Hoge verwachtingen lopen altijd het risico grote teleurstellingen te worden. Als de prijs van een wijn stijgt, nemen onze eisen toe en rekenen we op een surplus aan kwaliteiten die de hogere prijs rechtvaardigen.

De jury van het 29ste Proefschrift Wijnconcours werd zelden teleurgesteld. De categorie met wijnen van € 20,00 tot € 30,00 leverde een fraaie reeks bijzondere wijnen op met een hoge tot zeer hoge gemiddelde kwaliteit. Wijnen met meer finesse, meer lengte en diepgang, waarin het karakter van de druif en zijn herkomst volledig tot uitdrukking komt. Wijnen die inspireren, over een groot gastronomisch vermogen bezitten en hun iets hogere prijs meer dan rechtvaardigen.

Wijnspeciaalzaken wit € 20,01 t/m € 30,00
Duitsland heeft traditioneel veel te bieden in deze klasse met fenomenale wijn als de 2013 Riesling Mölsheim Late Release van BattenfeldSpanier, de Einstern Pinot Blanc van Markus Molitor, de Riesling Erdener Herzlei Goldkapsel Alte Reben van Dr. Hermann of de Weissburgunder trocken
Böchinger Rosenkranz Im Unter Kreuz GG van Theo Minges uit de Pfalz. Maar midden-Europa heeft meer te bieden, zoals wordt aangetoond door de Oostenrijkse Roter Veltliner Steinberg en Grüner Veltliner Grosse Reserve van Ecker en de Grüner Veltliner Tradition van Hiedler of de Tokaji ‘Birtok’ van István Szepsy uit Hongarije.
Uit Italië proefde de jury diverse aanbevelingswaardige wijnen, waaronder de Stoan en Pinot Grigio Unterebner van Tramin, de Trebbiano d’Abruzzo Castello di Semivicoli van Masciarelli, de Pinot Grigio Sanct Valentin van Sant Michael-Eppan en de Müller Thurgau Feldmarschall von Fenner van Tiefenbrunner. Frankrijk had uiteraard ook genoeg te bieden en excelleerde met wijnen waaronder de l’Ame Forest van Eric Forest, de Riesling Cécile van Vignoble des 2 Lunes, de Grande Cuvée van Domaine l’Hortus en de biodynamische Jaspe van Hauvette.
Maar ook uit andere delen van de wijnwereld de nodige mooie wijnen, zoals de Numina Chardonnay van Bodegas Salentein uit Argentinië en de The Site van De Wetshof Estate uit Zuid-Afrika. Speciale aandacht trokken de Arinto dos Açores en de Verdelho o Original van de Acores wine, afkomstig van de Portugese Azoren. Stuk voor stuk wijnen die thuishoren op de wijnkaart van de betere restaurants en kelders van particuliere wijnliefhebbers.

Wijnspeciaalzaken rood € 20,01 t/m € 30,00
Naast prachtige witte wijnen, ook een groot aantal zeer fraaie rode, met zelfs een nog grotere variatie qua samenstelling en herkomst dan de witte. Zeer goed en interessant bleken bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon van Louis M. Martini uit Californië en de Satrapezo Saperavi van de Telavi Wine Cellar uit Georgië. Ook Numina Cabernet Franc van Bodegas Salentein (Argentinië) imponeerde, net als de Spätburgunder Oberbergener Bassgeige van Franz Kelle uit Duitsland, de Spaanse 2008 Viña Ardanza van La Rioja Alta en de 2010 Rioja Reserva van Bodegas Remelluri, naast de de Zweigelt Kranerwitzl van Thomas Lehner uit Oostenrijk; allemaal wijnen met veel typiciteit op topniveau. De landen die de finale in deze categorie echter domineerden met ware klassiekers bleken Frankrijk en Italië. Uit Frankrijk o.a. de voorbeeldige Moulin à Vent van Domaine Thillardon, de Cuvée Gravel van Maréchal uit de Bourgogne en de Sauvage van Clos de Caveau uit de Vacqueyras. De lijst met toppers uit Italië is indrukwekkend en het was moeilijk om een keuze te maken uit zoveel moois. Tot de beste Italiaanse wijnen behoren zowel de Rosso di Montalcino van Baricci als die van Gianni Brunelli, de Montepulciano d’Abruzzo Marina Cvetic van Masciarelli, de Maternigo, de Valpolicella Superiore van Tedeschi en de Cerasuolo di Vittorio van COS.
Welke wijnen er precies (en nog meer?) in de finale staan en worden uitgeroepen tot ‘Wijnen van het Jaar’ , wordt op maandag 7 november bekend gemaakt. Alle wijnen zijn niet alleen die maandag, maar ook dinsdag 8 november te proeven tijdens de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Proefessional in de Jaarbeurs te Utrecht.
Voor meer informatie over de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional: http://vakbeursgastronomie.nl/

De volledige uitslag van het 29ste Proefschrift Wijnconcours kunt u na 7 november vinden op:
www.thewinesite.nl