nine seconds

Arzuaga GR
Arzuaga GR

Arzuaga Gran Reserva, Bodegas Arzuaga Navarro, Ribera del Duero, Spanje 2016

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111
www.wijnimportbart.nl

Achtergrond
De ‘Gouden Mijl’ wordt het wel genoemd: een 15 kilometer lange strook land tussen Peñafiel en Tudelo del Duero, in het midden van de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero, met een opvallend grote dichtheid aan cultwijnhuizen. Naast het legendarische Vega Sicilia vind je hier onder andere grote namen als Protos, Hacienda Monasterio, Emilio Moro, Pesquera, Pingus en Aalto. In dit rijtje hoort inmiddels ook Bodegas Arzuaga Navarro thuis, een familiebedrijf in Quintanilla de Onésimo dat zich in relatief korte tijd heeft ontwikkeld tot een van de topproducenten van het land.

Begin jaren tachtig kocht de succesvolle horecaondernemer Florentino Arzuaga het 1400 hectare grote landgoed La Planta, een prachtig natuurgebied gelegen op een hoogvlakte, waar moeflons, wilde zwijnen en herten vrij rondlopen tussen de steeneiken, jeneverbessen en pijnbomen. Hoofddoel was het vestigen van een eigen wijngoed en na diepgaand bodem- en klimaatonderzoek werden in midden jaren tachtig dan ook de eerste stokken tempranillo, cabernet sauvignon en merlot aangeplant. In totaal werd 150 hectare aan wijngaarden gecreëerd. De eerste oogstjaren werden de druiven verkocht, maar vanaf 1993 produceert Bodegas Arzuaga zijn eigen wijnen.

Inmiddels omvat het wijngaardareaal 210 hectare, voor een deel aan de rivier de Duero en voor een deel in de hoog gelegen Finca La Planta. De wijnstokken profiteren van een ideaal klimaat: overdag warm en zonnig, ’s nachts koel en vochtig, met vooral in de hoger gelegen wijngaarden zeer grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen hierdoor langzaam en gelijkmatig en daarbij zorgt de arme bodem mede voor lage rendementen: de basis voor gezond fruit met veel aromatische concentratie. 80% van de wijngaarden is minimaal 20 jaar oud.
In 1997 breidde Arzuaga zijn activiteiten uit met de productie van olijfolie, na de aankoop van een olijfgaard in Toledo. Min of meer bij toeval stuitte hij in die periode op het landgoed La Solana in de provincie Ciudad Reál, waar de bijzondere mineraalrijke graniet-kleibodem zeer geschikt is voor wijnproductie. Zo bijzonder, dat de single vineyard-wijn die er sinds 2002 geproduceerd wordt, sinds 2009 officieel geclassificeerd is als Vino do Pago, met de naam Pago Florentino.

Florentino Arzuaga heeft de leiding over het domein een aantal jaren geleden overgedragen aan zijn zoon Ignacio. Hij werkt samen met de getalenteerde jonge oenoloog Adolfo González Lázaro. Sinds 2001 beschikt de bodega over een eigen 5-sterrenhotel en twee restaurants; één daarvan, restaurant Taller, is bekroond met een Michelinster.

Proefnotities
Eerste indrukken

Zeer veel kleurdiepte, moderne geurwaaier met gerijpt fruit, goed geïntegreerde houtinvloed geeft een licht crèmige toets, veel aroma’s, nog niet helemaal opengeplooid, zachte, licht wulpse aanzet, rijk en rijp, duidelijke barriquetonen, mooie tannine, perfect gemaakt, smaakvol, eigentijdse allrounder met behoud van klassieke basis, mooi ontwikkeld, veel lengte.

Na 2 uur

Zeer intense kleur en geur. Karakteristieke licht ontwikkelde tonen van gran reserva in geur en smaak. Langzaam komen er meer aroma’s los. Heel fijn crèmig smaakoppervlak, vloeibare kruidigheid, mooi gemaskeerde tannine. Diepe smaakaroma’s met zeer veel lengte.

Na 4 uur

De geur is in beweging en ontwikkelt zich. De smaak blijft mooi versmolten en intens. Fraaie tannine. Herkenbaar Spaans. Mooie krachtige ribera del duero-tonen krijgen de overhand.

Na 6 uur

Diepe kleur met paarse invloed. Compacte, hechte geur, is nu tot rust gekomen. Rijk aan roma’s die mooi in balans zijn. Zachte aanzet, mooi ontplooide gerijpte en malse tannine. Rijp, fruitig en fris van smaak, veel souplesse. Rijp fruit van de tempranillo-druif. Licht romig accent, fijne kruidigheid, smeuïg. Maaltijdwijn met mooi versmolten smaakprofiel en veel lengte. Past mooi bij wagyu of wild.

Technische gegevens

Totale wijngaardoppervlakte 210 hectare
Assemblage 95% tempranillo, 3% cabernet sauvignon, 2% merlot
Herkomst druiven tempranillo van oostelijk gelegen wijngaarden (La Horra, Roa de Duero), cabernet sauvignon en merlot van Finca La Planta.
Leeftijd stokken tempranillo 100 jaar
Bodem klei-kalksteen
Rendement tempranillo circa 20 hl/ha
Vinificatie alcoholische fermentatie en maceratie in grote eiken vaten bij maximaal 28 graden
Opvoeding malolactische fermentatie en 40 maanden in nieuwe Franse barriques, de wijn wordt drie keer overgestoken, minimaal 24 maanden flesrijping
Productie 4220 flessen en 180 magnums
Alcohol 14,6%
Prijs per fles € 110,00

ignacio arzuaga

Ignacio Arzuaga