Maandag 22 september
11.00 – 18.00 uur
Presentatie finalewijnen van het 37e Proefschrift Wijnconcours
Op de eerste beursdag presenteren de importeurs zelf hun finalewijnen. Daarnaast staan ook de Rosés van het Jaar en de Aquavinum Tonijn-, Oester- en Kreeftwijnen 2025 op de proeftafels. Bij elkaar ruim 100 wijnen die dit najaar toonaangevend zijn en die u zelf kunt proeven!
12.00 – 12.45
Proefschrift Wijnconcours – themaproeverij prijs-kwaliteitwijnen
Finalewijnen van het 37e Proefschrift Wijnconcours die bijzonder veel kwaliteit bezitten voor een zeer toegankelijke prijs.
13.00 – 13.45
Proefschrift Wijnconcours – themaproeverij verrassingen
Finalewijnen van het 37e Proefschrift Wijnconcours die de jury om diverse redenen verrasten.
14.00 – 14.45
Proefschrift Wijnconcours – themaproeverij gastronomische wijnen
Finalewijnen van het 37e Proefschrift Wijnconcours die zich uitstekend lenen om uiteenlopende gerechten te begeleiden.
15.00 – 15.45
N.t.b.
16.00 uur
Bekendmaking Wijnen van het Jaar en huldiging winnende importeurs
In iedere prijscategorie wordt de winnende wijn bekendgemaakt. De winnende importeurs ontvangen de felbegeerde Proefschrift Wijnconcours-oorkondes.
17.00 uur
Proefsessie winnende wijnen 37e Proefschrift Wijnconcours
Zittende proeverij waarbij de winnende wijnen nader worden toegelicht.
Dinsdag 23 september
11.00 – 14.00 uur
Finale verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar 2026
Het combineren van kaas en wijn is een bijzonder specialisme in de restaurantpraktijk dat meer aandacht verdient. Daarom looft Proefschrift jaarlijks een oorkonde uit voor de beste, origineelste en meest creatieve fromager. De finale bestaat uit twee onderdelen waarin de kandidaten hun kennis en vaardigheden laten zien. De jury bestaat dit jaar uit:
– Guillaume Coret (sommelier, Fijn-proeverij)
– Arend Jans (ROC van Amsterdam)
– Harrie Baas (Harries Wine & Deli)
– Jan Sebastian van Lissum (The Wine & Food Association)
– Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association)
De finalisten: Madée Zwart (Merlet*, Schoorl) – Livia van IJperen (Tante Koosje*, Loenen aan de Vecht) – Nico Hoeks (De Treeswijkhoeve**, Waalre).
Themaproeverij sherry
Het veelzijdige spectrum aan geuren en smaken van sherry wordt duidelijk gemaakt via een selectie fraaie wijnen. Gepresenteerd door Guillaume Coret. I.s.m. Pitch PR.
14.00 – 14.45 uur
Masterclass: Spaanse Serranoham & verrassende pairings
Spanje staat bekend om zijn rijke culinaire traditie en producten die diepgeworteld zijn in de gastronomie. Tijdens deze masterclass kun je ervaren hoe Spaanse kwaliteits-serranoham perfect samengaat met uiteenlopende dranken. Van verfrissend Spaans bier tot een complexe cava en van een exclusieve, ziltige albariño tot een droge manzanilla sherry. Serranoham is een culinair icoon: authentiek, ambachtelijk en vol karakter. Al meer dan dertig jaar bewaakt het Consorcio del Jamón Serrano Español de kwaliteit wereldwijd, herkenbaar aan het ConsorcioSerrano-keurmerk. Dit label garandeert herkomst, rijping en vakmanschap, gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het zouten en rijpen van ham. Presentatie: Karel Klosse.
15.00 uur
Huldiging Proefschrift Fromager van het Jaar 2026
16.00 – 16.45
Kaas in de gastronomie
Educatieve proeverij gepresenteerd door Guillaume Coret.
17.00 – 17.45
Vins nature
Wijnen gemaakt van biologisch/biodynamisch geteelde druiven, gemaakt zonder enige toevoeging, m.u.v. (eventueel) een kleine dosis sulfiet.
Woensdag 24 september
12.00 – 18.00 uur
Themaproeverijen wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Wijnen afkomstig van wijnexposanten, geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf. Soms in combinatie met kaas, kaviaar, oester of tonijn.
12.00 – 12.45
Klassieke wijnen
Wijnen afkomstig uit bekende Europese wijnstreken die al generaties lang constante kwaliteit koppelen aan een herkenbaar karakter.
13.00 – 13.45
Masterclass sake
Gepresenteerd door Ward Boltong (Marius Wijn & Sake).
14.00 – 14.45
Vins nature
Wijnen gemaakt van biologisch/biodynamisch geteelde druiven, gemaakt zonder enige toevoeging, m.u.v. (eventueel) een kleine dosis sulfiet.
15.00 – 15.45
Verrassingen & noviteiten
Wijnexposanten presenteren opvallende toevoegingen aan hun assortiment.
16.00 – 16.45
Gastronomische wijnen
Wijnexposanten presenteren wijnen die zich uitstekend lenen om uiteenlopende gerechten te begeleiden.
Publicaties
Aan al deze activiteiten wordt publicitair aandacht besteed via onze websites (proefschrift.nl / www.wine-professional.nl), nieuwsbrief en social media (facebook, instagram, vimeo), deels via podcasts en/of videopodcasts. Ook BCBG Magazine zal uitgebreid stilstaan bij het 37e Proefschrift Wijnconcours en Gastvrij Rotterdam.
Fromager van het Jaar
Mail voor meer informatie over deelname aan de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar naar k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum).


