goos-van-den-berg-en-leon-mazairac-aDe Nederlandse finale van de Copa Jerez, de internationale sherry-spijscompetitie voor restaurantprofessionals, is gewonnen door het team van restaurant Podium onder de Dom in Utrecht (16 G&M). De van oorsprong Nederlandse wijn-spijswedstrijd (founder Jan van Lissum) vindt tweejaarlijks plaats.

De finale vond zondag 25 september plaats in restaurant Vermeer tijdens het 28e Proefschrift Wijnconcours. Net als de Grand Prix Saint-Hubert en de Showcase Gault&Millau vormde de Copa Jerez een van de extra trekpleisters op deze feestelijke dag, die kon rekenen op zeer veel bezoekers, voor het merendeel afkomstig uit de betere horeca.

Gestegen niveau
De winnaar werd bekendgemaakt door Fernando Arias González, Ambassadeur van Spanje. Hij was een van de speciale gasten bij de competitie, net als César Saldaña, algemeen directeur Consejo Regulador van de DO Jerez-Xérès-Sherry, die zitting had in de jury. Saldaña was vol lof over de drie wijn-spijscombinaties van het winnende team en benadrukte dat het prestatieniveau bij de Nederlandse Copa Jerez-deelnemers de afgelopen jaren duidelijk was gestegen. Ook de kennis over sherry is sterk toegenomen, zo meldde hij, en dat uit zich in een veelzijdige en dikwijls originele selectie van sherrywijnen door de deelnemers.

Internationaal
Het team van Podium onder de Dom, bestaande uit chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg, zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Jerez de la Frontera, in juni 2017. Daar zullen ze het opnemen tegen teams uit Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten, België en Denemarken. Een Japans team zal bij deze gelegenheid een gastpresentatie verzorgen.

Een selectie van de mooiste combinaties uit de finale van de Nederlandse Copa Jerez zal gepresenteerd worden tijdens Gastronomie-Fine Food Professional in Utrecht (7-8 november) en Wine Professional (9-11 januari 2017).

De overige finaleteams waren:
De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag (14 G&M/*)
Karel V, Utrecht (15 G&M)
Zarzo, Eindhoven (16 G&M/*)
De Treeswijkhoeve, Waalre (18 G&M/**)
De Hoefslag, Bosch en Duin (15 G&M/*)

De jury bestond uit:
César Saldaña (algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez)
Richard van Oostenbrugge (Chef restaurant Bord’Eau, Amsterdam – 18,5 G&M/ **) Chris Naylor (Chef restaurant Vermeer, Amsterdam – 17 G&M/*)
Ronald Opten (Sommelier restaurant La Rive, Amsterdam – 17,5 G&M/*)
Edwin van de Goor (Patron restaurant Weduwe van der Toorn, Scheveningen)
Wim Casteur (Belgisch sherry specialist amen auteur van het onlangs verschenen boek ‘Sherry, de vergeten wijnschat van Spanje’)
Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association, Gault&Millau)