champmarais_etiquDe jaarlijkse proeverij van wijnimporteur Valentine’s Finest in Restaurant Parkheuvel te Rotterdam (18 GM/**) werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Gilles Besse, wijnmaker bij Jean-René Germanier in de Zwitserse wijnstreek Valais (Wallis) in het dal van de Rhône. De helft van de gepresenteerde wijnen was dan ook van Germanier. ~ Paul Op ten Berg

Gilles Besse is de neef van Jean-René Germanier. Hij studeerde oenologie en wijnbouwkunde aan de Ecole d’Ingénieurs te Changins. Hij werkte vervolgens bij enkele wijnbedrijven in Zwitserland en liep stage in Cognac om het hoofdstuk distilleren onder de knie te krijgen. Immers, Germanier produceert ook 2% eaux-de-vie, van Williams-peren en van abrikozen. Vroeger bestond de omzet van Germanier voor 80% uit eaux-de-vie, maar sinds de jaren negentig is men steeds meer overgeschakeld op wijn.

Wijngaarden
De druiven komen van 38 ha eigen wijngaarden, terwijl er wordt bijgekocht van 65 ha wijngaarden in de Valais die door Germanier worden gecontroleerd. Er wordt een basisprijs betaald met een mogelijke toeslag als er sprake is van een lager rendement. In de Valais zijn 20.000 wijnboeren actief, meest families, die bij elkaar slechts 5.000 ha bezitten. Elke gemeente in de Valais heeft de wijngaarden ingedeeld in een klassement inclusief het predikaat Grand Cru, waarbij voor elk druivenras de beste zones worden bepaald. Voor de grand cru-wijnen gelden regels als een lager rendement, controle van de wijngaarden en regelmatige proeverijen door experts.
In de wijngaarden van Germanier staan gemiddeld 35 jaar oude stokken en het rendement wordt laag gehouden. Dat resulteert in geconcentreerde wijnen met karakter. Behalve de bekende druivenrassen heeft Germanier ook recente kruisingen als gamaret en diolinoir.

Helikopter
Er wordt met de hand geplukt, met selectie in de wijngaard èn bij aankomst op het wijngoed. Germanier was destijds de eerste in de Valais met een sorteertafel. De hellingen met terrassen zijn vaak zo steil, dat er tijdens de oogst helikopters worden gebruikt om de kratten met druiven te vervoeren. Dat is namelijk goedkoper dan mankracht.

Dicht bij de natuur
De wijnen van Germanier worden gekenmerkt door een hoge mate van zuiverheid en precisie. Het begint al met de Zwitserse berglucht, die zoals bekend heel schoon en puur is. De wijnbouw is milieuvriendelijk en moet op termijn biologisch worden, stap voor stap. Zo wordt het ene insect ingezet om het andere te bestrijden. Tussen de rijen met wijnstokken bevindt zich gras met kruiden. Toch moet er zo af en toe worden gespoten tegen meeldauw en oïdium. Zowel in voorjaar als najaar is er soms sprake van nachtvorst. Irrigatie is toegestaan, maar wordt alleen toegepast als het in augustus nodig is vanwege de hitte.

Productie
Jean-René Germanier heeft 20 mensen in dienst en produceert circa 650.000 flessen wijn per jaar. Daarvan is 60% rood en 40% wit. De wijnen rijpen in een 200 jaar oude kelder met gewelven. Jean-René Germanier voert verschillende series wijnen:

  • Gamme Classique: van de verschillende druivenrassen uit de Valais, witte en rode monocépagewijnen die opgevoed worden op tank;
  • Gamme Assemblage: witte en rode cuvées met de signatuur van de oenologen;
  • Gamme Réserve: één witte en vier rode wijnen, opvoeding op barrique en vaten van 500 liter, van de beste druiven;
  • Gamme Puriste: terroirwijnen van een enkele wijngaard (Clos Malettaz, Champmarais, etc.)

Germanier werkt met een halsetiket op de fles, waarbij de zoetheid van de wijn wordt aangegeven met 1, 2 of 3 bijen.

Export
De Zwitsers drinken hun wijnen bijna allemaal zelf op. De export is zelfs gehalveerd, van 2 naar 1%. Alleen de eenvoudigste wijnen van Germanier worden met een schroefdop op de markt gebracht. Gilles Besse durft het met de duurdere wijnen nog niet aan.

Proeverij
Valentine had alle flessen keurig voorgeproefd, iets wat helaas nog steeds niet altijd wordt gedaan bij proeverijen. Zuiverheid loopt als een rode draad door de hele proeverij. De wijnen zijn wars van opgepompt effectbejag. Hier volgt een selectie van 5 witte en 5 rode wijnen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex. BTW.

Witte wijnen

7,5       Petite Arvine, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2012
Petite arvine; stuivend aromatisch, veldboeket en wit fruit, heeft even nodig in de mond en waaiert dan uit met perzik, citrus, rabarbercompote en thee, eindigt lang en mineraal (14%)
Valentine’s Finest € 23,75

7+        Bianco Rovere, Brivio Vini, Ticino, Zwitserland 2012
Merlot; krachtige geur van droogbloemen en witte peper met flink wat hout, in de ronde en volle smaak vindt het hout zijn plaats terug, stevige finale met veel lengte, maaltijdwijn (12,8%)
Valentine’s Finest € 29,95

7,5       Amigne de Vétroz, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2011
Amigne; expressieve, verfijnde neus met o.a. lelies, angélique en munt, de restsuiker (15 g/l) laat zich proeven, prachtig abrikozenfruit en ananas, fraaie lengte, mineralig en rechtlijnig (14%) Valentine’s Finest € 23,95

7,5       Arvine Réserve, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2009
Petite arvine; 25-30 jaar oude stokken, 16 maanden barrique (10% nieuw), krachtige, complexe geur van rijpe ananas en toast, brede smaak met veel invloed van de rijping op de fijne lie, abrikozenjam, honing en vanille, prima zuurgraad, maar het hout haalt wel iets weg van typiciteit en terroir (14%)
Valentine’s Finest € 39,95

Rood

7+        Humagne Rouge, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2012
Humagne rouge; kersen, bessen, herfstbloemen en fijne specerijen kenmerken de aparte geur, vlezige smaak met lenige vulling van rijp fruit en iets walnoten, flinke lengte, levendige tannines en zuren, maaltijdwijn (13%)
Valentine’s Finest € 24,95

7,5       Fläscher Blauburgunder, Thomas Marugg, Graubünden, Zwitserland 2008
Pinot noir; vrij diepe, expressieve geur met prachtige typiciteit, kersen en amandelen, sappige inzet met aantrekkelijk fris fruit van een opvallende zuiverheid, uitstekende tannines en lengte, nu nog een gebraden patrijs (13%)
Valentine’s Finest € 21,95

7+        Rouge de Terre, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2011
60% gamay, 30% gamaret (gamay x reichensteiner), 10% syrah; 10% barrique (nieuw), zuivere, kruidige geur met tamelijk veel concentraat, in de smaak kersen en bessen, goede sappigheid, perfect versmolten tannines, lange pure finale, aan de zuiverheid is de Zwitserse herkomst te proeven (13%)
Valentine’s Finest € 22,50

8,5       Cayas Syrah, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2010
Syrah; 12 maanden Franse barriques, overtuigt direct door complexiteit, subliem jeugdig fruit, diepe schakeringen en hechte balans; zeer compleet, finesse, voorbeeldig houtgebruik, perfecte tannines, drop en witte peper in de zeer lange finale, niet zwaar, ten volle de prijs waard, dit is een feest! (13%)
Valentine’s Finest € 39,95

8,5       Champmarais Cornalin, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2008
Cornalin (humagne rouge); eerst worden alle slechte druiven weggeknipt, pas daarna wordt geplukt, vergist in open vaten, 24 maanden nieuwe Franse barriques; bijna geen verkleuring, krachtige, levendige, medicinale geur, in de smaak fris spel van bessen, pruimen en specerijen, iets vluchtige zuren duiden op veel complexiteit, nog zeer jeugdig, prachtige subtiele wijn met de allure van een Super Tuscan (13,5%)
Valentine’s Finest € 65,50

Zoet

8          Mitis Amigne de Vétroz, J.R. Germanier, Valois, Zwitserland 2010
Amigne; geoogst in januari met iets botrytis, 24 maanden nieuwe Franse barriques, restsuiker 110 g/l, zuren 6,5 g/l, rokerige, krachtige geur met honing, abrikoos, rabarber en perzik, evenwichtige, elegante smaak zonder deken van suiker, kiwi, kweepeer, mango, ananas, reine claude, maracuja, iets karamel, prikt niet in de lange finale (14,5%)
Valentine’s Finest € 34,50 (0,375 l)

www.valentinesfinest.nl