aroma’s met vooral rijpe zwarte kers en een florale toets, klasse en finesse van een rijpe maar geen overrijpe merlot die wordt vergezeld van een zachte kruidigheid. Hier werd tweemaal nieuw hout gebruikt! Het nieuwe hout van de integrale vinificatie (gisting gebeurt in vaten van 225 liter) en het nieuwe hout van de opvoeding zijn volledig opgenomen. De smaak is rijk maar blijft fris, gemiddelde concentratie maar met een uitstekend evenwicht tussen kracht en finesse. Lange finale met ras.

9
Trotanoy
Merlot, cabernet franc. Nog vrij gereserveerd in de neus maar met onderliggende finesse. Fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met romig en rijp fruit dat het middenstuk ondersteunt en diepgang verleent. De frisse zuren en de gemiddelde concentratie zijn harmonieus verweven. De finale is lang en fris en getekend door nobele tannine. Knappe wijn

9-
La Fleur Petrus, La Conseillante: allebei klasrijke wijnen

8,5
Gazin, Hosanna, Beauregard, Rouget, Clinet, Le Gay , Feytit-Clinet

Pessac-Léognan rood

9+
Haut-Bailly
60% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% petit verdot, 4% cabernet franc. Zeer intense kleur. Rijpe cassis en bramen verwijzen naar een rijpe cabernet sauvignon met daarnaast ook een dosis grafiet en een bijzondere fraîcheur. Een elegante structuur met uitgesproken finesse, gekoppeld aan diepgang en een schitterende balans, finesserijke tannine en lange finale. Zelden een zo elegante Haut-Bailly in primeur geproefd waarbij zelfs een associatie met een bourgogne komt opduiken.

9
Smith Haut Lafitte
60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Flatterende geur met een combinatie van rood en zwart fruit, finesse en complexiteit gaan hand in hand, aangevuld met een verfijnde en volledige integratie van het nieuwe hout. Een textuur met het accent meer op elegantie en evenwicht dan op kracht. Matige extractie duwt de finesse naar voor. Eindigt met een fijne tanninestructuur met grote lengte.

9
Domaine de Chevalier
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Charmante expressie van rijp donker fruit en finesse, aangevuld met een vleugje mokka en koffie en een hint van grafiet. Fluwelig zachte aanzet die doorzet met een uitstekende balans en goede diepgang. Zachte extractie brengt de elegantie naar boven maar met voldoende inhoud. Smakelijke en fijne tannine. Lange afdronk.

9
Pape Clément
55% merlot, 45% cabernet sauvignon. Ook hier is er flatterend donker fruit met een behoorlijke dosis mokka, koffie en ceder die echter versmelten met het rijpe fruit, zodat het hout niet domineert zoals vaak het geval was in vorige millésimes. Ook hier aandacht voor zachte extractie met een gestructureerd middenrif en uitstekende balans. Verfijnde tannine verzorgt de lange finale.

9-
Malartic-Lagravière
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. Diepe kleur met spanning. Verfijnd heerlijk fruit met bosbessen en grafiet. Rijpe en toch frisse impressie met naast minerale indrukken ook wat getoaste impressies. Sappige textuur met matige tot vrij stevige vulling, goede en frisse zuren steunen het middenstuk en de balans. Gestructureerde fijne tannine. Bewaarpotentieel.

8
Bouscaut, Le Pape, La Parde de Haut-Bailly, Clos des Lunes –Lune d’Or

Haut-Médoc

8+
La Lagune
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Toont zich flatterend met frambozen en aardbeien, aangevuld met vanille en fijne eiktoetsen. Heeft charme. Een gemiddelde concentratie met goede zoet-zuurbalans, elegant en verfijnd maar zou iets meer densiteit mogen hebben. Zachte extractie vertaalt zich in drinkplezier.

8+
Belgrave
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Intense kleur. Fruit met diepgang en zekere klasse, gekoppeld aan een minerale impressie en goed ingewerkt nieuw hout dat het fruit op de voorgrond laat. Geconcentreerd smaakpallet dat gesteund wordt door frisse zuren. Eindigt met rijpe en gestructureerde tannine. Heeft stijl en diepte.

8
Cantemerle
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Intense kleur. Vrij gesloten in de neus maar voldoende rijp fruit. Goede textuur met materie en fruit, evenwichtige en frisse onderbouw die afsluit met rijpe tannine. Een wijn met bewaarpotentieel.

Pessac-Léognan wit

9+

Domaine de Chevalier
Sauvignon blanc, sémillon. Discrete aromatische expressie maar met onderliggende finesse die bij verluchten aan diepte wint. De smaak zet aan met fris en geschakeerd fruit, etaleert diepgang en verder een prachtig evenwicht en gaat over in een lange finale met een mineraal accent. Een klassieke Domaine de Chevalier met alle elementen om uit te groeien tot een grote witte pessac-léognan.

9+

Smith Haut Lafitte
Sauvignon blanc, sémillon, sauvignon gris. Klasrijke aroma’s met vooral exotisch fruit, heeft finesse en diepgang die zich perfect verweven met de fijne houtimpressies. Gracieuze aanzet met romig en rokerig fruit, geschakeerd en diep, zeer mooie balans en uitgestreken lengte. Mooie harmonie tussen kracht, verfijning en diepgang.

9

Malartic-Lagravière
Sauvignon blanc, sémillon. Finesserijke aroma’s van rijp fruit, aangevuld met een minerale toets en mooi geïntegreerd hout. Sappige aanzet met veel fruit, heeft zowel densiteit als diepgang die gesteund worden door levendige zuren. Eindigt harmonieus met een combinatie van diepgang en finesse. De witte Malartic-Lagravière sluit jaar na jaar dichter aan bij de top van de witte pessac-léognans.

9-

Pape Clément
Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle, sauvignon gris. Blijft heel discreet en gesloten in de neus, ook na verluchten. Zuiver en elegant. Duidelijk minder gedomineerd door het hout zoals in vorige jaren. Goede vulling met rijp fruit en fraai evenwicht. Geschakeerd middenrif en goede lengte. Heeft meer tijd nodig dan de overige wijnen.

8,5

Bouscaut
Sauvignon blanc, sémillon. Exotisch fruit met pompelmoes en ananas. Fris en elegant met verweven houtimpressies. Smakelijke aanzet met zachte fruittonen en goede diepte. Mooie diepgang en vulling die eindigt met een aangenaam bittertje.

8,5

Carbonnieux
Strakke maar fruitige aroma’s van wit en geel fruit met een goede ondersteunende mineraliteit. Het nieuwe hout blijft discreet op de achtergrond. Strakke onderbouw met voldoende concentratie en sappige structuur. Finale met goede lengte.

8

Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion