Wanneer Jacky Blot mij op een zonnige morgen in september rondleidt door zijn wijngaarden in Montlouis is het best fris. Ik vraag of dat de invloed van de Loire zou kunnen zijn. ‘Het water van de rivier heeft op de wijngaarden een verzachtend effect: het matigt zowel de hitte als de kou’, legt hij uit. ‘Het werkt als een regelaar en zorgt dat er geen excessieve temperatuurverschillen zijn’.
tekst Thierry Somers proefnotities Jan van Lissum

wijngaard Blot

In de wijngaard van Domaine de Taille aux Loups

De goedlachse Fransman staat bekend om zijn loepzuivere, complexe wijnen van chenin blanc die prachtig kunnen ouderen. ‘Je hebt geluk, want gisteren heb ik voor een verticale proeverij 20 jaargangen Rémus geopend. Wil je ze proeven?’, glimlacht hij. Een no-brainer natuurlijk! Het is geweldig om in elke wijn het oogstjaar terug te proeven en te ervaren hoe de wijn evolueert. Sommige wijnen zijn fonkelend goud, andere amberkleurig. De proeverij is een demonstratie van wat geouderde chenin zo uniek maakt, met een gamma van intrigerende aroma’s en smaken waaronder hooi, gebrande noten, oxidatieve, sherryachtige tonen, abrikoos, honing en romige karamel. Sommige wijnen zijn zo geconcentreerd als een dessertwijn, maar blijven in balans door de zuren.

Blot ziet organische en biodynamische wijnbouw als een noodzaak. ‘In 50 jaar tijd moet de hele wereld overgestapt zijn op organische landbouw, anders zal de planeet sterven’, waarschuwt hij. ‘Het is een kwestie van overleven. Het gebruik van chemicaliën in de wijngaarden is een groot probleem. Ten eerste voor de gezondheid van de wijnmakers. Er zijn wijnmakers gestorven aan de gevolgen van het uitstrooien van pesticiden en andere troep over hun land. Daarnaast is er gevaar voor de mensen die in de omgeving van de wijngaarden wonen, want als je een wijngaard besproeit met chemicaliën, dan vliegt dat spul rond in de omgeving. En ten slotte wordt de wijngaard op lange termijn vergiftigd. We kunnen niet op deze wijze doorgaan met het behandelen van de grond want we vernietigen de aarde. Er zit straks geen leven meer in de grond en we kunnen geen wijn meer maken’.

Proeverijen

Onlangs waren Jacky Blot en zijn vrouw aanwezig in restaurant Rijsel voor een echte masterclass gewijd aan de wijnen van zijn beide domeinen, Domaine de Taille aux Loups in Montlouis en Domaine de la Butte in Bourgueil. Net als altijd bewees Blot weer over ontzettend veel kennis, passie en visie te beschikken als het gaat om wijnbouw. Zijn wijnen zijn net zo eigenzinnig als hij zelf en blinken uit in puurheid, spanning en energie.
De proeverij werd georganiseerd door wijnimporteur Au Paradis, een jong bedrijf gerund door twee gedreven professionals: Deborah Schilperoort en Joris Engelsma. Deborahs vader Georges bezat enkele wijngaarden in Frankrijk, zelf is zij tevens sommelier bij restaurant As en zij heeft ook gewerkt bij restaurant Halvemaan. Joris was voorheen advocaat, maar kon zijn passie voor en interesse in wijn niet langer weerstaan. Begin dit jaar organiseerden zij twee fantastische proeverijen bij restaurants Rijsel en Le Garage. Hun streven is bijzondere, niet altijd even bekende Franse wijnen op de Nederlandse markt te brengen en daarin slagen zij met verve. Met name de Loire en de Bourgogne zijn belangrijke aandachtsgebieden. Binnenkort volgt een overzicht van een groot aantal fraaie en vaak verrassende wijnen die wij geproefd hebben.

Importeur: Au Paradis, Amsterdam, tel 06-47992418/ 06-29512961, www.au-paradis.nl

Jacky Blot
Proefnotities

Onderstaande wijnen werden geproefd bij de restaurants Le Garage, Rijsel en Kaagman & Kortekaas.

8
Triple Zéro, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2002
Chenin blanc, meer dan 50 jaar oude stokken; tamelijk veel kleur, mooie evolutie, rijk, aromatisch, crèmig, ontwikkeling geeft associatie met Bollinger, mooie zuren, frisse tonen, zeer aangenaam, hint van brioche, harmonieus, goede lengte, maaltijdwijn € 20,95

8,5
Triple Zéro, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk NV
Chenin blanc; geelgroene kleur, ruikt schoon en neutraal, strak, rechtlijnig, zuren hebben de overhand en maken de mond schoon, zuiver, goede mousse, subtiele crèmige toets van het hout, vitaal, opwekkend, prikkelend mondcontact, goede lengte

8,5
Rémus Plus, Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2015
Chenin blanc, 80-100 jaar oude stokken, klei en kalksteen van bodem, biodynamisch; mineralig, fruitrijk, frisse zuren, sappig en vitaal, prachtige wijn, stijlvol

9+
Rémus Plus, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2014
Chenin blanc; volledig dichtgeknepen, directe en slanke geuraroma’s, frisse groene fruittonen, zeer levendig in mineraliteit, explosief, ragfijn samengesteld, veel lengte, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding € 28,95

9,5
Venise, Domaine de Taille aux Loups, Vin de France, Frankrijk 2014
Chenin blanc, 20-25 hl/ha; geelgroen uiterlijk, nog wat dicht, hecht, rijke geur, prikkelend op de tong, goed sap, schoon palet, tamelijk strakke finale, geraffineerd, fris, subtiel, zeer mineralig, precies gemaakt, fijn en potentieel

9-
Clos Mosny, Monopole, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2014
Chenin blanc, alleen oude stokken, bodem van kalk, 20% nieuw hout; energiek en neutraal, ingetogen geurwaaier, mooie mineraliteit en concentratie, geraffineerde samenstelling, duidelijk meer inbreng van hout uit Bourgogne, warm palet, knappe zuren, complexe wijn, veel lengte € 28,95

8,5
Clos Mosny, Monopole, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2012
Chenin blanc, 12 hectare ommuurd, zeer oude bodem, 5 jaar houtrijping (20% nieuw hout); veel kleur, duidelijke bodeminvloed, prachtige rijke aroma’s, geur is in eerste instantie gesloten, komt strak over, goede spanning, loepzuiver, zuren nemen het hout heel goed op, complexe wijn

8,5
Clos de Venise, Domaine de Taille aux Loups, Vouvray, Frankrijk 2010
Chenin blanc; mooie kleur, licht crèmig, goede gedoseerd, mooie minerale tonen, subtiele zuren en medicinale toets, wijn met veel karakter, knappe lengte, mooi ontwikkeld

8
Rémus, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2009
Chenin blanc, 50-80 jaar oude stokken; vettig, vullend, rondeur, hint van abrikoos en konfituur, meer doorkomst van mineralen, fris, duidelijk gebruik van hout, breed, rijp, goede evolutie, maaltijdwijn

8,5
Rémus, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2007
Chenin blanc; elegante kleur en geur, mooi ontwikkeld, fijn wit fruit, subtiel crèmig, evenwichtig, goed gedoseerd, balans tussen fruit en hout, slank en verteerbaar

9-
Clos de Venise, Domaine de Taille aux Loups, Vouvray, Frankrijk 2006
Chenin blanc, 50 jaar oude stokken, 1 hectare, 35-40 hl/ha; veel kleur, rijp, rond, breed, vol, vettig, goede spanning, smeulende geur, mooie conditie, hint van abrikoos, konfituuraroma’s, licht medicinaal, mooi geëvolueerd, maaltijdwijn pur sang

8,5
Rémus Plus, Domaine de Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 2008
Chenin blanc, 80 jaar oude stokken; fraaie kleur, mooie aroma’s, strakke vanilletoets, heel mineralig, fijne crèmigheid, heel precies, uitstekende balans, veel lengte

8+
Mi-Pente, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2015
Cabernet franc, 22 hl/ha; nog jonge kleur en geur, explosieve geurwaaier, beetje vettig, intens, rijpe fruittonen, goede zuren, puur van smaak, beetje ruw, goede spanning, levendige tannines, meer op fruit gefocust

8+
Haut de la Butte, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2015
100% cabernet franc, vuursteen en klei op kalksteenbodem, 40 jaar oude wijnstokken, biodynamisch; duidelijk meer kruidigheid en diepgang, meer expressie van terroir, veel materie met lange afdronk (13%) € 19,95

8+
Mi-Pente, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2014
Cabernet franc, 50 jaar oude stokken; intense kleur, nog wat gesloten geurwaaier, opeengepakt, soepel en rustiek smaakpalet, rondeur, gerijpt, mooie aroma’s en tannines, ook licht pepertje, goede spanning, verteerbaar, levendige afdronk, gastronomische wijn € 30,95

8+
Haut de la Butte, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2014
Cabernet franc; duidelijke geurexpressie, mooie tannines, vettig, levendig smaakpalet, goed gedoseerd, knappe spanning, licht pepertje, evenwichtig, levendige lengte, maaltijdwijn

8-
Mi-Pente, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2010
Cabernet franc; fraaie geur, gerijpt, aromatisch, zuren zijn iets te aanwezig, kruidige ondertoon, prominent aanwezige tannines, maar smaakt voornaam

8
Mi-Pente, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2009
Cabernet franc; floraal en fruitig in de geur, broeierig, veel sap, kersenfruit, vooral levendige zuren, daardoor expressief, frisse tannines, mooi ontwikkeld, warm palet, meer aardse ondertoon, rijpe maaltijdwijn

8
Mi-Pente, Domaine de la Butte, Bourgueil, Frankrijk 2005
Cabernet franc; duidelijk ontwikkelde cabernet franc, bijzonder zalvend, aromatisch, mooie evolutie, kruidig

8,5
Romulus, Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis, Frankrijk 1997
Chenin blanc; licht oranje kleur, zeer aimable, fijne zuren, goede fraîcheur, prachtige balans, levendig met goede lengte