Het komt elk jaar ettelijke keren voor dat we tijdens de inspecties kunnen proeven dat de chef uit huis is, om wat voor reden dan ook. Zijn bekendheid brengt geld in het laadje door bijvoorbeeld commerciële bezigheden op beurzen en presentaties, optredens als gastchef in het buitenland of door deel te nemen aan culinaire ontmoetingsreizen.
Het tegenovergestelde komt gelukkig ook voor. De gerechten zijn bij afwezigheid van de baas eigenlijk gewoon beter….. Het is een ontwikkeling die we begrijpen en kunnen verklaren. De ‘scheppingsdrang’ en motivatie zijn bij een aantal souschefs duidelijk groter.
Ook als de chef zelf wél aanwezig is, draagt de sous vaak de grootste verantwoordelijkheid voor alle gerechten. Hij stuurt namelijk de keukenmensen aan, zorgt ervoor dat elk bord volledig aan de eisen van zijn chef voldoet en dat smaken, cuissons en presentaties optimaal zijn. De chef zelf staat hooguit aan de pass voor de laatste controle en onderhoudt zich ondertussen met zijn gasten.
Nederland telt intussen meer topzaken dan ooit, voor een flink deel ook dankzij souschefs die voor zichzelf begonnen. Die gewoonte loopt de laatste tijd iets terug. Door de huidige stand van zaken in de restaurantwereld, met de personeelstekorten en het gevaar dat de beste mensen weggelokt worden door collega’s, is de souschef belangrijker dan ooit. Hij is een van de twee fundamenten in de keuken.
We geven ze eindelijk de waardering die ze verdienen. Op 14 oktober kiezen wij tijdens Gastronomie 2019 in de RAI Amsterdam een Souschef van het Jaar. Wilt u er ook bij zijn? Registreer u dan hier voor een bezoek.