wp 8
Het thema van de 24e editie van Wine Professional, de vakbeurs voor horeca- en wijnprofessionals georganiseerd door The Wine & Food Association (12-14 januari, RAI Amsterdam), is ‘modern versus klassiek’ in de wijnwereld en de gastronomie.
Wine Professional is hét moment waarop verschillende generaties professionals uit de wijnwereld en de gastronomie bijeen komen om samen te proeven, te vergelijken, elkaars smaakvoorkeuren en ideeën te leren kennen en inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar. Je kunt er moderne en klassieke wijnen ontdekken, kennismaken met jonge wijnprofessionals, nieuwe, gespecialiseerde wijnimporteurs naast vele gevestigde namen in de Nederlandse wijnhandel ontmoeten, én wijnproducenten zelf hun wijnen horen toelichten.
banner wp
De wijnwereld staat de laatste jaren bol van de veranderingen en verrassingen en dat heeft zijn weerslag op het wijnaanbod en op de gastronomie. Tegenover de klassieke wijnstijlen, de edele druivenrassen en de bekende Europese wijngebieden staan steeds meer interessante alternatieven. Ook in de restaurantwereld hebben zich enorme verschuivingen voorgedaan. De klassieke Franse cuisine maakt steeds meer plaats voor wereldwijde culinaire invloeden en nieuwe producten. Een Deens of een Peruaans restaurant op nummer 1 in de wereldranglijst was enkele decennia geleden nog ondenkbaar.

Wijn & fine food-producten

Op de beursvloer is zo ongeveer de hele wijnwereld vertegenwoordigd: van Frankrijk tot Georgië, van Rioja tot Oregon, van cabernet tot furmint, van champagne tot orange wine, van merkwijn tot vin nature. Daarnaast zijn er stands met diverse kwaliteitsproducten voor de restaurantsector, zoals ambachtelijke kazen, brood, kaviaar, wagyu beef, theesoorten, olijfolie, etc.

Vier proeftheaters

Wine Professional 2026 telt vier proeftheaters, waar drie dagen lang masterclasses, educatieve proeverijen en smaakmakende wijn-spijssessies worden gepresenteerd. Met medewerking van importeurs, wijnmakers, chefs en sommeliers.

wp 6

Enkele highlights:

Officiële opening Wine Professional 2026
– Wine Professional Diamond Awards: voor mensen die zich verdienstelijk hebben voor de Nederlandse gastronomie.
– Proefschrift Restaurant Awards: voor restaurants en restaurantprofessionals die het afgelopen jaar zijn opgevallen.

De KVNW-borrel
De feestelijke opening van het nieuwe wijnjaar voor genodigde wijnimporteurs.

Finaleproeverij Wines of Germany Gastro Cup, inclusief huldiging winnaars
Voor de negende keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs zenden hun Duitse wijnen in, met de nadruk op gastronomische inzetbaarheid. Alle finalewijnen zijn te proeven op de beurs.

wp 3

Finaleproeverij Proefschrift Wijnconcours – Vin Nature, inclusief huldiging winnaars
Wijn op zijn puurst: gefermenteerd en gerijpt druivensap, gebotteld zonder enige toevoeging (behalve soms wat sulfiet). Diverse natuurwijnspecialisten staan op de beursvloer en de Vins Nature van het Jaar worden bekendgemaakt.

Nieuwe activiteiten o.a.:
Vinodroom-studio voor podcasts en video-opnamen, o.a. interviews door Jan van Lissum met importeurs, wijnmakers en andere wijnspecialisten.

Deelnemen aan Wine Professional 2026
Heeft u interesse om als exposant deel te nemen aan de eerstvolgende editie van Wine Professional? Dan kunt u hier informatie opvragen en/of zich aanmelden: js.vanlissum@thewinesite.nl, of telefonisch via 06 – 46 20 62 46

Wine Professional 2026
Maandag 12 t/m woensdag 14 januari, 11.00 – 18.00 uur
Europe Foyer & Diamond Lounge, RAI Amsterdam
Europaplein 22, 1078 GZ Amsterdam
(bezoekersingang G, Congres Centrum)
Meer informatie: www.wine-professional.nl en via deze site. Ook BCBG Magazine zal aandacht besteden aan Wine Professional 2026.

wp 1