Na drie maandagen intensief proeven en vergelijken tijdens de voorronden bij Bar Alt is de jury van de eerste editie van het Grand Concours Bollinger eruit. Van de twintig restaurants die deelnamen aan deze prestigieuze wijn-spijscompetitie van The Wine & Food Association zijn er zes geselecteerd voor de finale, maandag 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam.
De zes restaurants in de finale zijn:
- FG Restaurant, Rotterdam**
- De Librije, Zwolle***
- De Nederlanden, Vreeland*
- Taiko, Amsterdam
- Voltaire (Parc Broekhuizen), Leersum*
- Zarzo, Eindhoven*
Bar Alt
De voorronden van het Grand Concours Bollinger vonden plaats bij Bar Alt in Amsterdam. Het is een moderne, ruime zaak tegenover het Olympisch Stadion, met veel daglicht, volop parkeergelegenheid. De grote open keuken is uitstekend geoutilleerd en bood meer dan voldoende ruimte voor de teams om in opperste concentratie hun gerechten te prepareren voor de jury. Bar Alt dankt zijn naam aan de Duitse bovengistende bierstijl Alt. De naam verwijst naar de unieke filosofie van dit jonge bedrijf: bewijzen dat bier binnen de gastronomie een volwaardig alternatief kan zijn voor een wijnkaart (al beschikken ze ook over een mooie selectie vins nature). Elk menu wordt gecombineerd met een verrassend en gevarieerd bierarrangement. Bar Alt is een samenwerking van Adriaan Verkerk, tevens mede-eigenaar van restaurant Jacobsz), Two Chefs Brewing (Martijn Disseldorp en Sanne Slijper) en chef Thomas Kooijman.
Hoog niveau
De twee gerechten die elk van de deelnemende teams presenteerde bij respectievelijk de Brut Rosé en de La Grande Année 2008 sloten qua niveau aan bij het wereldberoemde merk Bollinger en gaven blijk van een hoge mate van vakmanschap en creativiteit. De lat lag hoog tijdens de competitie en alle deelnemers bereikten een zeer goed tot uitstekend niveau. De finale op 14 oktober belooft daarom een waar hoogtepunt van het gastronomisch jaar te worden!
De jury aan het werk
Jury voorronden
- Hans van de Meeberg (Misset Horeca, FD, Winelife, Proefschrift)
- Ronald Hoeben (Foodtube)
- Edwin van de Goor (Weduwe van der Toorn)
- Johan Veenstra (Proefschrift)
- Peter van Houtert (Verbunt-Verlinden, importeur Champagne Bollinger)
- Daan Schmidt (Verbunt-Verlinden)
- Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association/Proefschrift)
Sponsoren Grand Concours Bollinger 2019
- Champagne Bollinger (hoofdsponsor)
- S. Pellegrino
- Vascobelo
- Rungis
- Hanos
- Fort Negen
- Vanilla Venture
- L’Amuse
- Two Chefs Brewing
Finale op 14 oktober
De grote finale vindt plaats op maandag 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam. De huldiging volgt aan het eind van de beursdag. Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. De overall prijswinnaar presenteert de winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari).