Op het punt opnieuw af te reizen naar haar ‘beloofde (wijn)land’ is Lotte ons ontnomen – op veel te jonge leeftijd.

Zij was een voorbeeld voor haar generatie gastronomieprofessionals en voor aanstormende talenten die na haar komen, met name voor jonge vrouwen. Ze kon al terugkijken op een CV vol betrekkingen en ervaringen waar menige leeftijdsgenoot jaloers op zou kunnen zijn. Ze kwam op haar 18e tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland bijna bij toeval terecht in de wereld van wijn en gastronomie. Was sommelier bij Seinpost, ’t Zilte, Oud Sluis, en wine director bij Pure C, The Jane, en Hotel The Grand/Bridges, en maakte sinds een paar jaar haar eigen wijn in Zuid-Afrika. Voor 2013 werd ze door de restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Talentvol Sommelier van het Jaar.

Lotte was trots op wat ze al bereikt had en op alles waar ze mee bezig was. Ze hield zóveel van haar vak, dat ze haar enthousiasme met iedereen wilde delen.

Wijn was alles voor haar. Ze was constant op zoek naar wijnen met een verhaal, ze wilde tot in detail alles weten over een wijn. Zo wilde ze het mysterie erachter doorgronden, het geheim leren kennen.
Daarom was zelf wijn maken voor Lotte een droom die uitkwam. In het Zuid-Afrikaanse Swartland vond ze wijnmakers met dezelfde gedrevenheid, eigenwijsheid en energie, dezelfde nieuwsgierigheid naar, en liefde voor wijn, voor de wijngaard, voor de druif.

Ze genoot van het werk in de wijngaard, één zijn met de natuur, feeling hebben met de wijnstok en de druif. De natuur een handje (en een voetje) helpen om een spannende, lekkere wijn te creëren. Een pure, eerlijke, natuurlijke wijn, waar geen kunstgrepen of chemicaliën aan te pas komen.

Snobisme was haar volkomen vreemd. Wijn was voor Lotte iets om van te genieten, om te delen, om alles over te willen weten, en om over te praten met mensen die even bevlogen waren als zijzelf. Net zo puur en eerlijk als de wijn zelf. Daarom proefde ze graag mee in onze proefpanels en jury’s en hielp ze als ze even tijd had mee tijdens Wine Professional. Om iets nieuws te proeven, om anderen enthousiast te maken. Ze was niet alleen gedreven en gepassioneerd, maar ook heel vriendelijk en toegankelijk, ze had gevoel voor humor. Ze had kortom alles in huis om een perfecte sommelier en gastvrouw te zijn.

Lotte laat een leegte achter, maar in die leegte zullen haar enthousiasme, haar energie en haar liefde voor wijn, voor het sommeliers- en voor het wijnmakersvak nog lang nagalmen. Als voorbeeld voor velen.

Wij zullen ons Lotte vooral herinneren van diverse gezamenlijke proeverijen en persoonlijke gesprekken over carrièreplanning, de positie van sommeliers en over de mogelijkheden en onmogelijkheden van bijzondere wijnen op de wijnkaart. Het is erg jammer het dat we haar niet meer verder kunnen zien groeien, als persoon en in haar vak. Wij wensen Bjorn en haar familie en andere dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Jan, Kyra en Jan-Sebastian van Lissum en het team van The Wine & Food Association

Lotte Wolf