Bordeaux 2018 en primeur

Bordeaux 2018 en primeur

2018 was een bijzonder jaar met een nooit eerder geziene natte lente en een van de warmste en droogste zomers ooit. Een jaar waarin wanhoop en geluk naadloos in elkaar overvloeiden.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux

Het millésime 2018 ging van start met een natte en zachte winter. Van november tot juli viel er evenveel regen als normaal in één jaar. Nochtans waren er grote verschillen in hoeveelheid neerslag naargelang de locatie. Overal lag het gevaar voor meeldauw voortdurend op de loer en dat verplichtte de wijnbouwer tot een uiterste waakzaamheid en vlug ingrijpen. Vooral op het einde van de maand mei en midden juli zorgde een bliksemsnelle uitbreiding van meeldauw voor een ware ravage in tal van wijngaarden. In het bijzonder de adepten van biologische en biodynamische wijnbouw (château Pontet-Canet, Latour, Palmer, Durfort-Vivens en nog vele andere), die door hun principiële overtuiging geen chemische bestrijdingsmiddelen wilden gebruiken, leden enorme verliezen. Pontet-Canet, Palmer, Durfort-Vivens verloren tweederde van hun oogst en haalden nauwelijks 10 hl per hectare. Bovendien vielen er in sommige delen van de Médoc (Ludon, Macau), Sauternes en Graves verwoestende hagelbuien. Maar zie, plots keerden de weergoden hun kar in de goede richting: na 15 juli hield het op met regenen en verscheen de zon. Dit was meteen de start van een warme en soms hete zomer die tot eind oktober aanhield. Deze miraculeuze ommekeer zorgde ervoor dat 2018 in de statistieken werd ingeschreven als de tweede warmste zomer na die van 2003. Maar in tegenstelling tot 2003 kende 2018 grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen waardoor de druif naast voldoende suiker en goede zuren ook een frisse aromatische concentratie kon inbouwen.

primeurproeverij

Het gevaar voor meeldauw lag voortdurend op de loer

Langste oogstperiode ooit

Tijdens de natte eerste helft van het jaar kenden sommige kastelen toch een korte droge periode die gelukkig samenviel met de bloei van de wijnstok. Hierdoor vond er een vroege en homogene bloei plaats waarop een homogene véraison (verkleuring van de groene druif naar rood) volgde. Vanaf de tweede helft van juli tot en met de oogst viel er – op twee dagen in september na – nog nauwelijks regen. De grote hoeveelheid water die van mei tot half juli heel wat miserie (lees: meeldauw) veroorzaakte, zorgde ervoor dat de wijnstok in de daaropvolgende droge en warme zomermaanden niet aan waterstress leed. Door dit onverhoopte droomscenario met aanhoudend stabiel en warm weer kon men op de optimale rijping van de druiven wachten, zelfs voor de laat rijpende terroirs. 2018 zou ik eerder een millésime van het klimaat dan van het terroir willen noemen.

Appellaties Bordeaux

Alle terroirs genoten in 2018 van bijzonder gunstige rijpingsomstandigheden, ook al zijn er verschillen tussen sterk drainerende en waterhoudende terroirs. De wijnen zullen dus eerder getekend zijn door de typologie van hun millésime dan door de invloed van hun terroir. Het kwam er evenwel op aan het piekmoment van rijpheid af te wachten om de subtiele aroma’s van de druif te capteren. Dit is een delicate oefening die individueel door elke wijnbouwer anders wordt ingevuld en die bepalend is voor de kwaliteit van de wijn. Zo strekt het ideale rijpingstraject van de merlot zich slechts over een korte periode van drie dagen uit. Wacht men langer, dan vervalt men al gauw in monotoon fruit met zwoele impressies. Door de gunstige meteo hebben sommige wijnmakers zich in 2018 laten verleiden om iets te laat te oogsten. De timing van de precieze oogstdatum was de eerste sleutelfactor in 2018. En voor de merlot-getypeerde wijnen nog meer dan voor de cabernetwijnen. Na één week en een 200-tal wijnen is de conclusie duidelijk: Bordeaux 2018 is een groot jaar zowel op de linker- als rechteroever.

Krachtige rode wijnen

Door de droge en warme maand september verloor de druif door verdamping een deel van zijn vocht. Volgens Philippe Bascaules, algemeen directeur op château Margaux, veroorzaakte de maand september een dehydratatie van 20 procent wat resulteerde in druiven van 0,8 tot 0,9 gram in plaats van 1,0 tot 1,1 gram. De dikke schil van die kleine bessen was rijk aan kleurstoffen (anthocyanen) maar bevatte ook een recordgehalte aan tannine. Ook was de perfecte rijpheid van de pitten een opvallend kenmerk van 2018. Deze donkerbruine pitten leverden bij een matige extractie ronde en smaakvolle tannine. In de kleinere appellaties vindt men elegante wijnen met klein rood en zwart fruit, met voldoende structuur en harmonie. De topwijnen hebben naast hun grotere diepgang en sterke concentratie ook een opvallende grote fraîcheur. Algemeen leverde 2018 meer alcohol dan 2016, waarmee het wel eens wordt vergeleken. De zuurgraad is echter lager dan in 2016. Dit zorgt voor opulente, smaakvolle wijnen die weelderig zijn maar door hun aciditeit toch niet zwaar aanvoelen. Hun evenwicht lijkt me hierdoor meer aan te sluiten bij de wijnen van 2009 (ook une année solaire) maar met een fraîcheur die doet denken aan 2016. Dit is wat 2018 zo apart maakt en waarvoor moeilijk een vergelijkbaar jaar is te vinden. Door deze nooit geziene concentratie en tannine, met daarnaast een lagere aciditeit dan in 2016 verwacht men eerder massieve wijnen van het type blockbuster. Maar dat is helemaal niet het geval. De rode wijnen van 2018 zijn krachtig, maar munten ook uit door zowel aromatische als smaakkundige fraîcheur. Vandaar dat op de vraag aan de wijnbouwers met welk millésime 2018 kon worden vergeleken ze meestal het antwoord schuldig bleven.

De rode wijnen van 2018 zijn krachtig, maar munten ook uit in fraîcheur, waardoor ze moeilijk te vergelijken zijn met een ander millésime

Château Ducru-Beaucaillou

Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien

Tweede sleutelfactor: zachte extractie

In een zonnig jaar als 2018 produceert de natuur druiven met veel suiker. Dat levert automatisch wijnen met een hoog alcoholgehalte, zelfs hoger dan in het excellente millésime 2016. Om deze vele suikers in alcohol om te zetten was er een lange gistingsperiode nodig, wat op sommige domeinen bacteriële afwijkingen veroorzaakte, met vorming van animale geuren of vluchtig zuur. Samen met het hoge alcoholgehalte was er ook een record aan tannine, waardoor het risico bestond op een te sterke extractie bij lange of sterke inweking (cuvaison). Attente wijnmakers verlaagden daarom de normale gistingstemperatuur van 28 naar 25-26°C en verminderden tegelijk het aantal remontages. Ze voerden deze remontages vooral uit in het begin van de gisting wanneer het alcoholgehalte nog laag is. Naargelang de gisting vordert neemt met het stijgend alcoholgehalte ook de extractie van tannine en kleur toe. Hier loert het gevaar voor overextractie. Door op dat moment het aantal en de duur van de remontages te verminderen, extraheert men alleen de nobele tannine. Het is duidelijk dat zachte extractie naast de optimale oogstdatum de twee sleutelfactoren waren om in 2018 goede of grote wijnen te bekomen.

Door recordwaarden aan tannine ontstond een risico op een te sterke extractie bij lange of sterke inweking

Domaine de Chevalier

Domaine de Chevalier

Geen topjaar voor wit, maar toch lekkere wijnen

De droge witte wijnen van 2018 hebben naast een mooie aromatische expressie van rijp exotisch fruit ook een geslaagd evenwicht tussen volume, rondeur en fraîcheur. Warme jaren zijn a priori niet de grote jaren voor wit. Daarvoor ontberen ze vaak de nodige spanning van de topjaren, maar toch zijn er in 2018 meer op dan alleen maar goede witte wijnen.

Proefnotities Bordeaux 2018 en primeur
Sauternes-Barsac

9-
Clos Haut-Peyraguey
97% sémillon, 3% sauvignon blanc. Fraaie aroma’s met complex fruit en diepte en noties van botrytis. Mooie zuivere aanzet met veel fruit en goede diepgang. Heel mooi evenwicht met finesse. Vrij lange finale. Geslaagde wijn in een voor de appellatie Sauternes-Barsac vrij moeilijk jaar.

8,5
La Tour Blanche
80% sémillon, 10% sauvignon blanc, 10% muscadelle. Vrij intense kleur. Exotisch fruit met zeste van sinaasappel en een vleugje honing, gevolgd door een subtiele kruidigheid. De wijn heeft een goede vulling met ingebouwd zoet en frisse zuren. Tamelijk lange finale met een kruidig accent.

8,5
Rayne Vigneau
76% sémillon, 24% sauvignon blanc, vleugje muscadelle. Knappe aroma’s met een vleugje botrytis, specerijen en exotisch fruit. Combineert finesse met voldoende complexiteit. De smaak vertoont zowel diepgang als een goed evenwicht met ingebouwd zoet. Een aangenaam bittertje stoffeert de finale.

8+
Doisy-Daëne
100% sémillon. Discreet maar met voldoende onderliggende complexiteit en diepte, aangevuld met een aangename kruidigheid. Voldoende reliëf en een zuivere finale zonder naslepend zoet.

8+
Doisy-Védrines
87% sémilon, 13% sauvignon blanc. Exotisch fruit met een hint botrytis, finesse en opvallende fraîcheur. Eerder elegant dan geconcentreerd. Het mooie fruit houdt het zoet op de achtergrond. Een aangenaam bittertje van pompelmoes sluit de finale.

8
Lafaurie-Peyraguey, Sigalas Rabaud en Rabaud-Promis

Margaux

10-
Château Margaux
90% cabernet sauvignon, 4% merlot, 4% cabernet franc en 2% petit verdot. De ‘grand vin’ vertegenwoordigt 36% van de oogst. Intense kleur met spanning. Schitterende complexe aroma’s met zwart fruit met finesse en diepgang. Zeer puur en met een uitzonderlijke fraîcheur. De smaak start met romig fruit, heeft een fijne voortzetting zonder de minste hapering en grote diepgang met reliëf. Stijlrijke en verfijnde tannine steunen de lange finale. Grote klasse.

10-
Palmer
53% cabernet sauvignon, 40% merlot, 7% petit verdot. Intense kleur. Hoewel in de neus de wijn nog heel discreet blijft, toont hij met zwart fruit van hoge precisie zijn grote klasse. Ook hier een romige aanzet met massa’s zacht fruit, gaat verder met diepte en een zijdeachtige onderbouw, goede aciditeit. Eindigt met een rijkdom aan geraffineerde tannine die de finale breed maken en tegelijk grote lengte bezorgen. Wordt dit een tweede legendarische 1961? Door meeldauw is hier slechts 11hl per hectare gemaakt.

9,5
Brane-Cantenac
74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 2% cabernet franc, 1% petit verdot. De aroma’s excelleren door subliem zwart fruit met vooral bramen en cassis. Finesse en spanning stijgen op uit het glas, samen met florale toetsen. Zet zalvend aan in de mond met fluwelig fruit, brede en diepe onderbouw met frisse zuren. Eindigt met geraffineerde tannine. Dit is een combinatie van elegantie en harmonie. De beste Brane Cantenac ooit geproefd in primeur. De belichaming van finesse.

9+
D’Issan
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Mooi rijp fruit met een opvallende finesse. De textuur in de smaak is fluwelig en zacht maar tegelijk met veel diepgang die ruimt naar complexiteit. Uitstekende balans. Tannine met ras en fraîcheur vergezelt de lange finale.

9+
Rauzan-Ségla
56% cabernet sauvignon, 40% merlot, 2% petit verdot, 2% cabernet franc. Intense kleur. Klasrijke aroma’s met voornamelijk zwarte kers en cassis. Zoals steeds nooit explosief tijdens de primeurs. Rijp maar met een uitstekende fraîcheur. De smaak steunt op rijp fruit met finesse en een goede voortzetting in het middenstuk. Knappe balans die zich doortrekt met smaakvolle tannine.

9+
Giscours
55% cabernet sauvignon, 39% merlot, 6% petit verdot. Geconcentreerde rijpe bramen en cassis springen uit het glas. Toetsen van gebrande koffie, chocolade en toast vergezellen het fruit en zorgen voor een bijkomende complexiteit. Vlezige en voor de appellatie Margaux een krachtige wijn met veel materie en diepgang, rondeur van een rijpe merlot. Krachtige maar geïntegreerde en rijpe tannine. Een van de beste Giscours ooit.

9+
Cantenac Brown
69% cabernet franc, 28% merlot, 3% cabernet franc. Fraaie aroma’s met geconcentreerd klasrijk fruit met vooral bramen en met een enorme fraîcheur. Het nieuw hout is volledig geïntegreerd. De smaak toont naast densiteit ook veel charme en verfijning. Eindigt met smaakvolle tannine en een kruidige toets. Lange finale.

9+
Durfort-Vivens
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. In de neus vallen vooral de rijpe bramen en de enorme precisie van het fruit op. Verluchten opent nog meer naar complexiteit. Vlotte aanzet met grip en massa’s fruit gaan over in een middenstuk met reliëf en diepgang. Verfijnde tannine met ras. Lange finale. Zoals op Palmer heeft ook hier de meeldauw hevig thuis gehouden: opbrengst van 10hl per hectare.

9
Marquis d’Aslesmes, Malescot Saint-Exupéry

8,5
Prieuré Lichine, Kirwan, Lascombes, du Tertre, Le Pavillon Rouge du château Margaux, Ferrière

8+
Labégorce, Siran, Dauzac

Saint-Julien

10-
Ducru Beaucaillou
85% cabernet sauvignon, 15% merlot. Enorme finesse stuift uit het glas, heeft iets van slagroom gemengd met bramen en cassis. Ongelooflijke fraîcheur en diepte van het fruit. Het 100% nieuw hout is nauwelijks merkbaar en volkomen gedekt door het fruit. Zet in de smaak aan met romige toetsen die ruimen naar densiteit en een geschakeerd middenstuk met spanning, verfrissende zuren en eindigend met nobele tannine. Grote klasse.

9,5
Léoville Barton
82% cabernet sauvignon, 18% merlot. Intense en briljante kleur. Schitterend fruit met zowel intensiteit als finesse. Lichte toasting ondersteunt nogmaals de finesse. De smaak munt uit door zijn fluwelige structuur en geschakeerde onderbouw die reliëf en diepgang vertoont. Ragfijne tannine vormt de lange finale.

9,5
Léoville Poyferré
64% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% petit verdot, 3% cabernet franc. Diep rood en zwart fruit vergezeld van finesse en florale toetsen. Lichte toasting verrijkt de aroma’s. Diepe smaakvulling met veel rijp en fris fruit dat zowel breedte als diepte uitstraalt. Heeft meer materie dan Léoville Barton maar ook finesse en uitstekend evenwicht. Lange en kruidige finale.

9+
Beychevelle
50% merlot, 41% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc, 6% petit verdot. Excelleert door subliem fruit met veel finesse. Elegante onderbouw met een kruidig accent maar met goede diepgang. Prachtig evenwicht en frisse zuren ondersteunen het elegant karakter van deze wijn. Matige extractie zorgt voor verfijnde tannine.

9+
Gruaud Larose
67% cabernet sauvignon, 24% merlot, 9% cabernet franc. Geconcentreerd fruit met een stevige dosis finesse en florale en minerale toetsen. Vlotte aanzet met stevig en sappig fruit gaat over in een uitstekend evenwicht. Harmonieuze wijn die zowel elegantie als kracht weet te combineren.

9+
Branaire-Ducru
58% cabernet sauvignon, 33% merlot, 5% petit verdot, 4% cabernet franc. Zoals gewoonlijk tijdens de primeurs is deze Branaire-Ducru nog gereserveerd. Vraagt om stevige verluchting om zijn rijp geconcentreerd fruit vrij te maken. Evenwichtige structuur met voldoende diepgang die nog tijd nodig heeft om verder te ontplooien. Goede en frisse lengte.

8,5
Talbot
66% cabernet sauvignon, 29% merlot, 5% petit verdot. Vrij gereserveerd ontwikkelt de wijn mooi fruit met de nodige finesse. Matige extractie levert een evenwichtige wijn met een elegant karakter en goede verfijning. Smaakvolle tannine en goede lengte.

8,5
Langoa Barton
63% cabernet sauvignon, 28% merlot, 9% cabernet franc. Klasrijk fruit met opvallende finesse. Toont zich in de smaak met een kruidig accent maar ook met finesse en een delicaat evenwicht. Frisse en verfijnde tannine. Harmonieuze wijn.

8,5
Lagrange
67% cabernet sauvignon, 28% merlot, 5% petit verdot. Elegante en subtiele fruitexpressie. De smaak etaleert een mooie diepgang en een verfijnde vulling met een mooi evenwicht. Geïntegreerde en fijne tannine stoffeert de finale.

8+
Saint-Pierre, Gloria

Pauillac

10
Lafite Rothschild
91% cabernet sauvignon, 8,5% merlot en 0,5% petit verdot. Slechts 13,3% alcohol !! Zeer diepe kleur. Aanvankelijk heel gesloten en gereserveerd. Stevig verluchten brengt een enorme finesse naar boven van een rijpe maar frisse cabernet sauvignon met bosbessen en cassis en grote finesse. Start in de mond met massa’s geconcentreerd fruit met een extreme elegantie die wordt doorgetrokken naar het middenstuk. Ongelooflijk schitterende finale met complexe en verfijnde tannine. Zeer lange afdronk. Deze wijn is de verpersoonlijking van raffinement en finesse en komt in aanmerking voor de wijn van het jaar.

10-
Mouton Rothschild
86% cabernet sauvignon, 12% merlot en 2% cabernet franc. Romige fruitimpressies met een toets van slagroom verlaat het glas samen met zwarte kers en bosvruchten. Finesse en spanning binden zich met een excellente fraîcheur. Een ronde volle aanzet met rijp fruit gaat over naar een gestoffeerd middenstuk met voldoende aciditeit. Verfijnde diepgang gekoppeld aan finesse. Lange afdronk met nobele tannine.

10-
Pontet-Canet
70% cabernet sauvignon, 22% merlot, 5% cabernet franc, 3% petit verdot. Opbrengst van 10hl per hectare! Twee derde van een normale oogst verloren door meeldauw. Sublieme geur met schitterend en verfijnd fruit met een hemelse finesse. Subtiele kruidigheid vormt een bijdrage tot nog meer complexiteit. Enorme fraîcheur en precisie. De smaak is verrukkelijk fijn en elegant maar met ontzettend veel diepte. Geraffineerde tannine met een enorme diepte zorgt voor een zeer lange finale. De kwaliteit van deze Pontet-Canet moet toch grote voldoening geven aan Alfred Tesseron, een kleine compensatie voor het grote verlies.

9,5
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
71% cabernet sauvignon, 23% merlot, 5% cabernet franc, 1% petit verdot. In de geur ontmoeten rood en zwart fruit elkaar met cassis en framboos. Uitnemende fraîcheur en precisie gekoppeld aan een elegantie die onmiddellijk uitnodigt tot proeven. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt naar het middenstuk met zacht fluwelig fruit dat de kracht van de wijn voor een deel maskeert. Elegante en smaakvolle tannine met ras vullen de lange finale. Dit is een rasvolle pauillac waar de elegantie de kracht toedekt en charme verleent.

9,5
Pichon Baron
78% cabernet sauvignon en 22% merlot. Geur met finesse en verfijning maar ook met een fraaie fraîcheur. Rijp en geconcentreerd smaakpatroon met massa’s fruit en diepgang. Geen enkele hapering in het middenstuk dat uitmunt door een zeer goede balans die iets meer elegantie vertoont dan in vorige jaren. Tannine met ras en structuur. Aristocratische wijn.

9+
Lynch Bages
72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc, 3% petit verdot. Etaleert schitterend cabernetfruit met finesse en complexiteit, samen met een uitmuntende fraîcheur. Start in de mond met al even schitterend fruit als in de neus. Krachtig maar met opening naar verfijning en een prima balans. Smaakvolle tannine vergezellen de lange finale.

9+
Grand-Puy-Lacoste
78% cabernet sauvignon, 22% merlot. Uitgesproken cabernetaroma’s met cassis en een peperige toets die extra fraîcheur toevoegt. Gestructureerde onderbouw met diepgang en breedte, gekoppeld aan een zeer goede zoet-zuurbalans, rijpe tannine die de finale fris houden.

9
Duhart-Milon
65% cabernet sauvignon, 35% merlot. Intense kleur. Nog vrij gesloten maar duidelijk onderliggende finesse, koffie en ceder. Uitzonderlijke aromatische fraîcheur. Aanzet met romig fruit, middenstuk met veel volume maar met goede zuren. Heeft spanning tot en met de finale die fris blijft met verfijnde tannine.

9
Grand-Puy Ducasse
Cabernet sauvignon, merlot. Flatterende geur met donker fruit, vanille en een vleugje mokka, fris en finesse. Ietwat kruidige aanzet met goede voortzetting. Zeer goed balans tussen materie, fruit en zuren. De finale is kruidig en heeft nog tijd nodig om het hout volledig te integreren. De kwaliteit gaat hier de laatste jaren in stijgende lijn.

9-
Haut-Bages Libéral, Clerc Milon

Saint-Estèphe

9,5
Montrose
772% cabernet sauvignon, 20% merlot, 6% cabernet franc en 2% petit verdot. Schittert met fruit van grote klasse, crème de cassis, zwarte bosbessen en zoethout. Een toets grafiet voegt zich bij de grote fraîcheur. In de mond start de smaak met een romige textuur en vervolgt met intens en geschakeerd fruit, spanning en diepte. Niettegenstaande de geconcentreerde onderbouw behoudt de wijn elegantie en eindigt met nobele tannine. Grote wijn.

9,5
Calon Ségur
65% cabernet sauvignon, 17% merlot, 15% cabernet franc en 3% petit verdot. Schitterende geur met subliem fruit dat grote precisie en raffinement etaleert. Pure finesse die het 100% nieuw hout volledig weet te integreren en op de achtergrond houdt. Eerder krachtig door zijn intens fruit dan door zijn extract. Harmonieuze voortzetting met reliëf, florale toetsen en frisse zuren. Geraffineerde finale met nobele tannine. Grote wijn met het accent op finesse dat wat pinot noir-impressies oproept.

9,5
Cos d’Estournel
74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 2% cabernet franc en 1% petit verdot. Aanvankelijk nog vrij gesloten. Bij stevig verluchten ontwikkelt zich donker fruit met onderliggende finesse en opvallende fraîcheur, aangevuld met noties van koffie, cacao en ceder. Ondanks de krachtige onderbouw toont de wijn dynamiek en elegantie met ontzettend veel fruit. De kruidige maar geraffineerde tannine zorgt voor een lange finale. Opnieuw een wijn met grote klasse.

9
Phélan Ségur
57% cabernet sauvignon, 43% merlot. Fraaie geur met grote zuiverheid en finesse, gekoppeld aan een opwekkende fraîcheur. Romige aanzet in de smaak met uiterst verzorgd fruit, uitstekend balans met verfrissende zuren. Rijpe tannine met ras en verfijning. De beste Phélan Ségur ooit waarin de strenge kantjes van in primeur mooi zijn afgevijld.

9-
Lafon-Rochet
64% cabernet sauvignon, 26% merlot, 4% cabernet franc, 6% petit verdot. Gebald maar rijp fruit, nog vrij gesloten. Smakelijke vulling met geconcentreerd fruit en goede balans. Rijpe gestructureerde tannine.

8,5
Cos Labory, De Pez, Meyney, Le Marquis de Calon Ségur, La Dame de Montrose, Pagodes de Cos

Saint-Emilion

10
Cheval Blanc
54% merlot, 40% cabernet franc en 6% cabernet sauvignon, afkomstig van 33 percelen. Voornamelijk zwart fruit met een enorme finesse en florale toetsen, een subtiele kruidigheid versterkt de opwekkende fraîcheur in de wijn. Start in de mond met een romige aanzet van verfijnd fruit, gaat verder met diepgang en breedte gekoppeld aan een hoge dosis finesse. Perfecte balans tussen de materie, zuren en het fruit. Geraffineerde tannine onderbouwt de heel lange finale. Ongetwijfeld een van de beste Cheval Blancs ooit!

10-
Ausone
60% cabernet franc en 40% merlot. Nog vrij discrete geur, maar met onderliggende finesse. Verluchten brengt bramen, finesse en diepgang. Het nieuw hout is volledig versmolten. Een textuur en onderbouw met hoogstaand finesserijk fruit, hoge densiteit gekoppeld aan finesse en complexiteit. Lange finale met rijke maar nobele tannine.

9,5
Figeac
37% merlot, 33% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc. Intense kleur. Schitterende aroma’s met finesserijk fruit en overweldigende fraîcheur. Sterk getypeerd door cabernet sauvignon – cassis, zwarte kers en bosvruchten – en cabernet franc door zijn floraal karakter. Romige aanzet in de smaak die volgt met rondeur en sappige structuur. Spanning en fraîcheur zijn de rode draad tot in de finale die eindigt met smaakvolle en frisse tannine met een fijne kruidigheid. Dit is een grote Figeac.

9,5
Angelus
65% merlot, 35% cabernet franc. Subliem fruit zowel qua intensiteit als complexiteit, heeft iets van slagroom en patisserie samen met een florale inbreng van de cabernet franc. Finesse. Elegante maar smaakvolle textuur die gekenmerkt is door spanning en fijne kruiden, diepgang en verfijning. Eindigt met klasrijke tannine en lange afdronk. De huidige stijl van Angelus is meer en meer op verfijning dan op kracht gebaseerd, zoals dat in het verleden meer het geval was.

9,5
Clos Fourtet
90% merlot, 7% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc. Intense kleur. Schitterend fruit zowel op vlak van intensiteit als intrinsieke klasse. Diepte en verfijning gaan hand in hand. Romige aanzet die zich verder zet met zacht geconcentreerd fruit, reliëf en diepgang en een uitzonderlijk mooi evenwicht. Geschakeerde tannine met ras en fraîcheur. Lange afdronk. Grote klasse.

9,5
Troplong Mondot
85% merlot, 13% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc. Schitterende concentratie aan fruit met finesse en complexiteit. Zet in de mond aan met voluptueus fruit dat naast charme ook frisheid behoudt. Een uiterste verzorgd middenstuk dekt door zijn excellent fruit de kracht. Complexe en frisse tannine dragen bij tot een lange finale. Matige extractie brengt dit jaar duidelijk meer de finesse naar boven van dit uitstekend terroir.

9,5
Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Combinatie van zwart en rood fruit met diepte en complexiteit. Het hout is hier volledig geïntegreerd. De textuur legt het accent nu meer op verfijning en elegantie dan op kracht zoals in het verleden. Geschakeerd middenstuk met een fraaie balans. Sluit de lange finale met frisse en nobele tannine.

9,5
Pavie Decesse
Merlot, cabernet franc. Zwart fruit met spanning en finesse, een kalkachtige impressie die diepgang en complexiteit creëert. Geconcentreerde onderbouw die van start tot finale met rijp fruit is gedekt, spanning en breedte. Een mooie wijn met een combinatie van kracht en finesse.

9,5
Bellevue Mondotte
90% merlot, 5% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur. Complexe en diepe fruitexpressie met klasse en opvallende fraîcheur. Mooie rondeur op basis van zacht en lichtjes zoet fruit. Toont tegelijk kracht als elegantie. Knappe balans. Stevige maar nobele tannine met lange afdronk.

9,5
Tertre Roteboeuf
80% merlot, 20% cabernet franc. Lichte reductie in de neus die verdwijnt bij verluchten. Zwart geconcentreerd fruit met zoethout, koffie en toastimpressies, chocolade en cacao maar ook met een pak finesse en verfijning. Vlotte aanzet met wat gebrande koffie en zwart fruit, hoge densiteit met ietwat lage zuren maar nimmer zwaar of log. Rijke smaakvolle tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig. Onderscheidt zich zoals steeds door zijn persoonlijke stijl van alle andere topwijnen.

9,5
Pavie Macquin
78% merlot, 20% cabernet franc, 2% cabernet sauvignon. Schitterend fruit met zwarte kers en subtiele kruiden, kalkachtige fraîcheur. Het geheel straalt finesse uit. Stijlvolle aanzet met ontzettend levendig en fris fruit, gesteund door frisse zuren en eindigend met klasrijke kruidige tannine. Een combinatie van finesse-kracht-evenwicht.

9,5
Bélair-Monange
90% merlot, 10% cabernet franc. Schitterend fruit met finesse en complexiteit, aangevuld met florale en krijtachtige toetsen. Elegante en tegelijk krachtige onderbouw met veel diepgang en goede zuren. Uitstekende balans en fraîcheur. Voluptueuze maar toch verfijnde tannine vergezellen de lange finale.

9
La Gaffelière, Canon, Larcis Ducasse, La Serre, Canon-la-Gaffelière

8,5
Fonroque, Berliquet, Bellefont-Belcier, Vallandraud, Villemaurine, Grand Mayne, Beau-Séjour Bécot, Laroque, Saint-Georges Côtes Pavie, Larmande, Chapelle d’Ausone, La Clotte

Pomerol

10-
Vieux Château Certan
70% merlot, 30% cabernet franc. Schitterende geur met een finesserijke combinatie van rood en zwart fruit, florale accenten van een perfect rijpe cabernet franc, harmonie en precisie raken de perfectie. Notie van grafiet. Zalvend zachte aanzet met een romige toets. Verfijnde structuur waarbij de elegantie de kracht van de wijn verbergt, wat een fraîcheur. Tannine met ras en finesse zorgen voor enorme lengte. Een klasbak!

10-
Le Pin
100% merlot. Sublieme geur met een korf van rood en donker fruit met bramen en bosbessen. Grote complexiteit gekoppeld aan diepgang en uitstekende fraîcheur, samen met een subtiele kruidigheid, minerale en florale toetsen. Start romig in de mond met schitterend fruit. Diepgang en fraîcheur zijn de rode draad, knappe balans en geraffineerde tannine. Zeer lange afdronk. Een van de beste Le Pins ooit.

9,5
Petrus
100% merlot. Gemiddelde kleurintensiteit. Rijpe bramen en een verfijnde kruidigheid. Op dit moment nog heel discreet maar met de nodige onderliggende finesse. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt met een elegante en verfijnde onderbouw die eerder op finesse dan densiteit terugvalt. Complex maar toch nog discreet. Geraffineerde tannine en lange finale.

9,5
Trotanoy
90% merlot, 10% cabernet franc. Nog vrij gesloten in de neus, discreter dan La Fleur Petrus maar met onderliggende finesse die diepte etaleert, aangevuld met florale toetsen. Uitmuntende fraîcheur. Knappe constitutie met elegantie maar tegelijk met een gestoffeerde onderbouw met flinke zuren. Geschakeerd middenstuk met spanning. Rijpe en verfijnde tanninestructuur zorgt voor grote lengte. Een imposante Trotanoy!

9,5
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Fraaie geur met uitzonderlijk verfijnd fruit met klasse en complexiteit, zwarte kers en toets van violet. Opvallende fraîcheur. Ronde en tegelijk romige aanzet met massa’s fruit. Vervolgt in het middenstuk zonder de minste hapering. Compacte en tegelijk frisse structuur die eindigt in een lange afdronk met nobele tannine.

9,5
La Violette
100% merlot. Hoewel nog vrij discreet is de geur diep en complex met een subtiele kruidigheid en aangevuld met de bloemige toetsen van viooltjes die typisch zijn voor deze wijn. Zalvend zacht fruit en materie met diepgang en breedte, goede aciditeit en verfijnde rijpe tannine met klasse. Groot bewaarpotentieel.

9,5
La Conseillante
Merlot, cabernet franc. Intense kleur. Flatterende en tegelijk complexe neus met iets roomachtig, fris en verfijnd met florale inbreng. Zacht romige start die zich doortrekt met een eerder elegante en verfijnde onderbouw, uitstekende balans getypeerd door frisheid. Eindigt met een kruidige tint en tannine met ras.

9+
L’Evangile
80% merlot, 20% cabernet franc. Fraaie aroma’s met intensiteit en finesse, lichtjes aangevuld met specerijen en een fijne houttoets. Volle en vrij krachtige onderbouw die ondersteund wordt met een korf van fruit, heeft densiteit en toch verfijning met een fijne kruidigheid. Gestructureerde maar rijpe tannine en grote lengte. Slechts 20hl/ha door meeldauw.

9+
Hosanna, La Fleur Petrus, Beauregard, Gazin, Feytit-Clinet, Petit Village

9
Certan de May, Clinet, Le Gay, La Cabanne, Rouget, La Croix de Gay

Pessac-Léognan rood

10-
Haut-Bailly
55% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% petit verdot, 5% cabernet franc. Intense kleur. Zwarte kersen, minerale accenten en een rokerig element vormen samen met de florale toetsen een uitzonderlijk verfijnd aroma dat niettegenstaande een zekere gereserveerdheid toch zijn grote klasse etaleert. Mooie constitutie met een rijpe fruitmaterie die zich verder ontplooit in het middenstuk en gepaard gaat met frisse zuren. Stevige en gestructureerde tannine met een kruidig accent maar ook met finesse. Lange afdronk. Klassewijn!

9,5
Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot. Klasrijke geur met subtiel fruit, zowel mineraal als floraal. Uitzonderlijk mooie fraîcheur. Zacht en geschakeerd fruit met frisse zuren vormen een elegante en toch stevige onderbouw. Knap evenwicht en verfijnde tannine zorgen voor stijlvolle finale.

9,5
Smith Haut Lafitte
60% cabernet sauvignon, 34% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Intense kleur. Verfijnde structuur maar toch met grote diepgang. Stevige tannine die doorweven is van fraîcheur. Munt uit door een uitstekend evenwicht tussen enerzijds zijn stevige structuur en anderzijds het rijke fruit. Knappe wijn met groot bewaarpotentieel.

9,5
Pape Clément
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. De geur etaleert naast zwarte bosbessen, ook noties van grafiet en een rokerig element. Het hout is hier volkomen geïntegreerd. Mooie structuur met densiteit en diepgang. Heeft reliëf in het middenstuk en eindigt met gestructureerde en klasrijke tannine. Zeer geslaagd.

9+
Les Carmes Haut-Brion
37% cabernet franc, 34% cabernet sauvignon, 29% merlot. Donker fruit met rijpheid en fraîcheur kenmerken de geur. Toets van grafiet. Compacte smaak met veel materie, kruidig maar ook met verfrissende zuren, complex. Stevige maar nobele tannine.

9+
Malartic Lagravière
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Zwarte bessen met cassis en bosbessen. Nog ietwat gesloten maar toch ontluikende finesse. Stevige onderbouw met voldoende evenwicht en rijpe tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig om alles te laten versmelten.

9-
Fieuzal, Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

Pessac-Léognan wit

9+

Domaine de Chevalier
75% sauvignon blanc, 25% sémillon. Klasrijke geur met subtiel fruit, schittert door zijn mineraliteit en florale toetsen. De aanzet start met zalvend fruit en licht romige toets gevolgd door sappige zuren en een knap evenwicht. Zeer zuivere en lange afdronk. Klasse.

9+

Pape Clément
Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle, sauvignon gris. Een combinatie van exotisch fruit en citrusvruchten. Het nieuwe hout laat het fruit volledig op de voorgrond wat in het verleden vaak niet het geval was. Mooie constitutie met zowel vulling als verfrissende zuren. Sappige en diepe structuur die nazindert tot in de finale. Klasse!

9

Malartic-Lagravière
Sauvignon blanc, sémillon. Schitterende geur met perzik, ananas en mango. Minerale achtergrond verstevigt de opvallende fraîcheur en houdt het hout op de achtergrond. Sappige en verfijnde textuur vanaf de aanzet tot in de lange finale.

8

Fieuzal, Latour-Martillac, Bouscaut, Carbonnieux

Smith Haut-Lafitte wit: niet geproefd

Interessante wijnen met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Château Poujeaux – Moulis – Crus Bourgeois
Château Grand Poujeaux – Moulis – Crus Bourgeois
Château Malescasse – Haut-Médoc – Crus Bourgeois
Château Pindefleurs – Grand Cru Saint-Emilion
Château La Candale – Grand Cru Saint-Emilion
Château Ampélia – Castillon Côtes de Bordeaux
Château d’Aguihle – Castillon Côtes de Bordeaux
Château Alcée – Castillon Côtes de Bordeaux
Domaine de l’A – Castillon Côtes de Bordeaux
Château Puygueraud – Francs Côtes de Bordeaux
Château La Prade – Francs Côtes de Bordeaux
Château Les Charmes Godard wit – Francs Côtes de Bordeaux
Château La Fleur de Boüard – Lalande de Pomerol
Château Réaut – Cadillac Côtes de Bordeaux
Château Fontenil – Fronsac
Château Moulin Haut-Laroque – Fronsac
Château Les Trois Croix – Fronsac
Château Grand Renouil – Canon-Fronsac
Château Vray Canon Boyer – Canon-Fronsac
Château Haut-Lagrange – Pessac-Léognan
Château Le Pape – Pessac-Léognan
Château Meyney – Saint-Estèphe
Château De Pez – Saint-Estèphe
Château Capbern – Saint-Estèphe

Late botrytisvorming

De likoreuze wijnen vormen steeds een afzonderlijk verhaal. Door de droogte verscheen de eerste botrytis pas de laatste week van september. Het vergde van de wijnbouwer naast een portie geduld ook een grote dosis alertheid om op het gepaste moment te oogsten. Soms waren er zeven plukbeurten nodig. De meeste botrytis installeerde zich echter pas zeer laat, namelijk in de week van 20 oktober. De wijnen schitteren eerder door hun citrusfruit (citroen, sinaasappel, limoen), pitfruit (perzik, abrikoos) en exotisch fruit (lychee, ananas, passievruchten) dan door complexiteit. Daarvoor arriveerde de botrytis te laat op het jaar. De grote verliezers door hagel en meeldauw zijn château Guiraud en château de Fargues Zij maken geen grand vin, château Coutet haalde amper 3 hl. per hectare.

Hopen op stabiele prijzen

Op dit moment draaien de verkopen op de Place de Bordeaux (de vereniging van de Bordelese handelshuizen die de bordeauxwijnen over de wereld verdelen) op een laag pitje. Hoewel 2018 een zeer goed jaar is, nodigt de huidige economische conjunctuur niet direct uit tot enthousiaste primeuraankopen. Door de vertragende economische groei in 2018 daalde in China de import van bordeauxwijnen met 31% in volume en 22% in waarde. Maar ook de handelsperikelen met de VS en de onzekerheden met de Brexis werken verlammend. Of de kasteeleigenaars met al die elementen rekening zullen houden bij het opmaken van hun prijzen, is vooralsnog nog koffiedik kijken. De consument hoopt op een stabilisatie van de prijzen van 2017. Meer zal er wellicht niet inzitten…

Late botrytisvorming

De likoreuze wijnen vormen steeds een afzonderlijk verhaal. Door de droogte verscheen de eerste botrytis pas de laatste week van september. Het vergde van de wijnbouwer naast een portie geduld ook een grote dosis alertheid om op het gepaste moment te oogsten. Soms waren er zeven plukbeurten nodig. De meeste botrytis installeerde zich echter pas zeer laat, namelijk in de week van 20 oktober. De wijnen schitteren eerder door hun citrusfruit (citroen, sinaasappel, limoen), pitfruit (perzik, abrikoos) en exotisch fruit (lychee, ananas, passievruchten) dan door complexiteit. Daarvoor arriveerde de botrytis te laat op het jaar. De grote verliezers door hagel en meeldauw zijn château Guiraud en château de Fargues Zij maken geen grand vin, château Coutet haalde amper 3 hl. per hectare.

Hopen op stabiele prijzen

Op dit moment draaien de verkopen op de Place de Bordeaux (de vereniging van de Bordelese handelshuizen die de bordeauxwijnen over de wereld verdelen) op een laag pitje. Hoewel 2018 een zeer goed jaar is, nodigt de huidige economische conjunctuur niet direct uit tot enthousiaste primeuraankopen. Door de vertragende economische groei in 2018 daalde in China de import van bordeauxwijnen met 31% in volume en 22% in waarde. Maar ook de handelsperikelen met de VS en de onzekerheden met de Brexis werken verlammend. Of de kasteeleigenaars met al die elementen rekening zullen houden bij het opmaken van hun prijzen, is vooralsnog nog koffiedik kijken. De consument hoopt op een stabilisatie van de prijzen van 2017. Meer zal er wellicht niet inzitten…

Proefnotities Bordeaux 2018 en primeur
Sauternes-Barsac

9-
Clos Haut-Peyraguey
97% sémillon, 3% sauvignon blanc. Fraaie aroma’s met complex fruit en diepte en noties van botrytis. Mooie zuivere aanzet met veel fruit en goede diepgang. Heel mooi evenwicht met finesse. Vrij lange finale. Geslaagde wijn in een voor de appellatie Sauternes-Barsac vrij moeilijk jaar.

8,5
La Tour Blanche
80% sémillon, 10% sauvignon blanc, 10% muscadelle. Vrij intense kleur. Exotisch fruit met zeste van sinaasappel en een vleugje honing, gevolgd door een subtiele kruidigheid. De wijn heeft een goede vulling met ingebouwd zoet en frisse zuren. Tamelijk lange finale met een kruidig accent.

8,5
Rayne Vigneau
76% sémillon, 24% sauvignon blanc, vleugje muscadelle. Knappe aroma’s met een vleugje botrytis, specerijen en exotisch fruit. Combineert finesse met voldoende complexiteit. De smaak vertoont zowel diepgang als een goed evenwicht met ingebouwd zoet. Een aangenaam bittertje stoffeert de finale.

8+
Doisy-Daëne
100% sémillon. Discreet maar met voldoende onderliggende complexiteit en diepte, aangevuld met een aangename kruidigheid. Voldoende reliëf en een zuivere finale zonder naslepend zoet.

8+
Doisy-Védrines
87% sémilon, 13% sauvignon blanc. Exotisch fruit met een hint botrytis, finesse en opvallende fraîcheur. Eerder elegant dan geconcentreerd. Het mooie fruit houdt het zoet op de achtergrond. Een aangenaam bittertje van pompelmoes sluit de finale.

8
Lafaurie-Peyraguey, Sigalas Rabaud en Rabaud-Promis

Margaux

10-
Château Margaux
90% cabernet sauvignon, 4% merlot, 4% cabernet franc en 2% petit verdot. De ‘grand vin’ vertegenwoordigt 36% van de oogst. Intense kleur met spanning. Schitterende complexe aroma’s met zwart fruit met finesse en diepgang. Zeer puur en met een uitzonderlijke fraîcheur. De smaak start met romig fruit, heeft een fijne voortzetting zonder de minste hapering en grote diepgang met reliëf. Stijlrijke en verfijnde tannine steunen de lange finale. Grote klasse.

10-
Palmer
53% cabernet sauvignon, 40% merlot, 7% petit verdot. Intense kleur. Hoewel in de neus de wijn nog heel discreet blijft, toont hij met zwart fruit van hoge precisie zijn grote klasse. Ook hier een romige aanzet met massa’s zacht fruit, gaat verder met diepte en een zijdeachtige onderbouw, goede aciditeit. Eindigt met een rijkdom aan geraffineerde tannine die de finale breed maken en tegelijk grote lengte bezorgen. Wordt dit een tweede legendarische 1961? Door meeldauw is hier slechts 11hl per hectare gemaakt.

9,5
Brane-Cantenac
74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 2% cabernet franc, 1% petit verdot. De aroma’s excelleren door subliem zwart fruit met vooral bramen en cassis. Finesse en spanning stijgen op uit het glas, samen met florale toetsen. Zet zalvend aan in de mond met fluwelig fruit, brede en diepe onderbouw met frisse zuren. Eindigt met geraffineerde tannine. Dit is een combinatie van elegantie en harmonie. De beste Brane Cantenac ooit geproefd in primeur. De belichaming van finesse.

9+
D’Issan
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Mooi rijp fruit met een opvallende finesse. De textuur in de smaak is fluwelig en zacht maar tegelijk met veel diepgang die ruimt naar complexiteit. Uitstekende balans. Tannine met ras en fraîcheur vergezelt de lange finale.

9+
Rauzan-Ségla
56% cabernet sauvignon, 40% merlot, 2% petit verdot, 2% cabernet franc. Intense kleur. Klasrijke aroma’s met voornamelijk zwarte kers en cassis. Zoals steeds nooit explosief tijdens de primeurs. Rijp maar met een uitstekende fraîcheur. De smaak steunt op rijp fruit met finesse en een goede voortzetting in het middenstuk. Knappe balans die zich doortrekt met smaakvolle tannine.

9+
Giscours
55% cabernet sauvignon, 39% merlot, 6% petit verdot. Geconcentreerde rijpe bramen en cassis springen uit het glas. Toetsen van gebrande koffie, chocolade en toast vergezellen het fruit en zorgen voor een bijkomende complexiteit. Vlezige en voor de appellatie Margaux een krachtige wijn met veel materie en diepgang, rondeur van een rijpe merlot. Krachtige maar geïntegreerde en rijpe tannine. Een van de beste Giscours ooit.

9+
Cantenac Brown
69% cabernet franc, 28% merlot, 3% cabernet franc. Fraaie aroma’s met geconcentreerd klasrijk fruit met vooral bramen en met een enorme fraîcheur. Het nieuw hout is volledig geïntegreerd. De smaak toont naast densiteit ook veel charme en verfijning. Eindigt met smaakvolle tannine en een kruidige toets. Lange finale.

9+
Durfort-Vivens
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. In de neus vallen vooral de rijpe bramen en de enorme precisie van het fruit op. Verluchten opent nog meer naar complexiteit. Vlotte aanzet met grip en massa’s fruit gaan over in een middenstuk met reliëf en diepgang. Verfijnde tannine met ras. Lange finale. Zoals op Palmer heeft ook hier de meeldauw hevig thuis gehouden: opbrengst van 10hl per hectare.

9
Marquis d’Aslesmes, Malescot Saint-Exupéry

8,5
Prieuré Lichine, Kirwan, Lascombes, du Tertre, Le Pavillon Rouge du château Margaux, Ferrière

8+
Labégorce, Siran, Dauzac

Saint-Julien

10-
Ducru Beaucaillou
85% cabernet sauvignon, 15% merlot. Enorme finesse stuift uit het glas, heeft iets van slagroom gemengd met bramen en cassis. Ongelooflijke fraîcheur en diepte van het fruit. Het 100% nieuw hout is nauwelijks merkbaar en volkomen gedekt door het fruit. Zet in de smaak aan met romige toetsen die ruimen naar densiteit en een geschakeerd middenstuk met spanning, verfrissende zuren en eindigend met nobele tannine. Grote klasse.

9,5
Léoville Barton
82% cabernet sauvignon, 18% merlot. Intense en briljante kleur. Schitterend fruit met zowel intensiteit als finesse. Lichte toasting ondersteunt nogmaals de finesse. De smaak munt uit door zijn fluwelige structuur en geschakeerde onderbouw die reliëf en diepgang vertoont. Ragfijne tannine vormt de lange finale.

9,5
Léoville Poyferré
64% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% petit verdot, 3% cabernet franc. Diep rood en zwart fruit vergezeld van finesse en florale toetsen. Lichte toasting verrijkt de aroma’s. Diepe smaakvulling met veel rijp en fris fruit dat zowel breedte als diepte uitstraalt. Heeft meer materie dan Léoville Barton maar ook finesse en uitstekend evenwicht. Lange en kruidige finale.

9+
Beychevelle
50% merlot, 41% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc, 6% petit verdot. Excelleert door subliem fruit met veel finesse. Elegante onderbouw met een kruidig accent maar met goede diepgang. Prachtig evenwicht en frisse zuren ondersteunen het elegant karakter van deze wijn. Matige extractie zorgt voor verfijnde tannine.

9+
Gruaud Larose
67% cabernet sauvignon, 24% merlot, 9% cabernet franc. Geconcentreerd fruit met een stevige dosis finesse en florale en minerale toetsen. Vlotte aanzet met stevig en sappig fruit gaat over in een uitstekend evenwicht. Harmonieuze wijn die zowel elegantie als kracht weet te combineren.

9+
Branaire-Ducru
58% cabernet sauvignon, 33% merlot, 5% petit verdot, 4% cabernet franc. Zoals gewoonlijk tijdens de primeurs is deze Branaire-Ducru nog gereserveerd. Vraagt om stevige verluchting om zijn rijp geconcentreerd fruit vrij te maken. Evenwichtige structuur met voldoende diepgang die nog tijd nodig heeft om verder te ontplooien. Goede en frisse lengte.

8,5
Talbot
66% cabernet sauvignon, 29% merlot, 5% petit verdot. Vrij gereserveerd ontwikkelt de wijn mooi fruit met de nodige finesse. Matige extractie levert een evenwichtige wijn met een elegant karakter en goede verfijning. Smaakvolle tannine en goede lengte.

8,5
Langoa Barton
63% cabernet sauvignon, 28% merlot, 9% cabernet franc. Klasrijk fruit met opvallende finesse. Toont zich in de smaak met een kruidig accent maar ook met finesse en een delicaat evenwicht. Frisse en verfijnde tannine. Harmonieuze wijn.

8,5
Lagrange
67% cabernet sauvignon, 28% merlot, 5% petit verdot. Elegante en subtiele fruitexpressie. De smaak etaleert een mooie diepgang en een verfijnde vulling met een mooi evenwicht. Geïntegreerde en fijne tannine stoffeert de finale.

8+
Saint-Pierre, Gloria

Pauillac

10
Lafite Rothschild
91% cabernet sauvignon, 8,5% merlot en 0,5% petit verdot. Slechts 13,3% alcohol !! Zeer diepe kleur. Aanvankelijk heel gesloten en gereserveerd. Stevig verluchten brengt een enorme finesse naar boven van een rijpe maar frisse cabernet sauvignon met bosbessen en cassis en grote finesse. Start in de mond met massa’s geconcentreerd fruit met een extreme elegantie die wordt doorgetrokken naar het middenstuk. Ongelooflijk schitterende finale met complexe en verfijnde tannine. Zeer lange afdronk. Deze wijn is de verpersoonlijking van raffinement en finesse en komt in aanmerking voor de wijn van het jaar.

10-
Mouton Rothschild
86% cabernet sauvignon, 12% merlot en 2% cabernet franc. Romige fruitimpressies met een toets van slagroom verlaat het glas samen met zwarte kers en bosvruchten. Finesse en spanning binden zich met een excellente fraîcheur. Een ronde volle aanzet met rijp fruit gaat over naar een gestoffeerd middenstuk met voldoende aciditeit. Verfijnde diepgang gekoppeld aan finesse. Lange afdronk met nobele tannine.

10-
Pontet-Canet
70% cabernet sauvignon, 22% merlot, 5% cabernet franc, 3% petit verdot. Opbrengst van 10hl per hectare! Twee derde van een normale oogst verloren door meeldauw. Sublieme geur met schitterend en verfijnd fruit met een hemelse finesse. Subtiele kruidigheid vormt een bijdrage tot nog meer complexiteit. Enorme fraîcheur en precisie. De smaak is verrukkelijk fijn en elegant maar met ontzettend veel diepte. Geraffineerde tannine met een enorme diepte zorgt voor een zeer lange finale. De kwaliteit van deze Pontet-Canet moet toch grote voldoening geven aan Alfred Tesseron, een kleine compensatie voor het grote verlies.

9,5
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
71% cabernet sauvignon, 23% merlot, 5% cabernet franc, 1% petit verdot. In de geur ontmoeten rood en zwart fruit elkaar met cassis en framboos. Uitnemende fraîcheur en precisie gekoppeld aan een elegantie die onmiddellijk uitnodigt tot proeven. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt naar het middenstuk met zacht fluwelig fruit dat de kracht van de wijn voor een deel maskeert. Elegante en smaakvolle tannine met ras vullen de lange finale. Dit is een rasvolle pauillac waar de elegantie de kracht toedekt en charme verleent.

9,5
Pichon Baron
78% cabernet sauvignon en 22% merlot. Geur met finesse en verfijning maar ook met een fraaie fraîcheur. Rijp en geconcentreerd smaakpatroon met massa’s fruit en diepgang. Geen enkele hapering in het middenstuk dat uitmunt door een zeer goede balans die iets meer elegantie vertoont dan in vorige jaren. Tannine met ras en structuur. Aristocratische wijn.

9+
Lynch Bages
72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc, 3% petit verdot. Etaleert schitterend cabernetfruit met finesse en complexiteit, samen met een uitmuntende fraîcheur. Start in de mond met al even schitterend fruit als in de neus. Krachtig maar met opening naar verfijning en een prima balans. Smaakvolle tannine vergezellen de lange finale.

9+
Grand-Puy-Lacoste
78% cabernet sauvignon, 22% merlot. Uitgesproken cabernetaroma’s met cassis en een peperige toets die extra fraîcheur toevoegt. Gestructureerde onderbouw met diepgang en breedte, gekoppeld aan een zeer goede zoet-zuurbalans, rijpe tannine die de finale fris houden.

9
Duhart-Milon
65% cabernet sauvignon, 35% merlot. Intense kleur. Nog vrij gesloten maar duidelijk onderliggende finesse, koffie en ceder. Uitzonderlijke aromatische fraîcheur. Aanzet met romig fruit, middenstuk met veel volume maar met goede zuren. Heeft spanning tot en met de finale die fris blijft met verfijnde tannine.

9
Grand-Puy Ducasse
Cabernet sauvignon, merlot. Flatterende geur met donker fruit, vanille en een vleugje mokka, fris en finesse. Ietwat kruidige aanzet met goede voortzetting. Zeer goed balans tussen materie, fruit en zuren. De finale is kruidig en heeft nog tijd nodig om het hout volledig te integreren. De kwaliteit gaat hier de laatste jaren in stijgende lijn.

9-
Haut-Bages Libéral, Clerc Milon

Saint-Estèphe

9,5
Montrose
772% cabernet sauvignon, 20% merlot, 6% cabernet franc en 2% petit verdot. Schittert met fruit van grote klasse, crème de cassis, zwarte bosbessen en zoethout. Een toets grafiet voegt zich bij de grote fraîcheur. In de mond start de smaak met een romige textuur en vervolgt met intens en geschakeerd fruit, spanning en diepte. Niettegenstaande de geconcentreerde onderbouw behoudt de wijn elegantie en eindigt met nobele tannine. Grote wijn.

9,5
Calon Ségur
65% cabernet sauvignon, 17% merlot, 15% cabernet franc en 3% petit verdot. Schitterende geur met subliem fruit dat grote precisie en raffinement etaleert. Pure finesse die het 100% nieuw hout volledig weet te integreren en op de achtergrond houdt. Eerder krachtig door zijn intens fruit dan door zijn extract. Harmonieuze voortzetting met reliëf, florale toetsen en frisse zuren. Geraffineerde finale met nobele tannine. Grote wijn met het accent op finesse dat wat pinot noir-impressies oproept.

9,5
Cos d’Estournel
74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 2% cabernet franc en 1% petit verdot. Aanvankelijk nog vrij gesloten. Bij stevig verluchten ontwikkelt zich donker fruit met onderliggende finesse en opvallende fraîcheur, aangevuld met noties van koffie, cacao en ceder. Ondanks de krachtige onderbouw toont de wijn dynamiek en elegantie met ontzettend veel fruit. De kruidige maar geraffineerde tannine zorgt voor een lange finale. Opnieuw een wijn met grote klasse.

9
Phélan Ségur
57% cabernet sauvignon, 43% merlot. Fraaie geur met grote zuiverheid en finesse, gekoppeld aan een opwekkende fraîcheur. Romige aanzet in de smaak met uiterst verzorgd fruit, uitstekend balans met verfrissende zuren. Rijpe tannine met ras en verfijning. De beste Phélan Ségur ooit waarin de strenge kantjes van in primeur mooi zijn afgevijld.

9-
Lafon-Rochet
64% cabernet sauvignon, 26% merlot, 4% cabernet franc, 6% petit verdot. Gebald maar rijp fruit, nog vrij gesloten. Smakelijke vulling met geconcentreerd fruit en goede balans. Rijpe gestructureerde tannine.

8,5
Cos Labory, De Pez, Meyney, Le Marquis de Calon Ségur, La Dame de Montrose, Pagodes de Cos

Saint-Emilion

10
Cheval Blanc
54% merlot, 40% cabernet franc en 6% cabernet sauvignon, afkomstig van 33 percelen. Voornamelijk zwart fruit met een enorme finesse en florale toetsen, een subtiele kruidigheid versterkt de opwekkende fraîcheur in de wijn. Start in de mond met een romige aanzet van verfijnd fruit, gaat verder met diepgang en breedte gekoppeld aan een hoge dosis finesse. Perfecte balans tussen de materie, zuren en het fruit. Geraffineerde tannine onderbouwt de heel lange finale. Ongetwijfeld een van de beste Cheval Blancs ooit!

10-
Ausone
60% cabernet franc en 40% merlot. Nog vrij discrete geur, maar met onderliggende finesse. Verluchten brengt bramen, finesse en diepgang. Het nieuw hout is volledig versmolten. Een textuur en onderbouw met hoogstaand finesserijk fruit, hoge densiteit gekoppeld aan finesse en complexiteit. Lange finale met rijke maar nobele tannine.

9,5
Figeac
37% merlot, 33% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc. Intense kleur. Schitterende aroma’s met finesserijk fruit en overweldigende fraîcheur. Sterk getypeerd door cabernet sauvignon – cassis, zwarte kers en bosvruchten – en cabernet franc door zijn floraal karakter. Romige aanzet in de smaak die volgt met rondeur en sappige structuur. Spanning en fraîcheur zijn de rode draad tot in de finale die eindigt met smaakvolle en frisse tannine met een fijne kruidigheid. Dit is een grote Figeac.

9,5
Angelus
65% merlot, 35% cabernet franc. Subliem fruit zowel qua intensiteit als complexiteit, heeft iets van slagroom en patisserie samen met een florale inbreng van de cabernet franc. Finesse. Elegante maar smaakvolle textuur die gekenmerkt is door spanning en fijne kruiden, diepgang en verfijning. Eindigt met klasrijke tannine en lange afdronk. De huidige stijl van Angelus is meer en meer op verfijning dan op kracht gebaseerd, zoals dat in het verleden meer het geval was.

9,5
Clos Fourtet
90% merlot, 7% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc. Intense kleur. Schitterend fruit zowel op vlak van intensiteit als intrinsieke klasse. Diepte en verfijning gaan hand in hand. Romige aanzet die zich verder zet met zacht geconcentreerd fruit, reliëf en diepgang en een uitzonderlijk mooi evenwicht. Geschakeerde tannine met ras en fraîcheur. Lange afdronk. Grote klasse.

9,5
Troplong Mondot
85% merlot, 13% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc. Schitterende concentratie aan fruit met finesse en complexiteit. Zet in de mond aan met voluptueus fruit dat naast charme ook frisheid behoudt. Een uiterste verzorgd middenstuk dekt door zijn excellent fruit de kracht. Complexe en frisse tannine dragen bij tot een lange finale. Matige extractie brengt dit jaar duidelijk meer de finesse naar boven van dit uitstekend terroir.

9,5
Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Combinatie van zwart en rood fruit met diepte en complexiteit. Het hout is hier volledig geïntegreerd. De textuur legt het accent nu meer op verfijning en elegantie dan op kracht zoals in het verleden. Geschakeerd middenstuk met een fraaie balans. Sluit de lange finale met frisse en nobele tannine.

9,5
Pavie Decesse
Merlot, cabernet franc. Zwart fruit met spanning en finesse, een kalkachtige impressie die diepgang en complexiteit creëert. Geconcentreerde onderbouw die van start tot finale met rijp fruit is gedekt, spanning en breedte. Een mooie wijn met een combinatie van kracht en finesse.

9,5
Bellevue Mondotte
90% merlot, 5% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur. Complexe en diepe fruitexpressie met klasse en opvallende fraîcheur. Mooie rondeur op basis van zacht en lichtjes zoet fruit. Toont tegelijk kracht als elegantie. Knappe balans. Stevige maar nobele tannine met lange afdronk.

9,5
Tertre Roteboeuf
80% merlot, 20% cabernet franc. Lichte reductie in de neus die verdwijnt bij verluchten. Zwart geconcentreerd fruit met zoethout, koffie en toastimpressies, chocolade en cacao maar ook met een pak finesse en verfijning. Vlotte aanzet met wat gebrande koffie en zwart fruit, hoge densiteit met ietwat lage zuren maar nimmer zwaar of log. Rijke smaakvolle tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig. Onderscheidt zich zoals steeds door zijn persoonlijke stijl van alle andere topwijnen.

9,5
Pavie Macquin
78% merlot, 20% cabernet franc, 2% cabernet sauvignon. Schitterend fruit met zwarte kers en subtiele kruiden, kalkachtige fraîcheur. Het geheel straalt finesse uit. Stijlvolle aanzet met ontzettend levendig en fris fruit, gesteund door frisse zuren en eindigend met klasrijke kruidige tannine. Een combinatie van finesse-kracht-evenwicht.

9,5
Bélair-Monange
90% merlot, 10% cabernet franc. Schitterend fruit met finesse en complexiteit, aangevuld met florale en krijtachtige toetsen. Elegante en tegelijk krachtige onderbouw met veel diepgang en goede zuren. Uitstekende balans en fraîcheur. Voluptueuze maar toch verfijnde tannine vergezellen de lange finale.

9
La Gaffelière, Canon, Larcis Ducasse, La Serre, Canon-la-Gaffelière

8,5
Fonroque, Berliquet, Bellefont-Belcier, Vallandraud, Villemaurine, Grand Mayne, Beau-Séjour Bécot, Laroque, Saint-Georges Côtes Pavie, Larmande, Chapelle d’Ausone, La Clotte

Pomerol

10-
Vieux Château Certan
70% merlot, 30% cabernet franc. Schitterende geur met een finesserijke combinatie van rood en zwart fruit, florale accenten van een perfect rijpe cabernet franc, harmonie en precisie raken de perfectie. Notie van grafiet. Zalvend zachte aanzet met een romige toets. Verfijnde structuur waarbij de elegantie de kracht van de wijn verbergt, wat een fraîcheur. Tannine met ras en finesse zorgen voor enorme lengte. Een klasbak!

10-
Le Pin
100% merlot. Sublieme geur met een korf van rood en donker fruit met bramen en bosbessen. Grote complexiteit gekoppeld aan diepgang en uitstekende fraîcheur, samen met een subtiele kruidigheid, minerale en florale toetsen. Start romig in de mond met schitterend fruit. Diepgang en fraîcheur zijn de rode draad, knappe balans en geraffineerde tannine. Zeer lange afdronk. Een van de beste Le Pins ooit.

9,5
Petrus
100% merlot. Gemiddelde kleurintensiteit. Rijpe bramen en een verfijnde kruidigheid. Op dit moment nog heel discreet maar met de nodige onderliggende finesse. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt met een elegante en verfijnde onderbouw die eerder op finesse dan densiteit terugvalt. Complex maar toch nog discreet. Geraffineerde tannine en lange finale.

9,5
Trotanoy
90% merlot, 10% cabernet franc. Nog vrij gesloten in de neus, discreter dan La Fleur Petrus maar met onderliggende finesse die diepte etaleert, aangevuld met florale toetsen. Uitmuntende fraîcheur. Knappe constitutie met elegantie maar tegelijk met een gestoffeerde onderbouw met flinke zuren. Geschakeerd middenstuk met spanning. Rijpe en verfijnde tanninestructuur zorgt voor grote lengte. Een imposante Trotanoy!

9,5
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Fraaie geur met uitzonderlijk verfijnd fruit met klasse en complexiteit, zwarte kers en toets van violet. Opvallende fraîcheur. Ronde en tegelijk romige aanzet met massa’s fruit. Vervolgt in het middenstuk zonder de minste hapering. Compacte en tegelijk frisse structuur die eindigt in een lange afdronk met nobele tannine.

9,5
La Violette
100% merlot. Hoewel nog vrij discreet is de geur diep en complex met een subtiele kruidigheid en aangevuld met de bloemige toetsen van viooltjes die typisch zijn voor deze wijn. Zalvend zacht fruit en materie met diepgang en breedte, goede aciditeit en verfijnde rijpe tannine met klasse. Groot bewaarpotentieel.

9,5
La Conseillante
Merlot, cabernet franc. Intense kleur. Flatterende en tegelijk complexe neus met iets roomachtig, fris en verfijnd met florale inbreng. Zacht romige start die zich doortrekt met een eerder elegante en verfijnde onderbouw, uitstekende balans getypeerd door frisheid. Eindigt met een kruidige tint en tannine met ras.

9+
L’Evangile
80% merlot, 20% cabernet franc. Fraaie aroma’s met intensiteit en finesse, lichtjes aangevuld met specerijen en een fijne houttoets. Volle en vrij krachtige onderbouw die ondersteund wordt met een korf van fruit, heeft densiteit en toch verfijning met een fijne kruidigheid. Gestructureerde maar rijpe tannine en grote lengte. Slechts 20hl/ha door meeldauw.

9+
Hosanna, La Fleur Petrus, Beauregard, Gazin, Feytit-Clinet, Petit Village

9
Certan de May, Clinet, Le Gay, La Cabanne, Rouget, La Croix de Gay

Pessac-Léognan rood

10-
Haut-Bailly
55% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% petit verdot, 5% cabernet franc. Intense kleur. Zwarte kersen, minerale accenten en een rokerig element vormen samen met de florale toetsen een uitzonderlijk verfijnd aroma dat niettegenstaande een zekere gereserveerdheid toch zijn grote klasse etaleert. Mooie constitutie met een rijpe fruitmaterie die zich verder ontplooit in het middenstuk en gepaard gaat met frisse zuren. Stevige en gestructureerde tannine met een kruidig accent maar ook met finesse. Lange afdronk. Klassewijn!

9,5
Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot. Klasrijke geur met subtiel fruit, zowel mineraal als floraal. Uitzonderlijk mooie fraîcheur. Zacht en geschakeerd fruit met frisse zuren vormen een elegante en toch stevige onderbouw. Knap evenwicht en verfijnde tannine zorgen voor stijlvolle finale.

9,5
Smith Haut Lafitte
60% cabernet sauvignon, 34% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Intense kleur. Verfijnde structuur maar toch met grote diepgang. Stevige tannine die doorweven is van fraîcheur. Munt uit door een uitstekend evenwicht tussen enerzijds zijn stevige structuur en anderzijds het rijke fruit. Knappe wijn met groot bewaarpotentieel.

9,5
Pape Clément
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. De geur etaleert naast zwarte bosbessen, ook noties van grafiet en een rokerig element. Het hout is hier volkomen geïntegreerd. Mooie structuur met densiteit en diepgang. Heeft reliëf in het middenstuk en eindigt met gestructureerde en klasrijke tannine. Zeer geslaagd.

9+
Les Carmes Haut-Brion
37% cabernet franc, 34% cabernet sauvignon, 29% merlot. Donker fruit met rijpheid en fraîcheur kenmerken de geur. Toets van grafiet. Compacte smaak met veel materie, kruidig maar ook met verfrissende zuren, complex. Stevige maar nobele tannine.

9+
Malartic Lagravière
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Zwarte bessen met cassis en bosbessen. Nog ietwat gesloten maar toch ontluikende finesse. Stevige onderbouw met voldoende evenwicht en rijpe tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig om alles te laten versmelten.

9-
Fieuzal, Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

Pessac-Léognan wit

9+

Domaine de Chevalier
75% sauvignon blanc, 25% sémillon. Klasrijke geur met subtiel fruit, schittert door zijn mineraliteit en florale toetsen. De aanzet start met zalvend fruit en licht romige toets gevolgd door sappige zuren en een knap evenwicht. Zeer zuivere en lange afdronk. Klasse.

9+

Pape Clément
Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle, sauvignon gris. Een combinatie van exotisch fruit en citrusvruchten. Het nieuwe hout laat het fruit volledig op de voorgrond wat in het verleden vaak niet het geval was. Mooie constitutie met zowel vulling als verfrissende zuren. Sappige en diepe structuur die nazindert tot in de finale. Klasse!

9

Malartic-Lagravière
Sauvignon blanc, sémillon. Schitterende geur met perzik, ananas en mango. Minerale achtergrond verstevigt de opvallende fraîcheur en houdt het hout op de achtergrond. Sappige en verfijnde textuur vanaf de aanzet tot in de lange finale.

8

Fieuzal, Latour-Martillac, Bouscaut, Carbonnieux

Smith Haut-Lafitte wit: niet geproefd

Interessante wijnen met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Château Poujeaux – Moulis – Crus Bourgeois
Château Grand Poujeaux – Moulis – Crus Bourgeois
Château Malescasse – Haut-Médoc – Crus Bourgeois
Château Pindefleurs – Grand Cru Saint-Emilion
Château La Candale – Grand Cru Saint-Emilion
Château Ampélia – Castillon Côtes de Bordeaux
Château d’Aguihle – Castillon Côtes de Bordeaux
Château Alcée – Castillon Côtes de Bordeaux
Domaine de l’A – Castillon Côtes de Bordeaux
Château Puygueraud – Francs Côtes de Bordeaux
Château La Prade – Francs Côtes de Bordeaux
Château Les Charmes Godard wit – Francs Côtes de Bordeaux
Château La Fleur de Boüard – Lalande de Pomerol
Château Réaut – Cadillac Côtes de Bordeaux
Château Fontenil – Fronsac
Château Moulin Haut-Laroque – Fronsac
Château Les Trois Croix – Fronsac
Château Grand Renouil – Canon-Fronsac
Château Vray Canon Boyer – Canon-Fronsac
Château Haut-Lagrange – Pessac-Léognan
Château Le Pape – Pessac-Léognan
Château Meyney – Saint-Estèphe
Château De Pez – Saint-Estèphe
Château Capbern – Saint-Estèphe