Categorie ‘Premium Choice’

Deskundig en objectief

Het Proefschrift Wijnconcours selecteert al 29 jaar de beste, betaalbare wijnen die op de Nederlandse (en Belgische) markt verkrijgbaar zijn. De wijnen die de importeurs in sturen, worden eerst ingedeeld in prijsklassen om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken. Daarna worden ze door een jury geproefd waarvan de ervaren leden geen enkele binding met de handel hebben. Ook andere commerciële redenen spelen geen enkele rol bij de beoordeling van de wijnen. De wijnen worden niet op één moment door één persoon geproefd, maar door meerdere proevers en tijdens meerdere vergelijkingen. Deze unieke methode garandeert dat de consument én professionals in de handel en horeca kunnen vertrouwen op een deskundig en objectief oordeel over de wijnen; een zeldzaam fenomeen in een wijnwereld waar commercie doorgaans prevaleert en een duidelijke relatie tussen hoge scores en kwaliteit ontbreekt.

Premium Choice
Elke importeur die deelneemt aan het Proefschrift Wijnconcours, mag 1 witte en 1 rode wijn insturen die duurder zijn dat de reguliere prijsklassen voorschrijven. Normaal is het prijsplafond € 30,00, maar voor deze bijzondere wijnen is een maximale prijs van € 50,00 toegestaan. Vrijwel alle importeurs maken graag gebruik van deze mogelijkheid om hun persoonlijke favorieten in deze extra prijsklasse meer aandacht te geven. Het betreft veelal wijnen die zich onderscheiden door een surplus aan finesse, diepgang en karakter. Wijnen van bijzondere druivenrassen, specifieke terroirs of gemaakt volgens methoden die een extra investering vergen. Wijnen die zich in vele opzichten onderscheiden van meer betaalbare, hoe goed de wijnen uit die vriendelijke prijscategorieën ook kunnen zijn.

Ontzag
De jury van het 29ste Proefschrift Wijnconcours kon niet anders dan veel ontzag hebben voor de meeste wijnen uit deze exclusieve prijsklasse. Een enkele wijn voldeed weliswaar niet aan de hoge eisen die de jury aan alle inzendingen van het Proefschrift Wijnconcours stelt, maar de meeste maakte veel indruk. De geselecteerde wijnen tonen aan waarom ze meer kosten; geen kwestie van marketing, PR of andere vormen van massamanipulatie, maar van pure klasse.

Premium Choice wit € 30,01 t/m € 50,00
In deze categorie een enorme variatie aan geuren en smaken met wijnen uit allerlei wijnlanden met Frankrijk, Italië en Spanje in een hoofdrol. Opvallende genoeg laat de Nieuwe Wereld het hier vrijwel volledig afweten, terwijl ook herontdekte wijnlanden (Midden-Europa, Midden-Oosten etc) ontbreken, met uitzindering van de zeer fraaie Fossiles, een Pinot blanc van Abi Duhr uit Luxemburg.

Traditionele herkomstgebieden nemen het voortouw en bewijzen waarom ze al decennia of zelfs eeuwen hun klassiekers voortbrengen. Zo proefde de jury uit Italië eminente wijnen zoals de Trebbiano d’Abruzzo Riserva Marina Cvetic en ook de Chardonnay Marina Cvetic van Masciarelli en de Fonte Canale van Tiberio, eveneens een Trebbiano uit de Abruzzen. Spanje is vertegenwoordigd met de uiterst smakelijke Coma Blanca van Mas d’en Gil  uit Priorat en de prachtige Fermentación Lenta      van Ximénez Spínola, deze laatste een unieke wijn met veel gastronomische kwaliteiten. De meeste aandacht werd echter opgeëist door Frankrijk, met wijnen waaronder de le Pied de Samson van Georges Vernay, de Chablis Premier Cru Vaudevay van Domaine Laroche en de Chablis Grand Cru Les Clos van Domaine Christian Moreau Père & Fils, de Cuvee 946 Blanc van Chateau Gassier, de 2007 Riesling Cuvée Frédéric Emile van Trimbach en de Condrieu ‘Pagus Luminis’ van Louis Cheze; waardevolle aanvullingen voor elke wijnkelder en wijnkaart.

Premium Choice rood € 30,01 t/m € 50,00

In de reeks rode wijnen uit deze exclusieve categorie zien we dat de Nieuwe Wereld wel degelijk iets in te brengen heeft. Voorbeelden zijn de Australische The Signature Cabernet Sauvignon – Shiraz van Yalumba, de Henschke ‘Keyneton Estate Euphonium’       en de Reserve Shiraz van Geoff Merrill en de Paraje Altamira Single Vineyard Malbec van Salentein uit Argentinië. De 2006 Château Musar Red uit Libanon stond broederlijk in finale naast de Petit Castel uit Israël, beide wijnen met veel karakter. De internationaal vormgegeven Mas La Plana van Torres gaf een interessant contrast met de 2007 Rioja Gran Reserva van Marqués de Riscal, terwijl Italiaanse klassiekers als de Gattinara Tre Vigne van Travaglini, de Brunello di Montalcino van Baricci en Terre Brune van Santadi hun suprematie bevestigden. In de finale uiteraard ook uitstekende Franse wijnen, als de Terrasses du Larzac van Domaine de Montcalmès, Amethyste van Hauvette en de Les Mémoires van Domaine des Roches Neuves.

Zelf alle finalisten proeven
Al deze wijnen voldeden aan de hoge verwachtingen van de jury van het 29ste Proefschrift Wijnconcours en kwamen schier moeiteloos door de eerste selectieronde. Welke wijnen tot de uiteindelijke finale zijn doorgedrongen en in aanmerking komen voor de titel “Wijn van het Jaar” wordt maandag 6 november bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar kunt u alle finalisten ook zelf proeven en kennismaken met zowel de wijnen als hun importeurs, niet alleen maandag 6, maar ook dinsdag 7 november.

Voor meer informatie over de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional: http://vakbeursgastronomie.nl/

De volledige uitslag van het 29ste Proefschrift Wijnconcours kunt u na 7 november vinden op:
www.thewinesite.nl