Onder strenge corona-preventie vond te Wiesbaden de jaarlijkse Vorpremiere van de nieuwe VDP Grosses Gewächs-wijnen plaats. Op deze presentatie werden de witte exemplaren uit 2019 en de rode wijnen uit 2018 aan de pers voorgesteld. Daarnaast was het aantal te proeven oudere wijnen toegenomen.
tekst Albert de Jong
De laatste jaren ziet men de hoeveelheid oudere wijnen toenemen, omdat men steeds meer inziet dat bijzondere wijnen gewoon meer tijd verlangen om hun potentieel te tonen. In totaal waren er dit jaar ruim 470 exemplaren te proeven. Ruim tweederde hiervan was gemaakt van riesling of spätburgunder. De rest bestond uit frühburgunder, lemberger, silvaner, weissburgunder, grauburgunder en chardonnay.
vdp20
De witte jaargang 2019 is een van Duitslands allermooiste ooit! De wijnen zijn het best als atletisch te beschrijven, ze stralen een schitterende elegantie, kracht en complexiteit uit.
Deze briljante rieslings etaleren veelal een kraakhelder koel fruitaroma met associaties van het allerfijnste fruit zoals: witte-wijnbergperziken, babybananen, sappige volrijpe peren, groene meloen, tropische vruchten, steenfruit en Turks fruit. De wijnen bezitten veelvuldig een geprononceerd, elektriserend ananaszuur en hun intense afdronk zet lang door. Het gematigde alcoholgehalte is fijn geïncorporeerd en zo bezien staat niets een lange levensduur in de weg.
De nieuw gelanceerde rode Grosses Gewächs-exemplaren uit 2018 – de rode wijnen komen altijd minimaal één jaar later uit – zijn heel puur en bekoren door hun elegante bouw en frisse fruit.
VDP logo

Uitsluitend goede wijnen

De interne VDP-regels om tot Grosses Gewächs te worden verklaard zijn streng en hierdoor zijn er op de Vorpremiere geen slechte wijnen aanwezig. Men kan zodoende vooral de stijl- en/of vinificatieverschillen belichten. Aangezien het onmogelijk is om alles te proeven is selecteren noodzakelijk, en mijn voorkeur ging uit naar de spätburgunder en riesling.

Reinhard, Cornelia en Sarah Löwenstein

Reinhard, Cornelia en Sarah Löwenstein (Weingut Heymann-Löwenstein)

De rieslingtoppers in vogelvlucht: Mosel

Een uniek voorbeeld van embryonale topriesling kwam van Heymann-Löwenstein te Winningen. Dit Terrassen-Mosel-wijngoed bood een adembenemende collectie, die echter jaren geduld vraagt om dat intens aanwezige vuurwerk te laten ontbolsteren! De mooiste riesling kwam uit de Uhlen ‘Blaufüsser Lay’ met kort daarachter de ‘Laubach’ en ‘Roth Lay’ exemplaren.
Een andere primair fenomeen was Clemens Busch te Punderich met zijn Grosse Lage Marienburg. Deze beresterke collectie bestond uit vijf exemplaren waarvan de 2019 Marienburg ‘Rothenpfad’ momenteel de indrukwekkendste was. Dit prachtexemplaar kan het best omschreven worden als een ware ‘muur van riesling’!
Duidelijk open waren de fruitrijke exemplaren uit het middenstuk van de Moezelregio. Daar straalden de wijngoederen Fritz Haag, Schloss Lieser en Dr. Loosen. Hun rieslings van de wijngaarden rondom Brauneberg en Wehlen betoverden met hun sierlijke elegantie en stijlvolle kracht.
Uit de koelere Saar-zijtak was het beeld eveneens tweeledig. De Rausch van Forstmeister Geltz-Zilliken was al heel verleidelijk en complex, terwijl de rieslings van de supersterren Van Volxem en Peter Lauer nog tijd verlangen.

Rheingau, Nahe en Rheinhessen

Vanuit de Rheingau bracht wijngoed Künstler een imposante rij rieslings op tafel. Het topstuk was de Hölle en dit is absoluut de meest complexe riesling ooit van deze topwijngaard! Naast deze gigant waren ook de andere rieslings uit Hochheim en Rüdesheim indrukwekkend.
De Nahe-wijnboeren sturen altijd een fenomenale selectie naar Wiesbaden. Het wijngoed Schäfer-Fröhlich voerde die enorme kwaliteitspiramide aan met daarachter Dönnhof, Emrich-Schönleber, Schlossgut Diel en Gut Hermannsberg.
In Rheinhessen komt het wijngoed St Antony, te Nierstein, onder leiding van schrijver/wijnmaker Dirk Würtz weer geleidelijk terug naar het enorme kwaliteitsniveau van midden jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw. De top blijft echter bestaan uit Keller, Wittmann, Gunderloch en Wagner-Stempel.

Tim Fröhlich (Schäfer-Fröhlich)

Tim Fröhlich (Schäfer-Fröhlich)

Pfalz, Württemberg, Baden

De mediterrane Pfalz komt traditioneel met een enorme afvaardiging en zo waren daarvandaan nu maar liefst 64 rieslings te proeven! In het zuidelijke deel, de Südliche Weinstrasse, bekoorden de wijngoederen Rebholz, Wehrheim en Theo Minges. In het klassieke kernstuk, tussen Forst en Deidesheim, is er evenwel teveel sprake van – lekkere – eenheidsworst. Hier wordt sterk op dominante houtlagering en biologische zuurafbouw gewerkt, waardoor de rieslings vrijwel elk jaar identiek smaken. Een positieve uitzondering hierop vormen de wijngoederen Acham-Magin, Bassermann-Jordan en Bürklin-Wolf.
Het zuidelijke Württemberg en Baden zijn allang geen stiefkinderen meer aangaande topkwaliteit riesling en de exemplaren van Aldinger, Dautel, Andreas Laible en Dr. Heger bekoorden mij zeer.

Christian Dautel 1

Christian Dautel

Heerlijke frisheid in rood

De spätburgunders van 2018 zijn eveneens van hoge kwaliteit. De kleine regio Ahr startte met fantastische exemplaren van Mayer-Näkel, Jean Stodden, en het nieuwe lid Burggarten. De spätburgunders uit de Rheingau vielen tegen. Ze waren te licht van structuur om daadwerkelijk boeiend te zijn.
In het noordelijke Franken blijft wijngoed Rudolf Fürst het onbetwiste vlaggenschip en ook hier komen nieuwe pinot noir-sterren op als Schmitt’s Kinder en Zehnthof Theo Luckert. Vanuit de mediterrane Pfalz komen veel goede spätburgunders, maar de toppositie lijkt vergeven aan wijngoed Friedrich Becker te Schweigen-Rechtenbach. Deze stelde fantastische pinot noirs uit 2017 voor, die tot het allerbeste behoren wat men van deze gecompliceerde druif maken kan. De overige toppers waren Kuhn, Rings en Knipser. Opmerkelijk was dat de regio Baden minder imposant was dan gebruikelijk. Vermoedelijk waren de wijnen zogenoemde voorvullingen: een kleine partij vroeg gebotteld uit de meest toegankelijke fusten. Het is namelijk niet toegestaan om fustmonsters naar Wiesbaden te sturen. Het zuidelijke Württemberg is een heuse parel als het gaat om rood. Hiervandaan kwamen prachtige pinot noirs van de wijngoederen Dautel, Beurer, Aldinger, Heid, Karl Haidle en Rainer Schnaitmann. Bij dezelfde producenten kan men ook terecht voor hoogwaardige elegante lemberger-wijn.

Dörte en Werner Näkel

Dörte en Werner Näkel (Mayer-Näkel)