Een volledig overzicht van wat er op de beursvloer en op de verschillende proeflocaties te doen is tijdens de eerste editie van Wine Challenge Amsterdam. Hieronder leest u meer over onze toonaangevende exposanten, spannende wijnthema’s, en boeiende masterclasses! Het evenement vindt plaats op dinsdag 28 juni in de Forum Lounge van de RAI Amsterdam en duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Registreer u hier als u erbij wilt zijn.

Programma The Wine & Food Association
Tijden onder voorbehoud. Voor diverse proeverijen van The Wine & Food Association kunt u zich op het event zelf inschrijven.
A. Vinodroom
(begane grond rechts achterin op de beursvloer)
11.00 uur Finale verkiezing Beste Fromager van het Jaar
Eind vorig jaar bereikten twee getalenteerde fromagers de finale: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije). Op 28 juni presenteren zij ten overstaan van een vakjury ieder hun vijf mooiste wijn-kaascombinaties. Na de voorronde is dit de vierde opdracht die meetelt voor de einduitslag. Na afloop wordt de winnaar bekendgemaakt.
12.00 uur Genomineerde en winnende wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours: rosé
Aandacht voor de winnaars en andere opvallende roséwijnen. De rosés worden geproefd in combinatie met verschillende kazen (m.m.v. Bourgondisch Lifestyle).
12.30 uur Masters of Jerez: de Nieuwe Haring/Sherry Test – manzanilla
12.30 uur Masters of Jerez: de Nieuwe Haring/Sherry Test – fino
Welke manzanilla of fino maakt dit jaar de winnende match met Hollandse Nieuwe?
De jury staat onder leiding van Jan van Lissum (Founder Copa Jerez).
Juryleden tijdens Wine Challenge Amsterdam 2022
Een overzicht van de juryleden van de verschillende competities die plaatsvinden tijdens Wine Challenge Amsterdam 2022.
Finalejury verkiezing Beste Fromager
Evert Schönhage (Maître Fromager)
Allard Botenga (Proefschrift)
Julee Resendez (Van Belle Academy)
Jan van Lissum (Proefschrift – voorzitter)
Jury verkiezing Nieuwe Haring-Sherry van het Jaar
Fabiola Bonke (Sherry Educator)
Allard Botenga (Proefschrift)
Julee Resendez (Sherry Educator/Van Belle Academy)
Muriel Hendriks (Proefschrift)
Christian Verzijl (sommelier Calla’s)
Isabelle Chow (sommelier RIJKS®)
Wim Casteur (Xpertvinum)
Kyra van Lissum (Proefschrift)
Jan van Lissum (Founder Copa Jerez / Proefschrift – voorzitter)
Jury Aquavinum 2022
Verkiezing Mossel-, Oester- en Kreeftwijn van het Jaar
Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift)
Antonello Nicastri (sommelier Nazka)
Yordi Bon (sommelier Sinne)
Allard Botenga (Proefschrift)
Muriel Hendriks (Proefschrift)
Robin Groos (sommelier Eden)
Kyra van Lissum (Proefschrift)
Jan van Lissum (Proefschrift – voorzitter)
14.30 uur Aquavinum 2022: Mossel-, Oester- en Kreeftwijn van het Jaar
Na het succes van vorig jaar organiseert The Wine & Food Association opnieuw Aquavinum: de verkiezing van de mooiste mossel-, oester- en kreeftwijnen. Tijdens een proefsessie worden de genomineerde wijnen per categorie geproefd door de jury onder leiding van Jan van Lissum en na afloop worden de drie winnende wijnen bekendgemaakt.
15.30 uur Presentatie Italië – DoctorWine
In samenwerking met DoctorWine, het gerenommeerde Italiaanse online wine magazine, presenteert een groep Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren.
16.30 uur Masters of Jerez Superselectie
Jan van Lissum (Founder Copa Jerez) presenteert een verrassende selectie bijzondere sherrywijnen die representatief zijn voor de recente ontwikkelingen in de regio. M.m.v. Xpertvinum, enkele sherryproducenten, Bourgondisch Lifestyle en House of Caviar & Fine Food
B. Lounge
(begane grond naast garderobe)
11.30 uur Puklavec Family Wines, Slovenië
Puklavec Family Wines uit Slovenië is een van de grootste wijn producerende families van Europa. Het bedrijf staat onder leiding van Tatjana Puklavec, eerder dit jaar genomineerd voor de titel Wijnvrouw van het Jaar. Tatjana neemt verschillende 100% furmint-wijnen uit het archief mee: een proeverij van furmint door de jaren heen dus, waarbij de oudste uit 1971 komt. De volgende wijnen komen aan bod:
- Furmint Seven Numbers 2016
- Furmint 1971
- Furmint Late Harvest 1986
- Furmint TBA 1978
- Furmint Late Harvest 1981
13.30 uur Norman Hardie Winery, Canada
Zijn Cuvée des Amis was een van de verrassingen tijdens de Wine Professional Jubileumproeverij. Norman Hardie’s wijngaarden aan de oevers van Lake Ontario brengen expressieve cool climate wines voort. Hardie is persoonlijk aanwezig om vier van zijn wijnen te presenteren. M.m.v. Vinetiq.
15.30 uur Genomineerde en winnende wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours: sparkling wines en champagne
Aandacht voor de winnaars en andere opvallende sparkling wines en champagnes. (m.m.v. Bourgondische Lifestyle en House of Caviar & Fine Food).
Huldigingen met Champagne Bollinger
De huldigingen van de winnaars van het Proefschrift Wijnconcours en de finale Beste Fromager vinden plaats onder het genot van een glas Champagne Bollinger.
Voorlopig overzicht programma Pitch PR
Tijden zijn onder voorbehoud. Voor deelname aan de masterclasses van Pitch PR kunt u zich hier inschrijven.
11.00 uur – Vinos de Jerez – Bovenzaal 1
Een herontdekking van de stijlen en de smaken van Sherry met tips over foodpairing door Sherry educator en sterrensommelier Job Seuren van restaurant Zoldering* te Amsterdam. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie.
12.00 uur – Canary Wines – Bovenzaal 2
De ligging in de Atlantische Oceaan ten westen van Noord-Afrika, de vulkanische bodem, het bijzondere microklimaat en de elders vaak nauwelijks bekende druivenrassen: enkele facetten die de wijnen afkomstig van de Canarische eilanden zeer speciaal maken. Leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden en proef mee met Master of Wine Cees van Casteren.
CAPEWINE 2022 staat in het teken van duurzaamheid en tijdens deze masterclass gaan we dieper in op dit thema. Presentatie: Edwin Raben. M.m.v. Wines of South Africa.
14.30 uur – Ribera del Duero – Bovenzaal 2
De wijnen van Ribera del Duero worden steeds populairder in Nederland, Cees van Casteren MW legt uit waarom. Speciaal voor professionals werkzaam in wijnwinkels.
15.00 uur – Sherry Bodegas – Bovenzaal 1
De aanwezig bodegas presenteren graag hun speciale wijnen en bijzondere
jaartallen. Job Seuren presenteert.
16.00 uur – Te Mata, Nieuw-Zeeland – Bovenzaal 1
Het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland (opgericht in 1896) en tevens een van de meest innovatieve wijnproducenten van het land. Te Mata is een van de vijf Icon Wineries en is vooral bekend geworden door zijn chardonnays en cabernet-merlots. Sales Manager Toby Buck vertelt over Hawke’s Bay en laat de hooggewaardeerde wijnen proeven.
16.30 uur – Ribera del Duero 40 jaar – Bovenzaal 2
Kom kijken en mee proeven tijdens de battle tussen een team van journalisten en een team van sommeliers. Wie weet het meeste over het gebied? Doe mee met de interactieve quiz. Presentatie: Cees van Casteren MW.
Exposanten
De volgende importeurs en leveranciers staan op de beursvloer met een representatieve selectie uit hun aanbod.
- Airtender
- Anfors Imperial
- Wijnimport J. Bart
- Bourgondisch Lifestyle
- Champagnist
- De Coninck Wines
- Delicroatia
- Les Généreux
- House of Caviar & Fine Food
- Intense Wines
- Wijnkoperij Okhuysen
- Proef Zuid-Afrika
- Puklavec Family Wines
- Puur Wijn
- Rijkhoff Wijnen
- Vasco Wijn
- Vinetiq
- De WijnEngel
- WineWolf Foundation
- Xpertvinum
Wijnthema’s op de beursvloer
Naast de bovengenoemde exposanten zijn er op de beursvloer ook een vijftal zones ingericht met elk een specifiek wijnthema. Hierbij zijn verschillende wijnproducenten en/of importeurs betrokken.
Italië in vogelvlucht, door DoctorWine
Onder auspiciën van Daniele Cernilli aka DoctorWine, een van de oprichters van de Gambero Rosso, komt een gezelschap van 11 topproducenten uit heel Italië naar de eerste editie van de Wine Challenge Amsterdam. Van noord naar zuid verwelkomen we de volgende producenten:
- Cantina Merano, Alto Adige
- Tenute Sajni Fasanotti, Trentino
- Cantine Romagnoli, Emilia
- Tenuta Casadei, Toscana
- Vecchia Cantina di Montepulciano, Toscana
- Velenosi, Marche
- Casale del Giglio, Lazio
- Famiglia Cotarella, Lazio
- Masciarelli, Abruzzo
- Torrevento, Puglia
- Donnafugata, Sicilia
Wines of South Africa
Maak kennis met de wijnen van Ridgeback, Perdeberg Wines, Villion Family Wines, Tempel Wines, Overhex Wines, Stellenbosch Hills, Thor Vintners & Co, Rascallion Wines, Van Loveren, Lubanzi Wines, Idun, Boland Kelder, Redamancy, Longridge, KWV, Bruce Jack, Kaapzicht Wines, Barnardt Boyes, Hazendal, Aaldering, Josh Stanley.
Vinos de Jerez
Na lange tijd komt er weer een mooie delegatie bodega’s naar Nederland waaronder Osborne, Valdespino, Rey Fernando de Castilla, Delgado Zuleta, Williams & Humbert, Barbadillo, Gonzalez Byass en Emilio Hidalgo. Herontdek de veelzijdige Sherry Wijnen. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie.
De volgende wijnhuizen mogen we verwachten vanaf de Canarische eilanden:
- La Higuera Mayor, Gran Canaria
- El Sitio, Islas Canarias Abona
- Lacasmi, Valle de Güimar
- La Haya, Valle de La Orotava
- Linaje del Pago, Tacoronte – Acentejo
- Viñátigo, Islas Canarias
- Ycoden Daute, Isora
- Los Bermejos, Lanzarote
- Bodega Elysar, El Hierro
- Soco Vinícola, Lanzarote
- Hoya Camaretas-Frontón de Oro, Gran Canaria
34e Proefschrift Wijnconcours & Aquavinum
Diverse importeurs zijn aanwezig om hun genomineerde wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours (rosé, mousserend en champagne) te presenteren, inclusief de verkozen Wijnen van het Jaar. Ook de genomineerde wijnen van de Aquavinum-competities staan op de proeftafels: zij komen in aanmerking voor de titel Mossel-, Oester- of Kreeftwijn van het Jaar.
Online registratie
Wine Challenge Amsterdam is uitsluitend na online registratie gratis toegankelijk voor professionals werkzaam in horeca en wijnhandel en pers. Het evenement vindt plaats op dinsdag 28 juni, in de Forum Lounge van de RAI Amsterdam.
Inschrijven proeverijen en masterclasses
Deelname aan de masterclasses van Pitch PR is mogelijk na voorinschrijving via deze link.
Voor diverse proeverijen van The Wine & Food Association kunt u zich op het event zelf inschrijven.
Deelnemen aan Wine Challenge Amsterdam en/of Wine Professional 2023
Wilt u op 28 juni a.s. en/of van 9 t/m 11 januari 2023 ook uw assortiment presenteren aan een publiek van louter wijnprofessionals? Neem dan nu contact met ons op via js.vanlissum@thewinesite.nl
Wilt u Wine Challenge Amsterdam bezoeken, registreer u dan hier.