verkerk

Mattijs Koornneef (Verkerk Wijnimport) en sommelier Barbora Peterikova (Wils), geflankeerd door Matteo en Tomasso Gallo (Vie di Romans)

Verkerk Wijnimport organiseerde bij twee Amsterdamse restaurants een proeverij gewijd aan het Italiaanse wijnhuis Vie di Romans: Wils en Entrepot. Matteo en Tomasso, zonen van eigenaar-wijnmaker Gianfranco Gallo, presenteerden persoonlijk hun wijnen.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Vie di Romans omvat 65 hectare aan wijngaarden op de noordflank van de rivier de Isonzo, in het noordoostelijke wijngebied Friuli. Anders dan de meeste, bekendere appellaties van Friuli is Friuli Isonzo een lager gelegen, vlak gebied. 20 kilometer naar het zuiden ligt de Adriatische Zee, 30 kilometer naar het noorden beginnen de uitlopers van de Alpen. De koele Bora vanuit de Alpen en de warme Sirocco uit het zuiden houden de druiven droog en gezond en de grote temperatuurverschillen tussen dag- en nacht zorgen voor een lang en geleidelijk groeiseizoen.
Het vlakke landschap was ooit bedekt met gletsjers, wat geresulteerd heeft in een onderliggende, mineraalrijke bodemlaag van Alpengesteente, bedekt met keien, kiezels, zand en klei afgezet door de Isonzo.
Familie Gallo

De familie Gallo

Nadat Gianfranco Gallo in 1978 de leiding had gekregen over het familiebedrijf, heeft hij flink geïnvesteerd in een upgrading van het bedrijf en de wijngaarden. Alles is er sindsdien op gericht om wijnen van een hoog kwaliteitsniveau te produceren, die aantonen dat de laag gelegen vlakte in de Isonzo-vallei veel meer potentieel bezit dan meestal werd aangenomen.
De eerste wijnen werden geproduceerd onder de naam Gallo, maar dat werd na enige tijd veranderd in Vie di Romans, om verwarring met de gelijknamige Amerikaanse wijngigant te voorkomen.
Druif en terroir krijgen een podium bij Vie di Romans, en daarom maakt Gianfranco sinds 1990 bijna alleen nog maar monocepagewijnen. Iedere wijngaard is beplant met de druif/druiven die het best presteert/presteren in het specifieke bodemtype van die wijngaard. Middels lage rendementen en zo laat mogelijk oogsten wordt het maximum aan aromatische intensiteit bereikt. De oogst van elk perceel wordt separaat gevinifieerd. Persen en maceratie vinden plaats onder inert gas om nog meer aromatische expressie te verkrijgen. Iedere wijn krijgt de naam van de druif en die van de wijngaard op het etiket en wordt pas anderhalf tot twee jaar na de oogst op de markt gebracht. In de tussentijd rijpen ze deels in (gebruikte) barriques en deels in rvs. Deze werkwijze levert wijnen op met veel concentratie, verfijning en complexiteit en een opvallend goed bewaarpotentieel.
Vie di Romans kelder

Kelder Vie di Romans

I Climat

Onder deze naam produceert Vie di Romans sinds kort een reeks van zes cuvées die als het ware nog meer inzoomen op terroirverschillen. Elke wijn is afkomstig van één perceel binnen een van de wijngaarden Ciampagnis of Vie di Romans. Om de nadruk volledig op de terroirexpressie te leggen, werden alleen chardonnaydruiven gebruikt, werden de percelen op gelijke wijze onderhouden en ondergingen alle zes wijnen een vrijwel identieke vinificatie en rijping (18 maanden sur lie gevolgd door 45 maanden flesrijping). Elke cuvée draagt de naam van de familie die het desbetreffende perceel in het verleden generaties lang heeft bewerkt.

Geproefde wijnen

De genoteerde wijnen zijn geproefd bij restaurant Wils en/of restaurant Entrepot. De proefnotities staan hieronder vermeld onder druivenras(sen) en wijngaard(en) van herkomst.
Het waren twee bijzondere tastings. De wijnen worden gekenmerkt door geheel eigen aroma’s en zeer aparte terroirimpressies. Dat er zowel jonge als oudere jaargangen geproefd werden, maakte de sessies extra interessant. Diversiteit, verfijning en ontwikkeling gaan hand en hand en dat maakt de wijnen bijzonder geschikt voor de hogere gastronomie. Het kwaliteitsniveau ligt bij alle wijnen dicht bij elkaar, ongeacht de leeftijd.

verkerk 8
Vieris
Dolee
Dessimis
Sauvignon blanc - wijngaard: Piere

8,5

Piere Sauvignon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Sauvigon blanc, 12,5 ha in productie, 19 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en kiezels, klei met kiezelaarde, 18-19 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 9 maanden flesrijping; heel heftige geurprikkel, grapefruit, na walsen mooi in balans, rijke aanzet, volume, zuren en mooie ingetogen bitters, goed sap, florale omlijsting, heel bijzondere aroma’s (14,76%) € 38,65

8+

Piere Sauvignon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2014
Sauvignon blanc, 10,8 ha in productie, 17 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en kiezels, klei met kiezelaarde, 14 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; fijne neus, licht ontwikkelde geur, opvallende terroirimpressie, goed sap, nog mooi fruitig, goede balans, licht konfituur, opwekkende stijl, schoon, hint van anijs, puur en slank, goede lengte, gastronomische wijn (13,08%)

8

Piere Sauvignon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2009
Sauvignon blanc, 8,03 ha in productie, 16 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en kiezels, klei met kiezelaarde, 28 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 7 maanden rijping sur lie, 11 maanden flesrijping; vriendelijke neus, hint van sake, duidelijk evolutie, sappig, mals, breed, veel gerijpt en exotisch fruit, crèmig, inhoud, levendig, opwekkend (14,4%)

Sauvignon blanc - wijngaard: Vieris

8,5

Vieris Sauvigon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Sauvignon blanc, 9,42 ha in productie, 23 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en roodachtige zand-silt, 12-17 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; meer gematigde geur, gedoseerde geur- en smaakaroma’s, meer breedte en mondvullend middenpalet, evenwichtig, zeer veel intensiteit en lengte (14,64%) € 38,65

8+

Vieris Sauvigon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2016
Sauvignon blanc, 8,00 ha in productie, 22 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en roodachtige zand-silt, 20 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; tragere ontwikkeling, kenmerkende terroirtoets in de geur, ingehouden, citrusfruit zacht op de achtergrond, complex, vullend, mooi gerijpt, warme associaties (14,95%)

8

Vieris Sauvigon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2012
Sauvignon blanc, 8,03 ha in productie, 19 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en kiezels, klei met kiezelaarde, 18 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; mooie neus, goed sap, opwekkende stijl, beetje mals, iets minder reliëf, sappig, vullend, bitters en zuren, schoon, hint van citrus, veel lengte (14,9%)

8,5

Vieris Sauvigon Blanc, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2009
Sauvignon blanc; intense geur, hint van anijs en bloesem, sappig, crèmig, smaakvol, vullend, rijp fruit, opwekkende stijl, verleidelijke wijn, goede spanning, bitters en lengte, mooi geëvolueerd

Friulano - wijngaard: Dolée

8-

Dolée Friulano, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Friulano, 2,02 ha in productie, 22 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en roodachtige zand-silt, 16 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; geelgroen uiterlijk, heftige, intense geur, directe stijl, smaakvol, geuraroma’s komen terug in smaak, mooie vulling, rijp fruit, goede bitters, kruidige ondertoon, veel inhoud en lengte (14,23%) € 37,00

8,5

Dolée Friulano, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2013
Friulano, 2,02 ha in productie, 21 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en roodachtige zand-silt, 16-25 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 9 maanden flesrijping; intense kleur, gerijpt fruit, fumé in geur, sinaasappelschilbitters, volle aanzet, veel sap, mollige bitters, opwekkend en elegant, veel lengte, maaltijdwijn (14%)

9-

Dolée Friulano, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2007
Friulano, 2,02 ha in productie, 8 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, met gravel en roodachtige zand-silt, 16-25 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 7 maanden rijping sur lie, 12 maanden flesrijping; rustige evolutie, vettig/crèmig, goede balans, wat belegen, doet denken aan fino, krijtachtig, ook wat nootachtig en karameltonen, stroperig en vettig, intense wijn, fraai ontwikkeld, goede lengte (14,21%)

Malvasia istriana - wijngaard: Dis Cumieris

8,5

Dis Cumieris Malvasia, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Malvasia istriana, 1,50 ha in productie, 16 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 20-23 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; schoon, aangename neus, goed sap, hoge zuren, evenwichtig, fruitig, goede kruidigheid, mooie zoet-zuurbalans, speels, energiek, opwekkend (14,17%)

8

Dis Cumieris Malvasia, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2015
Malvasia istriana, 1,50 ha in productie, 10 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 18 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; geelgroen uiterlijk, ingetogen ontwikkeling in geur, gerijpt wit fruit met tonen van appel, mango en abrikoos, totaal andere beleving, aparte terroirtoets, evolutie, atypisch, beetje timide, mooie bitters, duidelijk mineralig, goede balans, fruit blijft goed overeind, kruidig, licht pittige ondertoon (13,20%) € 35,20

8-

Dis Cumieris Malvasia, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2009
Malvasia istriana, 1,50 ha in productie, 10 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 25 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 7 maanden rijping sur lie, 9 maanden flesrijping; citroengeel, duidelijk ontwikkelde kleur en geur, boterige aroma’s in geur en smaak, veel volume, gerijpt, crèmig, volle wijn (14,20%)

8

Dis Cumieris Malvasia, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2008
Malvasia istriana, 1,50 ha in productie, 16 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 20-23 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; lichtgeel van kleur, gerijpt fruit, impressie van anijs, fumé, sappig, mooie zuren en bitters, mooie balans en compact, strak, schoon, mooi ontwikkeld, aangenaam en doordrinkbaar

Pinot grigio - wijngaard: Dessimis

8,5

Dessimis Pinot Grigio, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Pinot grigio, 9,05 ha in productie, 23 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 25-38 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; veel kleurintensiteit, brede geurwaaier, aparte terroirtonen, vullende wijn, heeft lucht nodig, rijp fruit, goede zuurgraad, mooie kruidigheid, licht pittig, aromatisch, energiek en levendig veel lengte (14,52%) € 39,30

8,5

Dessimis Pinot Grigio, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2015
Pinot grigio, 9,05 ha in productie, 18 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 16 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; mooi ontwikkeld, daardoor minder expressief, heerlijk sap, goede balans, mooie bite

8

Dessimis Pinot Grigio, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2009
Pinot grigio, 7,50 ha in productie, 16 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige klei, 35 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 7 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; licht oranje uiterlijk, mooi sap, aangenaam, goed ontwikkeld, rijk aan aparte aroma’s, lengte, maaltijdwijn (14,90%)

Chardonnay/sauvignon blanc - wijngaard: Vie di Romans en Vieris

9-

Dut’ Un, Vie di Romans, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
50% chardonnay, 50% sauvignon blanc, 1,30 ha in productie, 30 jaar oude stokken, ondiepe tot medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige zand-silt, 25 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 19 maanden flesrijping; fraaie kleur, mooie geur, duidelijke invloed sauvignon, impressies van truffels en champignons, parfumé, sappige aanzet, smaakvol, mooie barriquetonen, heel lichte toets van asperges, evenwichtig en opwekkend, goede zuren, kruidig, goede lengte, aangenaam (14,85%) € 61,00

8+

Dut’ Un, Vie di Romans, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
50% chardonnay, 50% sauvignon blanc, 1,30 ha in productie, 27 jaar oude stokken, ondiepe tot medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige zand-silt, 18-22 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 10 maanden rijping sur lie, 20 maanden flesrijping; evenwichtige aroma’s, licht spritzig, mooi ontwikkeld, goede spanning, komt fris over, prima lengte, aangename smaakbeleving (14,79%)

Longorucis
Flors di Uils
Chardonnay
I Climat - wijngaard: Vie di Romans of Ciampagnis

9-

Climat Glesie Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2017
Chardonnay, wijngaard: Vie di Romans, 2,4 ha in productie, 10 jaar oude stokken, diepe arme bodem, kalksteen bij meer diepte, ontkalkte oppervlakte, rijk aan organisch materiaal, redelijk veel ijzer, heet en droog microklimaat, 41 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden sur lie in barrique, 9 maanden sur lie op rvs, 45 maanden flesrijping; licht citroengeel uiterlijk, fijne crèmige geur, fraai ontwikkeld, mineralig, fijne kruidigheid, licht pittig, goede expressie in de finale, vitaal, wijn met volume, goede lengte (14,80%) € 81,30

8,5

Climat Curie Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2017
Chardonnay, wijngaard: Vie di Romans, 4,0 ha in productie, 14 jaar oude stokken, diepe tot medium diepe bodem, klei-silt, kalkrijk, ijzeroxide op grotere diepte, rijk aan organisch materiaal, warmer microklimaat, 31 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden sur lie in barrique, 9 maanden sur lie op rvs, 45 maanden flesrijping; wat rustige geur, meer evenwichtig, interessant, mooi fruit, goede expressie, goede kruidigheid, mals middenpalet (14,21%) € 85,80

8-

Climat Cortesar Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2017
Chardonnay, wijngaard: Ciampagnis, 2,0 ha in productie, 27 jaar oude stokken, medium diepe bodem, siltig kalkrijk bij meer diepte, zeer rijk aan organisch materiaal, koeler microklimaat, 29 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden sur lie in barrique, 9 maanden sur lie op rvs, 45 maanden flesrijping; zachter geur- en smaakpalet, mals, beetje monotoon, wel smakelijk (13,88%) € 74,60

Pinot nero - wijngaard: Longorucis

8-

Longorucis Pinot Nero, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2018
Pinot nero, 1,4 ha in productie, 4 jaar oude stokken, medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, klei-silt, 8 dagen fermentatie bij 18-30 graden, 14 maanden barrique, 8 maanden rvs, 14 maanden flesrijping; mooi ontwikkelde kleur, vrij duidelijk pinot nero, intens kruidige ondertoon, pittig van smaak, mooi fruit, correcte fraîcheur, goede inhoud en lengte € 31,55

7,5

Vie di Romans Pinot Nero, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2016
Pinot nero, 1,15 ha in productie, 4 jaar oude stokken, medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, zand-silt tot klei-silt met roodachtige kleur, 7 dagen fermentatie bij 18-30 graden, 12 maanden barrique, 8 maanden rvs, 15 maanden flesrijping; meer ontwikkeling, minder expressie, eerder wat mat, mooi fruit, correcte zuren, goede kruidigheid, mals en zacht (14,5%)

Malvasia/riesling/friulano - wijngaarden: Boghis, Ciampagnis, Vie di Romans

8

Flors di Uis Cuvée, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
55% malvasia istriana, 31% riesling, 14% friulano, wijngaarden: Boghis, Ciampagnis, Vie di Romans, 3,88 ha in productie, 29 jaar oude stokken, ondiepe tot medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige zand-silt, 13, 17 en 20 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 9 maanden flesrijping; schone, geconcentreerde geur, licht floraal, exotisch rijp fruit, veel citrus, licht grapefruit, sappig, goede zuren en bitter, kruidig, pepertje, goede spanning (13,84%) € 35,60

8

Flors di Uis Cuvée, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2015
45% malvasia istriana, 40% riesling, 15% friulano, wijngaarden: Boghis, Ciampagnis, Vie di Romans, 3,88 ha in productie, 23 jaar oude stokken, ondiepe tot medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige zand-silt, 18-22 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; rijp fruit, citrus en sinaasappelschilbittertje, intens, levendig, elegant, mooi ontwikkeld, goede bitters en lengte, doordrinkbaar (13,10%)

9-

Flors di Uis Cuvée, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2011
50% malvasia istriana, 35% friulano, 15% riesling, wijngaarden: Boghis, Ciampagnis, Vie di Romans, 3,88 ha in productie, 19 jaar oude stokken, ondiepe tot medium diepe bodem, met gravel/kiezelstructuur, roodachtige zand-silt, 15 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 7 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; lichtgeel van kleur, ingetogen frisse geur, sappige aanzet, elegant, strak, gevarieerd smaakpalet, goede zoet-zuurbalans, opvallend mooi ontwikkeld, zeer verrassend, gastronomische wijn (14,3%)

Chardonnay - wijngaard: Ciampagnis

8-

Ciampagnis Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Chardonnay, 7,83 ha in productie, 21 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodemlaag, rijk aan gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 20-22 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; stuivende geur, walsen, decanteren?, veel inhoud, aromatisch, fijn parfumé, ook wat groene thee, herbaal, stevig en vullend, heftig (13,86%) € 35,35

8-

Ciampagnis Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2015
Chardonnay, 5,43 ha in productie, 24 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodemlaag, rijk aan gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 18 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 10 maanden flesrijping; lichtgroene kleur, geurwaaier van asperges, ook in smaak, aparte stijl, goed sap, beetje monotoon, intens, scherp, ontwikkeld (13,50%)

8,5

Ciampagnis Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2009
Chardonnay, 4,61 ha in productie, 18 jaar oude stokken, vrij ondiepe bodemlaag, rijk aan gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 20 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 6 maanden rijping sur lie, 11 maanden flesrijping; meer truffel en dadels in geur, geïntegreerde aroma’s, goede balans, mooi op smaak, prima vulling, goed sap, doordrinkbaar, opwekkend, schoon, uitstekend ontwikkeld (13,90%)

Chardonnay - wijngaard: Vie di Romans

8

Vie di Romans Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2021
Chardonnay, 10,75 ha in productie, 24 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, gemiddelde aanwezigheid gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 29-30 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; aangename geur, mooie balans, lichte vegetale impressie, goed houtgebruik, sappig, evenwichtig, smakelijk, goede zuren, voldoende energie, dorstlessende stijl, schoon, verkwikkend, goede lengte (14,42%) € 39,30

8+

Vie di Romans Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2016
Chardonnay, 9,95 ha in productie, 19 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, gemiddelde aanwezigheid gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 20 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 9 maanden rijping sur lie, 8 maanden flesrijping; rijpe, aromatische geur, o.a. champignons en truffels, evenwichtig, smaakvol, ontwikkelde tonen, mooie beklede bitters, hint van asperges, harmonieus, pittige tonen, ook hier kenmerkende, licht vegetale toon in de finale, stevig (14,50%)

9-

Vie di Romans Chardonnay, Vie di Romans, Friuli Isonzo, Italië 2010
Chardonnay, 8,61 ha in productie, 17 jaar oude stokken, medium diepe bodemlaag, gemiddelde aanwezigheid gravel en kiezels, wat roodachtige klei door aanwezigheid van ijzer- en aluminiumoxide, 25 dagen fermentatie bij 16-19 graden, 8 maanden rijping sur lie, 9 maanden flesrijping; vrij rustige, fijne geur, lichte mokkatoon, sappige aanzet, mals, goed ontwikkeld, sappig, mooi versmolten, wat bijterig tintje in de finale, goede lengte (14,70%)

Verkerk Wijnimport, Amsterdam, 020-7732877