Maandag 6 november
Gault&Millau Theater
10.30 – 12.30:
España Gastronómica
De nieuwe generatie talenten uit gerenommeerde restaurants presenteren Spaanse gerechten met hun favoriete Spaanse wijnen. Met medewerking van:
– Chef Sander Spruijt en sommelier Anne Hövels, De Burgemeester in Linschoten (16 punten GM),
– Chef Franke Osinga en sommelier Remon van de Kerkhof, De Treeswijkhoeve in Waalre (18 punten GM),
– Chef Rick May en sommelier Jane Lasschuit, Fris in Haarlem (14 punten GM),
– Chef Kees Meinderts en sommelier Almar Wessels, De Heeren van Harinxma (16 punten GM) in Beetsterzwaag
– Chef Jent van Capelle en sommelier Goos van den Berg, Podium onder de Dom in Utrecht (16 punten GM)
De jury bestaat uit: Eulalia Ortiz Aguilar (Raad voor Economische en Handelszaken, Ambassade van Spanje), Ana Roman Riechmann (directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag), Hans van de Meeberg (freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife), Ronald Hoeben (Foodtube, NRC), Floor van Ede (eigenaar Brasserie Van Baerle, Amsterdam), Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland).
In samenwerking met het Spaans verkeersbureau en ICEX/VINOS DE ESPAÑA. De stad Valencia sponsort de award voor de winnende combinatie.
12.00 – 12.45: (linkerhelft theater)
Slow food thema met Arjan Smit, restaurant De Pronckheer, Cothen (11 punten GM)
13.00 – 13.45:
RieslingWeeks
Restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode (17 punten GM) en Fris uit Haarlem (14 punten GM) presenteren hun winnende combinaties in de categorieën Topzaken en Restaurant/brasserie/bistro van de wijn-spijscompetitie tijdens de RieslingWeeks 2017, in samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn en The Wine & Food Association. Aansluitend proeverij met Duitse wijnen van exposanten o.l.v. Lars Daniëls MV.
14.00 – 14.45:
RIJKS®
Chef Ivan Beusink van RIJKS® (16,5 punten GM) kookt bij enkele van de meest witte wijnen van Battenfield-Spanier, Rheinhessen. De wijnen worden van commentaar voorzien door Gilles Huygen, Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam.
15.00 – 15.45:
Podium onder de Dom
De equipe van restaurant Podium onder de Dom in Utrecht (16 punten GM) bereidt gerechten met Livar en truffels van Fred de Leeuw in combinatie met wijnen van Smaragd Wijnen.
16.00 :
Ontvangst genodigden Gault&Millau Awards 2018
Met medewerking van de genomineerden voor de awards Beste Fromager, Talentvolle Chef, Gastheer/Gastvrouw en Sommelier.
Talentvol Chef:
Jermain De Rozario, Rozario-Helmond
Gilbert von Berg, Chateau Neercanne– Maastricht
Dennis Huwae, Daalder-Amsterdam
Jef van den Hout, The French Connection-Amsterdam
Kees Meinderts, Heeren van Harinxma-Beetsterzwaag
Talentvol Sommelier
Janine Kinderman, &samhoud places-Amsterdam
Sabas Joosten, De Librije-Zwolle
Thijs Stut, Bord’eau-Amsterdam
Ivar Roerink, Schultenhues Peter Gast Gastrobar-Zutphen
Ruben Kwakman, Zarzo-Eindhoven
Talentvol gastheer/gastvrouw
Bram van Grinsven, Somm- Uden
Coen Middeldorp, Diamanz-Roermond
Lisja Hu, Beulings-Amsterdam
Wouter Denessen, Vuurtoreneiland-Amsterdam
Melanie Hoogland, De Bokkedoorns-Overveen
Beste Fromager van het Jaar
Rein Denneman, Merlet –Schoorl
Joost Driehuis, De Burgemeester –Linschoten
Jasper de Jong, Podium onder de Dom –Utrecht
Jasmijn van Ramshorst, Het Roode Koper – Leuvenum
Chelone Saalmink, Schultenhues Peter Gast Gastrobar – Zutphen
Stephan Kesting, Jones – Kudelstaart
Forum Gastronomicum theater
12.00 – 12.45:
Competitie Cava Gramona en amuses
Presentatie van de drie beste combinaties van de Gramona amuse wedstrijd door
de restaurants Vinkeles in Amsterdam, de winnaar (18 punten GM), De Kluizenaar in Goes en Bentink in Amerongen in samenwerking met Wijnimport J. Bart.
13.00 – 13.45:
Japanse kooktechnieken
Arjan Siemerink van YAMA Utrecht demonstreert Japanse kooktechnieken o.a. met pickles en koji (schimmelcultuur).
14.00 – 14.45:
Bekendmaking winnaars 29ste Proefschrift Wijnconcours:
Verkiezing wijnen van het jaar
15.00 – 15.45:
Patisserie
De rol van patisserie in de topgastronomie in Nederland door patissier Robin Hoedjes van Huize van Wely en zoete wijnen van het 29ste Proefschrift Wijnconcours.
16.00:
Uitslag en prijsuitreiking España Gastronómica (zie ook Gault&Millau Theater 10.30). De stad Valencia sponsort de award voor de winnende combinatie.
16.30 – 17.30:
Masciarelli
Exclusieve proeverij met wijnen uit topsegment van dit befaamde wijnhuis uit de Abruzzen onder leiding van eigenaresse Marina Cvetic-Masciarelli met gerechten van chef André van Doorn van Kasteel Heemstede in Houten (17 punten GM).
17.45 – 18.30:
Tapas
The Wine and Food Association organiseerde dit jaar de Nationale Tapaswedstrijd in opdracht van het Spaans Verkeersbureau. Restaurants Beulings in Amsterdam (13 punten GM) winnaar 2017 presenteert hun winnende tapa. Tevens diverse Spaanse wijnen van het 29ste Proefschrift Wijnconcours.
Polarzaal
19.00 – 21.00:
Presentatie Gault&Millau gids anno 2018 en uitreiking Gault&Millau Awards
Toegang uitsluitend op persoonlijke uitnodiging.
Speeddate Theater 1
12:30 Huize van Wely, top patisserie
13:00 Mondivin Hongaarse rode top wijn
13:30 Zalm-Roots Fish Smokery
14:00 Min Zeven Ijs en Patisserie
14:30 La Prosciutteria: specialiteit op Italië, Kroatië en Slovenië
15:00 Wereldkampioen ijsbereider Dondoli
15:30 Persian Caviar
16:00 Bond van Boerderijzuivelaars
16:30 NTB
Speeddate Theater 2
12:30 Winestein
13:00 Livar
13:30 Aromi del Mondo: Focus op kaas, salami en groenten
14:00 Wereldkampioen ijsbereider Dondoli
14:30 Madame Paté, winnaar persprijs Culinair Saissonier voor het mooiste product
15:00 Newby Tea
15:30 Wijnkoperij La Perstistance: vergeten druivenrassen
16:00 Grapoila
16:30 Bourgondisch Lifestyle: Affinage
Dinsdag 7 november
Gault&Millau Theater
12.00 – 12.45:
Educatief programma met kaviaar en de beste champagnes van het 29ste Proefschrift Wijnconcours. I.sm. Persian Caviar.
13.00 – 13.45:
Schultenhues Peter Gast Gastrobar en ‘orange wines’
De jonge keukenequipe van restaurant Schultenhues Peter Gast Gastrobar uit Zutphen ( 17 punten GM) kookt bij zogenaamde ‘orange wines’ uit Slovenië in samenwerking met Delicroatia.
14.00 – 14.45:
Patisserie
De rol van patisserie in de topgastronomie in Nederland door patissier Robin Hoedjes van Huize van Wely, in combinatie met zoete wijnen van het 29ste Proefschrift Wijnconcours.
15.00 – 15.45:
HanTing Cuisine in Den Haag (16 punten GM); seizoensinvloeden
Presentatie door chef Han van restaurant HanTing Cuisine rond aspecten als gezondheid en de yin yang van de Franse en Chinese cuisine. Het programma wordt omlijst door Duitse wijnen van Jacobus Boelen.
16.00 – 16.45:
Japanse kooktechnieken
Arjan Siemerink van YAMA Utrecht demonstreert Japanse kooktechnieken o.a. met pickles en koji (schimmelcultuur).
Forum Gastronomicum theater
12.00 – 12.45:
Asian kitchen
Educatief programma rond de Aziatische keuken door Azië-specialist Tim Kan.
13.00 – 13.45:
Slow food thema met Genootschap van Stokers o.l.v. Arjan Smit, De Pronckheer, Cothen (11 punten GM).
14.00 – 14.45:
De Jong en Vins Naturels
Jim de Jong van restaurant de Jong in Rotterdam is gespecialiseerd in het werken met groenten en zogenaamde ‘vins naturels’. In samenwerking met groenten- en fruitspecialist Rungis presenteert hij enkele van zijn gerechten in combinatie met ‘vins naturels’ en bespreekt hij de positie en het nut of de noodzaak van deze wijnen in de gastronomie.
15.00 – 15.45:
Zalm
Educatief programma met zalm van Zalmrokerij Smoking, omlijst met wijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours.
16.00 – 16.45:
Chefs Robert Poel en Thomas Diepersloot van restaurant Voltaire, Parc Broekhuizen, Leersum. Spannende gerechten, onder supervisie van Jacob Jan Boerma (De Leest, Vaassen )
Speeddate Theater 1
12:30 NTB
13:00 Wijnkoperij La Persistance: vergeten druivenrassen
13:30 Grapoila
14:00 Zalm-Roots Fish Smokery
14:30 Mondivin Hongaarse rode top wijn
15:00 Madame Paté, winnaar persprijs Culinair Saissonier voor het mooiste product
15:30 Aromi del Mondo
16:00 Bourgondisch Lifestyle: Affinage
16:30 Stokers Slow Food Alliantie
Speeddate Theater 2
12:30 Huize van Wely, top patisserie
13:00 Bourgondisch Lifestyle: affinage
13:30 Winestein
14:00 La Prosciutteria: specialiteit op Italië, Kroatië en Slovenië
14:30 Persian Caviar
15:00 Bond van Boerderijzuivelaars
15:30 Livar
16:00 Stokers Slow Food Alliantie
16:30 NTB