nine seconds
One Point Five, Shafer, Stags Leap District, Californië 2018
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster
www.wijnimportbart.nl
Achtergrond
Het zijn bijna allemaal familiebedrijven en één daarvan is Shafer Vineyards.
Het bedrijf bezit zelf zo’n 80 hectare aan wijngaarden en heeft daarnaast nog enkele pachtovereenkomsten met druiventelers in de regio. De meeste percelen bevinden zich op steile, rotsachtige hellingen met een vulkanische ondergrond, in de appellaties Stags Leap District en Yountville in het zuidoosten van de vallei. Het klimaat is hier gematigd warm, mede dankzij de verkoelende avondbries vanuit San Pablo Bay.
John Shafer, een succesvol uitgever, kocht in 1972 84 hectare land langs de Silverado Trail, waarvan 12 hectare reeds beplant met wijnstokken. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid speelden van het begin af aan een leidende rol. Zo werden nieuwe wijnstokken aangeplant temidden van o.a. klaver en erwten, die erosie tegengaan, de bodem verrijken en een humuslaagvormen. Bovendien trekt de biodiversiteit bijen en andere insecten aan, die weer zorgen voor natuurlijke bestuiving en bescherming van de planten en vruchten. Schapen die grazen tussen de wijnstokken maken herbiciden overbodig.
De energievoorziening komt sinds 2004 geheel tot stand via zonnepanelen, een ingenieus druppelirrigatiesysteem gaat verspilling tegen en al het benodigde water wordt hergebruikt.
Shafer produceerde zijn eerste wijn in 1978 en in 1983 nam zijn zoon Doug de rol van wijnmaker op zich. Het constante hoge niveau van de wijnen is voor een belangrijk deel te danken aan het werk van wijnmaker Elias Fernandez. In 1984 trad hij in dienst als rechterhand van Doug Shafer en tien jaar later werd hij hoofdwijnmaker. Hij wordt beschouwd als een van meest getalenteerde wijnmakers van de regio.
De naam One Point Five (1.5) van de wijn slaat op de jarenlange samenwerking tussen John en Doug Shafer. Het succes van Shafer Vineyards is niet het resultaat van de inzet twee opeenvolgende generaties, waarbij de ouders het bedrijf overdragen aan zoon of dochter, maar van twee generaties die het bedrijf grotendeels samen hebben opgebouwd: anderhalve generatie dus.
Proefnotities
Eerste indrukken
Heel hecht, donker uiterlijk met paarse gloed. Stuivende geur van cabernet sauvignon, gerijpt, heel vullend, intens, aangenaam en evenwichtig. Prettige aanzet, geuraroma’s komen terug in de smaak. Rijpe tonen, opeengepakt zwart fruit, rijk aan kruiden. Behoorlijk vol en heftig, doet qua vulling en structuur iets denken aan grote Spaanse rode wijn die nog jong is. Goed aanwezige, levendige zuren. Rijke, volle wijn met veel materie en lengte.
Na 1 uur
Langzamerhand worden de geur- en smaakimpressies minder heftig, rustiger en meer in balans. De smaak wordt ronder, met de verschillende aroma’s meer geïntegreerd.
Na 2 uur
De wijn raakt meer en meer versmolten. Mooi zwart fruit is goed verweven in de geur. De smaak blijft intens, de tannine komt wat meer naar voren, maar het geheel wordt ook ronder.
Na 3 uur
De geuraroma’s worden fijner en eleganter. Het verschil met drie uur geleden is groot. De tannine is nu mooi afgerond en de wijn is stukken toegankelijker.
Na 4 uur
Hechte structuur, compacte wijn met trage evolutie: hij verandert beetje bij beetje. De associatie met een Spaanse wijn is helemaal verdwenen, nu duidelijk Napa Valley in stijl en structuur, met mooi geïntegreerde houtinvloed. Intens aromatisch, vol, breed, diep en harmonieus. Goede zuurgraad, zeer veel lengte. Smaak en structuur blijven volledig intact. Decanteren versnelt de ontwikkeling naar meer toegankelijkheid. Het hoge alcoholpercentage is mooi verweven in de totale smaak. Fraaie maaltijdwijn met veel lengte.
Technische gegevens
Totale oppervlakte eigen wijngaarden 80 hectare
Herkomst druiven Shafer’s Hillside en de Borderline-wijngaard, 5 km ten zuiden van de winery, AVA Stags Leap District
Druivenrassen 98% cabernet sauvignon, 2% malbec
Bodemsamenstelling harde klei, gravel, vulkanisch gesteente
Vinificatie in nieuwe Franse barriques (Allier, Tronçais)
Oudering 20 maanden in nieuwe Franse barriques
Alcohol 15,3%
Prijs per fles € 133,57
Elias Fernandez, 40 jaar werkzaam bij Shafer, sinds 1994 hoofdwijnmaker