Vajra 1
Met regelmaat komen taxateurs, wijncollectioneurs of veilingmeesters bij Proefschrift met het verzoek een aantal oude flessen wijn te beoordelen. Vaak zijn het spraakmakende wijnen die na decennia soms nog verrassend goed in het glas terechtkomen. In dit artikel een bijna 40 jaar oude barolo die niet zo lang geleden geproefd werd.
proefnotities Jan van Lissum

***
G.D. Vajra, Barolo, Italië 1986

Aldo Vajra belandde op 15-jarige leeftijd eigenlijk voor straf in de wijngaard van zijn grootouders. Het was mei 1968 en zijn vader was hem toevallig tegengekomen temidden van demonstrerende studenten in de binnenstad van Turijn. Om hem weer op het rechte pad te brengen stuurde hij Aldo naar de boerderij in Barolo om daar de zomermaanden door te brengen.
Temidden van de druivenranken werd Aldo al snel gegrepen door het wijnvirus. Hij maakt in 1972 zijn eerste wijnen en ontpopt zich als pionier. Als een van de eersten in de regio stapt hij over op biologische teelt en bij de rijping maakt hij gebruik van grote oude vaten in plaats van barriques, om de houtinvloed in zijn wijnen beperkt te houden. In de wijngaard pioniert hij met massale selectie en plant hij percelen aan met de bijna vergeten freisa, maar ook met riesling en pinot noir. Aldo krijgt de bijnaam ‘meest moderne traditionalist en meest traditionele modernist’. Inmiddels wordt hij binnen het familiebedrijf bijgestaan door zijn kinderen Giuseppe, Francesca en Isidoro.

Nebbiolo; granaatrood met duidelijk ontwikkelde rand. Ook in de geur evolutie: naast mooi ontwikkeld fruit o.a. paddenstoelen, aromatisch, rijk en breed. Goede aanzet, het klopt nog steeds, prima smaakpalet, elegant, vrij hoge zuren, levendig, fijne kruidige toets, tannine die langzaam droger wordt, maar nog voldoende vulling en een prima lengte. Uitstekende begeleider van een vullend, winters gerecht, bijvoorbeeld met wild of rood vlees en truffel. Klassieke wijn waarin stijl, regio en druif goed tot hun recht komen.